Det er sen ettermiddag i olivenland. Vi er vest på Kreta, og kjører den kronglete fjellveien som forbinder Paleohora på sørkysten med Chania i nord. Fra bilvinduene er den dominerende fargen sølvgrønn så langt øyet kan se. Rad på rad med oliventrær teppelegger de steinete bakkene, bladene deres glitrer i sollyset.
Olivenbonden
I Kandanos stopper vi for forfriskninger på en rustikk taverna ved veikanten, hvor eldre kretiske menn og kvinner fikler med bekymringsperler, spiller domino og drikker kaffe. Vi kommer i prat med olivenbonden Yannis Marinakis, som viser oss rundt i olivenlunden sin i utkanten av byen.

– Jeg eier rundt 500 av de 30 millioner oliventrærne på øya, og de fleste familier har i det minste noen få, forteller Yannis, og viser oss stolt noen fantastiske knudrete og vridde eksemplarer som er over 1000 år gamle.
Nærmere inspeksjon avslører at trærne formelig bugner av den dyrebare frukten. Det er midten av november og olivenene er klare for høsting.
– Den beste måten å plukke oliven på er for hånd, slik at frukten ikke blir knust, men dette kan være svært arbeidskrevende. Her bruker vi garn plassert under trærne for å fange oliven som faller, eller vi bruker lange pinner for å slå dem av grenene, sier han.
– Seks kilo oliven produserer omtrent ett kilo olivenolje.

Olivenkulturen
Oliven og oljen har vært en del av livet i dette hjørnet av Middelhavet siden sivilisasjonens vugge. I noen minoiske graver har arkeologer oppdaget keramiske potter som inneholder forkullede olivensteiner, som viser at de ble dyrket her for rundt 3 500 år siden. Siden den gang har kreterne aldri sluttet å høste sitt elskede tre, og øya er fortsatt et av Hellas’ viktigste olivendyrkingsområder, der den vestlige delen spesialiserer seg på salatoljer av høy kvalitet.

Etter å ha besøkt den hundre år gamle olivenlunden kjører vi til basen vår i Vamos fra 1100-tallet (25 kilometer sørøst for Chania), langt unna de neonbelyste feriestedene som nå ligger langs så mye av kysten. For noen tiår siden var denne faltlandsbyen ved foten av Lefka Ori (de hvite fjellene) hjem til en minkende befolkning av hyrder og bønder, hvis avkom reiste bort for å unnslippe isolasjon på landsbygda.
I våre dager er Vamos vertssted for kulturbevisste reisende som søker en bærekraftig middelhavsopplevelse, takket være Vamos Traditional Village – et samfunnsprosjekt for å bidra til å bevare tradisjoner, involvere besøkende i landsbylivet og fokusere på de kulturelle aspektene ved området.
– Her tilbyr vi daglige aktiviteter som kretisk matlagingskurs, såpeproduksjon med olivenolje, olivenplukking, besøk hos en lokal ostemaker og turer i området, sier George Xatzidakis, en av grunnleggerne av selskapet som er født og oppvokst i Vamos.
Som tidligere hovedstad i provinsen har noen av Vamos’ viktige bygninger som domstolen, banken og postkontoret blitt kjærlig og smakfullt restaurert til gjesteboliger. Og vi har virkelig truffet jackpotten – vårt toetasjes hjem som en gang huset arbeiderne ved den gamle olivenoljefabrikken fremstår komplett med oliventrebjelker, skifergulv, blondegardiner og en forhøyet uteplass med flott utsikt over de omkringliggende olivenlundene.
Olivenolje i blodet
På vår første kveld spiser vi middag på Sterna of Bloumosifis, en tradisjonell lokal taverna som serverer et bredt utvalg av kretiske retter. Her spør vi George om viktigheten av olivenolje for folket på Kreta.
– Olivenolje er i blodet vårt. Det er grunnlaget for ernæringen vår, og vi kan ikke forestille oss bordet vårt uten det, sier han mens et par startretter (dacos og fava) serveres, bokstavelig talt svømmende i olje.
– Vi er oppdratt med det. Som barn spiste vi ferskt varmt brød dekket med en klatt olivenolje.

(Foto: Vamos Traditional Village)
Neste morgen dukker George opp for å eskortere oss til det nærliggende Agios Georgios-klosteret fra 1500-tallet ved Karydi, nær Vamos.
– Etter min mening er dette et av de viktigste arkeologiske og arkitektoniske monumentene på det vestlige Kreta. Her kan du visualisere hvordan en liten selvforsynt økonomi en gang fungerte, forteller han oss, og viser hvor brødovnen, osteområdet, vinpresseområdet og olivenpressen var.

Den gamle olivenfabrikken bestående av 12 imponerende buer som ble ferdigstilt i 1860 er spesielt interessant, og noen av de store sirkulære kvernsteinene som brukes til å knuse olivenene er fortsatt intakte. Fram til de første tiårene av 1900-tallet sørget sterke muldyr for at olivenene ble knust under vekten av kvernsteinene. I disse dager er metoden enklere: Folk tar med seg oliven til nærmeste oljefabrikk, hvor spesialmaskineri med sentrifugalkraft omdanner dem til olje.

Munken
Mens vi ser oss rundt møter vi den fantastiske karakteren Dorotheos, som bor alene i klosteret.
– Da jeg først kom hit for mange år siden, plantet jeg en olivenlund. Som munk og prest har jeg god tid til å plukke dem, sier han med et smil.
Vi følger ham inn på gårdsplassen forbi et stort valnøtt-tre og inn i en liten kirke.
– Mange vestlige mennesker tenker på olivenolje som bare brukt i matlaging eller i salater, men på Kreta bruker vi den til mange andre formål – noen av dem religiøse, sier han og tar en utsmykket gulllampe fra alteret og fyller den med olje.
– Oljen brukes som brensel i lamper, blandes inn i sement for å lage kirker, og når et barn blir døpt blir det salvet med olivenolje.

Den livgivende oljen
På den nærliggende Akrotiri-halvøya ligger det vakre Agia Triada-klosteret fra 1600-tallet, hvor munker har produsert olivenolje siden 1632. Besøkende er velkomne, og de karakteristiske tynnhalsede flaskene med Agia Triada-olje er flotte gaver. For å lære enda mer om det flytende gullet, besøker vi Cretan Centre of Olive Oil Promotion i utkanten av Chania. Her er det et interessant museum med utstillinger som oljepressemaskiner gjennom tidene, oliven og dens olje i gammel mytologi pluss ernæringsmessige fakta og fordeler med olivenolje.
– Den kretiske dietten er basert på ekstra virgin olivenolje, som er det beste for helsen vår, sier direktøren, Dr. Vaugelis Bourbos.
– Vitenskapelig forskning indikerer at det holder nede det “dårlige” kolesterolet, holder oppe det “gode” kolesterolet og er en antioksidant. Faktisk, på grunn av de generøse mengdene olivenolje i kostholdet kombinert med en lavstress livsstil, lever mange kretere et langt og sunt liv.

Chania
Vår siste ettermiddag på Kreta bruker vi på å utforske gatene i Chanias vakre venetianske kvarter som omgir den gamle havnen, før vi avslutter på det fantastiske matmarkedet. Bodhandlere selger kjøtt, frukt og grønnsaker og alle slags produkter fra oliventreet: Grønne eller svarte oliven, store som små, i saltlake eller salt, med eller uten aromatiske urter. Og det er olivenpasta, som alltid har vært en verdsatt hors-d’oeuvre, og krydrede oster konservert i krukker med olje.
Og selvfølgelig er det kanskje den beste ekstra virgin olivenoljen i verden. Stablet på hyller i flasker, bokser, fat og kolber er tilbudene fra produsenter som Lyrakis-familien, Sitia, Koroneiki, Liostama Kolymuari og Agia Triada. Og tro meg, den vanskeligste avgjørelsen på hele turen din vil være å bestemme hvilke av disse du skal kjøpe for å ta med deg hjem.

Fakta
Kreta anses av mange for å være en av de beste ferieøyene i Hellas, siden den tilbyr besøkende en endeløs rekke unike funksjoner. Utsøkte strender, imponerende eldgamle steder, deilig lokal mat og sjarmerende tradisjonelle landsbyer, alt kombinert på ett sted for å skape et avslappende og fredelig feriested.
Komme seg dit
Flere charterselskaper tilbyr pakkereiser (eller charterfly) til Kreta. Ellers fly til Athen, og deretter buss eller taxi til Pireus (hovedhavnen) hvor vanlige ferger går til Chania. Det er også mulig å fly direkte til Chania fra Athen.
Bo bra
Vamos: Noen av Vamos’ viktige bygninger som domstolen, banken og postkontoret har blitt kjærlig og smakfullt restaurert til gjesteovernatting.
www.vamosvillage.gr
Metohi Kindelis: Et vakkert hundre år gammelt gårdshus like utenfor Chania på den nordvestlige delen av øya. Separate deler av hovedbygningen har blitt kjærlig omgjort til tre uavhengige og koselige gjestehus, som kombinerer gammeldags sjarm med moderne luksus. Resultatet er en miljøvennlig hytte og et av de mest autentiske boutiquehotellene på Kreta. www.metohi-kindelis.gr
Aspros Potamos: Denne spesielle innkvarteringen på siden av en åsside i grenda Aspros Potamos er bygget av naturstein og gjenspeiler jordens farge- Beliggende med uforstyrret utsikt oppover juvet mot Pefki og nedover dalen til Det libyske hav.
www.asprospotamos.gr
Anbefalt årstid
I løpet av juli og august blir Kreta veldig varmt – kvikksølvet kan stige til 40 grader i skyggen og strendene er overfylte. (Vær forsiktig med solen og bruk rikelig med solkrem med høy faktor, og drikk mye vann). Forholdene er ideelle frem til slutten av oktober. I november har sommerens endeløse blå himmel forsvunnet. November til februar er de våteste månedene, og snøen faller på Kretas høyeste topper.
Spis godt (i området rundt Vamos)
Parasia Taverna – 1 kilometer fra Vamos mot landsbyen Kaina. Interiøret i tavernaen er i hallen til et gammelt tradisjonshus med en herlig atmosfære. De serverer tradisjonell kretisk mat med en moderne vri.
Tzitziphiá Taverna – i landsbyen Tzitzifes, 8 kilometer fra Vamos, en karakteristisk landsbytaverna med retter laget av lokale råvarer.
Gavaliano Café – ligger i landsbyen Gavalochori 4 kilometer fra Vamos. Fin hage og tapas, levende musikk noen dager i uken.
Komme seg rundt
Hvis du leier bil kan du veldig raskt komme deg vekk fra de travle turistområdene og gå utenfor allfarvei. Det er også et utmerket busstilbud.
Kulturelle tips
Innbyggerne på Kreta har en tendens til å være varme, sprudlende mennesker med et avslappet syn som vanligvis er glade for å prate med tilreisende. Mange av de mindre byene og landsbyene har rolige, familieeide restauranter som tilbyr utmerkede muligheter til å bli kjent med lokalbefolkningen. Den gresk-ortodokse religionen er ganske konservativ, og kvinner bør bruke klær som dekker armer og ben hvis de besøker en kirke. Grekere – spesielt øyboere – har en ganske avslappet holdning til tid, så ikke bli overrasket over mangelen på punktlighet.
Mer informasjon
www.explorecrete.com
www.cretetravel.com