Det er midten av september, og etter å ha kjørt forbi et skilt som indikerer at vi er halvveis mellom ekvator og Nordpolen befinner vi oss dypt inne i hjertet av Canadas Nova Scotia. Med farten satt til cruise control og med noen kule toner på radioen skjærer vi oss gjennom tett furuskog som strekker seg så langt øyet kan se. Etter å ha krysset den spektakulære nesten 13 kilometer lange Confederation Bridge, ankommer vi Prince Edward Island – vårt endelige reisemål for en ukes gourmetreise-opplevelse.
Bare 280 kilometer fra spiss til spiss er Prince Edward Island (lokalt kjent som PEI) Canadas minste provins, men klarer likevel å slå fra seg langt over sin vektklasse i den kulinariske verdenen. Spesielt det uberørte havet og strendene produserer noen av planetens fineste sjømat-ingredienser i et smørbrød som er like inspirerende som stedets praktfulle røde sand og saltsprøytede røde klipper. Matelskere kjenner PEI som selve skalldyrhimmelen, takket være øyas overflod av lokale spesialiteter som østers, hummer, blåskjell, muslinger og kamskjell. Men PEI har også flere andre kvaliteter å vise til. I tillegg til førsteklasses sjømat, bidrar faktorer som fantastisk natur, et moderat klima, vennlig lokalbefolkning og rikelig med aktiviteter til øyas appell.
Vårt første anløp er PEIs hovedstad Charlottetown, hvor vi finer The Great George – et nydelig historisk boutiquehotell som dateres tilbake til 1800-tallet. Hotellet har en praktisk beliggenhet i hjertet av sentrum i en klynge av prisbelønte kulturarvsbygninger langs Great George Street, Charlottetowns mest berømte gjennomfartsvei, og består av flere smakfullt restaurerte gjesterom. Med forventninger om de gastronomiske eventyrene som venter, klatrer vi spent opp tretrappen til verandaen til flerromssuiten vår og vrir om nøkkelen i låsen til hjemmet vårt de kommende tre nettene.
Den store hummerjakten
– Den pleide å være kjent som “fattigmannsmaten” her i PEI. Men nå er hummer en lokal delikatesse uten like, sier Mark.
I dag er hummerfisket blitt en stor industri her. Og absolutt en som har lønnet seg godt for paret, som regelmessig tar kundene med på et «hummerfiske-lynkurs», der gjestene får dra to hummerfeller og en krabbefelle i løpet av to og en halv time – og selvfølgelig avslutte med den nødvendige hummermiddagen.
Når båten legger fra kaia serverer Cody kaldt drikke fra kjøleren, mens Mark entusiastisk overøser oss med fakta om alt som har med hummer å gjøre.
– En av de største som noen gang er fanget var her i Nova Scotia – den var nesten 120 centimeter lang, veide 20 kilo og var 130 år gammel, sier han, og belærer oss om livssyklusen til det dyrebare krepsdyret, før han tillater oss å leke fiskere og dra feller.
Senere, over de knasende lydene og den anerkjennende stillheten til gjester som er opptatt av en deilig middag med hummer, potetsalat og sprø rundstykker, forteller Mark mer om hvordan livet arter seg på øya. Det er en naturnær tilværelse, og når brødrene ikke er opptatt med turer tilbringer de 10 til 12 timer om dagen i løpet av sesongen på havet for å sjekke feller. Vinteren er tiden for en sårt tiltrengt pause. Det er da, sier han med et glis, at de er ekte kanadiere som spiller ishockey og drikker mye øl.
Likevel, hummerfiske er slett ingen spøk. Brødrene lager sine egne feller – hogger trærne, kapper tømmeret og bygger rundt 200 feller om gangen. Berstanddelene i fellene har også sin egen historie. De er vanligvis laget av einer (som er bestandig mot råte), og gutta forteller at det fortsatt er en felle i omløp som faren deres bygde for over 20 år siden.
Starten på den årlige hummersesongen er en svært etterlengtet begivenhet for lokalbefolkningen, og er tett knyttet til det kulinariske livet på øya. Du får sjømat hele året, men noen perioder egner seg spesielt godt for å besøke øya. PEI har en rikelig fangst fra mai til juni på øyas nordside, og i august til september i sør.
Enten du nyter den på en båttur, ved et piknikbord i bakgården med venner eller på en enkel “hummermiddag” som holdes i spisesteder og kirker over hele øya, er dette den klassiske PEI-matopplevelsen du ikke bør gå glipp av. To av de mest kjente stedene å nyte en hummermiddag er New Glasgow Lobster Suppers (som har servert hummer med stolthet siden 1958) i New Glasgow med spektakulær utsikt over elven Clyde, og Fisherman’s Wharf Lobster Suppers i vakre North Rustico.
Men det er andre utfordrere til sjømattronen også. Ingen tur til PEI er komplett uten å unne seg en annen av øyas sjømat-signaturer – nemlig østers. Rett rundt hjørnet fra residensen vår på Great George Street i Charlottetown ligger det intime Claddagh Oyster House. Sittende i baren bestiller vi et dusin østers (hver med stemningsfulle navn som Lucky Limes, Raspberry Points og Shiny Seas), mens vi følger med på kokkene som utøver kunsten med å åpne dem.
Bak baren jobber kelner og østers-spesialist Brett Wilson hardt. Han kjenner behendig på en østers for å finne dens mest sårbare inngangspunkt, og sveiper deretter knivbladet dyktig gjennom muskelen som er koblet til skallet. I løpet av et øyeblikk er et utsøkt utvalg av et dusin av de lubne skjellene plassert foran, oss klare til å nytes i naturlig tilstand. Eller, hvis du insisterer, med en skvis sitron eller en skvett varm saus. Og for å skylle det hele ned med?
– En stout eller en kjølig sauvignon blanc, som ifølge Wilson er “det perfekte følget til østers.”
Andre utmerkede steder for sjømat på PEI inkluderer Sims Corner Steakhouse & Oyster Bar, Carr’s Oyster Bar i Stanley Bridge (på nordkysten) og Clam Diggers Beach House & Restaurant, som ligger ved vannkanten i Cardigan på østkysten. Clam Diggers er typisk for mange av øyas restauranter, hvor sjømaten kommer rett fra båtene til lokale fiskehandlere og fiskere. Kamskjell kommer i store sekker, hummer fanget rett i nærheten leveres på døren, og fisk som hel kveite kommer pakket i is – sprellende fersk fra havet. Det er de perfekte ingrediensene for en minneverdig kveld: Ferske delikatesser fra havet ledsaget av en kald øl, med den spektakulære solnedgangen over Atlanterhavet som bakteppe.
En verden av østers
Neste morgen kjører vi til Fernwood på PEIs sørkyst for å møte Brian Lewis, medeier av Future Seafoods, for å lære mer om østers.
– Velkommen til vakre Bedeque Bay, smiler Brian, mens vi hopper ombord i en tradisjonell østers-dory fra en idyllisk strandsetting.
Ute på det speilblanke havet demonstrerer Brian på kyndig måte kunsten å håndtere en østerstang, før vi selv får prøve oss.
Ved å bruke sine to østerstenger i en sakslignende handling graver han frem en østers og legger den på en liten plattform festet til båten. Han finner dem blant sjøgress og gjørme – juvelene i PEIs sjømatkrone. En typisk østers vil ta tre år for å modnes, og alle som ikke møter minstemålet går tilbake i vannet for å vokse litt mer. Brian åpner raskt en østers, og nyter den saltaktige smaken.
– For en finish på den – det er som å smake på havet! proklamerer han og kaster det tomme skjellet tilbake i sjøen. Senere drar vi tilbake til anlegget, hvor vi får se hvordan østers sorteres og pakkes, og følger prosessen helt til punktet hvor bløtdyrene blir lastet på planet av en lastebil for å bli fraktet til steder som Boston.
Etter innføringen i østersens verden krysser vi over til øyas nordkyst. Det historiske herskapshuset Dalvay-by-the-Sea, som kan dateres tilbake til 1895, står stolt i nærheten av nasjonalparken og har utsikt over stranden. Det er uten tvil det mest fantastiske stedet å bo på nordkysten, og vakte berettiget oppmerksomhet da William og Kate besøkte huset som en del av sin kongelige tur til Canada i juli 2011 – hvor de blant annet selvsagt smakte på kokkens sjømatretter.
På vår siste dag i PEI følger vi den naturskjønne North Cape Coastal Drive til det historiske West Point Lighthouse, vårt overnattingssted for natten. Bygget i 1875, har deler av de tidligere fyrvokterkvarterene blitt omgjort til et elegant 13-roms vertshus – det første i sitt slag i Canada.
Etter å ha besøkt museets omfattende samlinger og klatret opp i tårnet for å få en fantastisk utsikt, setter vi oss ned på vår egen private terrasse for et pusterom. Til lyden av bølgene som slår inn i Northumberland-stredet åpner vi en flaske hvitvin, og nyter noen siste østers i en passende hyllest til Canadas Prince Edward Island – et ekte sjømatparadis.
Fakta
Andre attraksjoner
– Vandre i de rolige gatene i kolonistil i Old Charlottetown omkranset av grasiøse trær og elegante herskapshus fra 1800-tallet, PEIs hovedstad og Canadas fødested.
– Nyt et typisk maritimt landskap med værbitte fiskebåter, pent stablede hummerfeller og sjøbuer i den atmosfæriske fiskerlandsbyen North Rustico på PEIs nordkyst. Du kan gjøre dette ved å sykle langs kyststiene, eller padle i en kajakk. Sykkel- og kajakkutleie er tilgjengelig fra Outside Expeditions i North Rustico.
www.getoutside.com
– Besøk Green Gables Heritage Place i Cavendish, stedet som inspirerte Lucy Maud Montgomery til å skrive romanen “Anne of Green Gables”.
– Delta på den årlige PEI International Shellfish Festival med gourmetkokker, kjendiskokker og østers-åpnere i verdensklasse.
– Bestill en “Taste The Town + Fact Tour” – en rolig tre-timers foodie-vandring i historiske Charlottetown, og besøk flere steder som tilbyr unik mat. Høydepunkter inkluderer et glass av øyas beste øl, prøvesmaking av blåskjell og en deilig hummer-roll.
www.experiencepei.ca
Bo bra
– The Great George – Charlottetowns historiske boutiquehotell
www.thegreatgeorge.com
– Dalvay-by-the-Sea – Den mest luksuriøse og praktfulle innkvarteringen på PEIs nordkyst og kåret til et av Canadas 10 mest romantiske steder.
www.dalvaybythesea.com
– West Point Lighthouse – Canadas første vertshus i et fyrtårn.
www.westpointlighthouse.com
Spis godt
– Clam Diggers (Cardigan):
www.clamdiggerspei.ca
– Claddagh Oyster House (Charlottetown):
www.claddaghoysterhouse.com
– Sims Steakhouse & Oyster Bar (Charlottetown):
www.simscorner.ca
– Carr’s Oyster Bar (Stanley Bridge):
www.carrspei.ca
– New Glasgow Lobster Suppers (New Glasgow): www.peilobstersuppers.com
– Fisherman’s Wharf Lobster Suppers (North Rustico):
www.fishermanswharf.ca
Mer informasjon
Tourism Prince Edward Island:
www.tourismpei.com
Experience PEI:
www.experiencepei.ca