Britene elsker sin curry, og dette gjenspeiles i over 8 000 indiske restauranter spredt over hele landet med London spesielt som et mekka for kjennere av indisk mat. De siste årene har mange indiske restauranter unngått det tradisjonelle bildet av glorete tapet, sølvskåler med karri som svømmer i olje til fordel for designerinteriør og fusion-kjøkken som kombinerer det beste fra subkontinental matlaging med kvalitetene til europeiske restauranttradisjoner. Her er fem favoritter som garantert vil piffe opp ditt neste London-besøk!
The Brilliant
Denne prisbelønte nordindiske Punjabi familiedrevne restauranten ble kåret til en av Gordon Ramsays beste for Channel 4-serien. Southall-institusjonen representerer 150 års cateringerfaring, og deres ekspertise og unike oppskrifter er nå i tredje generasjon. Innvendig er utseendet kjølig og smakfullt, der servitører i turban kledd i elegante svarte antrekk glir rundt med uovertruffen letthet. Prinsesse Diana har spist her, det samme har prins Charles, en rekke statsministre (Blair, Major, Heath), og en mengde A-kjendiser og Bollywood-stjerner.
Selv om restauranten spesialiserer seg på mat fra Punjabi, hovedsakelig fra Nord-India, har mange av rettene en unik østafrikansk vri, som Jeera-kyllingen tilberedt og servert på beinet som gjenspeiler Anands families reise til Storbritannia via Kenya. De nylig introduserte sunnere alternativene (bruker mindre olje) som tandoorilaks, reker og fisk, skarpe, levende krydrede løkbhajis og fantastisk papirtynt Romali-brød legger til den totale opplevelsen.
– Det vi lager av mat her er akkurat det jeg ville spist hjemme, og det er veldig autentisk. Vi henter inn og bruker lokale råvarer så mye som mulig, og alt på stedet lages fra bunnen av, inkludert chutneyene og sylteagurken, sier eier Gulu Anand.
Kjendiskokken og forfatteren Dipna Anand kjører 3-timers matlagingskurs på restauranten hvor kandidatene blir lært hvordan de skal lage 3-6 retter innen 3 timer. Det er flere kursmenyer å velge mellom, og alle kursene passer for ethvert kulinarisk nivå. Gjør det som trengs for å komme til Southall for å besøke denne førsteklasses indiske restauranten. Enkelt sagt lever The Brilliant opp til navnet sitt.
72-76 Western Road, Southall, Middlesex, UB2 5DZ. www.brilliantrestaurant.com
The Brilliant.
Lahore Kebab House
Kjennere av curry, lokalbefolkningen og de som kjenner stedet finner mye å glede seg over i dette autentiske East End curry- og kebabhuset fra 1972, som ligger i en sidegate i Whitechapel. Gjennom et stort glassvindu på forsiden av lokalene kan flere kokker observeres på kjøkkenet. Her kan man se dem frese kebab på grillen, tilberede brød i den tradisjonelle leirovnen og svinge panner med krydret curry på gassbrennere som dyktige sverdmenn i en blanding av røyk og flimrende flammer.
Lahores blandede forrett med kylling tikka, lammekoteletter og seekh-kebab er legendarisk, og nesten et måltid i seg selv. Se ellers opp for spesielle hovedretter som lammekotelett-curry på fredager og paya (lammefot) i helgene. Restauranten er ulisensiert, så ikke glem å ta med egen alkohol.
– Hver helg er det kø rundt hjørnet på Commercial Road, og bordene i begge etasjene er fulle til randen, sier servitør Azeem Muhammad.
2-10 Umberston Street, London E1 1PY www.lahore-kebabhouse.com
Lahore Kebab House.
Veeraswamy
Storbritannias eldste indiske restaurant (etablert 1926) som fremdeles er i drift har nylig blitt restaurert for å gjenspeile glamouren og herligheten den utstrålte på 1920-tallet. Det luksuriøse, elegante og eksotiske interiøret har rike indisk fargede glasskjermer (handis) flotte lysekroner, stearinlys, optisk fiberbelysning og opplyste bakgrunner. Livlige fargede turbaner som tilhørte de indiske maharajaene som besøkte restauranten i de første årene vises på veggene, og sølvfargede jali-skjermer gir fristende visuelle perspektiver.
En meny med klassiske retter fra hele India serveres sammen med mer moderne kreasjoner, med noen retter som sjelden sees i Storbritannia – som Raj Kachori, Lamb Khichada, Oyster Kebab, Fish Paturi, Vegetable Chorchori og Lobster Tandoori. Det er også en rekke sjømatretter fra Indias kystbygder, med sjømatalternativer som kommer fra Mangalore i vest, Cochin i sør og Bengal i øst. Desserter er moderne versjoner av indiske søte retter, for eksempel Chocolate Kulfi, Galub Jamun og hjemmelagde Rasgollas.
Veeraswamy er en favoritt blant både matelskere og kritikere, og listen over kjendisgjester er like endeløs som de eksotiske menyene som så dyktig har holdt tritt med tidens gang: Winston Churchill, Mahatma Gandhi, Charlie Chaplin, Laurence Olivier og Marlon Brando har alle vært på besøk her. Nylig har også Mia Farrow, prinsesse Anne, Sharon Stone og Pierce Brosnan blitt tilhengere av Veeraswamy.
Mellometasje, Victory House, 99 Regent Street. London W1B 4RS www.veeraswamy.com
The Cinnamon Club
Når du går opp Great Smith Street mot The Cinnamon Club, som ligger inne i det historiske Grade II-listede Old Westminster Library, følger fristende aromaer av krydder med vinden. Det gjør den diskrete inngangen til The Cinnamon Club (Kanelklubben) lettere å finne. Det kjølige, diskré interiøret fører tankene hen til en storslått koloniklubb, og alt fra det krispe hvite dekketøyet, det høye taket, galleriet med bokhyller til de kanelfargede kalveskinnsmenyene uttrykker komfort, diskresjon og velstand.
– Britene har alltid sin curry, men vi lanserte The Cinnamon Club i 2001 med sikte på å endre folks oppfatning av indisk mat, sier kjøkkensjef Vivek Singh, som før han ble ansatt her jobbet på luksushotellet Oberoi Rajvilas i Jaipur.
– Det vi har her er en moderne og eksklusiv indisk restaurant i en unik bygning. Den har et rent, enkelt og minimalistisk design med innslag fra India, og dette finner du igjen i maten vår.
The Cinnamon Club er det indiske valget for power-meglerne i Westminster, politikere og store bedriftsledere, som liker Singh og kokketeamets karakteristiske evne til å trylle frem sammensmeltede smaker kombinert med fantastisk presentasjon. Menyen endres ofte, med pre- og post-teatermenyer også tilgjengelig.
The Old Westminster Library, 30-32 Great Smith Street, London SW1P 3BU www.cinnamonclub.com
India Club
Som en velkommen flukt fra kjas og mas i Strand kunne denne klassiske inderen i kaféstil ha kommet rett inn fra Rajs tid. Klyv opp to trapper med slitte røde linoleumstrinn, følg pilene og gå inn i den sjarmerende eksentriske India Club, som har vært tilnærmet uforandret siden den åpnet i 1947.
De fleste funksjonene og møblene i restauranten har utrolig overlevd intakte. Tenk på bilder av Gandhi og uavhengighetstiden på veggene, flaskegrønne skinnstoler, pegboard-meny og laminatplater i tre med oppvendte glass, en vannkanne og salt- og pepperkjeler. Innvendig gnir forretningsmenn og studenter fra London skuldre med arbeidere fra den indiske høykommisjonen som nyter den solide og rimelige sørindisk maten.
– Dette er en av de best bevarte hemmelighetene i London, og det gir stor verdi, sier forfatteren og India Club-stamgjest Michael Hickey, som har kommet hit de siste 40 årene for sin favoritt Lamb Madras, vasket ned med en Cobra-øl.
Selv om India Club er åpen for øyeblikket, er stedet fortsatt truet av en pågående tvist med utviklere, så sørg for å besøke denne tidskapselen av et curryhus der Indias fortid har stått stille før det er for sent.
Andre etasje, 143-145 Strand, London WC2R 1JA. www.theindiaclub.co.uk