For generell informasjon om reiser til Hellas, se:
https://travel.gov.gr/#/ og også https://greecehealthfirst.gr/
Om den epidemiologiske situasjonen i Hellas, se kartet:
https://covid19.gov.gr/covid-map-en/
Hellas: Gastronomi og vinruter
Mat har lenge vært en iboende del av det greske kulturlivet og familietradisjonene.
I dag lager grekerne fortsatt sin egen vin, tradisjonelle oster, spekemat, håndlagde syltetøy, fersk yoghurt, “raki”, “Ouzo”, vedfyrt brød og til og med håndverkspasta i utallige former og smaker.
Reiser du utenfor allfarvei i det greske landskapet, kan du møte et blendende utvalg av delikatesser. Små, uavhengige, ærlige produsenter danner et uformelt nettverk av småbønder, klostermiljøer, kvinnekooperativer og små næringer der tradisjon og teknologi sameksisterer i harmoni.
Oliven og olivenolje: Olivenolje er utvilsomt en av de viktigste ingrediensene som brukes i det greske kjøkkenet ved siden av vin og hvete, og det føles naturlig at Hellas er verdensledende innen produksjon av extra virgin olivenolje.
Messinia, olivenlandskapet
Noen av de tidligste sporene etter oliven og oljen er blitt avdekket i Messinia i Peloponnes-regionen. Eldgamle amforaer som har blitt avdekket på Ancient Pylos er malt med bilder som viser høsting av olivenfrukt, olivenoljelager og plaketter med lineære B-ideogrammer av oliventreet og oljen. Dette beviser at Messinia er en av de eldste hjemtraktene til oliventreet.
Besøk olivenmuseene over hele landet og bli kjent med oliventreets historie og dens utbredte dyrking i Middelhavsbassenget, lær om olivenoljens viktigste betydning i et sunt kosthold og dets tilknytning til gresk kultur.
Lesvos: Øyas oliventrær dyrkes hovedsakelig av familier som eier små tomter som vanligvis danner kooperativer, med regler for plukking og produksjon for å sikre god kvalitet. I den gamle kommunale olivenpressen til Agia Paraskevi finner du Museum of Industrial Olive-Oil Production, hvor du kan bli kjent med den industrielle produksjonen av olivenolje i Hellas.
Kvaliteten på den kretensiske olivenoljen er kjent over hele verden!
Medisinske studier i Europa og USA viser at olivenolje ikke bare beskytter hjertet, men også hjelper tarmens og mange andre organers funksjon eller virker gunstig i et stort antall sykdommer. Det reduserer kolesterol, har antioksidantvirkning og beskytter mot kreft, hjelper leverfunksjonen, det er ideelt for ernæring av mennesker som lider av diabetes og mye mer! Det er også mange slags spiselige oliven med salt eller eddik som følger med et skudd “tsikoudia” eller et glass vin.
Se mer: Kreta
Milos, søte overraskelser overalt: Kaker søtet med honning finnes fremdeles rundt om på de greske øyene, spesielt i påsken. Noen søtsaker med honning-topping er svært vanlige rundt om i landet og skal være en slags nasjonal tradisjon. Blant dem stekt doughnut, kalt loukoumades, baklava og honningpaier (Diples). For eksempel kan du smake på den deilige vannmelonpaien [karpouzopita], laget med vannmelon, honning og sesamfrø, på øya Milos.
Ost
Foruten den berømte fetaen, har Hellas en rekke fantastiske oster. Mange regioner og øyer, og ofte en enkelt landsby, har sine egne innfødte varianter.
Kreta, hjemstedet for matlagingstradisjoner
Den lokale ostelisten er ganske imponerende, men på toppen finner du den populære kretensiske graviera, en type hard ost. Det spenner fra søtt, når det er ungt, til nøtteaktig og resonant, når det er gammelt. Legenden sier at graviera er en del av årsaken til god helse og lang levetid for øyboerne.
Vinruter
Det er utvalgte ruter for besøkende å følge, og du er velkommen til å smake på lokale viner kombinert med tradisjonelle forretter og titbits.
Attika
Ifølge legenden betrodde Dionysos innbyggerne i Attica først hemmelighetene for dyrking av druer og kunsten å lage vin. Megara, Spata, Paiania, Coropi, Markopoulo, Pallini, Pikermi, Anavyssos, Kalyvia, Kouvaras, Stamata, Oinoi og Oinofita forblir den dag i dag de mest representative vinproduserende stedene i Attica.
Peloponnes
I vinlandet på Peloponnes er det alltid best å gå utenfor allfarvei for å oppdage landets “gull”. Spredt over fantastisk natur blant berømte arkeologiske steder og landsbyer i åssidene, store og små vinprodusenter med ypperlige viner, gir “oenoturister” den ideelle atmosfæren for å nyte de forskjellige nyansene av vin.
Nemea er en av de mest populære destinasjonene i Peloponnesos, en betydelig vinproduksjonsregion som også har stor arkeologisk interesse. Det ligger 41 kilometer sør for Korint, og er omgitt av fruktbare sletter som har bidratt til områdets velvære med sine utbytter i mange århundre. Det er her du finner den største enkeltvingården i Hellas, som produserer viner som er kjent over hele verden.
Samos: Hvis du vil glede ganen din, er den beste muligheten til å smake på alle varianter av Samos Muscat vinfestivalen som blir arrangert de første ti dagene i august på Vathy, hvor du bare kjøper et glass og fyller det på nytt så mange ganger du vil – eller kan håndtere. Samos-vin har sin egen historie.
Se mer: Samos viner og museum
Kreta: Moderne vingårder på Kreta har benyttet seg av de tradisjonelle druesortene og den århundrelange erfaringen. De glemmer for eksempel ikke at den eldste vinpressen, mer enn 3 500 år gammel, ble funnet på Kreta, i Archanes. Denne tradisjonen kombineres med kunnskap og teknologi. De kretiske vinprodusentene har utvidet sin kunnskap om den nye utviklingen og forbrukernes preferanser.
Vinproduksjonsområder: Archanes, Peza, Monofatsi, Sitia, Kydonia og Kissamos.