WARSZAWA SIKTER MOT TOPPEN

Polens hovedstad oser av tro på fremtiden og fremstår som en unik blanding av klassisk eleganse og folkelig livsnytelse. Brautende sky- skrapere, spektakulære shoppingsentre og designete cocktailbarer blåser for...

Warszawa er kalt Polens mest moderne by, og ikke uten grunn. Innbyggerne går i bresjen for utviklingen fra en sovende by i østblokken, til et vitalt, europeisk finanssenter. Byen har en unik miks av klassisk eleganse og folkelig hedonisme – her drikkes shots med vodka i takt til toner av Chopin.
Det meste av Warszawa ble bombet sønder og sammen under andre verdenskrig, og unntatt Gamlebyen, som er blitt restaurert slik den var, er sentrum en voksende park av skinnende skyskrapere. Selv om ingen her glemmer den blodige historien, virker de fleste fokusert på å nyte nåtiden.
Dagens folkefornøyelse er shopping, restaurant- og pubbesøk. Nye butikker, restauranter og barer spretter opp over alt, hele tiden. Folk har frihet og penger – og de vil ha mer av alt. Samtidig er det fremdeles svært billig for oss fra Skandinavia.
At Warszawa dessuten ligger nær, trafikkeres av lavprisfly og kryr av store hoteller med gode weekendpriser gjør at lysten til å dra tilbake innfinner seg hver gang garderobe og sminkeveske trenger en oppdatering. For eksempel er Norwegian tungt inne på det polske markedet, og har faktisk flere treff på sine polske nettsider enn norske. Flyene går i skytteltrafikk, og stadig flere nordmenn får øynene opp for Polens hovedstad.

Uslåelige Tips til En helg i warszawa

Suveren skybar – Warsaw Marriott
Med fem hundre rom, flere restauranter, barer, gym/spa og kasino i en skyskraper på 40 etasjer like ved sentralbanestasjonen, er Mariott et moderne businesshotell som til og med passer for helgereisende med høye krav til komfort. Panoramabaren i øverste etasje serverer store drinker, levende musikk finnes som regel alltid i bakgrunnen, og hotellet lokker også byens egne borgere til seg. Normalt åpner baren kl. 20.00, men i år er det planlagt oppussing, så du gjør best i å sjekke åpningstider før besøket.
Adresse: Aleje Jerozolimskie 65–79
Tlf. +48-22-630 63 06
Nettside: www.marriott.com/wawpl
Pris: dobbeltrom i helgen koster fra 1 200 kroner.

Hotell med partybeliggenhet – Zogoda Apartments
Enkelt hotell med flott beliggenhet for sightseeing, shopping og natteliv. De store rommene med kjøkken i de øvre etasjene er verd ett par hundrelapper ekstra, på grunn av utsikten mot skyskraperne.
Adresse: Ulica Zgoda 6
Tlf. +48-22-553 62 00
Nettside: www.apartamenty-zgoda.pl
Pris: dobbeltrom fra 1 000 kroner

Gripende historie – Warsaw Uprising Museum
Begynn sightseeingen her, for det går ikke an å forstå Warszawas mentalitet uten å kjenne til hvordan halvparten av innbyggerne i 1944 ble tilintetgjort, klemt inne mellom tyske dødsskvadroner og sovjetiske okkupanter. Et fantastisk museum som tar i bruk teknologiens siste nyvinninger for å skildre den gripende historien. Opplevelsen er følelsesladet – på grensen til tårer.
Adresse: Ulica Grzybowska 79
Tlf. +48-22-539 79 05
Nettside: www.1944.pl

Warszawas meatpacking district – Praga
Gamlebyen er bygd opp helt på nytt og føles litt som en filmkulisse. Sentrum er sovjetgrandiost og futuristisk. Derfor er det Praga på østsiden av elven Wisla – eller Vistula – som står for lokalsjarmen.
Praga er to deler; en røff del og en hip del — dette er Warszawas framtidige variant av New Yorks Meatpacking District eller Londons Hoxton. Gamle fabrikker og lagerlokaler fra førkrigstiden, som er gjennomhullet av kulehull, rommer i dag en brokete blanding av kunstgallerier, brune kneiper og fine vertshus.
Ved Gamle Stadion ligger Europas største loppemarked. Grunnet at Polen er arrangørland for fotball-EM 2012, må hele loppemarkedet snart flyttes fordi området skal brukes i forbindelse med mesterskapet. Gå ikke glipp av markedet (brokete folkeliv hver formiddag), trendkroen Porto Praga (rød fløyel, teglstein og cocktails i en gammel kvern) og Fabryka Trzciny (ungt, trendy galleri med pub, klubbkvelder og live opptredener).

Porto Praga
Adresse: Ulica Okrzei 23
Tlf. +48-22-698 60 01
Nettside: www.portopraga.pl

Fabryka Trzciny
Adresse: Ulica Otwocka 14
Tlf. +48-22-619 17 05 (til restauranten)
Nettside:www.fabrykatrzciny.pl

Byens beste utsikt – Palace of Culture and Science
Bygningen som alle innbyggerne elsker å hate, var en gave fra Stalin til Polen og representerer for mange fremdeles undertrykkelse. Ta heisen opp til 30. etasje og nyt utsikten som i henhold til folk i Warszawa er byens beste, fordi det er det eneste stedet man ikke kan se selve palasset. Kafeen i den sørlige delen av bygningen på bunnplanet er en kulturopplevelse i seg selv, her tar de som er ”individuelt antrukket” og som skriver poesi på servietter lange kaffepauser. Vanligste tilbehør: fiolin og cello.
Nettside: www.pkin.pl

SHOPPING UNDER UJEVNT GLASS

– Zlote Tarazy, Arkadia og

Fashion House.
Det er fremfor alt de tre store shoppingsentrene som utmerker seg: Zlote Tarasy (gullbeliggenhet ved sentralbanestasjonen), Arkadia (stort, billig) og Fashion House (Polens største mote-outlet). Zlote Tarasy er ultramoderne med foodcourt øverst og supermarked nederst, i mellom et par etasjer med butikker med mange nasjonale merker. Kvinner bør ikke gå glipp av Inglot, et smakfullt, men billig polsk sminkemerke med egen butikk og suveren service. I sentrum finnes det i tillegg til klær og sko også en vinbutikk med bar og klinikken Botox-Express. Arkadia nord for byen kommer du til med trikk 16, 19 eller 33 fra sentralbanestasjonen. Ekte hardcoreshoppere drar sørover i byen til Piaseczna, hvor Polens største moteoutlet Fashion House som til og med har sportsutstyr og hjemme-
innredning.
Nettside: www.zlotetarasy.pl
www.arkadia.com.pl
www.fashionhouse.pl

MODERNE KUNST OG MAT

– QCHINA ARTYSTYCNA

Polsk mat på moderne vis. Restauranten gjennomgår ofte forandringer, og er lokalisert i slottet hvor det Moderne museet (www.csw.art.pl) holder til. Perfekt sted for lunsj, spesielt trivelig når det er så varmt at uteserveringen mot slottsparken er åpen. Bestill bord lang tid i forveien. Og pass på å få med deg utstillingene etter maten.
Adresse: Aleja Ujazdowskie 6
Tlf. +48-22-625 76 27
Nettside: www.qchnia.pl

Pubrestaurant i gammel stil

– C.K. Oberza

Pubrestaurant i flere etasjer, kjent for tradisjonell og billig mat, skummende halvlitere og høy stemning. Om kvelden går gjerne større grupper hit for å feste,
1. Moderne mat og kunst i det Moderne museets restaurant Qchina Artystyczna
2. Futuristisk statsbygning i form av en skinnende skyskraper
3. På den andre siden av elven ligger Pragas gallerier og klubber i gamle fabrikklokaler
4. Slipp løs shoppemanien i Zlote Tarasy (gullterrassen)
men det er også et bra sted for brunch. Test lokale retter som dumplings, fritert ost, gourmetpølse, blodpudding, panerte koteletter og and med fruktsaus. Ekstremt store porsjoner.
Adresse: Ulica Chmielna 28
Tlf. +48-22-828 45 85
Nettside: www.ckoberza.pl

TORG MED SMÅBYFØLELSE

– Rynek Nowe go Miasta

Gaten Ulica Freta, som går mellom den nordvestlige delen av Gamlebyen og torget Rynek Nowego Miasta, er en av de triveligste delene av sentrum, med lave hus, små butikker og sjarmerende kneiper og puber. Flotte Nomia som ligger ved torget er kjent for å servere moderne lokal mat til bra priser. På Freta ligger også det bitte lille Marie Curie-museet i huset hvor verdens første kvinnelige Nobelprisvinner bodde.
Nomia
Adresse: Ulica Rynek Nowego Miasta 13/15
Tlf. +48-22-831 43 79
Nettside: www.nomia.p

MIDDAG OG BARHOPPING

– Nowy Sw iat/Ulica Foksal

Et livlig gatekryss med butikker, kafeer, barer — det er bare å gli inn der det virker trivelig. Den asiatiske restauranten Sense (test tunfiskbiter med wasabisorbet) er garantert stedet for spennende mat, fuktige cocktails og vakre mennesker. Selv Papaya med sin minimalistiske innredning har et godt asiatisk kjøkken.
Sense
Adresse: Nowy Swiat 19
Tel. +48-22-826 65 70
Nettside: www.sensecafe.com

Papaya
Adresse: Ulica Foksal 16
Tlf. +48-22-826 11 99
Nettside: www.papaya.waw.pl

VINSMAKING OG DRINKER

– KOM OG VÆR PAPARAZZI

Kule vinbarer, ville puber, elegante diskoteker og brune klubber – i Warszawas natteliv finnes alt. Men hvilket sted som gjelder til enhver tid forandres fort, så spør din favorittbartender om aktuelle tips. En bra runde kan begynne med vinsmaking i den sofistikerte vinbaren KOM, fortsette med cocktails på kjekke, lille Paparazzi og avsluttes med shots — lokalfavoritten heter mad dog og består av vodka, bringebærsirup og tabasko — i jazzklubben Tygmonts røykfylte kjeller.

KOM
Adresse: Ulica Zielna 37
Tlf. +48-22-338 63 53
Nettside: www.kommunikat.net

Paparazzi
Adresse: Ulica Mazowiecka 12
Tlf. +48-22-828 42 19
Nettside: www.paparazzi.com.pl

Tygmont
Adresse: Ulica Mazowiecka 6–8
Tlf. +48-22-828 34 09

REISEFAKTA

FLY
Lavpris med Norwegian som tillater fri bagasje på opptil 20 kilo innsjekket pluss femten kilo i kabinen, er et salgsargument vanskelig å motstå på shoppingturer. Flyprisene kan du få så lavt som til under tusenlappen, om du er ute i god tid. Det eneste problemet er at du må være på flyplassen drøyt to timer før hjemreisen på grunn av konstant kaos i innsjekkingen på Etiudaterminalen. LOT koster mer, men har flere avganger og bedre fungerende terminal.

INFORMASJON
Her skjer det mye nytt hele tiden så vær forberedt på at gode tips kjapt blir uaktuelle. Oppdatert informasjon om hva som skjer innen utesteds- og kulturliv finnes i for eksempel «Warszawa in your pocket».
Nettside: www.inyourpocket.com
Nettside: www.tourpol.com
Nettside: www.warzawtour.pl

1. Warsaw Marriott
02. Zogoda Apartments
03. Warsaw Rising Museum
04. Porto Praga
05. Fabryka Trzciny
06. Palace of culture and science
07. Zlote Tarasy
08. Arkadia
09. Fashion House
10. Qchina Aerystyczna
11. C.K. Oberza
12. Nomia
13. Sense
14. Papaya
15. Kom
16. Paparazzi
17. Tygmont

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden