Verdens mest interessante historiske byer

Monumenter, praktfulle bygg og historisk aura gjør byer til spennende reisemål. Her er en oversikt over noen av verdens mest interessante og kjente historiske byer. Spennende reisemål for de...
Beijing
Den forbudte by i Kina er et av verdens mest spektakulære historiske byggverk. Foto: Emil Engø

Monumenter, praktfulle bygg og historisk aura gjør byer til spennende reisemål. Her er en oversikt over noen av verdens mest interessante og kjente historiske byer. Spennende reisemål for de med interesse for historie.

Tekst: Emil Engø
Mail: emil@reis.no

Istanbul

Istanbul er en av de mest interessante byene i verden i en historisk kontekst. Den blå moske er et av mange ikoniske byggverk. Foto: Terje Engø

Istanbul – Tyrkia

Hjem og hovedsete til noen av verdens mektigste imperier opp gjennom historien gjør Istanbul selvskreven på en oversikt over viktige reisemål for de med interesse for båd historie, og ikke minst arkitektur. Byen var tidligere var kjent som Konstantinopel. Da var byen  hovedstad i det østromerske bysantinske riket. Det var en av de mest imponerende byene i verden. Senere tok Ottomanerne over makten som de satt med frem til Istanbul ble en del av det moderne Tyrkia.

Til og med vikingene kjente godt til Istanbul. De drev omfattende handel med byen som de kalte for Miklagard. Blant annet var Kong Sigurd Jorsalfare var i Miklagard i forbindelse med pilegrismferdt og korstog til Jerusalem i år 1108 til 1111.

Historiske høydepunkter: Hagia Sofia, Den blå moske, Basilica sisternen, Topkapi Palace, Grand Bazaar.

Les også: Istanbul: En by – to verdensdeler

 

Vestmuren, som ofte kalles klagemuren, er ett av mange historiske steder i Jerusalem. Foto Emil Engø

Jerusalem – Israel

Verdens mest kjente religiøse by er en gullgruve fro den med interesse for historie. I lange tider har byen vært et religiøst senter for alle de tre monoteistiske religionene fra Midtøsten; kristendom, islam og jødedom. I byen finner du vel bevarte historiske steder, mange av svært stor religiøs betydning..

Historiske høyepunkter: Tempelhøyden, Vestmuren, Via Dolarosa, Den hellige gravs kirke, Oljeberget.

 

Les også: Direkte til Tel Aviv – Byen hvor natten lever

 

En drage vokter over Sommerpalasset. Foto Emil Engø

Beijing – Kina

Kinas hovedstad har i tusenvis av år vært en viktig historisk by. Hjem for Kinas mange dynastier har Beijing vært den kulturelle makthovedstaden i Kina. For den historieinteresserte er Beijing en by en kan vandre rundt i dagevis for å lære om både eldre og nyere historie.

Historiske høydepunkter: Tiananmen Square, Den kinesiske mur, Ming-gravene, Den forbudte by, Sommerpalasset.

 

Les også: Opplev Kina: Feir nasjonaldagen i Den forbudte by

 

Luxor – Egypt

Luxor kniver med landets hovedstad Kairo, den sørlige byen Aswan og den nordlige storbyen Alexandria om å være den mest interessante historiske byen. Luxor har ikke pyramidene du finner i Giza ved Kairo, men enormt mange templer og historiske steder fra oldtidens Egypt. Ved Nilens bredder og dalene rundt ligger templer og statuer fra Mellomriket og Det nye riket.

Historiske høydepunkter: Karnak-tempelet, Kongenes dal, Luxor-tempelet, Dronning Hatshepsuts tempel, Medinet Habu.

Les også: Perfekte reisemål i vinter

Praha er en av Europas best bevarte middelalderbyer. Foto Terje Engø

Praha – Tsjekkia

Praha er en av de best bevarte middelalderbyene i Europa. I gamlebyen Stare Mesto finner du vakre katedraler fra middelalderen, mens du finner spektakulære slott på andre siden av byens elv.

Historiske høydepunkter: Slottet i Praha, Karlsbroen, Stare Mesto-plassen, Den astronomiske klokken, St. Vitus-katedralen, Josefov.

Les også: Miniguide til Praha

 

Boston – USA

Boston er en av USAs mest interessante historiske byer. Selv om historien er relativt ny er det mye interessant å ta seg til langs Freedom Trail, en sti som tar deg innom mange av Bostons historiske landemerker. Byen var sentral i historien om hvordan USA ble et selvstendig land og er svært stolte over historien sin.

Historiske høydepunkter: Fenwey Park, Boston Common, Public Garden, Faneuil Hall, Boston Tea Party-museumet, Old State House, USS Constitution Museum.

 

Cusco – Peru

Cusco er den eldste byen som fortsatt er bebodd på begge de amerikanske kontinentene. Tidligere var Cusco hovedstad i det mektige Inkariket og den dag i dag er den en levende storby i Peru. Her finner du mange interessante severdigheter både fra Inkariket og ikke minst fra byens koloniale historie.

Historiske høydepunkter: Machu Pichu, Santo Domingo-kirken, Inkamurene, La Compania, Sacsayhuaman, Plaza da Armas.

 

Berlin – Tyskland

Berlin har vært en historisk viktig by i mange epoker – både i eldre og nyere tid. Mye av de historiske monumentene du vil se i Berlin er fra 1800-tallet og frem til Berlinmuren falt. Her finner du masse museumer og godt bevarte historiske severdigheter.

Historiske høydepunkter: Berlinmuren, Brandenburger Tor, Museumøyen, Riksdagen, Gendarmenmarkt, Berliner Dom, Checkpoint Charlie.

 

Colosseum er kanskje byens mest kjente byggverk. Foto Aaron Logan (http://www.aaronlogan.com)/Wikimedia Commons.

Roma – Italia

Roma var hovedstaden i det mektige Romerriket og er fylt til randen med historiske severdigheter fra rikets storhetstid så vel som fra renessansen og nyere tider. Byen er nesten 2800 år gammel og er et skattekammer for de historieinteresserte.

En har liksom ikke vært i Roma om en ikke også har besøk Colosseum, St. Peterkirken og en rekke andre fantastiske byggverk.

Historiske høydepunkter: Pantheon, Colosseum, St. Peterskirken, Caracalla-badene, Spansketrappene, Forum Romanum.

 

Les også:  Argentario, Italias sølvkyst
Athen – Hellas

Byen kjent som demokratiets vugge har vært en av de viktigste historiske byene i Europas historie. Med en tidslinje som strekker seg tilbake til år 1400 før vår tidsregning er det selvsagt at du ville finne mye spennende i Athen.

Historiske høydepunkter: Hephaestustempelet, Parthenon på Akropolis, Athenatempelet, Kerameikosgravplassen, Zeustempelet, Odeon av Herodes Atticus.

 

Mexico City – Mexico

Storbyen Mexico City er hovedstaden i landet med samme navn. Den enorme byen var hovedsete for det store Aztecerriket og var senere en viktig by i det spanske koloniriket. Byens spennende historie kan ses ved mange severdigheter.

Historiske høydepunkter: Zocalo, Templo Mayor og pyramiden av Tenochtitlán, Mexico Citys katedral, Nasjonalpalasset, Alamedakatedralen.

 

Varanasi er en fantastisk by, både kulturelt, religiøst og historisk. Foto K. L. Velamala/Wikimedia Commons.

Varanasi – India

En av verdens eldste byer ligger ved elva Ganges sine bredder og heter Varanasi. Byen er et viktig pilegrimsmål for hinduister og har en hel rekke spektakulære templer og historiske severdigheter.

 

Historiske høydepunkter: Sarnath, Varanasi Ghats, Chunarfortet, Ramnagarfortet,  Durgatempelet, Sri Kashi Vishwanath-tempelet.

 

Les også: India: I Vasco da Gamas kjølvann
Sankt Petersburg – Russland

Byen var hovedstad i det russiske keiserriket i to perioder mellom 1713 og 1918. Byen er ny historisk tidsregning, men har rukket å oppleve tre revolusjoner, være det russiske keiserrikets hovedstad og å være beleiret i to og et halvt år under andre verdenskrig.

Historiske høydepunkter: Peter og Paul-fortet, Vinterpalasset, Yosupovplassen, St. Isaacskatedralen.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden