Vekst i Brasil

Mens de fleste av verdens ferieboligmarkeder sliter, går det så det uler i Brasil. Mange kjøper for å nyte det gode liv. Enda flere kjøper for å investere i...

For bare få år siden var Brasil et boom-marked for norske ferieboligkjøpere. Områdene vi kjøpte ferieboliger i gjennom disse årene lå i all hovedsak konsentrert rundt de to storbyene i nordøst: Natal og Fortaleza. Vi har aldri funnet noen god forklaring på hvorfor nettopp vi nordmenn var de aller første inn i dette markedet; kanskje var det oljearbeidere som søkte seg sydover i perioden på land? Eller sjøfolk i Røkkes antarktiske krillfiskeflåte? Det er mulige forklaringer, men neppe hele sannheten. For på våre mange reiser til Brasil i disse årene traff vi alle typer ferieboligkjøpere, fra unge eventyrere til småbarnsfamilier og pensjonister. Kanskje er den enkle forklaringen at Brasil alltid har vært et drømmereisemål for oss nordmenn?

Uansett årsak tok ferieboligboomen brått slutt med den såkalte Natal-affæren, hvor det viste seg at den beryktede B-gjengen hadde hvitvasket ransutbytte gjennom investeringer i eiendomsprosjekter i det nordøstlige Brasil. Over natten ble en ferieboliginvestering i Brasil sett på som et risikoprosjekt. Det «norske» markedet tørket ut, og mange eiendomsaktører måtte legge ned virksomheten. Flere nordmenn tapte penger da bunnen gikk ut av markedet, også blant vanlige ferieboligkjøpere.

Med finanskrisen i 2008 bråstoppet den generelle europeiske trenden med ferieboligkjøp i utlandet. Så skulle man kanskje tro at utviklingen av ferieboligmarkedet i Brasil også stoppet opp, men det er en sannhet med modifikasjoner. For Brasil har så langt klart seg bra gjennom finanskrisen: Økonomien er i fortsatt vekst, med et indre marked på rundt 200 millioner mennesker. Middelklassen øker i både omfang og økonomisk evne, og nettopp denne tok over som ferieboligkjøpere i nordøst da europeerne forsvant.

Brasil er tildelt både Fotball-VM og Sommer-OL, og i oppkjøringen mot disse gigantarrangementene satses det enorme summer på utvikling av ny infrastruktur i landet. Dette legger forholdene bedre til rette for ferieboligeierne i nordøst, samtidig som myndighetene satser storstilt på bygging av sosiale boliger. Med statlige garantier gjennom brasilianske banker er dette markedet blitt en gullgruve for eiendomsutviklere og investorer, og flere seriøse norske aktører er aktive her.

Mye peker oppover i Brasil. For i tillegg til faktorene over er det også påvist store oljeforekomster langs kysten. Dette har lokket de store oljeselskapene til landet, også de norske. Og med selskapene følger de ansatte: Det påstås at den norske «utvandringen» til Brasil i disse dager er den største siden utvandringen til Amerika på slutten av 1800-tallet.

Så hvor står markedet? Som et av de få ferieboligmarkedene i verden holdt det brasilianske seg godt gjennom finanskrisen, og prisene sank ikke nevneverdig. Du som vurderer kjøp i dag kan altså ikke vente deg noen spesiell «finanskrise-rabatt». Likevel, Brasil er fremdeles et lavkostland hvor du får veldig mye for dine norske kroner: Kvadratmeterprisene på «normale» boliger i det nordøstlige Brasil ligger i utgangspunktet mellom 7.000 og 10.000 kroner, selv nær sjøen. Selvsagt kan du forhandle pris også her, men forvent deg ikke store rabatter som følge av den globale krisen – dertil er det voksende innenlandsmarkedet for stort.

Enkelte nordmenn har hatt problemer med å få utlevert skjøte på sine eiendommer, mens andre har opplevet at anlegget de kjøpte i ikke har tilfredsstillende driftsrutiner etter ferdigstillelse. Det er derfor viktig å ha god kjøpshjelp, både i form av megler/agent og ikke minst en advokat som representerer deg som kjøper. Sjekk referanser på utbygger, og ta deg tid til å prate med andre som har kjøpt i samme anlegg eller av samme utbygger. Da vil du raskt få klarlagt om vedkommende utbygger har holdt det han har lovet til tidligere kjøpere.

Vår påstand: Brasil kommer tilbake for fullt som ferieboligmarked for oss nordmenn. Kjøp gjerne i dag, vi tror prisene vil stige i årene fremover.

For deg som er på boligjakt: www.brasilinvest.no

 

RELATERTE ARTIKLER

Endeløs gresk sommer

Athens og de Argosaroniske øyers skjulte skatter

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

Kategori
FeaturedItaliaNyheterPå tur med Tom