san francisco cityguide

For det å nyte livet er noe folk her gjør til hverdags. Lidenskapen er en like naturlig del av byen som lyset. Og her finnes en nesten religiøs interesse...
Det er lyset man husker. Det konturløse ettermiddagslyset. Et lys man i Los Angeles bruker til å filme i. Her i San Francisco lar man det bare være en del av livet. Og alle setter pris på det. Tekst Jaan Orvet

For det å nyte livet er noe folk her gjør til hverdags. Lidenskapen er en like naturlig del av byen som lyset. Og her finnes en nesten religiøs interesse for mat og miljø. Og politikk. Her er ingen «ikke interessert i politikk». Ingen er så dum. Politikk er en del av hverdagen, for alt og alle i denne byen.

Mat likedan. Her tar man den på alvor, og krydrer med lidenskap. Økologisk kultivert, laget av nyskapende kokker. Sesongbaserte menyer og middager er hverdags. «Kom og spis min tomatsuppe, det er sesong nå. Hvem skal du stemme på?»

Lidenskapen finnes også i alt som berører miljøet. Superøkologisk og gjenvunnet er standard og hvorfor skulle det ikke være slik? Men San Francisco trenger ikke mase om det. Her gjør man det bare. Progressivt, problemløsende, men først og fremst med lidenskap.

USLALIGE TIPS TIL

EN HELGI SANFRANCISCO

BYDELER
San Francisco gjennomgår nå sin største forandring siden 1906 da gjennoppbyggingen etter det store jordskjelvet begynte. På noen få år har byens skyline blitt dramatisk forandret. På Rincon Hill ved Bay Bridges sørlige festepunkt reiser det seg nå en høy smal skyskraper flankert av andre, nye glasskolosser. Soma Grand står stolt og skinnende, i skarp kontrast til det litt mer rufsete nabolaget. Nede ved China Basin, bortenfor baseballstadion, vokser en helt ny bydel opp med boliger, universitet og skole. Og dette er bare begynnelsen.

Downtown
Store varehus og hoteller. Union Square er bra for effektiv shopping og tross trengselen er dette en av landets beste bykjerner.

South of Market (SOMA), Financial District
Finanskvarteret er det ikke mye å si noe om. Dataguruene fra slutten av 1990-tallet, restaurantene fra det tidlige 20.århundre og de siste årenes byggherrer har alle satt sine spor. Barer, klubber og restauranter blandet med slitne bygg og magasinet Wireds beboere. Alltid interessant. Vakre AT&T Park er verdt et besøk for den som er interessert i baseball.

Russian Hill, North Beach og Telegraph Hill
Byens nordlige og nordøstlige område har dessverre den pinlige turistfellen Fishermans Wharf i sin utkant. Rundt Washington Square og opp mot toppen av Telegraph Hill er det både vakkert og trivelig. Russian Hill, oppkalt etter en gruppe russiske sjømenn hvis graver ingen i dag vet hvor ligger, byr på best utsikt. Også utsikten over krysset Union Street og Leavenworth Street er vidunderlig.

Pacific Heights, Laurel Heights og Presidio Heights
Byens tre dyreste, vakreste og triveligste bydeler. Strekker seg omtrent fra Franklin Street i øst til Park Presidio Boulevard i vest og mellom Union Street i nord og Bush Street i sør. Villaer i hundremillionersklassen blandes med vakre steinboliger fra tidlig 1900-tall og berømte viktorianske hus. Bra shopping og restauranter og oppe på åskammen langs Jackson Street og Pacific Avenue (avhengig av hvor man står) er det en ubeskrivelig utsikt over byen, vann, fjell, koller, Alcatraz og Marin Highlands på andre siden av broen Golden Gate.

Cow Hollow, Marina District
Fasjonable bydeler nedenfor ulike «heights» og foran San Francisco Bay. Cow Hollow har bra uteliv og en meget bra Applebutikk på Chestnut Street. Marina er aller vakrest langs vannet.

Hayes Valley
Shopping og restauranter. Litt inneklemt og lett bortglemt, men en perle. Sikt på krysset Hayes og Octavia.

Mission District
Byens latinske område med bra uteliv, butikker og spisesteder. Ikke alltid like
velstelt, men alltid interessant, og Mission er en stor del av det som utgjør San Francisco, både historisk og i dag.

Potrero Hill
«Bortglemt» bydel som har eksistert i skyggen av de andre områdene. Utrolig interessant og dessuten med bedre vær enn andre deler av byen takket være sin beliggenhet.

Tenderloin
Dophandel og andre uhumskheter skremmer selv den mest hardbarkede storbykjenneren. Dog finnes det ett par bra barer og gallerier i området. Ta en taxi. Området rammes inn av Van Ness Avenue i vest og Mason Street i øst, Post Street i nord og Mission Street i sør.

HOTELLER
Hotel Vitale
San Franciscos Vitale lever opp til idealet om velstående og vitalitet. De små lavendelkvistene over romnummerne, morgen-yogaen, utvalget av musikk på rommene, altanene med utsikt over San Francisco Bay – de er alle viktige komponenter på San Franciscos beste hotell. Dessuten er det godt med plass for både å arbeide og å breie seg ut med bøker, magasiner og gastronomiske godsaker fra Ferry Building rett over gaten.
Adresse: 8 Mission Street
Tlf. +1-415-278 37 00
Nettside: www.hotelvitale.com
Pris: fra 3 040 kroner

Hotel Tomo
Tomo i Japantown er et utmerket turist- og forretningshotell, som for den saks skyld ikke er kjedelig i det hele tatt. Japansk pop- og kultkultur løper billedlig talt skrikende gjennom korridorene. Hvert rom har minst en vegg dekket av Heisuke Kitazawas kunst (den rosa roboten med de to gråtende jentene er litt spooky, men pen). I lobbyen vises noen ganger en trio japanske filmer og det finnes til og med ett par ”gaming suites” med Playstation 3 og Wii-konsoler. Unngå rommene i de to første etasjene i den vestlige delen av hotellet hvor luktene fra kjøkkenets ventilasjonsanlegg blir litt vel sterke. Tomo var tidligere en middels Best Western, nå eid av den lokale hotellguruen Chip Conley og hans Joie De Vivre. Anbefales varmt.
Adresse: 1800 Sutter Street
Tlf. +1-415-921 40 00 ettside: www.hoteltomo.com
Pris: fra 1 100 kroner

The Orchard Garden Hotel
Beliggenheten ved den offisielle inngangen til Chinatown, et kvartal fra den eksklusive shoppingens Union Square, er så midt i smørøyet som det går an å komme i Downtown San Francisco. Om beliggenheten er en fordel eller bakdel er som alltid en smaksak. En tredjedel av rommene har utsikt over byens skyline. Ett par av suitene har egne terrasser. Trivelig, rent og pent på alle måter. Byggningen er konstruert på bare grønne prinsipper og bruker bare gjenvunnet papir, soyabasert blekk og rengjøringsmiddel uten kjemikalier i samsvar med diverse energi- og pengebesparende tiltak.
Adresse: 466 Bush Street
Tlf. +1-415-399 98 07
Nettside: www.theorchardgardenhotel.com
Pris: fra 1 440 kroner

Hotel Drisco
Et tradisjonelt hotell med utmerket beliggenhet på toppen av fornemme Pacific Heights. Rommene har variabel utsikt over byen. Ikke det mest spennende hotellet, men beliggenheten gjør det til et bra valg.
Adresse: 2901 Pacific Avenue
Tlf. +1-415-346 28 80
Nettside: www.hoteldrisco.com
Pris: fra 1 980 kroner

Argonaut Hotel
Tradisjonelt med litt kitschy utseende, men beliggenheten nær vannet er et stort pluss og den gamle teglbygningen er vakker. Ikke altfor langt fra marinaen i Marina District.
Adresse: 495 Jefferson Street, San Francisco
Tlf. +1-415-563 08 00
Nettside: www.argonauthotel.com
Pris: fra 1 750 kroner

Harbor Court Hotel
Tradisjonelt hotell beliggende i utkanten av finanskvarteret, nesten rett under Bay Bridge. Nær Farmers Market, SOMA og AT&T Park der det lokale baseball-laget Giants spiller sine hjemmekamper.
Adresse: 165 Steuart Street
Tlf. +1-415-882 13 00
Nettside: www.harborcourthotel.com
Pris: fra 1 600 kronor

Clift Hotel
Ett av Ian Schragers siste hoteller før han begynte å tenke på at folk skal trives når de bor hos ham. Til tross for at rommene er litt små er dette langt fra et dårlig hotell. Perfekt beliggenhet for den som vil shoppe i varehusene rundt Union Square eller bare bo midt i downtown.
Adresse: 495 Geary Street
Tlf. +1-415-775 47 00
Nettside: www.clifthotel.com
Pris: fra 1 880 kroner

Hotel Kabuki
Etter eierbytte og en omfattende renovering har Kabuki gjenoppstått som et meget bra hotell i den østlige enden av Japantown. Trivelig lobby med vakker, japansk hage.
Adresse: 1625 Post Street
Tlf. +1-415-922 32 00
Nettside: www.hotelkabuki.com
Pris: fra 1 300 kroner

Cavallo Point
Her står kroppslig og sjelelig velbehag høyest på listen. Cavallo Point er ikke billig, men det er et hotell i komfortable omgivelser (i en nasjonalpark, med utsikt mot San Francisco, nær Sausalito og området Marin) som kan aktivere og avaktivere gjestene etter ønske. Spa, yoga, og nær både sykkel- og gangveier. Både tradisjonelt og mer moderne innredde rom. Søsken til blant annet Jean-Michel Cousteaus Fiji Islands Resort.
Adresse: 601 Murray Circle, Fort Baker, Sausalito
Tlf. +1-415-339 47 00
Nettside: www.cavallopoint.com
Pris: fra 1 910 kroner

Howard Johnson Express Inn San Bruno
Å bo på et billig kjedehotell nær en stor flyplass er aldri trivelig. Dette ”HoJo” er til tross for det et bra valg for den som har en tidlig eller sen flight fra San Francisco International Airport SFO. Store rom og en bra pris. Enkel frokost inkludert. Taxi eller leiebil trengs for å komme seg hit.
Adresse: 190 El Camino Real, San Bruno
Tlf. +1-650-588 08 00
Nettside: www.hojosfoairport.com
Pris: fa 600 kroner

RESTAURANTER
San Franciscos befolkning er besatt av mat. Og det er lett å spise godt her. Sorry New York. Med topprestauranter og toppservitører omringet av fruktbare jorder, to vinregioner og Stillehavet hadde det nesten vært litt tåpelig om dette ikke var USAs beste matby. I San Francisco er gjennomsnittsmennsket interessert i hva som hender på kjøkkenet og hvem som leverer råvarene. Stakkars den kokken som ikke respekterer sesongprimærvarene! Her i byen spiser man ofte økologisk og dermed sunnere og bedre enn i mange deler av USA og den vestlige verden for øvrig. Om det bare finnes tid for ett par restaurantbesøk anbefales SPQR og The Slanted Door, med Range som reserve.

SPQR
En av byens beste restauranter serverer fra en kort, men tilfredsstillende Romabasert meny og dens omgivelser (området er veldig spesifikt). Lokalet er litt trangt, men attraktivt. Personalet er, som seg hør og bør i San Francisco, ekstremt kunnskapsrikt og vet alt om ingrediensenes vei fra jorden til kjøkkenet, hvordan de lages og med hvilken vin, øl eller vann de smaker best. Uvanlig pene kuvert med keramikkfat og lave glass, de siste fra gjenvunne vinflasker. Ingen bordbestilling, still deg i kø på gaten før SPQR åpner, eller kom senere på kvelden når antallet gjester avtar.
Adresse: 1911 Fillmore Street
Tlf. +1-415-771 77 79

A16
Oppkalt etter en italiensk motorvei og med en høyrøstet bar ut mot gaten kreves det en del av gjestenes fantasi, og lokalkunnskap, for å finne fram. Gå inn i den stillere, men likevel livlige spisesalen i bakre del av lokalet og gå løs på en meny som lett tilfredsstiller både den kjempesultne og den som bare vil ha litt småplukk. En duktynn pizza faller noe sted midt mellom og anbefales på det varmeste.
Adresse: 2355 Chestnut Street
Tlf. +1-415-771 22 16

Bistro Aix
En bydelsrestaurant i mylderet på Chestnut Street. Menyen forandrer seg sjelden, noe som de nesten daglige stamgjestene setter pris på. Beslutningen om å stryke lam fra menyen var dog uunngåelig på grunn av problemer med leverandøren, men likevel trist. Sonoma chicken har i stedet tatt plassen som ett av to musts på menyen. Den andre en Ahi med kremet potetpuré og spinat som fører til mer eller mindre renslikkede tallerkener.
Adresse: 3340 Steiner Street
Tlf. +1-415-202 01 00

Spruce
Det tok to år lenger enn planlagt å åpne Spruce. Det var verdt ventingen. Råvarene er organisk dyrket på eiernes egen gård, og fraktet hit på lastebiler som bruker gammel matolje i tanken. Menyen kalles «Contemporary American», et begrep som stadig favner bredere og blir mer og mer intetsigende. Her beskrives en rekke retter som er ganske så amerikanske, men med tydelig italiensk inflytelse. Barmenyen kan du spise i spisesalen og omvendt. Spruce ligger i det gamle LaTable-lokalet. Anbefales varmt, men bestill bord minst en måned i forkant.
Adresse: 3640 Sacramento Street
Tlf. +1-415-931 51 00

Foreign Cinema
Utendørs i en bakhage med bord, stoler og tepper. Film vises på veggen – et konsept som fungerer like bra for barnas feriekolonier som for Foreign Cinema. Og det finnes en spisesal innendørs også. En av San Franciscos klassikere som lykkes å være både relevant og forlokkende år etter år mens naborestaurantene kommer og går. Gayle Pirie og John Clark utvikler stadig sin egen versjon av en meny som plukker det beste fra middelhavslandene, spesielt de nordafrikanske.
Adresse: 2534 Mission Street
Tlf. +1-415-648 76 00

Taqueria San Francisco
Det er slik burritos skal lages, og smake. Rullen er ikke bare supertykkk, men selv den med normal munnkapasitet kan ta et realt bitt rundt enden. Dessuten grilles hele herligheten ett par sekunder innen den serveres, noe som gjør burritoen fastere og bedre.
Adresse: 2794 24th Street
Tlf. +1-415-641 17 70

The Slanted Door
Siden Charles Phan flyttet sin restaurant til The Ferry Building, plassen for både båtpendlere og det utmerkede Farmers Market, har den lidd av ett litt glassaktig utseende. Den vietnamesiske menyen er dog like perfekt som da stedet lå i Mission District.
Adresse: Ferry Building Marketplace (vid Embarcadero och Market Street)
Tlf. +1-415-861 80 32

Goat Hill Pizza
Her oppe på ”getbacken” i bydelen Potrero Hill får du vakker utsikt inn mot resten av San Francisco, og veldig god pizza. Den som slenger innom på en mandag kan velge mellom et fritt antall retter fra bufféen som koster i underkant av 70 kroner. Goat Hill Pizza er et samlingspunkt for nabolaget og det merkes og kjennes, noe som bare er trivelig.
Adresse: 300 Connecticut Street
Tlf. +1-415-641 14 40

Fifth Floor (Hotel Palomar)
De horrible sebrastripete mattene og klumpete pottene er borte. Tregolv, stor åpen spisesal og Laurent Manrique i kjøkkenet kjennetegner Fifth Floor anno 2008. Det er dyrt, mye fransk og bra, om enn ikke så spennende. Utfordringen er å lokke et publikum som i en ustabil økonomi heller spiser på billigere, og for den del mer interessante, spisesteder. Men Manrique er alltid verdt å oppsøke.
Adresse: 12 4th Street
Tlf. +1-415-348 15 55

Quince
Det er vanskelig å anbefale en spesiell rett når menyen varierer fra kveld til kveld. Et tips er å velge noe som har mange lokale ingredienser. Personalet hjelper gjerne til. Eieren Michael Tusk roter nemlig gladelig rundt blant gårdene i traktene for å finne de riktige ingrediensene. Det han liker havner i kurven, og på menyen. Men den halvtriste beliggenheten i det sørøstlige hjørnet av Pacific Heights trekker ned.
Adresse: 1701 Octavia Street
Tlf. +1-415-775 85 00

Range
Begynn i baren med en cocktail eller to. Velg ved bordet: velg fra en liten, men alltid imponerende kalifornisk meny (i tillegg til sesongens frukter går det alltid an å se et mønster, en forsiktig flørt med en filosofi eller til og med lystige innfall). Hold av plass til desserten. Sjokoladesuffléen nevnes alltid i samme åndedrett som kroens navn av dem som har spist her tidligere. Range er en favoritt som sjelden gjør noen feiltrinn takket være det meget kunnskapsrike og smidige personalet som støtter ekteparet Phil og Cameron West.
Adresse: 842 Valencia Street
Tlf. +1-415-282 82 83

Terzo
Fra perfekte tapas, mer nyskapende enn det som er vanlig utenfor Madrid, til en 16-retters middag, lykkes Terzo å tilfredsstille de aller fleste om enn kanskje ikke alltid overraske. Spesielt siden porsjonene ble større. Terzo er passende nok den tredje restauranten fra gjengen som står bak Rose Pistola og Rose’s Café.
Adresse: 3011 Steiner Street
Tlf. +1-415-411 32 00

South Food + Wine Bar
Spør etter hva som helst med lakris i. Den australske kokken Luke Mangan bruker barndommens favoritt godteris mest raffinerte versjon, Darrell Lea Soft Eating Licorice, i blant annet sin parfait sammen med saus og lime.
Adresse: 330 Townsend Street
Tlf. +1-415-974 55 99

Bar Jules
Jessica Boncutter, tidligere Zuni og Londons River Café, har med Bar Jules skapt en god representant for trenden med enkle lokaler og daglige varierte menyer. Utmerkede råvarer. Alltid ett sikkert valg. Dessverre et noe surt personale.
Adresse: 609 Hayes Street
Tlf. +1-415-621 54 82

BRUNCH OCH KAFÉER
Blue Bottle Café
San Francisco er kollektivt mer interessert for kaffeelskende mennesker enn USAs javametropol Seattle noen gang har vært. Hysterisk interessant. Når luktene fra lokale Blue Bottle Café fikk neseborer til å vibrere, ble folk som over natten besatt av å dra hjem kaffebønnene sine. Legg til at Blue Bottle, som bare har to konditorier og en espressovogn, nylig har kjøpt inn en eksklusiv japansk kaffebrygger for 140 000 kroner. Den er mer professor Balthazar enn Melitta. Til kafeens Siphon Bar strømmer nå de kaffebesatte til noe som tross hypen er en uvanlig god kopp kaffe.
Adresse: 66 Mint Street
Tlf. +1-415-351 92 76

Rose’s Café
En av byens triveligste bruncher kan du nyte på Rose’s i slutten av den halvkjekke, men noe uinteressante shoppinggaten Union Street. Superskarpt personale og en meny som fyller og tilfredsstiller. Kremet, organisk eggerøre med spinat på husets eget brød med ett par tynne skiver prosciutto er et høydepunkt.
Adresse: 2298 Union Street
Tlf. +1-415-775 22 00
Bittersweet
Det er kanskje ikke helt rett å spise sjokolade til frokost. Men om brunchønskemålet inneholder pain au chocolate eller helt enkelt en kopp varm sjokolade – hvorfor ikke bestille det på en sjokoladekafe? Bittersweet ligger dessuten i en av byens triveligste områder langs Fillmore Street i Pacific Heights.
Adresse: 2123 Fillmore Street
Tlf. +1-415-346 87 15

BARER & NATTELIV
Cantina
Offisielt en «art salon» og «culinary cocktail lounge». Ja ja. Cantina er en utmerket bar i Mission District som eies og drives av bartenderen Duggan McDonnell. Test en Tropic of Sazerac, Duggans variant setter standarden. Anbefales.
Adresse: 500 Sutter Street
Tlf. +1-415-398 01 95

Rye
Hit kommer bransjefolket når de jobber i byens spisesteder og barer, med alt hva det innebærer. Skittent område, bra sted.
Adresse: 688 Geary Street
Tlf. +1-415-474 44 48

330 Ritch
I blant er det mer «rich» enn «ritch» her. Til tross for det er det som oftest bra indieband på scenen. Unngå torsdagenes «Popscene» når de under 21 tar over, om du da ikke er under 21 selv. Drives blant annet av folket bak DJ Steve Aoki (alias Kid Millionaire og Devons halvbror) som i blant gjestespiller.
Adresse: 330 Ritch Street
Tlf. +1-415-902 31 25
Nettside: www.330ritch.com

Bourbon & Branch
Det kreves litt arbeid for å finne hit. Bestill et bord via hjemsiden, så kommer adressen og passord med e-post. Det finnes ingen skilt, bare en enkel tredør. Når gluggen åpnes, si passordet og du er inne. Til tross for alt dette er Bourbon & Branch en av landets beste barer (og selvsagt en flørt med forbudstidens «speakeasy» barer). Hit kommer et publikum som setter pris på veldig gode cocktails og kan, eller vil lære seg å sette pris på ulike spritsorter og destillerier. Den som ikke orker å bestille bord og finner veien hit på egen hånd kan benytte seg av passordet som angis på hjemmesiden for en ståplass i den mindre av barene. «B og B» anbefales varmt.
Nettside: www.bourbonbranch.com

Lexington Club
Utmerket bar for og med tilbakelente lesber. Biljard og øl for sju kroner om mandagene, nå og da diverse fester eller temaer. Ujevne utstillinger, men Amie Lee Kings «Edie revisited: a day in the life of Edie Sedgwick» var bra og overraskende. «Cute dykes, no bikes» i henhold til graffitien på veggen.
Adresse: 3464 19th Street
Tlf. +1-415-863 20 52
Nettside: www.lexingtonclub.com

Mezzanine
Å gå ut i San Francisco uten å ha lagt Mezzanines inn i kalenderen, er dumt. Bra klubber, konserter, gjester, bar, lyd, alt. Høres overdrevent ut, men det er sant. Gå ikke glipp av dette.
Adresse: 444 Jessie Street
Tlf. +1-415-625 88 80
Nettside: www.mezzaninesf.com

Alembic
I San Francisco leder Alembic ligaen når det gjelder tilbudet av nordamerikansk whiskey. Det meste kommer fra små lokale distillerier som fører til nye venner og en del bitre oppdagelser. Bydelsbar som lokker publikum fra hele byen.
Adresse: 1725 Haight Street
Tlf. +1-415-666 08 22

Elixir
En ”amatøraften bak baren” er uinteressant i hvilken som helst 1800-talls kro i hvilken som helst annen by. Men her er det en mulighet for barafficionados å servere egne drinker, diskutere spritsorter og bråke om ulike olivensorters for- og bakdeler med uttalelser som «i min families bar i Buenos Aires hadde vi aldri servere noe slikt».
Adresse: 3200 16th Street
Tlf. +1-415-552 16 33

Rickshaw Stop
Klubb i to etasjer i et tidligere tv-studio. Bra konserter, en del plateslipp og et roterende tilbud av klubber. Cockblock Homolicious Queer Dance Party på lørdagene er alltid et sikkert valg. Onsdagene lykkes å være jevne i sin ujevnhet.
Adresse: 155 Fell Street
Tlf. +1-415-861 20 11
Nettside: www.rickshawstop.com

Bin 38
Når San Franciscos innbyggere får velge sin vinbar går de helst til Bin 38. En av tingene som lokker, er den lille, men kloke menyen, en stjerne i seg selv, men en veritabel rockstar når den får kaste seg om halsen på vinsortene. Trivelig langbord ute på gaten når været tillater og en liten spisesal innendørs. Det går bra å kjøpe med seg viner til akseptable priser.
Adresse: 3232 Scott Street
Tlf. +1-415-567 38 38
Nettside: www.bin38.com

The Stud
The Stud henger fremdeles med, spørsmålet er hvor lenge. Bydelen her i SOMA nappes i kanten av byggherrer med dollartegn i øynene. Inntil videre lokker torsdagene Klub NRG og tirsdagene legendariske Trannyshack flest gjester. Rask servering.
Adresse: 399 9th Street
Tlf. +1-415-863 66 23
Nettside: www.studsf.com

Tosca Cafe
Jeannette Etheredges tradisjonelle Tosca er en bra bar året rundt, men livner til
ekstra litt under byens store filmfestival i april når filmeliten slår seg ned her. Nevnes i Wim Wenders Until the end of the world. Sean Penn kaller Etheredge «San Francisconattens borgermester».
Adresse: 242 Columbus Avenue
Tlf. +1-415-986 96 51

 

SHOPPING
Carrots
Velfylt butikk for menn og kvinner. Mye kyndig personale, særskilt eierne og søstrene Melissa og Catie Grimm. Her finnes blant annet Peter Som, Notify, Stella McCartney, Kaufman Franco, Richard Chai. Alfred Hitchcock gjorde lokalet verdensberømt i filmen Vertigo.
Adresse: 843 Montgomery St
Tlf. +1-415-834 90 40
Little Otsu
Smarte, pene, sjarmerende, kloke, utfordrende, men alltid velformede bøker, kort, t-shirts, halstørklær og mye mer. Alt er økologisk og miljøvennlig og det meste er skapt av lokale kunstnere. En god representant for den typen av «contemporary crafts and art» som har gjort Etsy.com till en suksess.
Adresse: 849 Valencia Street
Tlf. +1-415-255 79 00
Nettside: www.littleotsu.com

Curiosity Shoppe
Lauren Smith (før dette team Todd Oldham) og Derek Fagerstrom (før dette team Esquire og Interview) driver supersjarmerende Curiosity Shoppe. Flott grafikk og hjemmeinnredning, funksjonelle husartikler, bra bøker, interessante om ikke akkurat banebrytende utstillinger og masse underlige saker. Det meste håndlaget. En haug med små trekasser, med prislapper fra gratis til en tier eller to, lokker barn fra området som bruker ukelønnen på noe morsomt eller anvendbart. Anbefalt.
Adresse: 855 Valencia Street
Tlf. +1-415-671 53 84
Nettside: www.curiosityshoppeonline.com

Ferry Building Farmers Market
I landets beste matby finnes også USAs fremste «farmers market». To dager i uken kommer dyrkere fra hele regionen til byen for å selge frukt, grønt, kjøtt, fisk og blomster. I ferjeterminalen finnes til og med butikker og restauranter (inklusive Slanted Door) som har åpent hele uken. Gå ikke glipp av Stonehouse California Olive Oil, frukten fra Fog Hollow Farm, «Vintage white cheddar» fra Point Reyes Farmstead Cheese Co, eller sjokoladen hos Scharffen Berger Chocolate Maker. Dette markedet må du bare oppleve!
Adresse: One Ferry Buliding, Market Street
Tlf. +1-415-291 32 76
Nettside: www.cuesa.org
Åpent: tirsdag 10–14, lørdag 8–14

Kinokuniya Bookstore
Fantastisk utvalg av bøker og magasiner, mest på japansk, men også på engelsk. Mye design, illustrasjon, mote og innredning. En perle. Nyåpnet mangaavdeling en trapp ned.
Adresse: 1581 Webster Street (inne i Japan Center-gallerian i Japantown)
Tlf. +1-415-567 76 25
Le Sanctuaire
Den som tar matlaging superseriøst bør lete seg fram hit. Og lete er rett ord. Le Sanctuaire ligger i femte etasje i en anonym bygning. Det finnes ingen som helst skilter og butikken er egentlig bare ment for bransjefolk. Men den som kommer hit er likevel velkommen til å oppdage ingredienser og kryddersorter som vi vanlige matfantaster ofte bare leser om. Som en pose krydder for 560 kroner. Betaling bare med kontanter.
Adresse: 315 Sutter Street
Tlf. +1-415-986 42 16

Five and Diamond
Bra butikk som føles mer som Los Angeles og West Sunset Boulevard enn San Francisco. Alt fra småfreaky, men flotte smykker av bein, til viktorianske korsetter og vesker. Det går også bra å bli tatovert her.
Adresse: 510 Valencia Street
Tlf. +1-415-255 97 47

Cris
Elegant og godt presentert vintagemote. Kyndig personale.
Adresse: 2056 Polk Street
Tlf. +1-415-474 11 91

Dema
Dema Grims klær er fine, men hennes fleksibilitet i farge- og mønstervalg kjennes en smule for bredt. På den andre siden er hun en av byens mest populære designere akkurat nå. Ta en titt.
Adresse: 1038 Valencia Street
Tlf. +1-415-206 05 00
Nettside: www.godemago.com

Heidi Says
Tre butikker langs Fillmore Street i Pacific Heights. «Casual» og «collections» oppe i bakken og skobutikken nede ved California Street. Mye bra utvalg og greie priser. Missoni, True Religion, Kate Spade, Matt Bernson og så videre. Dessverre arrogant og uinteressert personale med unntak av i skobutikken.
Adresse: 2416 Fillmore Street (casual), 2426 Fillmore Street (collections),
2105 Fillmore Street (skor)
Tlf. +1-415-749 11 44, 415-749 06 55, 415-409 68 50

Basil Racuk
Håndlagete lærvesker og tilbehør for menn. Racuks svarte Soft Brief Weekend er en rufsete, flott veske å slenge en skjorte, halstørkle, en MacBook Air og en bok i for helge-turen. Butikken ligger i universitetsbyen Berkeley på den andre siden av bukten. Ring eller send e-post til: contact@basilracuk.com og bestill tid for et besøk.
Adresse: 2556 Telegraph Avenue, Berkeley
Tlf. +1-510-409 44 52

Upper Playground
Deres t-shirts og andre plagg med hvalrossen som symbol går det an å kjøpe over hele verden, men det er kombinasjonen av klær, galleri og en møbelkolleksjon som gjør Upper Playgrounds til et must. Alltid interessant.
Adresse: 220 Fillmore Street, 248 Fillmore Street (galleriet Fifty24SF)
Tlf. +1-415-252 01 44

Timbuk2 Store
Få saker er så intimt tilknyttet sitt hjemsted som sykkelbudveskene fra Timbuk2. I Norden ser vi ofte bare de ganske triste standardutgavene. I butikken på Hayes eksploderer formgivernes ideer, ofte i ekstremt begrensede opplag (en og to eksempler). De vesker som har etiketten «SFMade» påsydd er enten gjort her i butikken eller i fabrikken i Mission District.
Adresse: 506 Hayes Street
Tlf. +1-415-252 98 60

Isotope Comics
Serieoasen Isotope anbefales for den som vil lære seg mer om serier, «comics» og «graphic novels». Bra sted å lære seg alt om Watchmen og Spirit nå som de beste seriene blir film.
Adresse: 326 Fall Street
Tlf. +1-415-621 65 43

440 Brannan
Studio og butikk der navn som Saffron Rare Threads og Minnie Wilde møtte omverdenen for første gang. Interessant og alltid trivelig.
Adresse: 440 Brannan Street
Tlf. +1-415-348 0000
Åpent tirsdag–lørdag 11–21

Jeremys
Eldre kolleksjoner og kraftig nedsatte priser og et varierende tilbud, fra de store motehusene til denim fra Seven. Mye å grave gjennom, tenk nålen i høystakken, men med en riktigt billig nål.
Adresse: 2 South Park Street, # 1
Tlf. +1-415-882 49 29

Eco Citizen
Byens beste økologiske motebutikk for både menn og kvinner, først og fremst for at den ikke ser «øko» ut. Bra utvalg fra John Patrick, Del Forte, Loomstate og sko fra Terra Plana.
Adresse: 1488 Vallejo Street
Tlf. +1-415-614 01 00

Museer & gallerier
I flere år er det blitt snakket om Renzo Pianos arkitektur. Designmagasiner har vist skisser av det grønne takets domer. Verdenspressen har forundret seg over den superøkologiske filosofien. Videosnutter på Youtube har vist leveransen av den energiske albinoalligatoren. Og forventningene er, om mulig, høyere enn foran de Youngs innvielse. Å spasere fra regnskogens glasskuppel til det filippinske korallrevet er en reise gjennom tid, rom og sinn. Spesielt om man går gjennom

undervannstunnelen. Å spasere på takets bølgende eng blant blomster og bier er en surrealistisk opplevelse.
California Academy of Sciences
Adresse: 55 Music Concourse Drive, Golden Gate Park
Tlf. +1-415-379 80 00
Nettside: www.calacademy.org

Fifty24SF
Del av solsystemet rundt Upper Playground (se ”Shopping”). Ekstremt moderne form, design og kunst skapt av navn som Josh Graham, Maya Hayuk og Stephen Kasner. Like deler underground og publikumsfrieri. Bra, men ikke for alle.
Adresse: 248 Fillmore Street
Tlf. +1-415-252 01 44 (anknytning 4)
Nettside: www.fifty24sf.com

Shooting Gallery
Ett av byens mest interessante gallerier. Kuratoren og eieren, Justin Giarla er en lidenskapelig gallerientreprenør med enda tre gallerier i sin portfolio: White Walls (vegg i vegg), Gallery Three og D.D. Arts. Shooting Gallery er tro mot sine røtter, en reaksjon mot byens dyre og elitistiske gallerister og publikum. Anbefales.
Adresse: 839 Larkin Street
Tlf. +1-415-931 80 35
Nettside: www.shootinggallerysf.com

Contemporary Jewish Museum
Daniel Libeskinds svarte verk får mest oppmerksomhet, men utstillinger som lydopplevelsen Aleph-Bet Sound Project lokker til besøk og gjenbesøk. Stengt onsdager.
Adresse: 736 Mission Street
Tlf. +1-415-655 78 00
Nettside: www.thecjm.org

San Francisco Museum of Modern Art
Byens store kunstmuseum har mer eller mindre sluttet å famle og har funnet sin egen røst. Blant annet takket være utstillinger som Olafur Eliassons “Take Your Time». Dog føles museet ennå en smule byråkratisk etter hendelser hvor besøkende er blitt kastet ut på grunn av en ullen fotopolicy. SFMOMA er etablert, på godt og vondt. Stengt onsdager. Gratis inngang første tirsdag hver måned.
Adresse: 151 Third Street
Tlf. +1-415-357 40 00
Nettside: www.sfmoma.org

Asian Art Museum
Stengt mandager. Gratis inngang første torsdag i måneden.
Hit går man for å få et bra innblikk i panasiatisk kunst, eller for å se noen av de mer moderne eller tillfeldige utstillingene. De permanente samlingene er noe rigide, presentasjonen føles utdatert. Hva man synes om stedet, det gamle bybiblioteket, er en smaksak.
Adresse: 200 Larkin Street
Tlf. +1-415-581 35 00
Nettside: www.asianart.org

de Young
Fremdeles mest kjent for sin romskipslignende bygning utformet av Herzog & de Meuron. Bygningen har uten tvil alltid vært verdt et besøk uansett utstilling. Bakgårder, vinkler, hjørner, lyset og selvsagt utkikkstårnet gjør dette til en destinasjon i seg selv. Satsinger som Peter Max and the Summer of Love og den store Yves Saint Laurenthyllesten redder de Young fra å bare være en spennende bygning. Stengt mandager. Gratis inngang første tirsdagen i måneden.
Adresse: Golden Gate Park, 50 Hagiwara
Tea Garden Drive
Tlf. +1-415-750 36 00
Nettside: www.deyoungmuseum.org

UTFLUKTER x3
Kysten:
Det er ikke alle som rekker eller vil kjøre langs hele Highway One, Pacific Coast
Highway. Og med flere triste strekninger enn vakre eller interessante, er det ingen dum ide å være selektiv. Fra San Francisco er det bedre å vie en halv dag til en av de bedre etappene. Begynn ved Stillehavets kant på høyde med Golden Gate Park og kjør deretter rett sørover langs havet.
Snart skimtes Pacifica, en by som mislyktes i å bli et nytt Atlantic City med kasinoer og krimskrams. I dag er det en liten by med ryddige, sjarmerende nabolag og dramatiske strender. Deretter kommer Montara, Half Moon Bay og San Gregarios vakre strand. Alt langs bølgende knauser, gjennomskåret av store sprekker fra jordskjelv så vel som av naturlig erosjon. Fyret ved Pigeon Point markerer slutten på utflukten. Fra den lille treplattformen bak tårnet kan man beskue en av planetens vakreste kystlinjer.
Den som ikke vil kjøre tilbake til San Francisco overnatter med fordel på Costanoa i Pescadero. Her finnes enkle rom, behagelige tømmerstuer og tradisjonell camping å velge mellom. De små telthyttene, «tent bungalows», anbefales i all sin enkelhet. For beste utsikt bestill en som har nummer C10 til C14. Costanoa har til og med en god restaurant.
Costanoa
Adresse: 2001 Rossi Road at Highway 1, Pescadero
Tlf. +1-650-879 73 07
Nettside: www.costanoa.com
Pris dobbeltrum: fra 975 kronor
(tent bungalow)

Gå, bara gå
San Francisco er som skapt for å spasere i. Unngår man dessuten trafikken i bykjernen og styrer skrittene opp mot Laurel Heights

og Pacific Heights, og for den saks skyld Russian Hill, får man oppleve byen fra noen av sine beste sider.
En spasertur langs Marina Green, Crissy Field og opp gjennom det gamle militærområdet Presidio (rett nedenfor Golden Gate) anbefales varmt. Vakker natur, interessante bygninger og fantastisk utsikt . Rett bak ikonet Palace of Fine Arts ligger Letterman Digital Arts Center. Det finnes ingen skilter som forteller om det, men det er her George Lucas diverse filmselskap ligger. Yoda står som statue foran hovedinngangen og bak frostbelagte vinduer skimtes siluetter av diverse velkjente karakterer og romskip. Det finnes ingen museer eller guidete turer, men parken som bygningen ligger i, er åpen for allmenheten og er en trivelig opplevelse i seg selv.

Alcatraz
Selvsagt er det litt av en turistfelle, men en fascinerande sådan. De selvguidete turene hvor du får historien på øret leverer fortellinger fra fengselets historie, fortalt av de som en gang bodde på øya, både fanger, vakter og deres familier. Vakker utsikt mot San Francisco og de andre stedene rundt San Francisco Bay.

 

Alcatraz Cruises
Adresse: Pier 33, Hornblower Alcatraz Landing
Tlf. +1-415-981 76 25
Nettside: www.alcatrazcruises.com

GREIT Å VITE

Tidsforskjell: – ni timer (– åtte når det er sommertid)
Landsnummer: 1
Riksnummer: 415
Klima: Vår og høst er varmest, sommerne svale. Vinteren er kort, men det regner en hel del i desember og januar.
Valuta: En USD er i skrivende stund like over seks kroner.
Media: Blant bloggene anbefales Eater SF (sf.eater.com), Tablehopper (www.tablehopper.com), sfgirlbybay (sfgirlbybay.blogspot.com) og SFist (www.sfist.com). Underholdningsguiden SF Station (www.sfstation.com) kan utelivet.
Dagsavisen San Francisco Chronicle har bra nyhetsdekning og diverse bilag av interesse selv for den tilfeldige besøkende. San Francisco Bay Guardian og SF Weekly gir alternativ nyhetsovervåking og evenementsguider.
Kunsten overvåkes av lokalt produserende, men internasjonalt tilgjengelige Juxtapoz. Selv smarte hjem-, arkitektur- og innredningsmagasinet Dwell blir laget i byen og skriver ofte om lokale arrangementer og utstilllinger.
Sykehus: Sinnsykt dyrt. Kontroller at du har gyldig reiseforsikring før du drar.
Nødnummer: 911

 

 

 

 

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden