På to hjul i Badlands

Fjellsykkelen er ikke som mange hevder en genuin amerikansk oppfinnelse. I Finland ble det for eksempel utviklet modeller for hæren sterke (og tunge) som tanks, og som tålte det meste i ulendt terreng. Likevel – i USA så en kar ved navn Gary Fischer potensialet i å utvikle en lettvekts fjellsykkel for massene, som kunne ta en støyt og var behagelig å ri – ikke minst i fjellterreng. Off road-sykkelen – og en helt ny sykkelkultur – var født.
TRANGE SPOR: Selv om de er smale gjør de oppkjørte sykkelsporene det relativt enkelt å ferdes på prærien.

På Maah Daah Hey

GUIDEN: Jennifer Morlock går i front innover Maah Daah Hey.

Solen har passert sitt høyeste punkt denne varme høstdagen midt i september, idet guiden vår Jennifer Morlock vinker oss etter seg. Noenogfemti-åringen er sprek som en av de ville mustangene vi møtte på veien hit, og akselererer voldsomt innover stien. Men vi mister slett ikke motet av hennes ustoppelige energi. Jen (som hun kaller seg) har lovet å ta godt vare på oss, og med de gode, fulldempede syklene vi har leid går det forbausende lett mellom gresstustene. Vi befinner oss i Nord-Dakotas Badlands, noen kilometer fra den lille og sjarmerende landsbyen Medora, i dag mest kjent for sitt storslagne utendørs sceneshow og tilhørende grillbuff et, samt at den kjente generalen og indianerjegeren George A. Custer oppholdt seg her ved et par anledninger. I sin tid bodde det mer enn 5000 mennesker i og rundt dette veikrysset, men da – for mer enn hundre år siden – ble det satset på industriell kjøttproduksjon.

I dag er Medora tilholdssted for knapt noen hundre mennesker, med tilhørende rancher. En av dem er Buff alo Gap Guest Ranch & Trail Head, og er – som navnet tilsier – både overnattingssted og utgangspunkt for mange av turene som arrangeres innover i dette praktfulle landskapet. En av de oppmerkede stiene fra ranchen kobler seg på den myteomspunne, mer enn 16 mil lange Maah Daah Hey Trail, som går mellom Theodore Roosevelt nasjonalparks nordre og søndre enhet. I den sørlige delen følger sykkelstien Little Missouri River, som den krysser midtveis. Vi har derimot ikke tenkt å begi oss ut på en slik ekspedisjon, selv om det frister å svinge av den delen av Maah Daah Heystien vi følger mot Medora og bare fortsette nordover – inn i et mytisk og smellvakkert landskap kjent fra så mange filmer og tvserier. – Du trenger ikke tenke på det en gang, sier Jen når jeg på første stopp speider langs Maah Daah Hey som ville ført oss nordover, og de spesielle knollformasjonene i Badlands. – Skal du dit bør du være skikkelig forberedt.

 

Bonde for sin hatt

«I sin tid bodde det mer enn 5000 mennesker i og rundt dette veikrysset, men da – for mer enn hundre år siden – ble det satset på industriell kjøttproduksjon.»

 

VILLHESTER: Det finnes mustanger som lever fritt i det bølgende prærielandskapet i Nord-Dakota.

VILLHESTER: Det finnes mustanger som lever fritt i det bølgende prærielandskapet i Nord-Dakota.

 

For på en varm og stille dag som denne er det vanskelig å forestille seg at prærien kan være annerledes enn akkurat det. Men skinnet bedrar. I Nord-Dakota, som ellers i det omfangsrike Midtvesten, kan været skifte som en vinterdag i Nord-Norge – fra strålende sol og vindstille, til plutselig tordenvær, med akkompagnerende hagl og sterk vind. Når regnet faller kan små, uskyldige bekkefar plutselig svulme opp og bli til voldsomme stryk. På minutter. Jen sparer ikke på detaljene. I dag er det kun varmen som kan ta knekken på oss der vi tråkker rundt de særpregede knollene i Badlands: Et landskap med store og små høydedrag, spredte buskvekster og tørr jord, som nå – mot slutten av september – begynner å sprekke opp etter flere uker med tørke. – Hvordan er fuktsituasjonen i Norge? spurte en tilårskommen bonde og ungkar fra grenseområdene mot Montana meg senere på dagen, og ga uttrykk for noe bønder flest verd en over kan enes om: At vann er vinn eller forsvinn for en hver farmer.

 

«Et lite vindpust feier samtidig over den tørre marken, og idet jeg snur meg er alle sporene etter oss feid bort som av en usynlig hånd.»

– Ganske bra, var det eneste jeg kunne få meg til å si, husket ikke helt hvor mye det hadde regnet, og slett ikke om det var tilstrekkelig for hedmarksbonden som like lite som sin amerikanske kollega kan være regn foruten. – It’s been pretty good, konkluderte gubben, som med sin cowboyhatt på snei, brede lærbelte med sølvspenne formet som et bøffelhode og ditto støvler, hjulbeint sjanglet inn i solnedgangen, mot nok et Broadway-show a la Medora.

 

Kilden til ungdom

 

Vann er minst like viktig for den ivrige syklist. Bare synet av halvørkenen i Badlands får halsen til å snurpe seg, og kroppen til å skrike etter væske. Som den proffe syklisten hun er har Jen sikret en konstant væsketilførsel via en slange fra vannbeholderen i ryggsekken. Vi klarer oss bra med flaska festet til stanga foran oss, for vi stopper ofte – mest for å kunne beundre det mektige prærielandskapet – uten å måtte sjekke sporet foran oss hvert andre sekund. Maah Daah Hey – som på Mandan-språket betyr noe sånt som evigvarende område – var en gang indianernes handelsvei, og under indianerkrigene mye brukt av både innfødt og hvit. – Dette er selveste ungdomskilden, gliser Jennifer når vi legger ut på den siste etappen mot Medora.

Hun tråkker ivrig av gårde, og selv en relativt erfaren syklist som meg har problemer med å holde følge. I mer enn ti år har hun og ektemannen Loren jobbet med sykkelopplevelser på heltid. De sa opp sine ni-til-fire jobber i delstatshovestaden Bismarck og dro til Medora. Der startet de opp Dakota Cyclery Mountain Bike Adventures, som ikke bare er sykkelutsalg og verksted, men hvor de for det meste tar syklister med seg ut i Badlands på kortere eller lengre turer. – Jeg ville gjøre hobbyen min til heltidsbeskjeftigelse, gliser Jen der vi kappes oppover en bakke, inntil min makker som henger håpløst etter vifter febrilsk med armene. Vi stopper og venter til han når oss igjen. – Punktering, fortviler han og peker på bakhjulet. Jen hiver seg rundt. Fra en liten pakke under sykkelsetet henter hun sitt lille arsenal av verktøy, samt en ekstra slange. På under fem minutter er dekket klart til bruk, og vi kan fortsette de siste kilometerne inn mot Medora. Idet solen forsvinner bak horisonten kaster den et siste, rosa skjær over de fascinerende knollformasjonene i Badlands. Et lite vindpust feier samtidig over den tørre marken, og idet jeg snur meg er alle sporene etter oss feid bort som av en usynlig hånd. Maah Daah Hey har slikket sine sår – og samtidig gjort seg klar til neste gang vi kommer, for å gjøre oss bedre kjent med dette enestående stykke prærieland.

 

NYTTIG INFO

BADLANDS: Det karakteristiske landskapet i Nord-Dakota fikk navnet sitt fra urinnvånerne, som opplevde det som ugjestmildt.

 

TURISTINFORMASJON

www.ndtourism.com

LEIE AV SYKLER, OPERATØRER OG OVERNATTING

Dakota Cyclery Mountain Adventure er en opplagt operatør, med lommekjennskap til Badlands og spesielt Maah Daah Hey. De tilbyr alle typer off road-pakker, fra halvdags til ekspedisjoner der de sørger for depoterlangs ruten. De har også alt av sykler og utstyr, om du skulle trenge det. Buffalo Gap Guest Ranch tilbyr blant annet overnatting, mat, campingplass og stallplass, i tillegg til å tilrettelegge for sykkelturer og andre typer ekspedisjoner inn i Badlands.

NETTSIDER

www.dakotacyclery.com
www.guidefitter.com/elkhorn-outfitters
www.buffalogapguestranch.com

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden