Key West –– et eventyr

Skattejakt og forfatterbesøk star øverst på dagsorden for The Keys' turister. For dette sørøstlige endepunktet for USA har alt i hundre år tiltrukket seg en sammensatt forsamling mennesker. ...

The Keys, samlebetegnelsen for øygruppen sør for Florida, har hatt en magisk tiltrekningskraft på eventyrelskende spenningssøkere i en årrekke. Det var i disse farvannene verdens største gullskatt ble funnet i 2007. I alt 500 000 enheter med en samlet vekt på 17 tonn av gull og sølv ble hentet opp fra havet, og verdien på det enorme funnet ble estimert til godt over to milliarder kroner. Det er ikke rart det grønnturkise havet utenfor The Keys hvert år tiltrekker seg over 800 000 turister ikledd dykkerdrakter og snorkler. Og det er liten tvil om at turismen i dag er enda mer innbringende for The Keys enn det de store skattefunnene er; hvert er kommer hele tre millioner turister til de naturskjønne omgivelsene, og onde tunger mener at det er flere dykkere enn fisk i havet på enkelte tidspunkter av året.

Hemmelighetskremmeri

Det store skattefunnet er fortsatt såpass nytt at ingen ennå har røpet hvor den gullkantete oppdagelsen ble gjort og heller ikke navnet på skipet. Det man vet ut fra mynter, smykker og andre skatter, er at skipet forliste en gang på 1600-tallet. Man tør ikke engang gjette navnet på skipet ettersom det gikk ned en mengde fartøy i dette området på den tiden. Og det er ikke rart at mange sjømenn fant sitt endelikt i disse farvannene; sterke strømmer og mange svære korallrev gjorde området beryktet i tidligere tider. Dessuten ligger Cuba kun 81 nautiske mil sør for øygruppen, og området ble hyppig brukt til å seile store skatter fra det rike, amerikanske kontinentet tilbake til Europa.

Fire timer fra Miami

Dykkerdrakt er likevel på ingen måte et påkrevd antrekk i den vakre øygruppen, selv om nesten en tredjedel av turistene ifører seg en. The Keys sprer seg over et område som er mer enn 20 mil langt, og består av nesten 50 øyer. Den utgjør USAs sydligste punkt mellom Atlanterhavet og Mexicogulfen, og de enkeltstående øyene er bundet sammen av en enorm betongkonstruksjon bestående av blant annet 43 broer og demninger. Kjører man fra Miami tar turen til Key West cirka fire timer. Key West er perlen ytterst på en kjede av koralløyer som vaier i sørvestlig retning ut fra fastlandet av Florida.

På kjøreturen hit er man på begge sider av bilen omkranset av blått hav, korallrev og en høy himmel. Et panorama som kan få selv den sindigste bilfører ut av fatning. Har man en egen bil, har man også sitt private cruiseskip. Man ruller bokstavelig talt ut i det karibiske hav. Og på toppen av broene ser pelikanene ut til å holde øye med trafikken.

Broket og kuriøs

Den ytterste øya, Key West, har en særegen historie og er kuriøs i seg selv. På den ene siden et tropisk paradis, på den andre siden hjemby for en broket befolkning som gir byen en helt spesiell stemning. Key West er skapt av innvandrere fra blant annet Bahamas-øyene, Cuba og de amerikanske nord- og sørstater. Øya hadde USAs første ordfører av kubansk avstamning, og også den første åpent homofile ordføreren.

Dessuten bor det fortsatt mange overlevende hippier her sammen med fiskere med lærhud i ansiktet, homoseksuelle (som eier en stor del av butikkene), eventyrere, kunstnere og forfattere (Hemingway og Tennessee Williams bodde her), kubanere og soldater i flåten.

Tuftet på plyndring

På hele 1800-tallet var Key West lite annet enn den siste ubetydelige knoken på de Forente Staters kropp. Det fantes ingenting på øya, og da tollhuset ble bygget i 1891 måtte alt hentes fra fastlandet –– det være seg jern fra Pennsylvania, murere fra Massachusetts, og murstein fra New York. Men på denne tiden skjedde det mye med Key West, og på slutten av århundre ble faktisk byen den rikeste i USA beregnet ut fra gjennomsnittsinntekt.

Mye av velstanden var tuftet på vrakplyndring, da som nå. Et av de mest kjente funnene før det som ble gjort i 2007, var Mel Fishers enorme gullfangst i 1985 da han fant skipene Nuestra Señora de Atocha og Santa Margarita. Over natten ble han intet mindre enn  400 millioner dollar rikere, for i Florida får man beholde det man finner og det er ingen skatt på skattene. Dette gjelder fortsatt og er nok ingen ubetydelig årsak til øyenes tiltrekningskraft på eventyrere.          

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden