Dominikansk glede

Livsglede, rom-cola og den lokale musikkstilen merengue preger klodens nest mest lykkelige folk. Den dominikanske republikk syder av folkeliv, men også dette karibiske paradiset har dunkle sider....

«Buy me»” er den lite subtile meldingen på den stramme t-skjorten til kvinnen som kommer mot meg, skyvende på en barnevogn. Selv om det ikke ser ut til at hun er på jobb i dag, er det mange kollegaer av henne langs den disige gaten. Og det er åpenbart at turistene vet at det her kan kjøpes selskap for noen få minutter eller timer; spanske, franske, tyske og russiske stemmer vitner om at de er midt i forhandlingsprosessen og det hele er et nedslående skue. Scenariet utspiller seg bare femti meter fra stranden som jeg kunne veddet var så nær paradis man kunne komme; hvit sant, turkis hav, sjøluft og palmesus i den lille byen Puerto Plata på Den dominikanske republikk.

Uheldig satsing

Allerede i 1979 åpnet de første all inclusive-resortene på Den dominikanske republikk. En mengde andre fulgte i årene som gikk og i dag er de enorme anleggene noe av det landet er kjent for. En annen ting landet er beryktet for er prostitusjonen som fulgte i turismens fotspor –– her har turister i en årrekke trodd at alt har vært til salgs og forsynt seg grådig.

– Mange unge jenter har gang på gang fått sitt hjerte knust. De møter velstående turister som lover dem en problemfri hverdag hvor overfloden og luksusen regjerer. Og like mange ganger blir de skuffet når det viser seg at heller ikke denne turisten holder løftene sine. Det er sånt ofte fører til prostitusjon, sier George, et nytt og hyggelig bekjentskap som snakker ivrig mens han heller i seg glass etter glass av ølet mit.

Men noe er i ferd med å skje, mener han. Et eget politi som jobber dirkete med prostitusjon skal opprettes og arbeidet med å opplyse om hva som venter jentene i et liv som prostituert blir formidlet på skolene.

– For egentlig er det hele ganske rart. Visste du at i en global undersøkelse om lykke havnet Den dominikanske republikk på andre plass? spør han meg mens han tømmer resten av flasken.

For også hans selskap er til salgs, noen øl er det han tar seg betalt for å fortelle om landets utvikling, problemer og livsglede.

Men ikke bare tar Den dominikanske republikk et oppgjør med prostitusjonen i landet, også turismen settes under lupen. For mange er de store resortenes tid på hell, og flere og flere leter etter det unike. Øya har så uendelig mye mer å tilby enn fråtsing og fulle turister som resortene preges av, og de besøkende må komme seg ut av disse for å oppleve øya.

Selv om den først og fremst er kjent for sine fantastiske strender, er Den dominikanske republikk også en steil og grønn øy. Dette har satt startskuddet for en langt mer ansvarlig turisme, og økohoteller blir et stadig vanligere skue.

Paradiset

Den dominikanske republikk er virkelig legemliggjørelsen av det karibiske Stillehavsparadiset: Havet er gjennomsiktig turkist, strendene er lange med utrolig finkornet sand og befolkningen er glad og feststemt. Tonene fra den lokale musikkstilen merengue triller ut fra biler, barer, restauranter og hus mens rom og cola drikkes over en lav sko.

Dominikanerne er uten tvil et dansende folkeferd der de bukter seg frem langs gatene, på strendene eller på den lokale «”carwashen»”. Den sistnevnte er en trend som har oppstått de siste årene hvor de danse- og festglade dominikanerne flørter og danser mens bilen vaskes. Etter hvert viste det seg at det å vaske bilene kun ble et skalkeskjul, de færreste har med bilene, og det er mer som et vanlig utested å regne.

Folkesjelen

– Hvis du skal forstå den dominikanske folkesjelen må du bruke tid på Carwashene, bedyrer guiden Carmelito.

Men med vinterkalde ben og ikkeeksisterende rytme er det lite undertegnede kan stille opp med i forhold til de hoftevrikkende dominikanerne, og spede forsøk bli møtt med rungende latter. Men dansing eller ei, disse carwashene bør besøkes og de gir et direkte innblikk dominikansk kultur.

Uansett ukedag fylles de opp, og flørtingen er påtagelig. Men du har få muligheter her om du ikke lar hoftene snakke for seg selv – utseende er mindre viktig enn ferdigheter på dansegulvet. Vakre jenter blir rett som det er bydd opp til dans av langt mindre vakre menn mens venninnene deres sitter og ser hengivent på paret mens hun sukker: «Hun er heldig, han er den beste danseren her inne.»…

Øyhopping

Skallebanken neste dag er vanskelig å bli kvitt, og noe sier meg at den lokale rommen ikke er av ypperste kvalitet. Men det å bli inne er intet alternativ; solen skinner som alltid og havet er fristende.

Det tilbys båtturer og dagsekskursjoner til en rekke av de små øyene utenfor Den dominikanske republikk. Fellesbetegnelsen for dem er at de er ubebodde, idylliske og forholdsvis uberørte. En av disse øyene er Isla Saona con Almuerzo, og det arrangeres en drøss turer hit hvor dykking og middag inngår i prisen. Det vanligste transportmiddelet ut hit er store katamaraner. Men man bør på forhånd vite at partyfaktoren på disse seilbåtene kan være i overkant høy; de propper båtene fulle av turister og turistene fulle av alkohol – alt tylles inn i speedversjoner av populærmusikkens dunkle mørke. De små, raske båtene er ikke for mennesker som er redd fart og med dårlige rygger, men hvis selve øy- og dykkeopplevelsen står i fokus er disse å anbefale.

Santo Domingo

Et av de stedene som må oppleves på Den dominikanske republikk, er hovedstaden Santo Domingo. Byen ble grunnlagt som Santo Domingo de Guzmán mellom 1496 og 1498, av Bartolomeo Columbus, bror av Christofer Columbus. Den lå opprinnelig på den østre bredden av Ozama, men ble flyttet til den vestre bredden etter en orkan som ødela byen i 1502. Byen er en av de virkelig gamle byene på det amerikanske kontinentet som er grunnlagt av europeere.

Og den lever virkelig fortsatt i beste velgående; gode restauranter vakre bygninger i spansk koloni-stil og et levende natteliv gjør Santo Domingo til en favoritt blant byene i Karibiske hav. Den har over to millioner innbyggere og det merkes på det gode utvalget av kulturtilbud, restauranter og barer i byen.

Menneskene vakrest

Den dominikanske republikk absolutt har sine problemer, men gleden i landet overskygger det meste for en førstegangsbesøkende. Og selv om den lett alkoholiserte George, min venn mot noen øl, er dyster for all prostitusjonen og fattigdommen, er heller ikke hans bekymring av det uovervinnelige slaget:

– Det er mye fattigdom her, og mange flyktinger fra Haiti har kommet hit. Men se på all livsgleden rundt deg! Av alt det vakre vi har her, er det ingenting som er vakrere enn menneskene, sier nesten tannløse Georges smilende, tydelig fornøyd med eget utsagn.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden