Nanjing – et nirvana for gourmeter

Nanjing er en av Kinas vakreste byer, og en by med et fantastisk kjøkkken
Rundt det konfusianske tempelet er det mange flotte mathaller og restauranter.

Nanjing er ikke bare en historisk viktig by, men også ett av Kinas kulinariske sentrum. Ett besøk til den fargerike byen ved Yangtze-elven er en mulighet til å smake mange retter som aldri har funnet veien til europeiske kinarestauranter.

 

Tekst og foto Terje Engø

terje@atlanticforlag.no

 

Nanjing er stedet om du fråtse i muligheten til å smake deg gjennom delikatesser så langt som magemålet holder, er det ikke noe bedre sted enn i gatene ved Nanjings konfucianske tempel, Fuzimiao. Tempelet ble bygget under Song-dynastiet i år 1034. I 1937 ble det fullstendig ødelagt og brent ned av japanske soldater. Det ble så bygget opp på nytt i 1984. Nå er det en av byens store attraksjoner.

Foran tempelet renner elven Qin Huai, en sideelv til Yangtze-elven. Når du har besøkt tempelet, og mørket senker seg over Nanjing, er gatene rundt tempelet et fantastisk sted når sulten skal stilles.

Hver kokk serverer sine spesialiteter i mathallene.

Nærmest er krabbeskjell fylt med ris og krabbekjøtt. I hallene finner du et utall av nydelige retter.

I de fleste gater rundt tempelområdet finner du flott innredede «spisehaller» hvor du kan velge mellom flere hundre retter. I mathallene kjøer du de rettene du ønsker deg. Finner deg et bords og setter deg ned. Er det meget fullt er du velkommen til å sitte ved et bord hvor du ser en ledig plass.

Noen steder serveres det fra små boder, som i Singapores hvor de kalles hawker stalls. Andre steder serveres fra lange bugnende buffeter hvor mat lages på løpende bånd og hver kokk har sine retter som han eler hun er ansvarlig for.

 

Her er strenge krav til hygiene, og maten holder like god kvalitet som på de fineste av byens restauranter. Kinesiske myndigheter har de siste årene vært svært flinke til å innføre regler som gjør at maten er både sikker og god.

 

Gå gjerne litt rundt, før du bestemmer deg. De fleste serverer både lokale delikatesser og mer kjente kinesiske retter . Spesielt kjent er Nanjing for alle rettene som lages av and, eller deler av anden. En annen lokal spesialitet er ullhåndkrabber. Her er noe av de mange rettene Reis sin medarbeidere gjerne anbefaler:

 

Honningglasert fylt lotusrot

Honningglasert lotusrot er en delikatesse som du bør forsøke!

Lotus er ikke bare en vakker plante som er symbolsk viktig i mange religiøse sammenhenger. Både frøene, stenglene som går fra blad og blomst til roten, og selve roten er spisende. Ikke bare spisende, men nytelse.

I Nanjings spisehaller finner du som oftest lotusrøtter hvor hulrommene i roten er fylt med svinedeig. Deretter er røttene krydret, stekt og til sist glasert med honning. Spises gjerne lotusrot som forrett som hovedrett.

For øvrig er forrett et begrep som kineserne ikke er opptatt av. De setter gjerne både fisk, fjærkre, kjøtt og søte retter på bordet samtidig, … og spiser litt av hvert. I mange retter blandes også sjømat, fjærkre og kjøtt.

 

Kokt Nashipære er både godt og visst nok virksomt mot forkjølelse.

Kokt Nashipære mot forkjølelse

Nashipære kalles gjerne pæreeple på norsk. Det er ingen krysning av disse to som navnet skulle tilsi, men en pæresort som finnes i Øst-Asia.

I Nanjing får du Nashipære kokt i sukkerlake med blant annet noen små røde bær som heter gojibær.

Nyt pæren var  som dessert. Og husk at i Kina spises retten også for både å forebygge og behandle av forkjølelse. Kommer du til Nanjing eller annet sted i Kina midtvinters, kan det være kaldt. Da er dette en dessert som varmer godt.

Om desserten også virker på forkjølelse får vi bare ta kineserne på ordet for.

 

Ferskvannskreps er trendy mat

Krepsen ble før eksportert til Sverige og andre land. Nå kan ikke kineserne få nok kreps.

For få år siden ble flere tusen tonn kinesisk ferskvannskreps eksportert til blant Sverige. Vi finner fortsatt fryst ferskvannskreps i norske supermarkeder, kokt med dill og øl. Krepsen stammer opprinnelig fra Louisiana i USA.

De siste årene har krepsen blitt svært populær i Kina. Svenske krepseelskere kjøper nå det meste av krepsen fra Spania og USA. For selv om produksjonen i Kina har økt fra noen titallstusen tonn til over 1,1 millioner tonn, får ikke kineserne nok kreps. De har derfor begynt å importere kreps for å få nok.

Kreps kokt i sterk saus har blitt en trendy slager på alt fra gatekjøkkener, mathaller til luksuriøse restauranter. Det er mat den yngre generasjon kinesere elsker. Krepsen serveres varm og du får utlevert tynne plastikkhansker slik at du ikke griser deg til på hendene. Med priser på rundt hundre kroner kiloen og oppover er dette dyr mat for mange kinesere. Men det er millioner av millionærer i landet, som alle har råd til å fråtse i slike delikatesser. Råd har også de fleste norske besøkende.

Kanskje er det uvant å spise med plastikkhansker og skalldyr som er kokt i sterkt krydret saus. Men sausen er ikke sterkere enn at de aller fleste norske ganer vil akseptere den. Ikke bare akseptere, men nyte både krepsen og sausen.

 

Nudelsuppe – et raskt mellommåltid

Nudelsuppe finner ud i utallige variasjoner for enhver smak.

Nudelsupper har blitt mat over hele verden. I Kina har det i ualminnelige tider vært tradisjonell mat spist av fattig som rik. Skillet mellom fattig og rik har gått mellom hva som har vært i suppen i tillegg til kraft og nudler.

En nudelsuppe lages på kraft kokt på kyllingbein. Det som skiller en god kokk fra en dårlig suppekokk er først og fremst hvor flink han er til å lage god kraft. Når kraften er laget, er mulighetene utallige. Nudlene trekkes i kraft i noen få minutter. Så tilsettes grønnsaker, kjøtt, reker, fjærkre, …. smaksvariasjonene er nesten uten grenser. Og ønsker du mer smak kan du selv tilsette krydder, salt og annet.

Skal du ha en virkelig god nudelsuppe, så stå i kø. For kineserne er svært sære på nudelsuppe. De vet hvem som serverer den beste. Er det et kjøkken hvor suppen er veldig god, vil du se at det ofte er lang kø.

Vi anbefaler en rask, varm nudelsuppe som et mellommåltid.

Vår favoritt i Nanjing er nudelsuppe med andekjøtt. Men her er det bare å velge og vrake ut fra hva en liker best, hvor mye en forstår av menyen og hvor flink en er til å forklare med fingerspråket.

 

Baozi – fylte dampede melboller

Baozi, ofte bare kalt bao, er boller laget av vann, mel og gjær. Bollene fylles innvendig med kjøtt, grønnsaker og dampes, – ofte i en bambuskurv med lokk.

I Norge går du i boden for å kjøpe pølser, … i Nanjing er det melboller – baozi som teller!

Rundt det konfusianske tempelet vil du finne baozi solgt fra egne «baozi-kjøkkener» som take-away, i restauranter og mathaller. Du kan få dem med utallige forskjellige fyll. Krydret svinekjøtt, finhakket and i forskjellige variasjoner, kyllingkjøtt og selvfølgelig i vegetarversjoner. Chili, koriander, sesamolje, pepper og mange kryddere, hvis navn er ukjent for undertegnede matglade journalist, er viktig for å få den rette smak. Skulle du ønske mer krydder får du det servert ved siden av.

Ønsker du å få en bolle fylt med oksekjøtt, sliter du. Svært få kinesere spiser storfe. Som blant Indias hinduer regnes kyr som hellige dyr. I kinesisk mytologi er kuen en inkarnasjon av Guan Yin, gudinnen for nåde og nestekjærlighet i kinesisk Buddhisme. Religionen påvirker både hva en spiser, og noen ganger når en spiser noe.

Men hvem trenger oksekjøtt når det er utallige alternativer, velsmakende, fra de milde til de mer krydrede baozi-fyll. Undertegnede journalist må innrømme, at han har en lei tendens til å spise bare fyllet i bollene, og kaste det meste av selve melbollen. Fy og skam, men en er ikke i Kina – Midtens rike – hver dag. Da blir det en dyd av nødvendighet å la noe forbli uspist, om en skal rekke å smake på bare en ørliten del av Nanjings mange delikatesser.

Baozi kommer normalt i to størrelser. De store, «Dàbāo» er rundt ti centimeter tvers over. Disse selges primært fra gatekjøkken som take-away. Et vidunderlig alternativ til norske pølser i brød eller lompe. En mindre versjon kalles Xiǎobāo og er bare fem-seks centimeter tvers over. Disse serveres i hovedsak i restauranter.

 

Nanjings nydelige Dong Po Rou

Dong Po Rou er en tradisjonell rett som det hevdes ble skapt av forfatter, poet, matelsker og politiker Su Dong som levde fra år 1037 til 1101. Den lages av buklisten til svin. Listen skjæres opp i firkantede biter som oftest trekkes i leirgryte før de stimes i en bambuskurv. Ofte knyttes de firkantede kjøttbitene sammen for at de skal holde på formen.

Glem ikke å smake på Dong Po Rou. Gjør du det, har du gått glipp av en tradisjonell rett som har hatt sin berettigelse i tusen år.

Hvilke kryddere og smaker som tilsettes varierer. Men soyasaus, Shaoxing-vin, vårløk og ingefær er viktige grunnleggende ingredienser. Når ingrediensene legges ned i leirgryten blir den satt på lav varme. Det tilsettes ikke vann, men ne lar kjøttet trekke i egen kraft og ingrediensene som tilsettes. Dette gir saftigere og mer smakfullt kjøtt.

Dette er en tradisjonell rett som serveres på dyre luksuriøse restauranter så vel som i Nanjings atskillig rimeligere mathaller. Den største forskjellen på Dong Po Rou servert i en mathall og en luksuriøs restaurant er pris og hvordan den serveres. Smak er det nok heller liten forskjell på.

I Kina er det viktig å vise ansikt – vise at du har penger. Derfor vil mange rike kinesere spise på dyre restauranter og handle i dyre kjøpersentere, – og frivillig betale atskillig mer enn nødvendig. Gjør de ikke det vil mange tro de ikke lengre er rike. Rikdom er den største lykken for kinesere, kanskje bare forbigått av helse. Men det siste forutsetter i stor grad at en har råd til å ta vare på en god helse. Så begge deler krever både hell og lykke.

Når en kineser ønsker deg lykke, er det først og fremst finansiell lykke – kall det gjerne flaks – det tenkes på. Se bare på hvor mange kinesiske restauranter, butikker og andre virksomheter som har ordet lykke i navnet. Det finnes millioner.

Dong Po Rou er ofte rødlig i fargen, og det finnes lignende måter å tilberede svinekjøtt på, som Shanghaiversjonen Hong Shao Rou. Da er den røde fargen enda mer fremtredende. Rødt symboliserer hell, lykke og glede. Rødt er også en farge som symboliserer fruktbarhet, og fargen holder onde ånder på avstand. Du finner også Hong Shao Rou i Nanjing. Så rødfarget mat spist i et lokale hvor det er mye rødfarge, er en innertier for både et god matopplevelse og en god fremtid.

Dong Po Rou symboliserer mange av de egenskaper kinesere setter pris på. Dette er en rett du vil elske. Kjøttet og flesket er dampet til det er mørt, det nesten smelter i munnen, fullt av nydelige aromaer. Prøv det, og husk navnet: Dong Po Rau.

 

En nirvana for en gourmet

Mitt første møte med en av Nanjings mathaller, var et møte med et paradis for en gourmet. Ellers kanskje bedre sagt, et nirvana for et matvrak. Kinesiske buddhister tror også på gjenfødelse, – re-inkarnasjon, som en vei mot Nirvana, buddhistenes alternativ til de kristnes himmel. Når en når Nirvana, skal en ikke bare være opplyst med forståelse for alt, men alle ens personlige ønsker og behov vil være borte. Jeg håper ikke det gjelder sult og ønsket om å kunne tilfredsstille disse behov i en av Nanjings mathaller.

Et fullkomment måltid i Nanjing. Nudelsuppe, andetunger og en søt suppe laget på røde bønner og risboller. Yummie!

Med apper som oversetter kan en slå av en prat med kokkene.

Mitt første måltid ble en noodlesuppe med svinekjøtt, en porsjon andetunger og dessert ble en søt suppe laget med røde bønner og små risboller som hovedingredienser.

Ett forsiktig møte med et spennende kjøkken. Forsiktig, – er andetunger menneskemat, vil sikkert mange spør. Det må

være lov å spør om hva som er forskjell andetunger, torsketunger, lammetunger, svinetunger og oksetunger? Vel, med mindre det er størrelsen som betyr noe, … så er de like gode alle sammen.

I Nanjing vil du finne mange butikker som bare selger and. Du kan få andenyrer, andelever, saltet and, hel eller fileter, fersk hel eller fileter av and, andeføtter, andehoder, andegumper, … eller selvfølgelig andetunger.

Det skapte litt smil da jeg med litt gestikulering og hjelp fra en moderne oversetter-app fikk forklart at jeg ville ha andetunger. Disse ble servert svært enkelt uten noe tilbehør på et fat. Smaken avslørte at de nok var trukket i en smaksrik saus først og deretter dampet.

Hun ga meg en baozi. Den var nydelig, .. som for å vise takknemlighet måtte jeg kjøpe med meg par i tillegg.

Ett par med tynne plasthansker fylte med. Selve tungen sitter på en litt hard streng av brusk som et stykke ned på tungen er festet til et bein. Kjøttet sitter løst og rives av med tennene. Brusken knaser du i deg om du vil.

At jeg som utlending bestilte andetunger ble både lagt merke til og satt pris på. Jeg ble servert både en søte røde bønnesuppe og en Baozi på huset.

Det ble et fullkomment, og spesielt måltid. En nytelse, et møte med et kjøkken hvor fine delikate smaker blir fremhevet, og bare i noen retter spisset med chili og andre sterke dominerende krydder.

Etter en lang, om en ikke helt hurtig samtale rundt bordet, med flere av de ansatte rett før stengetid, visste jeg plutselig mye mer om både kinesisk mat, og også at hun som var en kløpper til å trylle frem deilige nudelsupper ikke var gift. Vel, … forklart med en app og et stort smil, av en kollega.

De neste dagene forsøkte jeg tunger som snacks flere ganger. Stekte, dampede, og til og med frityrstekte. De første, de som jeg spiste i mathallen var de beste andetungene. Men smak og behag er som kjent forskjellig.

Den dyktige unge nudelsuppekokken våget jeg ikke å besøke. Det kunne bli misforstått, selv om suppen var fabelaktg

 

Sulten og bare trenger litt snacks. Potetkaker med reke er et godt raskt måltid.

Raspet potetkake med reker

Vil du bare ha noe enkelt, ikke alt for fremmed, kanskje før du besøker tempelet, – så se etter kaker laget av raspet potet. Som oftest kommer de med reker, – men du finner også andre variasjoner.

Kakene er milde, uten sterk krydder. Ønsker du det, krydrer du selv. Rekene er små ferskvannsreker som gir en god og rund komplimenterende smak. En kake er mer enn nok til å holde deg gående en time etter to i tempelet.

 

 

Fiskehoder med soyasaus og ingefær

I Norge spiser enkelte matglade mennesker torskehoder. Kanskje ikke så mange blant den yngre generasjon. Men blant godt voksne er torskehoder kjent som en smakfull delikatesse. Trukket i lettsaltet vann, er de en viktig del av et torskemåltid for denne journalisten.

Fiskehoder trukket med soyasause og ingefær er en rett du får servert i Nanjing.

I Nanjing spises det også fiskehoder, av både unge og eldre. Ikke torskehoder, men hoder av mange typer fisk. Kina, og mange andre land, er et marked for norske laksehoder.

En spesialitet er fiskehoder trukket i lys soyasaus med masse ingefær. De fleste hodene er kuttet slik at det følger med rikelige mengder med kjøtt. En trenger ikke å tygge på selve hodet om en ikke vil. Men spiser en hodet som slik en kineser gjør, skal benene slikkes rene. Det skal ikke være verken skinn eller noe annet tilbake enn rene bein på tallerkenen (eller ved siden av tallerkenen).

Det er ikke helt enkelt å spise fiskehode med spisepinner. Ta derfor store biter i munnen og la beinbiter komme ut etter som de er renset for alt spiselig. Du må gjerne bruke en skje. Har du først lært å sette pris på fiskehoder vil du elske dem for evig og alltid.

 

Opplev Kina: Feir nasjonaldagen i Den forbudte by

Et fantastisk lysskue

Når kvelden senker seg, rusler du bort til broen som krysser elven Qin Huai. Du kan leie en båt som tar på en sightseeing like ved. Eller du kan bare nyte synet av elven, lyset av templene, båtene, og to store Lung, drager med slangekropp og hode som er en blanding av kamel og hjort.

Slangen er en del av landets tusener av år gamle mytologi. Forskere mener dragen en «viderutvikling» av hinduenes Naga. En guddommelig slange som lever i elvene. I Kina er den blitt til fire drageslanger med ulike betydninger. De to dragene som du ser fra broen er mest sannsynlig to Tien-Lung, drager som beskytter steder hvor guder holder til.

At to drager beskytter området ved Fuzimiao er på sin plass. Både de vakre bygningene, de tusener på tusener av kinesiske turister, og noen utenlandske som besøker stedet, samt de mange flotte spisestedene i området fortjener at dragene passer på.

 

Godt å vite om Nanjing

 

Tidligere kjent som Nanking og Nankin. Byen er hovedstad i provinsen Jiangsu og har en befolkning på 8 270 500.

Byen ligger ved elvedeltaet til Yangtzeelven, og er en historisk svært viktig by. Den har vært hovedsted for flere kinesiske dynastier, kongeriker og republikanske regjeringer. I det 14. århundre var byen med en befolkning på ett sted mellom 500.000 og en million innbygger verdens største by.

Byens viktige politiske rolle, har også medført mye lidelse for byens befolkning. Senest i desember 1937 massakrerte japanske soldater over 300.000 mennesker i byen.

Det strides om hvor mange av ofrene som var militære som kjempet mot de japanske okkupantene og hvor mange som var sivile.

I dag er Nanjing en meget moderne by. Den har det høyeste gjennomsnittlige utdanningsnivået av samtlige kinesiske byer. Det er en rekke store universiteter og forskningsinstitusjoner.

 

Mye å oppleve

Byen regnes som en av Kinas vakreste byer. Her finner du store grønne parker, en stor innsjø midt i byen, elven hvor du kan dra på sightseeing, utallige minnesmerker, templer, ruiner og ikke minst et yrende folkeliv og et fantastisk kjøkken.

 

Ett sted å sove

Du finner hoteller i alle prisklasser, fra rundt 150 kroner natten for et dobbeltrom, opp til over 2000 kroner. Hoteller i prisklassen 300 til 500 har som regel alle de fasiliteter en turist ønsker.

Hoteller bør du bestille før ankomst, spesielt hvis du ønsker et rimelig rom. Det kan værfe vanskelig å finne et hotell, da mange rimelige hoteller bare har skilt på kinesisk.

 

Slik kommer du til Nanjing

Det er ikke direkte flyforbindelse fra Norge. Men med bytte av fly i København, kan du fly derfra til Air China Beijing og videre med fly til Nanjing. Du kan også fly med Finnair til Helsinki og direkte derfra til Nanjing. Med Air France eller annet selskap til Paris, kan du så fly videre med China Eastern med bytte av fly i Shanghai. Skifter du fly i Beijing, Shanghai eller annen kinesisk by, må de gå gjennom passkontrollen der siden du flyr videre med innenriks fly. Beregn god tid, minimum et par timer for passkontroll og skifte av fly.

 

Lokal transport

Nanjing har en godt utbygd undergrunnsbane. Billettene koster fra CNY 2,00 (2,40 kroner).

Drosje er også et rimelig alternativ. Forlang at det brukes taxameter, og følg reiseruten på kart. Det er enkelte drosjesjåfører som har som sport å lure turister. Drosje koster under 3,50 kroner per kilometer. Det kan være lurt å få noen til å skrive ned adressen til dit du skal på kinesisk. De færreste drosjesjåfører kan litt engelsk.

 

Visum

Du må ha visum for å besøke Kina. Søk om dette i god tid. Det er mye penger å spare på å gjøre dette selv. Men det innebærer flere besøk til ambassaden. Så kostnaden til tross, kan det ofte være greit å gjøre dette via et byrå som Visumservise.

 

Noen gode tips

Skaff deg appen Waygo. Så kan du oversette kinesisk tekst til engelsk ved å fokusere på den med telefonens kamera.

I Kina har du ikke tilgang til Google, Gmail, Facebook og en rekke nettsteder. Dette løser mange turister ved å installere en VPN-tjeneste på telefon eller computer.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden