FINN RO UTENFOR TOKYO

Rundt verdens mest hektiske by finnes det oaser av ro. En kort togtur unna venter et helt annet Japan. ...

Etter en anstrengende vandring opp til toppen av Mount Takao, er det en fantastisk opplevelse å stige inn i en japansk hage og restaurant hvor miljøet bedyrer stillhet og ro. Ukai Toritama er en genuin japansk opplevlse.

I Kamakura kan man fremdeles fornemme Japan slik det en gang var. Her overlevers gammel kunnskap om alt fra håndverktradisjoner til dyrking av Bonsaitrær til de neste generasjoner. I de gamle templene blir fortsatt gamle sermonier holdt i hevd.

Tokyo har en energi som mangler motstykke i verden. I det ene øyeblikket er det som å tre inn i en samurajfilm av Akira Kurosawa, for i neste stund å bli sugd inn i den futuristiske lekeverdenen nede i Sun City. Alt foregår samtidig. Det hektiske livet driver tempoet mot smertegrensen, ikke bare for japanerne, men også for de besøkende.
– Det gjelder å aldri slå av på farten, for da havner man umiddelbart i bakleksen, sier Nobuko Yamamoto og forsøker å lose meg i sikksakk over krysset utenfor stasjonen JR i Shibuya, Tokyos største fornøyelses – og shoppingsenter.

På Shinjukus T-banestasjon en hverdagsmorgen møter jeg selve symbolet på det jaktende, moderne mennesket. Her passerer hver dag over to og en halv millioner mennesker som kommer fra forstedene for å sluses videre til sine arbeidsplasser i byen med 25 millioner mennesker.
Vognene er fullstappet med folk. Mange står og sover. Andre forsøker, over hverandres hoder, å lese noen spalter fra en flik av en godt sammenkrøllet avis. Litt lenger øst ved Otemachi og Marunouchi går jeg av. Her ligger Japans bank- og finanssentrum.
Når toget stopper er det bare å følge med strømmen av mørkeblå antrekk som velter ut av T-banen. Hele området er et eneste stort kontorlandskap som om dagen vibrerer av liv og om natten sover. Men det er en sannhet med modifikasjoner. For kikker man godt etter, lyser det fra uvanlig mange kontorvinduer til sent på natt.
– Mange overnatter på sine arbeidsplasser. De har ofte lang vei til jobben og orker ganske enkelt ikke å dra hjem, forteller Sato Shimaka når han våkner igjen etter å ha sovet en lang stund på skulderen min.
Han er forsikringsmekler, og arbeidsdagene blir ofte 12 til 14 timer lange. Familie og barn ser han i beste fall i helgene.

I en avisartikkel leste jeg nylig om bølgen av selvmordsofre i Japan på grunn av stresset i arbeidslivet. Der sto det blant annet: ”Arbeidet tar livet av japanere. Nedskjæringer legger umenneskelig press på dem som fremdeles har jobb.”
Det er for å overleve at folk flykter ut til Tokyos utkanter, det gjør også jeg denne morgenen. For den som for en dag eller to vil forlate storbyen finnes det flere destinasjoner som kan nås på bare en til to timer. Chichibu er en av dem, andre er Mount Takao, den gamle tempelbyen Kamakura eller nasjonalparkområdet Hakone.

Jeg setter meg på Tokyo Honsen Line til Odawara i Hakone nasjonalpark. Det går ikke lenge før byens hysteri byttes mot landsbygdens lave hus, og et åpent landskap fyller utsikten utenfor togvinduet. Jeg ser skolebarn i uniformer med ryggsekk og små blåsvarte hatter på vei til skolen, fiskere som setter ut sine nett fra flatbunnete farkoster og kvinner som vasser i vann til knærne, sysselsatte med å plante ris i bratte, terrasserte skråninger.

Kamakura Et Kyoto i miniatyr

Ett av de beste utfluktsmålene fra Tokyo er den gamle byen Kamakura. Byen har bare 200 000 innbyggere og ligger ved Tokyobukten, en knapp times reise fra Tokyo. Den har fått kallenavnet ”Det østlige Japans Kyoto”. Byen var en gang et politisk og kulturelt senter for Japan, og mye av det gamle japanske bylivet er fremdeles bevart. Små, genuine butikker og håndverksjapper finner man i bakgatene.
Den mest kjente severdigheten er den store buddastatuen i bronse fra 1200-tallet, Daibutsu, men byen er også rik på templer. Ikke mindre enn 19 shintotempler og 65 buddisttempler og to zenklostere finnes blant løvtrærne i regionen.
Kamakura er omringet av fjell, men vender også mot stranden, noe som gjør den svært ettertraktet om sommeren. Dessverre drar altfor mange hit til at vannet holder seg rent.

Reisen dit
Ta JR Yokosuka Line mellom Tokyo stasjon og Kamakura stasjon, noe som tar knapt en time.
Spise
Et utmerket restaurantbesøk er slowfoodrestauranten A Riccione som ligger langs hovedveien Wakamiya-oji i midtbyen.
Adresse: Komachi 2-12-30 BM Building B1
Tlf. +81-467-24 54 91

Alternativet er en tradisjonell, japansk restaurant, Hachinoki, med

Stillehavet

buddistisk vegetarmat.
Adresse: ved inngangen til Kenchojitemplet
Tlf. +81-467-22 87 19

 

Bo
Overnatting kan skje på Kamakura Prince Hotel som ligger nær stranden.
Adresse: 1-2-18 Shichirigahama-Higashi, Kamakura

Hakone Varme kilder i svale fjell

Hakone er et fjellrikt område nær Tokyo, ved foten av Fuji. Før i tiden ble det betraktet som en av de vanskeligste etappene å manøvrere til fots mellom Tokyo og Kyoto. Fremdeles kan man vandre til fots den gamle steinbelagte veien til datidens Edo.
Nasjonalparken ligger en times reise fra hovedstaden og har vært et populært rekreasjonsområde for stressede forretningsmenn og Tokyos innbyggere i 800 år. Mange store firmaer har steder for rekreasjon for sine ansatte her, når sommerens hete kveler storbyen. 20 millioner besøkende velger dette naturområdet hvert år, og det er lett å skjønne. Jeg tar taubanen opp til de varme svovelosende kildene på fjellet Kamiyama og passer på å prøve noen svarte svovelkokte egg. Et rituale japanerne tror forlenger livet med flere år.
Natten har jeg valgt å tilbringe på en resort med klassiske, japanske rom som består av tatamimatter med futonmadrasser på gulvet. Utenfor vinduet flyter en fjellbekk gjennom tette buskas av bambustrær, og ute på gården ligger det svovelosende, varme badet med

Hakone er hovedområdet for rekreasjonssentre i Tokyoregionen. Her er det varme og svoveldampende helsebad samt turer på urgamle stier fra Edoperioden som gjelder.

helsebringende vann fra de varme kildene ved Owakudani.
Eieren Masami Takahashi er noe så uvanlig som en utmerket engelsktalende japaner med en brennende interesse for å formidle den japanske kulturen til sine gjester fra vesten, noe som ikke er så vanlig blant hotellvertene i Hakone.
– Japanerne som kommer hit for å ta en pause gjør det bare for å kunne arbeide enda hardere, forteller Takahashi.
Når jeg om kvelden klatrer ned i utendørsbadet, lyser fullmånen mellom bambustrærne. Det blir et klassisk varmt bad. Dampende varmt som for min bleke, tynne hud krever en veldig langsom nedstigning.

Reisen dit
Enkleste måten er å ta Shinkansen fra Tokyo stasjon til Odawara i cirka førti minutter, for så å bytte til et lokaltog som tar deg opp i fjellene. Med et freepass for 350 kroner kan man reise rundt i området i tre dager med buss og fjellbaner.

Spise
En enkel, men bra japansk restaurant er Shikajaya som ligger nær stasjonen Hakone Yumoto. En blanding av japanske retter serveres.
Adresse: nær stasjonen Hakone Yumoto
Tlf. +81-460-557 51

Bo
Fujiya Hotel er et heftig japansk hotell med 130 år på baken, og det var Japans første luksushotell. Her kan man bo billigere enn man tror, cirka 1 000 kroner natten. Hotellet har en vidunderlig japansk hage.
Adresse: i Miyanoshita
Nettside: http://www.fujiyahotel.jp/
Tlf. +81-460-82 22 11

Et alternativ er et enkelt minshuku, Fuji Hakone Guesthouse (tlf. +81-460-465 77),

eller det litt mer luksuriøse Ryokan Ryuguden, som er en del av Hakone Prince Hotell (+81-460-311 11).

Chichibu Festivaler og fyrverkerier

I fjellområdets Chichibus lavere områder er det naturskjønne omgivelsene samt religiøse festivaler som er trekkplaster for besøkende. Ti tonns tunge miniatyrtempler dekorert med en drøss med lanterner blir dratt gjennom gatene Yomatsuri Night Festival av sterke sterke menn i hvite klær.

Jernbanen går langs elven Arakawa som er en av de største elvene som munner ut i Tokyobukten. Den starter sin ferd oppe i de 2500 meter høye Okuchichibufjellene. Sommeren er varm og vinteren kald i dette innlandsområdet. Langs elven ser jeg flere familier som camperer på en sandbanke midt i elveleiet. Bord og stoler har de stilt midt i elvefaret for å få litt kjølig bris.
Når jeg ankommer Chichibu er det festival med 300 år gamle tradisjoner. Den religiøse atmosfæren er påtagelig. Her finnes 33 hellige plasser og utallige templer dedikert til Kannon, en buddistprest kjent som Goodness of mercy. Den arrangeres i en mindre versjon om sommeren i juli og en større i begynnelsen av desember som kalles Chichibu Yomatsuri. 10 tonn tunge miniatyrtempler, dekorert med rekker av lanterner, ruller da gjennom byen dratt av sterke menn i hvite klær. Fyrverkeriet lyser opp på himmelen, saken flyter og skikkelige Aikidoutøvere med tradisjonelle, japanske langsverd – katanas – utfører sine oppvisningsprogrammer langs kortesjen.
Chichibu er ikke bare festivaler, men også et fantastisk rekreasjonsområde med lave skogbekledde fjell og urgamle vandreruter.

Reisen dit
Fra Ikebukero Station (Yamanote Line) tar du Seibu Railways Limited Express (Tokkyu) «Red Arrow» til Seibu-Chichibu Station.

Bo
Det beste stedet å bo i Chichibu er Arakionsen Ryokan. Klassisk japansk mat og vidunderlig bad både utendørs og innendørs. Meget billig.
Nettside: http://www.onsen.yaho.net/

Gjøre
Sakemuseet er verdt et besøk i seg selv, men også av en annen grunn. De beste sobanudlene kommer fra området rundt Chichibu, og et av de beste stedene å nyte dem er på Hongo Suba som ligger på veien till sakemuseet.

Mount Takao Vandring med Kurosawa

Dette fantasiske fjellmassivet ligger bare en knapp times togreise fra Tokyo og er et populært rekreasjonsområde full av vandreveier i

Hva sier du til å bli servert et utsøkt måltid på klassisk japansk vis som om det skulle vært hentet ut av en Kurusawafilm?

ulike vanskelighetsgrader. Om høsten, når den tette skogen skifter i gulrøde nyanser, lokkes mange av Tokyos innbyggere dit.
For den late går det en kabelbane opp til toppen av fjellet. Velger man å gå til fots, tar det mellom en og en og en halv time å slite seg opp.
Etter en anstrengende dag i fjellene gjelder det å ikke gå glipp av det japanske vertshuset Ukai Toriyama i byen Hachioji. Det er en opplevelse på linje med å tre inn i en gammel, japansk film av Akira Kurosawa.
Restauranten ligger bare en kort bussreise fra Mount Takao og består av et førtitalls klassiske japanske hus i landlig stil med halmtak. Det er en restaurantby med japanske hager, rennende bekker, fossefall, dammer og med en stemning som er både mystisk og romantisk. Fullt av fakler og levende lys som lyser opp hagen i skumringen. Her kan du få ditt eget hus og bli servert på klassisk japansk vis av kimonokledde servitriser, med en fantastisk utsikt mot hagen gjennom de store vinduene. Maten griller du selv på egne hagegriller ved bordene.

Reise dit og bo
Private skyttelbusser går hvert 20. minutt fra Mount Takao stasjon og tar bare ti minutter. Restauranten på Ukai Toriyama er åpen mandag til lørdag mellom 11.00 og 21.30 samt søndager mellom 11.00 og 20.30. Overnatting kan også skje på hotellet som ligger i tilslutning til restaurantanlegget.
Spise
Restaurant Ukai Toriyama er det kinematografiske vertshuset.
Adresse: Minami Asakawa, Hachioji City
Tlf. +81-426-61 07 39
Nettside: www.tokyo.to/ukai-toriama

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden