Deilige Düsseldorf

Mange hevder det er i Tyskland man finner Europas puls, og Düsseldorf er intet unntak. Rå fisk, høy arbeidsmoral, og stort magemål er førsteinntrykkene som møter oss. Men vi...

Düsseldorf har mange ansikter –– ikke bare er den hovedstad i Tysklands mest industrialiserte region, den er også hjemsted for ressurssterke innbyggere som vet hva de vil ha av kultur, mote, arkitektur og design. Det japanske kvarteret byr på en spennende vri, mens en spasertur langs den poshe handlegaten Köningsallée bør tilfredsstille alle moteorienterte behov, bortsett fra lommebokens.

Tyske byer, kanskje med unntak av Berlin, klinger umiddelbart litt ueksotisk i de fleste weekendturisters ører. Mange forbinder Tyskland med øl, pølser og sauerkraut, tysk maskinfotball, solide biler og industri. Det er mye mulig dette alene ikke er den perfekte oppskriften på noe å skrive hjem om, men Düsseldorf overrasker positivt på flere enn én måte.

Tysk og trendy

Byen fascinerer fordi den er tilfredsstillende tysk, samtidig som den har et internasjonalt, trendy preg, og et omfattende finkulturelt tilbud på menyen. Her kan du gjøre deg klar for en helaften med billett til rockekonsert, filharmoni, opera eller teater. Og når magen rumler kan du gå for en ekte japansk middag, mengder med tysk øl i variert koloritt, og en gedigen bratwurst til nattmat, med påfølgende kirsebærvaffel, Rhin-promenade og galleribesøk dagen derpå. Med andre ord: byen er rett og slett mye bedre enn for lengst forkastete fordommer fra Tyskland skulle tilsi. For det har hendt noe med trauste Tyskland de siste årene, og stadig vekk figurerer tyske byer på toppen av reiseeksperters tips over Europas og verdens mest interessante byer. Berlin, Hamburg og Bremen har for lengst tatovert sine navn inn i de reisevantes bevissthet, og nå følger flere byer etter. En av dem er definitivt Düsseldorf, en by som i større grad enn de fleste europeiske storbyer klarer å ta inn over seg verdensrytmen mens den samtidig hegner om det særpregede for landet.

Velorganisert tysk Gemutlichkeit

Men jo da, først skal de norske fordommene få rett i noen ting: Düsseldorf er en typisk tyskindustri- og næringslivsby. Her er det messer og finans, industri og all work and no play. Folk har penger, jobber hardt, og i likhet med det meste rundt seg ser Düsseldorffolket ressurssterke ut. Vi lander på den flunkende rene flyplassen som er akkurat så velorganisert som stereotypien tilsier. Det skinner i nypussete fliser og det hersker en uhektisk, sedat stemning. Utenfor står taxiene på linje og venter, og taxisjåføren prøver faktisk ikke å skru av taksameteret når vi setter oss inn i bilen.

Men, fordommene har også en oppside, for er du tørst på øl, pølser og sauerkraut har du kommet til riktig by – for dette kan nemlig Düsseldorf til gagns!

Det bugner av små, livlige puber, mange av dem med en sjeldent koselig og intim atmosfære. Her er det raust og høyt under taket. Hører du til i røykernes rekker, er det mulig å ta seg en blås innendørs uten at folk ser skjevt på deg av den grunn. Düsseldorferne lever et avslappet liv når de ikke er på jobb – de spiser fet mat, hygger seg, er ute til morgengry, og både drikker og røyker med god samvittighet.

Fra industri til kultur- og motemekka

Men det er langt fra kun det düsseldorferne stapper i seg som tiltaler oss ved byen. For det første ligger byen idyllisk til langs Rhinen, som lokker med lange spaserturer inkludert medbrakt takeaway-kaffe og turvaffel i hånden. Eventuelt kan man ta en båttur på elven og la seg henføre av alt fra industriell arkitektur til mediasentrumets art deco-inspirerte kunstbygg. Rhin-tårnet som raver med sine 234 meter over elven, kan skryte av både en roterende restaurant og verdens største digitale klokke.

Men mer interessant enn digre klokker for weekendturisten, er det at moteeliten lenge har vært tiltrukket av Düsseldorf. I 1949 ble den første motevisningen holdt i Köningsalle, til stor jubel fra borgerskapet. Shoppingtilbudet er derfor som et kartotek over dagens moteindustri: her finner du alle de store –– Armani, Gucci, Kenzo, JOOP, Prada, Uta Raasch, Burberry, Onofri, Féraudog flere attraktive tyske merker som Jil Sander og Marc Cain. Mye av bakgrunnen for byens suksess på motearenaen, er at en stor del av befolkningen har fete bankkontoer, og samtidig er trendbevisste og kravstore. Dessuten finnes det tre moteskoler i byen som alle bidrar til at mote og design står sentralt i bybildet.

Big in Japan

Likevel er det noe annet som i dag utgjør byens største blikkfang som helgedestinasjon: Kulturtilbudet, motebutikkene, og for ikke å nevne den store japanske kolonien som har bosatt seg her.

Overraskende nok har Düsseldorf Europas tredje største japanske koloni og japanerne har til og med egen bydel. Mange japanske banker og kooperativer har sine hovedkvarter i Düsseldorf, men på turistfronten er den japanske bydelen preget av alt annet enn forretninger. Her finnes det flust av delikate og innbydende japanske restauranter, hoteller og butikker, som fungerer som en fin atspredelse fra all tyskheten og de staute kneipene med tung husmannskost og mørkt øl. I de lokale, familiedrevne japanske restaurantene, hersker det en bemerkelsesverdig utysk stemning – påfallende japansk til ikke å være i Japan. Düsseldorf har til og med sin egen Japan-Tag, en musikk/mat/kunst/kultur-festival som går av stabelen hvert år i mai-juni, og er den største i verden av sitt slag.

Gamlebyen Altstadt

Altstadt er Düsseldorfs sjarmerende og underholdende gamleby. Med sine snirklete, gamle gater, og overflod av barer, små kneiper, større ølhaller og mikrobryggerier, utgjør denne bydelen det beste utgangspunktet for en formiddag, ettermiddag, kveld eller natt på byen. Her kan du drikke øl til alle døgnets tider, og Düsseldorferne selv har ingenting imot et par halvlitere i lunsjen eller umiddelbart etter jobb. Stemningen på barene og de stående uteserveringene er livlig allerede fra formiddagen av, og shoppingen i denne bydelen gjøres best med hyppige avbrudd og diverse munngodt. Det er ikke uten grunn at Düsseldorfs Altstadt går under tilnavnet ”verdens lengste bardisk”, med rundt 300 barer og diskoteker på merittlista.

Kulturlivet i og rundt Düsseldorf

Det er ikke langt mellom opplevelsene i Düsseldorf – her er det et variert tilbud av underholdning å velge i. Rock og annen musikk finner du i Tor 3, lokalisert i en nedlagt fabrikk i den sydlige delen av byen. Konserter avholdes jevnlig her, med både indie, punk og rene dansekvelder, og ikke minst med techno. Housemusikken hadde som kjent mye av sitt utspring i denne regionen, med sine mange nedlagte varehus og lagerlokaler.

Musikklivet ellers i regionen er også svært så aktivt, og kan skilte med en rockehistorie som går 50 år tilbake i tid –– til og med The Beatles har spilt her. De legendariske konsertene i Rockpalatz, Essen, 30 minutter unna Düsseldorf, var åstedet for NRKs første nattrocksending, med stjerner som Patti Smith i spissen. Tilbudet gledet mange den gang, og har blitt videreført i dagens noe mer mainstream rockescene, med artister som ZZtop, Mother’’s Finest, og helt nylig Kings of Leon og Mick Fleetwood. Düsseldorf huser dessuten det berømte operahuset Deutsche OperamRhein, og flere velrenommerte teatre.

Etter en ekte tysk helg i Düsseldorf vil du kanskje føle for å ta med tradisjonen med harde arbeidsdager rundet av med en øl i en bar med smilende mennesker hjem, men shoppingutskeielsene må jobbes inn, og den tanken må ligge igjen på flyet. Men det er alltid mulig å komme tilbake det som viser seg å være et av Europas mest trendy land for øyeblikket.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden