BERLIN – Mer enn pølser og sauerkraut

Tyskland har fokus på gastronomi i 2018. Vi dro til Berlin for å sjekke menyen, og fant mye mer enn bare klassikerne eisbein, pølser og sauerkraut!...
TOPP STEMNING: Restauranten Osmans Töchter i bydelen Prenzlauer Berg byr på topp stemning og spennende mat.

TEKST OG FOTO: TOM ANDERSSON

Ikke det at det er noe galt med eisbein, pølser og sauerkraut – bevare meg vel. Jeg innrømmer gladelig at det er det første jeg kaster meg over når jeg kommer til Tyskland, selvsagt ledsaget av en «stiefel» med duggfriskt øl og mental hornmusikk. Men så er det liksom også unnagjort; det blir en stund til neste gang…

For mye har skjedd på den kulinariske arena, også i Tyskland. Med gjenforeningen kom nye impulser fra øst, og sammen med en markant økende interesse for mat og drikke generelt over hele Europa har også innvandringen brakt med seg en rekke nye og spennende råvarer, retter og restauranter til Tyskland – og Berlin.

 

Osmans døtre

Et strålende eksempel finner du i den tyrkiske

OSMANS DØTRE: Lale Yanik (til venstre) og Arzu Bulut fornyer det tyrkiske kjøkken, og har stor suksess med sin restaurant Osmans Töchter.

restauranten Osmans Töchter, som ligger i bydelen Prenzlauer Berg. Her har to kvinner av tyrkisk herkomst lagt sjel og hjerte i en restaurant så proppfull av god stemning at det ville være en skam å ikke legge turen hit. Interiøret er rustikt hjemmekoselig, med et grovhugget langbord som går fra den ene enden av lokalet til den andre.

Det bringer folk sammen på en fin måte, smiler Arzu Bulut.

Arzu og venninnen Lale Yanik startet i det små i juni 2012, og ga sin lille restaurant navnet Osmans Töchter; Osmans Døtre, treff ende nok siden de begge er av tyrkisk herkomst – og stolte av det.

Ingenting var planlagt, ler Arzu.

– Alt var veldig enkelt, og vi serverte det jeg vil kalle «money cooking» – raske og enkle retter som var enkle både å lage og å selge. Men etter hvert ballet det litt mer på seg, ting har liksom bare skjedd av seg selv.

Mitt vertskap i Berlin har heldigvis booket bord på forhånd, og godt er det. For lokalet er breddfullt av en herlig blanding av mennesker fra alle verdenshjørner. Arzu og Lale har nemlig beveget seg langt vekk fra «money cooking», og serverer i dag tyrkiske retter med ny og moderne vri. Ryktene om den spennende maten i det hyggelige lokalet med de to vakre og flotte tyrkiske innehaverne har spredd seg langt ut over det lokale nabolaget, og Osmans Töchter har knapt et ledig bord uka gjennom.

Det er kanskje ikke fine dining, fri som maten er for jålete skum og kunstferdig anlagte tallerkner. Til gjengjeld er det i høyeste grad fun dining – en mat- og stemningsopplevelse du ikke må gå glipp av i Berlin.

– Til høsten åpner vi også restaurant nummer to her i Berlin, forteller Arzu idet vi er på vei ut etter en festaften ved bordet.

Det alene er nok til at jeg der og da bestemmer meg for å booke et bord til åpningen.

TYRKISK SNADDER: Et utvalg av den spennende menyen på Osmans Töchter. Den lille restauranten er bare en av mange som har utvidet restaurantscenen i Berlin.

 

Bikini

Neste morgen våkner jeg opp i en hengekøye, med panoramautsikt over Berlins

berømte Tiergarten. Hengekøyen er strukket opp på mitt hotellrom, i komplekset som bare går under navnet Bikini.

Det er slett ikke noe nytt bygningskompleks, men et lokale bygget i 1957 der man i utgangspunktet produserte dameklær. Navnet Bikini fikk komplekset fordi hovedbygningen hadde åpen andre etasje, med lukkede etasjer over og under. Noen syntes det minnet om datidens nye bademote – bikinien. Navnet festet seg raskt, i motsetning til aktiviteten i byggene. Etter at muren ble reist mellom øst og vest forsvant nemlig all aktivitet her, og bygningsmassen ble liggende brakk. Etter murens fall i 1989 ble Bikini-komplekset kjøpt opp av et selskap i Bayern, som ventet helt til 2014 med å innvie komplekset som i dag er blitt et nytt landemerke rett ved Gedänkniskirche og hovedgaten Kurfürstendamm.

Bikini består av en rekke forskjellige enheter, med blant annet kino, kjøpesenter og hotell. Kjøpesenteret er bygget med tanke på å kunne handle i fred og ro, og at mange butikkeiere

selger sesongvare. Derfor er det fullt mulig å leie små kuber her, for kortere eller lengre perioder – alt etter hva som passer med varetilbudet. Her finner du også en restaurant-avdeling i andre etasje, som raskt er blitt en favoritt blant Berlins mange veganere og vegetarianere. Alt organisk, som seg hør og bør i dagens Berlin.

Og her finnes altså også et boutique-hotell, med en herlig og slentrende stemning. Her finner du hengekøyer på rommene, et bakeri ved siden av resepsjonen og en badstue med panoramautsikt over

Tiergarten. Og helt på toppen, med fantastisk utsikt over Berlin, ligger restauranten Neni. Hvor du spiser Balagan, om du er lur – en israelsk/russisk meze (blanding av mange småretter) som er like spennende som den er smakfull.

 

Gatemat

SENTRALT: Bikini-komplekset ligger sentralt plassert i Berlin, mellom Gedänkniskirche (bildet) og Tiergarten, og et steinkast fra hovedgaten Kurfürstendamm.

Mot slutten av 1800-tallet ble det bygget 14 mathaller i Berlin, dette fordi maten lett ble bedervet i markedene som frem til ca 1890 befant seg utendørs i byens gater og torg. I dag gjenstår to av disse, og jeg legger turen til den mest kjente av dem: Markthalle Neun i bydelen Kreuzberg. Det er nemlig torsdag – Street Food Thursday – alle gatemat-arrangementers mor i Berlin, som bare her samler over 5 000 mennesker hver torsdag.

Her møter jeg Sascha Möllering, som har spesialisert seg på å guide matnysgjerrige utlendinger (eller tyskere) gjennom mathallen og restauranter og kneiper i nabolaget.

– Glem fine dining og hvite duker. Glem Michelin-stjerner og matsnobberi! Det er her du finner den nye og spennende smaken av Tyskland, ivrer Sascha.

Vi begynner selvsagt i Markthalle Neun – den niende mathallen av totalt 14, og altså kun én av to som fremdeles består. Men det skulle lokale entusiaster til for å bringe innholdet tilbake, og først i 2009 ble Markthalle Neun gjenskapt fra billigsjapper til matmarked. I dag finner du en rekke spennende lokale leverandører og produsenter her, og skal ifølge Sascha blant mye annet tilby Berlins beste brød og ditto kjøtt.

Sascha trekker meg bort til boden til Kumpel & Keule, slakteren det går gjetord om i hele Kreuzberg.

Her parteres alt slakt på stedet, forteller Sascha.

– Men før slakting og partering har det vært en lang prosess. Kumpel & Keule kjøper bare dyr fra utvalgte gårder rundt Berlin, som de kjenner godt. Her drives alt økologisk – dyrene går fritt, og de lar blant annet grisene blir gamle før de slaktes. La gå at kjøttet er dyrere enn i supermarkedene; folk flest bare tygger og spiser, og har ikke peiling på hva som er kvalitet og hva som er billig og dårlig. Men mange begynner å bli mer bevisste på hva de får i seg, og her får du det aller beste.

Smake? Ja, gjerne…

Sascha og jeg streifer gjennom smågatene i Kreuzberg. Med jevne mellomrom stikker vi innom små restauranter for en smak av stedets spesialiteter. Det er like mye en geografi sk reise, der maten representerer grensepasseringene. Her kan du rett og slett spise deg verden rundt, uten å forlate Kreuzberg og Berlin.

En fellesnevner er likevel viljen til å fornye det tradisjonelle. Her lekes det med velkjente etniske retter, og nye smakskombinasjoner skapes. Men bevares, det er også rom for det tradisjonelle. For deg som ikke kan få nok av tyske klassikere som Königsberger Klopse, Sauerbraten, Kassler, Fischstäbchen, geschmorte Steckrübe, Eisbein og pølser herfra til kingdom comes, er et sted som PeterPaul selve himmelriket. Her er rettene dandert som småretter, som du kan forsyne deg av på et stort buffetbord etter behag og magemål.

HELE DYRET: Slakteren Kumpel & Keule bruker hele dyret, og matguide Sascha Möllering manner seg opp til å spise kremet hjerne.

BIKINI: Stefanie Krüger legger gjerne turen om restaurantavdelingen i Bikini Haus, kjøpesenteret som er en del av det nyrenoverte Bikini-komplekset i Berlin. Her spiser du nydelig vegetarisk og økologisk.

BALAGAN: Restaurant Neni fyller øverste etasje av Bikini hotell, og byr på fantastisk utsikt over Tiergarten og Berlin. Her spiser du israelsk/russisk, med Balagan (småretter) som det selvfølgelige lunsjvalget.

 

Sascha drar i meg, han vil videre til matreisens slutt: Den knøttlille restauranten til slakteren Kumpel & Keule.

– Jeg lovet deg Berlins beste kjøtt, og det får du akkurat her, sier han.

Så vi setter oss til bords, og får en innføring i stedets filiosofi av en hyggelig kelner:

– Bærekraft er like viktig for oss som økologi, forklarer han.

– Derfor er vi nøye med å bruke hele dyret, ikke bare utvalgte kjøttstykker. I den vestlige verden er det alt for mye sløsing med ressurser.

Sascha og jeg nikker oss enige, og betrakter fatet foran oss med fornyet interesse. Her er leverpølser og pickles fra Spreewald, nydelig brød med distinkt røyksmak – og to små skåler med kremet innhold.

– Smake? spør Sascha, og skyver fatet mot meg.

– Ja gjerne, sier jeg – og hugger inn.

Etter måltidet spør vi kelneren hva den kremete konsistensen besto av.

– Hjerne, svarer han. Og jeg skjønner med ett at jeg har fylt ut hele spisekartet under min matreise i Berlin.

MARKTHALLE NEUN: Den ene av to gjenstående mathallen i Berlin danner utgangspunktet for byens største og beste gatemat-festival hver torsdag.

NYTTIG INFO

TURISTINFORMASJON

www.visitBerlin.de

 

KOMME SEG DIT

Vi fl øy direkte til Berlin Schönefeld med Norwegian. Fra Schönefeld går det flytog inn til Berlin. www.norwegian.no

 

BO BRA

Vi bodde på det nye boutique-hotellet Bikini Berlin, et morsomt og annerledes hotell med utsikt over Tiergarten, hengekøye på rommet, bakeri ved resepsjonen, sauna med panoramautsikt, populær restaurant i toppetasjen og mye annen moro. En opplevelse! www.bikiniberlin.de/en

 

SPISE GODT

Den tyrkiske restauranten Osmans Töchter i bydelen Prenzlauer Berg er virkelig en perle. Her spiser du spennende nye varianter av tyrkiske klassikere i en hjemmehyggelig atmosfære. Husk å bestille bord på forhånd, for stedet er virkelig populært!

www.osmanstoechter.de

Restaurant Neni i toppetasjen på Bikini Berlin byr på spennende israelsk/russisk mat. Særlig kjent for sin Balagan, som er en sammensetning av småretter (som du velger selv fra et stort utvalg).

www.neniberlin.de

Markthalle Neun er et besøk verdt, også fordi det hver torsdag arrangeres gatemat-festivaler i området i og rundt den klassiske mathallen. www.markthalleneun.de

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden