Mat fra øverste hylle

Vi har nettopp avsluttet en 12-retters middag i verdensklasse, ledsaget av en vinpakke fra Nordens beste vinkjeller. Nei, vi er verken i Stockholm eller København. Vi befinner oss i...
KOKKEKUNSTNERE PM & Vänner Matsalen er kåret til Sveriges femte beste restaurant. Så tiltrekker de seg også flere av landets ledende kokker til kjøkkenet.

Noen ville påstå at vi befinner oss langt utenfor allfarvei. Selv er vi dundrende uenige: Vi befinner oss akkurat der vi skal være, om vi ønsker å få en mat- og vinopplevelse helt utenom det vanlige. Stedet er Växjö i Småland, i hjertet av Sverige omtrent midt mellom Gøteborg og Malmø. Restauranten vi befinner oss i heter PM & Vänner Matsalen, og er av magasinet Livets Goda kåret til Sveriges femte beste restaurant i 2014.

Men det stopper ikke der. White Guide Sverige kåret i år PM & Vänner til landets beste vinkjeller. Er det rart vi gleder oss til middag?

Skog, eng og sjø

Restauranten Noma i København er kåret til verdens beste restaurant, og matvirtuosen René Redzepi hylles verden over for sin bruk av skandinaviske råvarer – gjerne hentet rett fra naturen. Men rett skal være rett: Per Bengtsson, P’en i PM & Vänner og co-eier med kollega Monica, gjorde mye av det samme allerede i 1991 – lenge før Noma var påtenkt, mens René Redzepi knapt var ute av kortbuksene.

– Ganske tidlig etter at vi startet PM & Vänner bestemte vi oss for et tema for restauranten: Skog, eng og sjø. Det representerer landskapet i Småland, og stedene der vi henter våre råvarer, forteller Per.

23 år etter etableringen av restauranten holder de fremdeles på sitt tema. Alle råvarer er hentet fra lokale produsenter; best kjent er geita Astrid, som leverer råvaren til restaurantens egen kritikerroste ost.

– Vår beliggenhet i Småland er faktisk også vår lykke, mener Per.

– Hadde restauranten ligget i Stockholm, ville vi trolig forandret oss etter trendene – fordi vi hadde måttet, for å henge med i karusellen. Her i Växjö har vi fått «verpe i fred». Vi har utviklet vårt konsept i ro og mak, ikke minst takket være de lokale produsentene. Etter hvert har det blitt konkurranse om å levere råvarer til oss, og nå kan vi velge og vrake fra de beste.

– Det er vår lykke at vi ikke ligger i Stockholm, mener Per Bengtsson – P'en i PM & Vänner. Sammen med partneren Monica (de har aldri vært kjærester) har han bygget opp restaurantkonseptet i ro og mak gjennom mer enn 20 år.

– Det er vår lykke at vi ikke ligger i Stockholm, mener Per Bengtsson – P’en i PM & Vänner. Sammen med partneren Monica (de har aldri vært kjærester) har han bygget opp restaurantkonseptet i ro og mak gjennom mer enn 20 år.

 

PM & Vänner – og venners venner

Et stykke på vei er også PM & Vänner leverandører til seg selv. For Per og Monica har utvidet sitt konsept til også å omfatte sitt eget gartneri, der de dyrker grønnsaker og krydderplanter til eget kjøkken. Et eget bakeri i hovedgaten hører også med, også de leverandører til Matsalen og den noe mindre formelle Bistroen vegg-i-vegg. Og som om dette ikke var nok, består PM & Vänner i dag også av et flunkende nytt hotell i Växjö sentrum. Det er nærliggende å kalle det et boutique-hotell, men her er Per Bengtsson av en helt annen oppfatning:

– Det er et gastro-hotell, sier han bestemt.

– Hotellet er bygget rundt kjøkkenet, og ikke omvendt. Bakgrunnen var at vi ikke hadde kontroll over hvordan våre tilreisende gjester bodde i Växjö – vi eide jo ingen av hotellene. Så vi bestemte oss for å bygge vårt eget…

Hotellprosjektet ble både større og mer eksklusivt enn de opprinnelige planene Per og Monica la. Det hadde seg nemlig slik at den gamle svenske tennisstjernen Stefan Edberg (som verken bor i Monaco eller New York, men i Växjö) sammen med et par smålendske industriherrer gikk i kompaniskap med Per, og kjøpte og utviklet hotellbygget. Nå står det ferdig, som en fabelaktig ramme rundt et fantastisk kjøkken og en vinkjeller det går gjetord om langt ut over landets grenser.

12 retter mot himmelen

Lunsjen hadde vi i Bistroen – fremdeles i hotellet, og vegg-i-vegg med Matsalen, men med en enklere meny. Bistroen var fyllt til siste sete, som det er hver eneste dag ved lunsjtider. I seg selv en matopplevelse, men fremdeles ikke årsaken til vårt besøk. Nå, derimot, er det tid for middag. Og den inntar vi i selveste Matsalen.

Hit valfarter gourmeter og vinelskere fra hele verden, og ingen er i tvil om at PM & Vänner vil motta én eller flere Michelin-stjerner når den verdenskjente restaurantguiden neste år også klassifiserer restauranter som ligger utenfor de store byene i Norden.

Vi kommer imidlertid sinkene i Guide Michelin i forkjøpet, og benker oss ned for 12 retter med medfølgende vinmeny. På kjøkkenet står kjøkkensjefene Johannes Persson og Anders Lauring, mens sommelier-trioen Rubén Sans Ramiro, Andreas Larsson og Johan Nilsson skal sette sammen vinmenyen fra det som er kåret til Sveriges beste vinkjeller – og som trolig også er den beste i hele Norden.

Hvordan beskriver man en 12-retters reise mot gourmethimmelen? Vi gjør et forsøk ved å slå fast det følgende: Kanskje er det de geniale, overraskende og himmelske smakssammensetningene som løfter vinene til de helt store høyder… eller kanskje er det omvendt?

Kjøkkensjefene i PM & Vänner Matsalen kreerer de lekreste retter under temaet "Skog, eng og sjø".

Kjøkkensjefene i PM & Vänner Matsalen kreerer de lekreste retter under temaet «Skog, eng og sjø».

Et eventyr i Småland

PM & Vänner er et eventyr midt i Astrid Lindgrens og Wilhelm Mobergs Småland. Og rett nok kan du besøke både Pippi og Emil i Astrid Lindgrens egen temapark i Småland, men ingenting kommer opp mot smaksopplevelsene du får hos Per Bengtsson i hans PM & Vänner.

Om det er dyrt? På ingen måte, sett i sammenheng med hva du får. Prisnivået ligger også langt under det du må ut med for en tilsvarende gourmetopplevelse i Stockholm eller København. Er du glad i god mat og god vin, bør du absolutt benytte sjansen. Følg denne linken, og bestill et langweekend-opphold på PM & Vänner inkludert mat, vin og tre overnattinger.

God apetitt!

Spanske Rubén Sans Ramiro jobbet tidligere som sommelier på en av New Yorks topprestauranter. Nå styrer han Sveriges beste vinkjeller med stø hånd.

Spanske Rubén Sans Ramiro jobbet tidligere som sommelier på en av New Yorks topprestauranter. Nå styrer han Sveriges beste vinkjeller med stø hånd.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden