Portvin er smaken av Porto

Nyt den maleriske utsikten over Porto til et glass portvin

Utsikt mot Dom Luís-broen som knytter Porto og Gaia sammen
Den portugisiske kystbyen Porto er kjent for sine særegne viner, kalt portvin. Det er ikke langt å gå mellom de tradisjonsrike portvinshusene i bydelen Gaia. Her kan du lære om portvinens historie og hvordan den lages. Og like viktig, du kan smake  på de ulike variantene.

Tekst: Emil Andre R. Engø
Foto:
Terje Engø/Emil Andre R. Engø
Mail: 
[email protected]

Porto er den største byen i Portugal etter hovedstaden Lisboa. Kulturbyen Porto, er tuftet på produksjon av portvin. Fra den frodige Dourodalen fraktes vinen til de mange vinlagrene i Vila Nova de Gaia, tvers over elven Douro for selve Porto. Byen er blitt kåret til årets kulturhovedstad i Europa – med god grunn. Her finner du vakker arkitektur, særegen vin og det beste Portugal har å by på av kulturliv, gode restauranter, små familiedrevne kafeer – innendørs som utendørs.

Den frodige Dourodalen

Rio Douro renner gjennom vindistriktet til Porto

Dourodalen er hovedsenter for vinproduksjonen rundt Porto. Fra kystbyen strekker dalen seg langt inn i landet. Regnet fra det ville Atlanterhavet, elven som bukter seg gjennom dalbunnen og det spesielle jordsmonnet danner grunnlag for vinproduksjonen. Den frodige våren og de varme og tørre somrene gir vinrankene i Dourodalen perfekte vekstforhold.

Dourodalen er det eneste stedet i verden hvor det produseres portvin. Den særegne vintypen er en sterk vin, som ofte nytes som en aperitif eller som dessert etter et måltid. Den kan også nytes alene. Det finnes mange ulike typer portvin hvor hver og en har egne bruksområder og spennende smak.

 

Lang vinhistorie

De karakteristiske rabelobåtene finner du i Porto den dag i dag

Vinen blir produsert på annen måte en tradisjonell vin. Det brukes både røde og grønne druer i produksjonen, alt etter hvilken type som lages. Årsaken til den søte smaken og den høye alkoholprosenten, gjerne rundt tjue prosent, skyldes at gjæringsprosessen blir avbrutt ved å tilsette druebrennevin. Dette stopper videre gjæring, og mye av druesukkeret som ellers ville blitt gjæret forblir i vinen og gir den sødme. Druebrennevinet gjør at portviner får en alkoholprosent på normalt 15-20 prosent.

 

Mer fra Portugal: Peniche – hav, bølger og nytelser

 

I århundrer har portvinen blitt fraktet ned elva Rio Douro på elvebåter til handelssenteret Porto. Selv om vinen ikke fraktes på elven i dag, vil du kunne se de vakre «rabelobåtene» ved Portos elvebredder. I kystbyen lagres vinen på fat – ofte i mange år – før den serveres.

Helt siden romertiden har det vært vinproduksjon i Dourodalen. Portvinens merkenavn ble først kjent for verden når Portugal ble selvstendig fra Spania på midten av 1600-tallet. England innførte få år senere en handelsboikott mot Frankrike. Britiske handelsfolk var nødt til å finne nye steder å importere vin fra – og mange seilte med handelskipene til Portugal.

 

Malerisk utsikt

Selve Porto ligger på nordsiden av Douroelven. De fleste vinhusene ligger på sørsiden av elva i byen Vila Nova de Gaia. I dag regnes Gaia som en del av Porto. Bare en kort båttur over elven eller en fottur over den imponerende Dom Luís-broen skiller Porto fra Gaia.

Utsikten fra Vila Nova de Gaia er slående vakker

For å komme fra Porto til Gaia må du bevege deg gjennom de trange og bratte gatene ned mot elven. Jeg kan ikke vente med å se utsikten fra Gaia. Byområdet kler hele det bratte partiet fra elvebreddene til byen flater ut ved området Cedofeita. Imponerende middelalderbygg, kirker og hus med karakteristiske oransje takstein klamrer seg fast oppetter de bratte gatene.

Liv på elven fra morgen til kveld

Hvilket vinhus vil du besøke?

Nede ved elvebredden står tradisjonelle rabelobåter klare for å frakte folk over til Gaia. En kan bare forestille seg hvordan det var her for noen hundre år siden. Dette var en blomstrende handelsby hvor europeere fra mange land samlet seg. Her foregikk handel av portvin, men også varer som norsk klippfisk ble importert til byen. Det kan ikke ha vært veldig annerledes enn i dag. Elven er full av liv den dag i dag – fra tidlig morgen – til solen går ned ved Douros elvemunning.

 

Les også: Vandring langs levadaer på grønne Madeira

 

Ovenfor elven brer de imponerende vinhusene seg utover Gaia. Det er mange å velge mellom. Mange tilbyr omvisning og vinsmaking. Alle vinhusene har prydet byggene sine ved karakteristiske logoer. De gjenspeiler byens internasjonale fortid. Sandeman, Graham’s, Osborne, Cockburn, Croft and Gould oser av gammel britisk aristokrati. Andre merker som Burmester og Andresen viser at også representanter for andre nasjoner har satt sitt preg på portvisnindustrien. Selv har vi valgt en produsent med det typiske portugisiske navnet, Ferreira, for dagens prøvesmaking.

 

Tidkrevende produksjon

At valget falt på vinhuset Ferreira er mer en tilfeldighet enn noe annet. De fleste portvinshusene i Gaia tilbyr vinsmaking. De fleste lager de tre tradisjonelle sortene portvin; white, tawny og ruby. Enkelte gis betegnelsen «reserva» eller «vintage» dersom de oppfyller ulike krav til årgang og lagring.

Ferreira er et av mange vinhus du kan besøke i Gaia

Portvinen lagres i svale og mørke rom

De fleste portvisnhusene arranger flere omvsininger hver dag.   Hos Ferreira starter omvisningen med et historisk dypdykk – fra hvordan vinhuset ble startet til hvordan det drives i dag. Etter å ha lært om produsenten og vinens historie, blir en vist rundt i de mørke og svale kjellerne hvor portvinen lagres. Her kan de lagres alt fra noen få år til flere tiår. Portvinen lagres på eikefat som setter smak på vinen. Unntaket er «Ruby» som lagres på ståltanker for å hindre oksidering.

Få med deg: Åtte varme reisemål i vinter

Det er både tidkrevende og et kunststykke å lage god portvin. Høstingen av druer i Dourodalen er bare det første av en lang rekke prosesser før du kan få vinen servert ved en av Portos mange små cafeer. De ulike sortene krever ulik lagring på fat. Noen ligger lenge på mindre fat, mens noen lagres på store fat for å dempe eikesmaken.

Vinsmaking

Etter endt omvisning er det deilig å komme opp i lyset. I det vi stiger inn i stuen står vinglassene allerede klare. Du får smake alle de tre typene portvin. Tidligere har vi fått sett hvordan de ulike produseres og lært om kjennetegnene til de ulike.

Lukt, smak og nyt.

Etter omvisning får du smake på vinene du har lært om.

Den vanligste typen portvin er «Ruby». Navnet kommer av at vinen er rubinfarget. Ruby er den minst tidkrevende portvinen å lage, og den drikkes normalt etter kort lagring. Denne sorten kjennetegnes av sin søte og fruktige smak.

Det andre glasset vismaker på er en «Tawny». Denne portvinsorten er brun-rød i fargen. I motsetning til Ruby er Tawny lagret på eikefat – gjerne i mange år. Lagringen på eikefat fører til at vinen sakte oksideres, noe som gir den en tørrere og ofte en smak preget av nøtter. Vanligvis drikkes den som en dessertvin.

Siste glasset skiller seg fra de to andre. «White port» er laget av grønne druer. I likhet med Tawny lagres den på eikefat. Denne portvinen kan variere fra veldig søt til mer tørrere varianter.

Fra venstre; White port, Tawny og Ruby

Etter prøvesmaking bærer det videre for å nyte den utrolige utsikten mot Porto på ny. Selv i dag, mange hundre år etter at portvinshandelen tok av, er byen tuftet på samme grunnlag. Porto er en av verdens vakreste byer. At den også kan by på portvin, en vin som elskes av mange, gjør byen perfekt for både korte og lange opphold.

Bli medlem i REIS sin nyopprettede Facebookgruppe. Ta del i diskusjoner, still spørsmål og bli inspirert – og ikke minst – del dine opplevelser. Trykk på logen under for å bli medlem!

Kategori
EuropaFOR SANSENEPortugalReportasjerVerden

RELATED BY

  • Quiz: Hvor mye kan du om ferielandet Tyrkia?

    Tyrkias popularitet som ferieland er på vei mot gamle høyder. Hvert år valfarter norske turister til middelhavslandet. Men hvor mye kan gjennomsnittsturisten om ferielandet Tyrkia? Test deg her. Tyrkia er en...
  • Ta raskeste vei med båt i Bangkok

    Reis med båt på kanalene i Bangkok! Bangkok kalles ofte Østens Venezia. Men en ting er sikkert, å seile med en gondol i Venezia og en kanalbåt i Bangkok...
  • Slik tar du deg frem i Bangkok

    Bangkok er en enorm by. Det offisielle innbyggerantallet er 8,3 millioner (2010). I dette tallet inngår ikke flere millioner som arbeider på byggeplasser, veiprosjekter, restauranter, som hjemmehjelper og i...
  • Direkte til Tel Aviv – byen hvor natten lever

    Pulserende nattklubber, åpne til morgensolens stråler feier ned fra Judeafjellene. Hippe barer, trendy vannhull med levende musikk. Velkommen til Tel Aviv, byen som aldri sover. Nå tar Norwegian deg...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com