Algarves ukjente perler

For mange gir Algarvekysten assosiasjoner til hyperkommersielle hoteller og tettpakkede turistkolonier. Men her gjelder det å se godt etter, for det er mellom de store feriestedene en finner de...

Portugals nord- og vestside blir stadig omtalt og rost av henrykte reisende, både for sin natur, kultur, mat og vin. Algarve, regionen som begynner ved kystlinjen i sør og strekker seg noen mil oppover i landet, har også i flere tiår vært et populært feriested for nord-Europeere, men har ikke like godt rykte som resten av Portugal. Innimellom de store turistkoloniene i Albufeira, Monte Gordo og Portimao finnes imidlertid små, vakre, og lokale perler som ennå ikke er inntatt av turisthordene. I områdene mellom selve byene, i utkanten av det hektiske livet, på veien fra et sted til et annet, finner man bortgjemte klippestrender, romantiske boutiquehoteller og utsøkte restauranter. I tillegg har noen av byene et særdeles aktivt kulturliv og en historie som strekker seg helt tilbake til romertiden.

Tavira –– pittoresk, historisk og kulturell

Allerede ved ankomsten til Tavira anes et historisk sus som setter sitt preg på byen, og dette er bare forsmaken på en opplevelse av historisk tilstedeværelse som få eller ingen andre byer langs Algarvekysten kan oppvise. Byens røtter går helt tilbake til bronsealderen, da fønikerne inntok området og bygde det opp til en levende, urban by.

En rusletur gjennom sentrum avdekker umiddelbart byens viktigste minnesmerke, den romerske viadukten, praktfull med alle sine buer men også i sin funksjonalitet den dag i dag. Broen, som er byens hovedferdselsåre til fots, binder byens to bredder sammen, og gjør elven Gilhao til et samlingssted for nattlig kurtise, for artister og for ivrige stangfiskere.

Byen med de hundre kirker

Med sine «hundre kirker», de fleste vel å merke i ministørrelse, er Tavira også klokketårnenes by. En av de vakreste ligger øverst oppe på åsen med utsikt over hele gamlebyen, og heter Santa Maria do Castelo. Den gotiskinspirerte kirken daterer seg tilbake til det 13. århundre, og ble bygget på fundamentet av en maurisk moské. Kirken huser blant annet gravene til Dom Paio Peres Correia og hans seks riddere som ble drept av maurerne på 1200-tallet.

Tavira er stedet for deg som søker det pittoreske med lokal, historisk koloritt, men samtidig ønsker et bredt tilbud, ikke minst på spisefronten. Her finnes titalls restauranter med kvalitet og variasjon, en håndfull hyggelige utesteder, og rett på utsiden av selve byen, en nydelig strand som består av milevis med hvit sand og myke bølger.

Med sine 25 400 innbyggere er ikke Tavira å regne som en stor by, men ligger i middelssjiktet i Algarviansk sammenheng. Dette innebærer blant annet at den er fullstendig selvgående og relativt uavhengig av turismen, og kan derfor like fint besøkes vintertid som sommertid. Byen er også akkurat passe liten til at man kan få et intimt og oversiktig inntrykk etter å ha tilbrakt en ukes tid her.

Kunstnerne strømmer til

Mange kunstnere har bosatt seg i byen, og det hersker et svært fritt og liberalt miljø med mange små koselige kafeer og restauranter. Norske kunstnere har i lange tider latt seg fascinere av Tavira, og mange av dem blitt fastboende. Vi vet ikke om det var Portugals store, originale sønn, Fernando Pessoa, som opprinnelig inspirerte til denne valfarten, men han bodde i alle fall her deler av sitt liv. Huset er i dag museum, og kan besøkes i en av byens smågater på vestlig side av elven. Senere har mange billedkunstnere og forfattere slått seg ned her eller i nærheten, for kortere eller lengre perioder.

En kort båttur (ca 15 minutter) fra Tavira by ligger Ilha de Tavira, som også er innfallsporten til en av Europas lengste og flotteste strender, flere mil lang. Her er det strålende bademuligheter i et, så lenge det varer, glitrende rent Atlanterhav. Langsmed stranden myldrer det av barer og restauranter som serverer fisk og marisco (skalldyr) til lommebokvennlige priser. Det går båter hver time fra havnen på høyre side av elven, og den korte turen gir deg et godt overblikk over den spesielle Ria Formosa-lagunen.

Økosystemet Ria Formosa

Området langs fastlandet øst for Tavira utgjør et eget økossytem som strekker seg over 170 kvadratkilometer og går under navnet Ria Formosa. På grunn av seks gedigne sandbanker som ligger tett i tett rett utenfor kystlinjen, danner det seg strømmer og et slags sumpaktig område som kan sammenlignes med Everglades i Florida. Her foregår blant annet Europas største produksjon av skalldyr –– østers, muslinger og skjell av ymse slag produseres i sanden og plukkes og tilbredes i deilige Cataplanas på restaurantene i området. Og ikke minst for fugleinteresserte er dette et eldorado, men sin voldsomme variasjon og mange eksotiske arter.

Gale

20 kilometer vest for Albufeira finner du den lille byen Gale, som egentlig ikke engang er å regne som en ordentlig by, men heller en samling hyggelige bosteder og strender. Hvis du ønsker en pause fra de større byenes liv og røre, er dette et passende sted å tilbringe noen dager. Her finnes en håndfull gode restauranter, samt noen sjeldent atmosfæriske steder som bare må besøkes hvis du har mulighet.

Vila Joya

Luksusperlen Vila Joya er kort sagt paradis på jord. Det lille hotellet har 77 ansatte på 20 rom / suiter, og kan skryte av å være Portugals eneste restaurant med to Michelinstjerner. Her kan du leve i sus og dus så lenge lommeboken tillater. Det er en nærmest ubeskrivelig behagelig opplevelse å tilbringe ferien sin et sted som dette, som forstår og omfavner betydningen av perfeksjon, helhet og eleganse, ned til minste detalj. I tillegg til den Michelinbelønte restauranten, er Vila Joya kjent for vinkjelleren sin, et superlekkert spa, innbydende og klorfrie badebassenger, gigantisk og velfrisert hage med de mest behagelige solsengene et feriehjerte kan begjære. Når alt er innhyllet av vakker klippestrand, atmosfærisk strandbar, rom og suiter som slår deg i bakken, ligger det meste til rette for en perfekt ferietid. Men kanskje det aller beste ved stedet: samtlige fasiliteter kan nytes med havutsikt. Med sin atmosfæriske maurisk-orientalskinspirerte stil og uovertrufne service, er dette uten tvil et av de mest innbydende boutiquehotellene i Europa.

I januar arrangeres den årlige International Gourmet Festival på Vila Joya. Under denne svært populære begivenheten deltar stjernegourmeter fra hele verden, og gjester reiser langveis fra for å nyte av deres kulinariske kreasjoner. Den neste gourmetfestivalen vil finne sted 15. – 23. Januar 2011, og utgjør en ni dager lang gourmetekstravaganse. Vila Joyas egen gourmet, Dieter Koschina, er trolig Portugals mest berømte kokk, til tross for sin østerrikske nasjonalitet. Dette er matkunst på høyeste nivå!

Xiringuito Beach

Xiringuito beach nås enklest direkte fra Vila Joya, men for de som ikke har anledning til å bo her, kan stranden også nås via en sti fra hovedveien eller fra hovedstranden i Gale. Xiringuito er en praktfull, liten strand avgrenset av klipper på hver side, og har Algarves kanskje mest atmosfæriske strandbar, Xiringuito Bar. Denne baren bytter utseende hvert år, og har de siste årene vært ikledd både marokkansk-, shabby chic-, og Hawaii-inspirert design. Hver kveld tennes mange små lykter rundt omkring på stranden og i skyggene som omgir baren, og det oppstår en helt spesiell atmosfære – som en slags eksklusiv, posh utgave av en klassisk Thailandsk strandbar. Xiringuito Beach / Bar er et sted som elskes av både millionærer, kjendiser og vanlige mennesker som ønsker en atmosfærisk kveld, noe som særlig kommer til uttrykk under fullmånefestene i sommerhalvåret. Denne kvelden spres 1200 levende lys rundt på stranden, klippene og i trærne, mens projektorer dekorerer klippene med farger og bilder. Avslappende chill out- og energisk house-musikk strømmer ut over stranden til 06:30 om morgenen.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden