Luksus i Montenegro?

Montenegro kom som en kule etter løsrivelsen fra Serbia, men markedet ble fort mettet. I dag har mange investorer problemer med å få solgt. Det byr jo selvsagt på...

Da Montenegro løsrev seg fra Serbia etter en folkeavstemning for seks år siden, forventet mange seg en boom i eiendomsmarkedet. Vår prognose den gang gikk ut på at ferieboligprisene langs den fantastisk vakre kysten ville doble seg i løpet av tre år.

Vi inrømmer at vi tok grundig feil. Det tok nemlig bare ni måneder før boligprisene hadde steget med 100 prosent, og ytterligere tre måneder før prisene var drevet helt opp på nivå med Dubrovnik, som er det dyreste av boligmarkedene i nabolandet Kroatia.

Men så var også markedet mettet. De beste boligene og tomtene var solgt, og tilbudet var med ett begrenset til resalg fra spekulantene. Nye, potensielle ferieboligkjøpere så nå at de fikk minst like mye for pengene sine i Kroatia, som tross alt er et langt mer etablert marked med lettere adgang (flyplasser) og bedre infrastruktur.

Dermed stoppet salget på det nærmeste opp. I dag er Montenegro en helt annen type ferieboligmarked, der det nesten utelukkende satses på det aller øverste luksussegmentet. Det viktigste prosjektet i så måte er utviklingen av en yachthavn med plass til Middelhavets aller største yachter. Slike havner er det nemlig ikke så mange av, og her har en kanadisk investor (med røtter i Montenegro) sett sitt snitt. Planen er å bygge Adriaterhavets svar på Monte Carlo, med et 150 roms Four Seasons luksushotell og 250 leiligheter i den absolutte toppklassen i første byggefase. Byggekost i første fase er alene estimert til over fire milliarder kroner, og prisene på leiligheter her vil ligge i fantasi-klassen. Så henvender man seg da heller ikke til vanlige lønnsmottagere, men til det samme publikum som kunne tenke seg å legge til kai med yachtene sine akkurat her.

I dag kjenner vi ikke til norske meglere eller agenter med Montenegro i kofferten, og det lille som omsettes, omsettes i privatmarkedet her hjemme.

Regn med å måtte betale opp mot 20.000 kroner kvadratmeteren for god beliggenhet. Det bør imidlertid være mulig å diskutere utropspris, for omsetningshastigheten er nok svært lav i disse dager.

Vår påstand: Nesten dødt marked for norske ferieboligkjøpere, og mange boliger har ligget for salg gjennom flere år. Potensiell perle for det øverste luksussegmentet, men neppe med det første.

RELATERTE ARTIKLER

Endeløs gresk sommer

Athens og de Argosaroniske øyers skjulte skatter

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

Kategori
FeaturedItaliaNyheterPå tur med Tom