Luksus i Montenegro?

Montenegro kom som en kule etter løsrivelsen fra Serbia, men markedet ble fort mettet. I dag har mange investorer problemer med å få solgt. Det byr jo selvsagt på...

Da Montenegro løsrev seg fra Serbia etter en folkeavstemning for seks år siden, forventet mange seg en boom i eiendomsmarkedet. Vår prognose den gang gikk ut på at ferieboligprisene langs den fantastisk vakre kysten ville doble seg i løpet av tre år.

Vi inrømmer at vi tok grundig feil. Det tok nemlig bare ni måneder før boligprisene hadde steget med 100 prosent, og ytterligere tre måneder før prisene var drevet helt opp på nivå med Dubrovnik, som er det dyreste av boligmarkedene i nabolandet Kroatia.

Men så var også markedet mettet. De beste boligene og tomtene var solgt, og tilbudet var med ett begrenset til resalg fra spekulantene. Nye, potensielle ferieboligkjøpere så nå at de fikk minst like mye for pengene sine i Kroatia, som tross alt er et langt mer etablert marked med lettere adgang (flyplasser) og bedre infrastruktur.

Dermed stoppet salget på det nærmeste opp. I dag er Montenegro en helt annen type ferieboligmarked, der det nesten utelukkende satses på det aller øverste luksussegmentet. Det viktigste prosjektet i så måte er utviklingen av en yachthavn med plass til Middelhavets aller største yachter. Slike havner er det nemlig ikke så mange av, og her har en kanadisk investor (med røtter i Montenegro) sett sitt snitt. Planen er å bygge Adriaterhavets svar på Monte Carlo, med et 150 roms Four Seasons luksushotell og 250 leiligheter i den absolutte toppklassen i første byggefase. Byggekost i første fase er alene estimert til over fire milliarder kroner, og prisene på leiligheter her vil ligge i fantasi-klassen. Så henvender man seg da heller ikke til vanlige lønnsmottagere, men til det samme publikum som kunne tenke seg å legge til kai med yachtene sine akkurat her.

I dag kjenner vi ikke til norske meglere eller agenter med Montenegro i kofferten, og det lille som omsettes, omsettes i privatmarkedet her hjemme.

Regn med å måtte betale opp mot 20.000 kroner kvadratmeteren for god beliggenhet. Det bør imidlertid være mulig å diskutere utropspris, for omsetningshastigheten er nok svært lav i disse dager.

Vår påstand: Nesten dødt marked for norske ferieboligkjøpere, og mange boliger har ligget for salg gjennom flere år. Potensiell perle for det øverste luksussegmentet, men neppe med det første.

RELATERTE ARTIKLER

Truls Svendsen gir deg 13 000 grunner til å besøke Nord-Norge

I fire hele timer gjengir han hva utenlandske turister sier om vår nordligste landsdel i sosiale medier.

Spaniamagasinet 2021

Her er Spaniamagasinet, vårens nyhetsbrev Spanias Turistkontor. Så er det bare å starte planleggingen for reisen etter pandemien...

Ny utgave av REIS ute nå – helt gratis!

Den digitale utgaven av REIS 1-2021 er ute nå, med spennende og inspirerende artikler fra Norge og den...

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterVerden