Malta: Spennende utenfor allfarvei

Maltesiske ferieboligtilbydere har lagt øynene på Norge, i britenes fravær. Og kanskje er det ikke så dumt å bli lagt merke til?...

Svært få nordmenn har kjøpt feriebolig på Malta eller tvillingøya Gozo, til tross for jevnlige norske turistbesøk til den vakre øygruppen sydvest for Sicilia. Frem til i dag har dette markedet nesten utelukkende vært dominert av briter. For i likhet med Kypros er Malta et gammelt britisk protektorat, med alt hva det medfører av orden og systemer i forvaltningen. Men med den vanskelige økonomien i Storbritannia er disse kjøperne nå nærmest borte, og malteserne ser seg om etter nye kundegrupper.

Valget falt lett på Skandinavia. Vi har orden på økonomien, er blant verdens rikeste land og bor i et klima som gjør at vi søker oss sydover om vinteren. I tillegg er vi «siviliserte» i forhold til enkelte andre målgrupper (spesielt russere), og derfor ettertraktet som turister. Derfor vil vi i tiden fremover høyst sannsynlig oppleve økt aktivitet fra Maltas turistkontor og fra maltesiske eiendomsaktører her i Norge.

Og det er vel ikke så dumt? Malta er et spennende land, med en helt særpreget byggestil både på hovedøya Malta og tvillingøya Gozo. Her er det de gamle steinhusene som dominerer, og mange av ferieboligene som tilbys er såkalte rustikke boliger. Det bygges selvsagt også nye anlegg, selv om utbyggingstakten så langt har vært forholdsvis beskjeden. Det vi har sett på våre reiser til Malta, har imidlertid vært av gjennomgående høy kvalitet. Prisene er deretter, og du skal lete lenge for å finne noe til under 10.000 kroner per kvadratmeter. De fleste boligene vi har besiktiget har ligget mellom 10.000 og 20.000 kroner per kvadratmeter, noe som plasserer Malta på omtrent samme prisnivå som Kroatia og Kypros.

Malta er nemlig ikke noe billigmarked, verken når det gjelder boligpriser eller levekost. Men det er et særdeles velordnet og veldrevet land, som kom seg temmelig helskinnet gjennom finanskrisen. Malta er i tillegg et «skatteparadis light», med særordninger innen beskatning for både selskaper (det såkalte ITC – International Trading Company) og privatpersoner.

Malta er også representert med flere eiendomsmeglere og -agenter i Norge, med gode prospekter i porteføljen. Kjøp trygt og velordnet her, men vær klar over at du blir blant de første: Kun ca 2.000 utlendinger eier bolig her totalt. Men for deg som søker en kulturperle og et levende museum i et spektakulært landskap litt utenfor europeisk allfarvei, bør Malta absolutt være et alternativ.

Vår påstand: Et annerledes, men spennende valg. Her risikerer du foreløpig ikke å treffe naboen hjemmefra i samme ferieboliganlegg. Lett å la seg fascinere!

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden