Malta: Spennende utenfor allfarvei

Maltesiske ferieboligtilbydere har lagt øynene på Norge, i britenes fravær. Og kanskje er det ikke så dumt å bli lagt merke til?...

Svært få nordmenn har kjøpt feriebolig på Malta eller tvillingøya Gozo, til tross for jevnlige norske turistbesøk til den vakre øygruppen sydvest for Sicilia. Frem til i dag har dette markedet nesten utelukkende vært dominert av briter. For i likhet med Kypros er Malta et gammelt britisk protektorat, med alt hva det medfører av orden og systemer i forvaltningen. Men med den vanskelige økonomien i Storbritannia er disse kjøperne nå nærmest borte, og malteserne ser seg om etter nye kundegrupper.

Valget falt lett på Skandinavia. Vi har orden på økonomien, er blant verdens rikeste land og bor i et klima som gjør at vi søker oss sydover om vinteren. I tillegg er vi «siviliserte» i forhold til enkelte andre målgrupper (spesielt russere), og derfor ettertraktet som turister. Derfor vil vi i tiden fremover høyst sannsynlig oppleve økt aktivitet fra Maltas turistkontor og fra maltesiske eiendomsaktører her i Norge.

Og det er vel ikke så dumt? Malta er et spennende land, med en helt særpreget byggestil både på hovedøya Malta og tvillingøya Gozo. Her er det de gamle steinhusene som dominerer, og mange av ferieboligene som tilbys er såkalte rustikke boliger. Det bygges selvsagt også nye anlegg, selv om utbyggingstakten så langt har vært forholdsvis beskjeden. Det vi har sett på våre reiser til Malta, har imidlertid vært av gjennomgående høy kvalitet. Prisene er deretter, og du skal lete lenge for å finne noe til under 10.000 kroner per kvadratmeter. De fleste boligene vi har besiktiget har ligget mellom 10.000 og 20.000 kroner per kvadratmeter, noe som plasserer Malta på omtrent samme prisnivå som Kroatia og Kypros.

Malta er nemlig ikke noe billigmarked, verken når det gjelder boligpriser eller levekost. Men det er et særdeles velordnet og veldrevet land, som kom seg temmelig helskinnet gjennom finanskrisen. Malta er i tillegg et «skatteparadis light», med særordninger innen beskatning for både selskaper (det såkalte ITC – International Trading Company) og privatpersoner.

Malta er også representert med flere eiendomsmeglere og -agenter i Norge, med gode prospekter i porteføljen. Kjøp trygt og velordnet her, men vær klar over at du blir blant de første: Kun ca 2.000 utlendinger eier bolig her totalt. Men for deg som søker en kulturperle og et levende museum i et spektakulært landskap litt utenfor europeisk allfarvei, bør Malta absolutt være et alternativ.

Vår påstand: Et annerledes, men spennende valg. Her risikerer du foreløpig ikke å treffe naboen hjemmefra i samme ferieboliganlegg. Lett å la seg fascinere!

RELATERTE ARTIKLER

Tsjekkia – øl-elskerens paradis

Tsjekkerne har brygget øl i 2 000 år og verken krig, økonomiske kriser eller trusler om å bli...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger

Den evige greske sommeren fortsetter

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, lokale smaker og dufter, fantastiske solnedganger.

Et amerikansk skattkammer

Litt utenfor det livligste turisttråkket i New York ligger The Morgan Library & Museum – et veritabelt skattkammer...

Reiseforsikring: Stor pågang med Spania-spørsmål

De siste dagene har telefonen glødet om Spania hos Europeiske Reiseforsikring.

Den lykkelige øya

Aruba presenterer seg selv som ”One happy island”. For virkelig å banke det inn, blir jeg mottatt på...

Kategori
ArubaFeaturedReportasjer