Malta: Spennende utenfor allfarvei

Maltesiske ferieboligtilbydere har lagt øynene på Norge, i britenes fravær. Og kanskje er det ikke så dumt å bli lagt merke til?...

Svært få nordmenn har kjøpt feriebolig på Malta eller tvillingøya Gozo, til tross for jevnlige norske turistbesøk til den vakre øygruppen sydvest for Sicilia. Frem til i dag har dette markedet nesten utelukkende vært dominert av briter. For i likhet med Kypros er Malta et gammelt britisk protektorat, med alt hva det medfører av orden og systemer i forvaltningen. Men med den vanskelige økonomien i Storbritannia er disse kjøperne nå nærmest borte, og malteserne ser seg om etter nye kundegrupper.

Valget falt lett på Skandinavia. Vi har orden på økonomien, er blant verdens rikeste land og bor i et klima som gjør at vi søker oss sydover om vinteren. I tillegg er vi «siviliserte» i forhold til enkelte andre målgrupper (spesielt russere), og derfor ettertraktet som turister. Derfor vil vi i tiden fremover høyst sannsynlig oppleve økt aktivitet fra Maltas turistkontor og fra maltesiske eiendomsaktører her i Norge.

Og det er vel ikke så dumt? Malta er et spennende land, med en helt særpreget byggestil både på hovedøya Malta og tvillingøya Gozo. Her er det de gamle steinhusene som dominerer, og mange av ferieboligene som tilbys er såkalte rustikke boliger. Det bygges selvsagt også nye anlegg, selv om utbyggingstakten så langt har vært forholdsvis beskjeden. Det vi har sett på våre reiser til Malta, har imidlertid vært av gjennomgående høy kvalitet. Prisene er deretter, og du skal lete lenge for å finne noe til under 10.000 kroner per kvadratmeter. De fleste boligene vi har besiktiget har ligget mellom 10.000 og 20.000 kroner per kvadratmeter, noe som plasserer Malta på omtrent samme prisnivå som Kroatia og Kypros.

Malta er nemlig ikke noe billigmarked, verken når det gjelder boligpriser eller levekost. Men det er et særdeles velordnet og veldrevet land, som kom seg temmelig helskinnet gjennom finanskrisen. Malta er i tillegg et «skatteparadis light», med særordninger innen beskatning for både selskaper (det såkalte ITC – International Trading Company) og privatpersoner.

Malta er også representert med flere eiendomsmeglere og -agenter i Norge, med gode prospekter i porteføljen. Kjøp trygt og velordnet her, men vær klar over at du blir blant de første: Kun ca 2.000 utlendinger eier bolig her totalt. Men for deg som søker en kulturperle og et levende museum i et spektakulært landskap litt utenfor europeisk allfarvei, bør Malta absolutt være et alternativ.

Vår påstand: Et annerledes, men spennende valg. Her risikerer du foreløpig ikke å treffe naboen hjemmefra i samme ferieboliganlegg. Lett å la seg fascinere!

RELATERTE ARTIKLER

Endeløs gresk sommer

Athens og de Argosaroniske øyers skjulte skatter

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

Kategori
FeaturedItaliaNyheterPå tur med Tom