Problemer for stabile Kypros

Kypros er "det velordnede Hellas". I alle fall inntil krisen inntraff nylig. Hva skjer nå med den vakre øya sydøst i Middelhavet? Og hva skjer med det attraktive ferieboligmarkedet?...

Den greske delen av Kypros har gjennom mange år vært en lun havn for norske skatteflyktninger, med John Fredriksen i spissen. Det har også vært et populært feriemål for oss nordmenn, med partystedet Aya Napa for de unge og det langt roligere Paphos-området for de mer etablerte. Det er også rundt byen Paphos at de fleste norske ferieboligkjøperne på øya har slått seg ned.

Kypros har vært det trygge alternativet i denne delen av Middelhavet. Her hviler systemene både innen bankvesen, rettsvesen og offentlig administrasjon på velordnet engelsk modell. At alle i tillegg snakker engelsk i tillegg til gresk, har gjort valget om å flytte hit lettere for mange. Kriminaliteten er lav og levestandarden høy. Legg så til at Kypros gjennomgående har de varmeste temperaturene i Europa gjennom vinterhalvåret, så har du oppskriften på et attraktivt ferieboligmarked.

Gjennom finanskrisen fra 2008 og frem til nå har Kypros fremstått som det bunnsolide alternativet i et middelhavsområde preget av store økonomiske problemer. Så kommer nyheten om at de kypriotiske bankene er fallitt, og trenger kriselån fra EU. Bankkundene må ta store deler av smellen, i alle fall om de har mer enn 100.000 euro på konto. Troverdigheten er borte, skylt vekk med private formuer. Putin raser; russiske selskaper og rikfolk tappes brutalt for midler, og ingen ser helt hva utgangen blir.

Og skal vi være helt ærlige, ser vi heller ikke utgangen på dette. Hva blir konsekvensene for ferieboligeierne? Og kjøperne? Hva skjer med alle de store og flotte anleggene som er finansiert gjennom kypriotiske banker? Stopper de opp? Og får vi greske tilstander, der myndighetene ikke har annet valg enn å øke skatter og avgifter? Svarene ligger i fremtiden, og den er ikke nødvendigvis like lyseblå som himmelen over den vakre øya.

Frem til nå har boligprisene mer eller mindre holdt seg stabile gjennom den økonomiske krisen i Europa, på et prisnivå nærmere Spania enn Tyrkia. En mulig konsekvens av dagens problemer er selvsagt at boligprisene vil synke. Men tør du kjøpe i et anlegg som ikke er ferdig bygget – eller kanskje ikke engang påbegynt?

Flere seriøse selskaper tilbyr ferieboliger på Kypros til nordmenn. Vårt beste råd til deg som vurderer å kjøpe, er likevel å gjennomgå alle sider ved et eventuelt kjøp med din egen advokat. Og deretter tenke deg godt om før du eventuelt skriver under på kjøpskontrakten.

Vår påstand: En joker i ferieboligmarkedet. Den siste utviklingen gjør det vanskelig å forutse hva som skjer på Kypros i den nærmeste fremtiden. Vær forsiktig!

For deg som søker feriebolig: Leptos Estates

RELATERTE ARTIKLER

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden