Prisfall i vakre Kroatia

Kroatia blir aldri noen feriebolig-storselger i Norge. Men det er verdt å merke seg at prisene har falt med rundt 25 prosent i et av de vakreste landene rundt...

Den kroatiske kysten er en favoritt blant seilere, og de pittoreske middelalderbyene ligger som perler på en snor fra Dubrovnik i syd helt opp til Istria-halvøya i nord. Øyene utenfor Makarska Riviera (mellom Split og Dubrovnik) er også attraktive feriemål for mange europeere.

Kroatia er rett og slett et av de vakreste av landene rundt Middelhavet, men ligger litt utenfor den vanligste turistløypa for oss nordmenn. Landet har absolutt sin norske menighet, men domineres mer av italienere, tyskere og østerrikere. De var da også de første som kjøpte opp fritidseiendommer til loppemarkedpriser umiddelbart etter krigen på Balkan. Lenge fikk denne perlen ligge urørt for norske ferieboligkjøpere; alt for lenge trodde vi at det fremdeles var krig og uro i denne delen av Europa. Først flere år senere kom vi nordmenn listende etter. Da var prisfesten på det nærmeste over, og Kroatia fikk dermed et begrenset publikum i det norske ferieboligmarkedet. Likevel var det en synlig norsk strøm til områdene rundt Dubrovnik og Split i årene frem til 2005-6, godt hjulpet av Norwegians faste ruter til flere destinasjoner i Kroatia.

Finanskrisen satte en brå stopper for den norske aktiviteten. Men allerede i de to-tre foregående årene så vi en nedgang i antallet norske kjøp: Prisfesten var over, og nivået var nå såpass høyt at folk tenkte seg om både én og to ganger før de kjøpte – og da gjerne kjøpte i Italia eller Spania…

Dyrest var og er det helt i syd, i og rundt Dubrovnik, og i sentrale områder av de vakre øyene Brac, Korcula og Hvar. Her lå kvadratmeterprisene i gode boliger godt over 20.000 kroner før finanskrisen inntraff. Denne medførte en klar nedgang i prisnivået, og i dag bør du kunne oppnå en prisreduksjon på 20-25 prosent fra 2007-nivået. I områdene nord og syd for Split, midt i landet, ligger kvadratmeterprisene fra 10.000 kroner (utropspris) og oppover – selvsagt avhengig av kvalitet og beliggenhet.

Hvordan vil så ferieboligmarkedet i Kroatia utvikle seg fremover? Vi tror nøkkelordet er «forsiktighet». Utviklingstakten på nye ferieboliger er moderat, og det blir bygget lite eller ingenting under finanskrisen. Noen ny boom som den vi opplevde etter Balkan-krigens slutt vil vi ikke se igjen. Kanskje vil vi etter hvert se et forsiktig lite tilsig av norske kjøpere i de kommende årene, selv om det i dag er temmelig laber interesse. For Kroatia er virkelig vakkert, og såpass preget av sine mange hundre års italienske innflytelse at vi nordmenn også vil falle for både maten, vinen og kulturlandskapet.

Finanskrisen sanerte et par av de allerede ganske få norske agentene for eiendom i Kroatia, så tilbudet her hjemme er temmelig magert. Vi anbefaler søk i tyske eller italienske eiendomsbaser. Selve kjøpsprosessen er blitt ganske ryddig i Kroatia, hvor du tidligere måtte vente svært lenge på skjøte utstedt av de militære myndigheter. Du kjøper trygt, forutsatt at du har god kjøpshjelp fra en advokat du stoler på.

Vår påstand: For den lille menigheten. Pen rabatt med finanskrisen, men blir aldri noen storselger i Norge.

RELATERTE ARTIKLER

Endeløs gresk sommer

Athens og de Argosaroniske øyers skjulte skatter

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

Kategori
FeaturedItaliaNyheterPå tur med Tom