Kaos-rabatt i Italia

Velkommen til kaosets hjemland, hvor alt går på tvers og ingenting stemmer. Bortsett fra at livet er herlig, og ferieboligprisene er lavere enn på mange år....

Velkommen til kaosets hjemland! Kaoset råder i politikken, i de trange gatene og ikke minst i økonomien hvor enorme beløp aldri ser dagens (eller skattemyndighetenes) lys. Av den grunn er det rett og slett vanskelig å ta temperaturen på landets tilstand; skulle man kun tatt hensyn til offisielle tall, har Italia nærmest vært fallitt siden 2. Verdenskrig…

Vi nordmenn elsker dette kaoset, kanskje mye fordi det er så ulikt vårt eget velordnede system. Mange av oss har også kjøpt feriebolig her gjennom årenes løp, og vi gjør det fremdeles. Et råd til norske boligkjøpere er å ikke betale penger under bordet! Mest fordi det ikke er lovlig, selvsagt, men også fordi italienske myndigheter gjør hva de kan for å få bukt med dette problemet. Om de lykkes er selvsagt en helt annen sak. Men det du som boligkjøper risikerer er å måtte skatte av et langt høyere beløp om du en gang skal selge – uten penger under bordet.

For 20 år siden var Italia et lavkostland, der norske turistkroner strakk temmelig langt. Men 20 år er lang tid, og ingen kan lenger påstå at Italia er et typisk lavkostland.

Det merkes også i ferieboligmarkedet. Ikke fordi landet har opplevet noen eksplosjonsartet vekst i kjøp av ferieboliger; det har de nemlig ikke. Tilveksten har vært jevn og temmelig konstant, og plassert Italia ganske høyt oppe på listen over norske favoritter. Men prisnivået har også steget like jevnt og trutt de siste 10-15 årene, og ønsker du et sted langs kysten er prisene i de mest populære områdene nesten like høye som langs den Franske Riviera.

I motsetning til Den Franske Riviera har vi likevel sett et prisfall i Italia under finanskrisen. Det generelle prisfallet ligger opp mot 20 prosent, litt avhengig av område. Du kan fremdeles ta ut denne rabatten (eller deler av den), men bør trolig ikke vente for lenge. Byggeaktiviteten er kontrollert og forholdsvis forsiktig, og noe stort lager av usolgte boliger finner du ikke. Dermed vil effekten av finanskrisens prisfall avta ganske raskt med en normalisering av økonomien, trolig til tross for britenes fortsatte forsiktighet.

Vi har også sett en utvikling i det geografiske kjøpsmønsteret i Italia. Tidligere skulle «alle» nordmenn til Toscana – forståelig nok, siden dette er et av Europas vakreste områder. I dag er vi mer diversifiserte som kjøpere. Vi har norske agentkontorer etablert i både Garda og Liguria i nord, i tillegg til de mest etablerte områdene i Toscana og rundt Roma. Stadig flere får øynene opp for sjø- og badeliv i kombinasjon med kort vei til Alpene, og dermed blir både de store innsjøene i nord og den Italienske Riviera mer interessante.

Italia skiller seg ut fra de andre middelhavsmarkedene på den måten at den som kjøper feriebolig her, slett ikke kunne tenke seg noe annet land å slå seg ned i. Kjøperen snakker gjerne i alle fall litt italiensk, foretrekker italienske viner fremfor franske eller spanske – og insisterer på å finne drømmeboligen selv. For dette er individualistens marked. Her bor ikke nordmenn i klynger, slik vi ser i for eksempel Spania.

Prisfallet til tross: Italia er altså ikke noe billigland, og kan være riktig dyrt i de mest attraktive områdene i Toscana, langs Amalfi-kysten og på Sardinia. Men rimeligere områder finnes selvsagt. Kalabria i sør, på støveltuppen mot Sicilia, er et kommende område som fremdeles holder forholdsvis lave boligpriser. Toscanas nabokommune Umbria er et billigere alternativ enn naboen, og trekker du litt inn i landet fra Etruskerkysten faller prisene betydelig også i Toscana.

Italia er landet der kaos er det normale, og Berlusconi stadig gjenvelges som statsminister. Regler er til for å brytes, livet til for å leves. Det viktigste er at vi har rødvin på bordet, eller hva?

Vår påstand: Kjøp gjerne i talia nå. Ingen snarlig prisoppgang i vente, men 20 prosents rabatt fra 2007-priser er ikke å forakte!

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden