Fortryllende Como

Igjen har kjendisene inntatt bybilde i en av Italias glemte byer. Men til forskjell fra tidligere tider er det nå, i disse finanskrisetidene, ikke kun adel, rike designere og...

Når du ankommer byen ved Lago di Como eller Comosjøen, er det første du legger merke til de snødekte sveitseralpene i det fjerne. Fortsetter du å stirre mot det høye, oppdager du stadig flere fjell, helt til blikket igjen vender seg mot den blikkstille, blå vannoverflaten, og alle de mektige, neoklassisistiske, men også merkelig moderne bygningene rundt sjøen og i bybildet for øvrig.

For i kjendis-gjenoppdagede Como by, med sin uhyre varierte arkitektur, er det ikke så mye som ser virkelig gammelt ut selv om byen kan by på både gotiske middelalderkatedraler, og en variert og pittoresk «”gamleby»”.

Feriested for fiffen

En rolig rundtur med en av de mange ferjene eller sightseeing-båtene på Lago gir deg en god, og ikke minst vakker oversikt og fornemmelse over Comos tilliggende herligheter. Her har jetset-adelen fått utfolde seg fritt, fra filmregissøren Visconti, hvis familie har dype røtter her, til Milanos egen motedesigner, Versace og hans tidligere samarbeidspartner, popstjernen Madonna, for å nevne noen høyt profilerte kjendisbeboere og huseiere. En lang stund var det litt stille rundt Como, helt inn til en annen, yngre og hottere stjerne meldte sin ankomst. Han overtok huset til avdøde Versace, og ble hurtig en av byens største mesener og ambassadører. Mannen het, som alle vet, George Clooney.

Overalt stikker den smilende og hyperaktive Clooney sitt glamorøse åsyn fram, for å skåle og feire byen under et av de mange veldedighets- eller sosietetsballene som stadig avholdes her. Dette har, naturlig nok, ført til økt interesse for området, og Comos befolkning takker og bukker. Byens stolte kunstnersønn, Fabrizio Musa, skal til og med portrettere Clooney på oppdrag fra borgermesteren, som stadig sanker publisitet og kulturell kapital der han lar seg avfotografere flankert av den sjarmerende og populære Hollywoodstjernen.

Como har lenge vært feriestedet for de rike og berømte, men delvis fordi dagens økonomiske situasjon også påvirker turismen, blir provinsen nå tvunget til å satse på de mer «”vanlige»” reisende. Da er det slettes ikke dumt å ha gromgutten Clooney som venn og alliert, med glamorøse gjester som Brad Pitt og Angelina Jolie blant trekkplasterne, selv om også døgnfluene trekkes mot rampelyset når tvilsomme bryllupsrykter verserer som verst.

Utstudert hverdagslig

Byen er heller ikke noen typisk idyll av den etter hvert så tilvante, hjemmekoselige typen. I et nøtteskall er samtidens Como, med sine travle handlegater og ærverdige hoteller, snarere en variert kombinasjon av stilfull neoklassisisme og strengt modernistisk arkitektur. Denne vitale, lett alpine byen ved innsjøen åpner for den aktive tilreisende en innbydende innfallsport til eksklusiv design, innrammet av hyppige innslag av futuristisk og rasjonalistisk byggeskikk. Stemningen er utstudert hverdagslig, på en kjølig og svært behagelig måte: Dette er en by som eksisterer like mye for sine lokale, gjerne urbane innbyggere, som for turistene, og en av de få stedene rundt Comosjøen hvor bylivet faktisk framstår som relativt uavhengig av turismen.

Byen, som fikk et av sine mange oppsving i tiden før den enorme finanskrisen i 1929, preges av sine mange monumenter, og blant minnene fra denne perioden finnes blant annet et betydelig innslag av futuristisk og en høyst original, kvasi-fascistisk arkitektur. For i Como er det nemlig lite som minner om den tunge, autoritære arkitekturen vi ofte forbinder med Hitlers, og 30-tallets tyske byer, det måtte i så fall være vei-viadukten oppe i fjellsiden. Kanskje er både fjellnaturen, sjøen og alpekulturen medansvarlig for at byggeskikkene i denne delen av aksemaktenes rike aldri ble underlagt de samme stilidealer som vi for eksempel forbinder med mellomkrigstidens Berlin.

I Como har arkitektene tross alt maktet å bevare mye av sitt gode navn og rykte, helt fram til i dag. Den berømte arkitekten Giuseppe Terragni bygde en av sine mest kjente bygninger, Casa del Fascio, nettopp i Como. Comos nålevende store kunstner, Fabrizio Musa, har i senere tid basert flere av sine «”arkitektoniske malerier»” på en tolkning av Terragnis arkitektur, og flere av disse kan beskues som dekorasjoner på bygninger rundt i Como by. 

Forlokkende hager

Solen skinner inn i rommet vårt og vi ser ut på en lett dampende bris. Fra sjøen lyser strålene av en gryende, morgenfrisk sol, og hvite seil- og passasjerbåter siver ut og inn av den vide bukta. Dette er den store båtdagen, og ganske snart har vi funnet oss en plass på en av de kommunale, men likevel hurtiggående sightseeing-båtene. Under båtturen på Lago di Como kan det gjøres korte eller lengre stopp ved de pittoreske småbyene. Disse stedene er mer tradisjonelt idylliske enn selve Como by, men bærer også preg av å være yndede vrimlemål for turister i høysesongen. Nettopp derfor kan man med god samvittighet ha base i byen Como, og heller ta en eller flere overnattinger i disse sjølandsbyene.

Den største forskjellen mellom de mange konkurrerende offentlige og private transporttilbudene er nok først og fremst farten, plassen og prisen. Vi har vært heldige og funnet oss en båt midt på alle tre «”trærne»”, og cruiser forventingsfulle utover på vei mot steder som Cernobbio, Tremezzo, Menaggio, Varenna og Bellagio, for ikke å nevne alle de andre magiske navnene og sitene denne sjøen har gitt næring til opp i gjennom årene, og som stadig lever i beste velgående.

Vår Lago-tur, som tydeligvis er designet for interesserte turister, går i hovedsak ganske nær de bebygde delene av bredden, og dette gjelder faktisk begge veier. Dermed er det fullt mulig å få med seg de overveldende fargene og det visuelle mangfoldet underveis, samt ta noen raske prospektkortbilder. De mange og fasjonable herskapshusene, for ikke å glemme deres overveldende, omkransende hager lokker mang en fotograf ut på bakdekket.

Pittoresk, fortryllende og spektakulær

På vei ut bukta legger vi fort merke til de overdådige husfasadene, med Villa D’’Este som en av de mest prangende. Dette 5-stjerners luksushotellet er kjent som områdets aller beste, med sine smakfullt innredede rom, zen-inspirerte spa, og en fantastisk beliggenhet helt nede ved vannkanten i den lille og svært sjarmerende byen Cernobbio. Hovedbygningen daterer seg helt tilbake til 1568, og huset opprinnelig kardinaler, dronninger og prinser. Den imponerende hagen henter sitt design fra renessansetiden, og smykkes blant annet av et 500 år gammelt platantre, asalea, rododendron, oleander, sypresser, roser og jasminbusker.

For den hageinteresserte er nemlig Comosjøen et must. Rundt de mange herskapshusene langsmed sjøbredden finnes overdådige hager med særdeles velfriserte sypresser, blomstrende magnolia, tulipantrær, kirsebærtrær, duetrær og et vell av vakre planter og blomster helt ned til vannlinjen. Det sies at de engelske koloniherrene har mye av æren for denne allestedsnærværende oppvisningen av farger, da de på slutten av 1800-tallet begynte å legge sine returreiser fra koloniene om Como for å akklimatisere seg før gjensynet med hjemlandet. Mange av disse hagene og enkelte av praktvillaene de omkranser kan besøkes til fastsatte tider, ofte med guidet omvisning.

Stemningen rundt sjøen er både pittoresk, fortryllende, og ikke minst spektakulær. De himmelstrebende, ofte snøkledde alpetoppene i det fjerne, skaper en sublim, høystemt atmosfære rundt den blanke sjøen, og de selvforsynte og hjemmekoselige husklyngene langs bredden. Landsbyarkitekturen brytes stadig opp av bartregrønne skogbryn, grønne gressglenner og herskapelige villaer med hagekledde skråninger ned mot sjøen. Delikate kirkespir forsterker den søndagssakrale stemningen, omgitt av de avdempet fargerike landsbyhusene, som, sett fra båtdekkets luftige distanse, bades i formiddagsdisens mytiske slør.

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden