Stille i Bulgaria

Bulgaria var opp som en løve – og ned som en fell. Nå står ferieboligmarkedet temmelig stille....

Den bulgarske svartehavskysten fra Burgas til Varna har lenge vært et populært feriemål for norske charterturister, men det var ikke før rundt 2004-5 at interessen for å kjøpe feriebolig her virkelig ble vekket. Men da det skjedde, skjedde det til gjengjeld både raskt og voldsomt.

Nærmest over natten skulle «alle» kjøpe feriebolig i eller i nærheten av Sunny Beach, den nye feriebyen som spratt opp fra ingenting i rekordfart. Og på et tidspunkt kunne det virke som det var like mange meglere/agenter som kjøpere, alle tiltrukket av råkjøret i markedet.

Det store lokkemiddelet var pris. Her fikk du nemlig leiligheter med gangavstand til stranden for en brøkdel av prisen på tilsvarende leiligheter i de fleste markedene rundt Middelhavet. Dermed åpnet det opp for helt nye kundegrupper, som tidligere bare hadde kunnet drømme om å eie sitt eget lille krypinn i ferieparadiset med palme på. I raskt tempo spiste Bulgaria markedsandeler av det totale ferieboligsalget i Norge, og befant seg blant topp fem destinasjoner da finanskrisen inntraff i 2008.

De fleste av verdens ferieboligmarkeder ble hardt rammet av finanskrisen; kjøp av feriebolig er et «luksuskjøp», og selv i Norge (hvor vi tvert imot burde ha kjøpt med begge hender under finanskrisen) bråstoppet salget. Men Bulgaria ble hardere rammet enn de fleste, fordi billigsegmentet stoppet opp først. Mange av utbyggerne fikk raskt store problemer, og flere norske investorer (inkludert store norske finansselskaper på gulljakt på bortebane) tapte store penger på sine eiendomsspekulasjoner i Bulgaria. De fleste norske agentene måtte også pakke sammen sin virksomhet, rett og slett fordi kundene forsvant som dugg for solen.

Mange våknet opp til en blåmandag etter sine ferieboliginvesteringer i Bulgaria. For noen var det også en aha-opplevelse at Sunny Beach nærmest er lukket i vinterhalvåret; ved Svartehavet kan det godt være minusgrader om vinteren. Dermed blir reell bruksnytte begrenset til noen få vår- og sommermåneder, noe som er viktig å være klar over for deg som vurderer kjøp her.

I dag har interessen for ferieboliger langs den bulgarske svartehavskysten mildt sagt kjølnet betraktelig blant oss nordmenn. Likevel, for deg som er på jakt etter en billig bolig i et område som tross alt er mer enn livlig nok i sommerhalvåret, er Bulgaria et aktuelt alternativ. Muligens også det eneste… Boligprisene kom nærmest i fritt fall med finanskrisen, og fremdeles er mye på billigsalg. Du finner nye leiligheter helt ned til utrolige 3.000 kroner kvadratmeteren rundt Burgas og Sunny Beach, og det uten å lete særlig lenge. Å si at Bulgaria i dag er et kjøpers marked, er faktisk et solid understatement.

Et lite kjøpstips til slutt: Legg heller noen ekstra tusenlapper i en bolig i første eller andre rekke mot sjøen, i alle fall om du ønsker å se din investering holde seg eller kanskje også vokse på lang sikt. Vi tror det vil være vanskelig, eller grensende til umulig å oppnå en god salgspris på mindre god beliggenhet i flere år fremover. Dertil er det alt for mye som står usolgt, og vil forbli usolgt lenge.

Vår påstand: For deg som ikke har råd til noe annet. Markedet er nesten dødt, og vi ser ingen snarlig bedring.

RELATERTE ARTIKLER

Endeløs gresk sommer

Athens og de Argosaroniske øyers skjulte skatter

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

Kategori
FeaturedItaliaNyheterPå tur med Tom