Dyrere å reise?

Lavkonjunktur, høyere rente, dyrere drivstoff og global finansuro. Det er de dystre realitetene. Hva har det å si for deg og meg som reisende? Vi må nok innse at...

Lavkonjunktur, høyere rente, dyrere drivstoff og global finansuro. Det er de dystre realitetene. Hva har det å si for deg og meg som reisende? Vi må nok innse at de kunstig lave flyprisene kan bli en saga blott – det å reise tur-retur Firenze for under tusenlappen vil nok bli vanskelig i tiden som kommer. Og det skulle bare mangle.
Priseksemplene er lett å finne. Du kan reise til og fra Nord-Afrika fortsatt for under 2000 kroner, og er du heldig kan du finne turer til Nord-Amerika for mindre enn 3000 kroner. På sikt må vi godta at denne tiden kan være forbi, men det betyr på ingen måte slutten til å oppleve verden. Med de tidvis høye oljeprisene skjønner alle at også flybillettene koster mer. Men det er langt fra være enestående for nordmenn. De fleste store økonomiene i Europa blør langt mer enn det vi gjør, og det er stor sjanse for at vi vil oppleve en større reiseavmetning blant europeere flest enn det vi vil se i Norge. Hva vil det ha å si?
Først og fremst vil vi sannsynligvis oppleve at hotellprisene går ned. Desto færre reisende, desto mindre etterspørsel etter hotellrom. Konkurransen vil hardne hotellkjedene mellom, noe som vil komme deg og meg til gode. Dessuten vil renteoppgangen bli hardere å svelge for mange nasjoner – og langt hardere enn for allerede velhavende nordmenn. Vi har bak oss et ekstremt godt lønnsoppgjør, med fare for inflasjon, men vi er langt bedre rustet enn de fleste andre land når det gjelder mulighet til å bruke penger på reising.
En viss nedgang i reisevirksomheten vil man nok likevel se også i Norge. Men vi setter vår store ferie såpass høyt at vi bruker tilnærmet like my

utgavens UTVALGTE MALIN SOLLI JOHANSEN

e penger på den som tidligere. Det vi kanskje dropper, er storbyweekendene som vi til nå har brukt flittig for å se europeiske hovedsteder og andre severdigheter. Men la oss si at, i verste fall, flyprisene dobles og at hotellprisene går ned med tretti prosent. Antageligvis vil dette samlet sett ha veldig lite å si for nordmenns feriekostnader. En eventuell renteoppgang, er vanskeligere å svelge, men i det store og hele vil nordmenn flest ha mulighet til å utforske Europa for en relativt billig penge også i tiden som kommer.
Men også for alle som føler renteoppgangen direkte på lommeboka, går det an å drømme om den store ferien. Og det skal vi. Drømmen om ferien er jo en stor del av selve reisen. Og den skal vi holde i hevd. Jeg mener tanken om å utforske, ideen om å forstå og nysgjerrigheten som driver oss alle til nye opplevelser gjør hver og en av oss til et litt bedre menneske. Det må vi ikke glemme – heller ikke i tiden som kommer. Men enn så lenge kan du uansett drømme deg bort til eksotiske destinasjoner og finne inspirasjon til drømmereisen også i denne utgaven av REIS. Likevel er det ingen grunn til å sitte i godstolen hele vinteren å tenke på hvor man skulle ha dratt. Har du muligheten – kjøp flybilletter. Fortsatt er billettprisene unaturlig lave, og de unike sjansen til å utvide vår forståelseshorisont er i høyeste grad ennå til stedet. Realiser reisedrømmen din, det er sjelden en dårlig investering.

Sjefredaktør

Malin Solli Johansen er 26 år gammel og skriver masteroppgave i sosiologi. Ved siden av jobber hun i KK, og har lang fartstid i VG, tross sin unge alder. I denne utgaven av REIS skriver Malin en artikkel fra den greske øya Chios. Det er slettes ingen tilfeldighet at Chios ble valgt – hun har faktisk bodd på øya tidligere og besøkte den to ganger i sommer.
– Chios er gresk på annen måte. Den er ikke så turistifisert som flere av naboøyene, og tempoet er mye lavere. Jeg glir inn uten for mye ståhei, og slipper å føle at jeg har «TURIST» skrevet i panna. Sosiologisk handler det å reise mye om å både være på innsiden og utsiden av et miljø, sier Malin.

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas