Chios befriende stillhet

Mens de greske naboøyene Samos og Lesbos pumper ut sin menneskelige last fra Stockholm, Berlin og Liverpool, og aldri ser ut til å få tømt seg ferdig, er scenarioet...

På grunn av sin vakre natur, rikdom og blå himmel har Chios tiltrukket seg berømte gjester gjennom alle tider. Førstemann ut var Poseidon som forførte en lokal nymfe og fikk den vakre sønnen Chios – eller snø – og slik fikk øya sitt navn. Deretter kom de besøkende strømmende på: Ioniere, persere, athenere, makedonere, romere, pirater, venetianere, genovesere, franskmenn, katalanerne – og selvsagt, tyrkerne – som ble værende i over 300 år og utførte en av de mest grusomme massakrene i moderne europeisk historie. Det er vanskelig å møte Chios med likegyldighet. Historien er både rik og dramatisk.

Men noen gjester glitrer med sitt fravær: Her vil du vil ikke møte på en svensk turist. Og ikke en engelsk, og heller ikke en tysk. Selv om øya er Hellas’ femte største med cirka 52.000 innbyggere og 64 landsbyer, lander det kun sju direktefly fra andre europeiske hovedsteder i uken, to fra Oslo, tre fra Amsterdam, ett fra Danmark og ett fra Wien. Og i gresk feriesammenheng er dette svært, svært beskjedent.

Chios har, som kjært barn flest, mange navn. Paradiset i øst, Duftenes øy, Vindenes øy og har dessuten gitt opphav til greske begreper som det søte chiotiske liv og chiotisk latter. Uansett hva den måtte kalles, finner du roen her – og et klima å trives i. Sommeren er svalere enn andre steder i Hellas, og høsten og våren er varm. Velstand og lykke står i sentrum på Chios, og det er et godt utgangspunkt for å komme i feriemodus. Avslapping er garantert i et miljø som er utpreget gresk.

Av de 52.000 innbyggerne er mange blant Hellas’ rikeste og mest distingverte, og de har andre ting å gjøre enn å selge postkort til turister. Det sies at så mye som to tredjedeler av den greske handelsflåten er hjemmehørende her. Skip har seilt herfra i uminnelige tider. Selveste Christopher Colombus hentet mannskap til ferdene sine her. Men også fordi Chios er det eneste stedet i Hellas der mastik-treet gir avling i form av kvae, har dette i flere hundre år vært en ettertraktet eksportvare. Det sies at det var med mastik at Chios betalte skatt til det ottomanske riket. Kvaen har en helbredende og antiseptisk effekt. I de siste årene har mastik-produksjonen hatt en kraftig oppsving fordi legemiddelindustrien har lagt sin elsk på kvaen kommersielt sett. Og i dag lages alle mulige produkter av mastik: Kosmetikk, kremer, såper, tyggegummi, kaker, drikkevarer, ferniss og ulike medikamenter.

Alle disse økonomiske fordelene har resultert i at kjøkkenet har beholdt sin lokale egenart og ikke har tilpasset seg britiske og tyske ganer, og dessuten at øya regnes for å være noe billigere enn andre turistøyer. Derfor står heller ikke titusenvis av oppredde hotellsenger klare ved sesongstart, men heller nok til de få som kommer hit. Likevel kan du velge mellom alt fra femstjerners luksus, eller bo på et enkelt familiedrevet hotell. Det største flyet som kan lande på øya er en Boeing 737. Dermed blir reisemålet uinteressant for de store selskapene som foretrekker større maskiner med plass til flere passasjerer.

Fra de pittoreske landsbyene på øya med trange smug og gamle bygninger, er det en rekke steder som gir deg god utsikt over havet.

Hovedstaden, Chora, er vakker med et tydelig historisk sus over seg. Med gamlebyen beliggende innenfor den venetianske festningsmuren, og nattelivet som kryper nedover hele havnepromenaden, er byen livlig året rundt. Barene her er ikke typisk turist-Hellas, men en blanding av moderne barer og de klassiske tavernaene der gamle gubber bruker pensjonisttilværelsen på å diskutere politikk og spille backgammon. Havna er enorm, med plass til så mye som 80 skip. På den ytterste piren ligger en av hovedstadens perler, utestedet Bourzo. Her kan du se ferga til Athen legge fra kai, nyte god drikke og se feststemte grekere svinge seg i utelivet.
I gågata, Aplotarias, kan du handle alt fra luksusvarer til hjemmeproduserte mastik-varer.

Mange steder å velge mellom
På østkysten ligger de små turiststedene. Her finner du ikke overfylte strender og store hoteller, men steder med atmosfære og trygghet. Nyt gjestfriheten og vennligheten chiotene her viser deg.
Å ha en strand å boltre seg på helt alene er for mange den store drømmen. På Chios er dette ingen umulighet. Men du trenger en bil. Leiebil er uansett en lur investering, da øya er stor. Det finnes mange muligheter til å finne ditt eget paradis. Men blir du værende i turistklassikeren Karfas i høysesongen, kan du være helt sikker på å måtte ligge tett med naboen.
På sørsiden av øya ligger noen av de best bevarte middelalderbyene i Hellas, som Mesta og Pyrgi. Og det er her mastik-treet dyrkes. Her, og bare her, gir treet avling i form av kvae.

Hellas og bading er uløselig knyttet sammen. Ta med dykkermaske og snorkel så slipper du å betale i dyre dommer fra de lokale utsalgsstedene.

I Kambos, den mest fruktbare sletten på øya, kan du vandre rundt blant store herskapelige eiendommer fra 1300- og 1400-tallet. Disse ble bygd av genoveserne, som i en lengre periode hadde makten her.

Reiselitteraturen leter hele tiden etter steder der man kan slappe av. Hvert år velger mange turister nettopp Chios for å hvile, og dette preger turistscenen. Og Chios innfrir, tankene får plass og stresset der hjemme slipper taket.
For å finne ro som virkelig setter seg i kroppen, velger stadig flere å ta turen til middelalderbyen Volissos. Landsbyen ligger høyt, og det finnes ingen bylarm eller andre forstyrrelser, der den ligger som et amfiteater med utsikt over havet. Kveldene er så stille at du kan høre en knappenål falle, bare avbrutt av en og annen putrende scooter. Landsbyen har nylig fått sin renessanse, og de gamle steinhusene er reservert og leies ut. Husene er svale og av høy standard.
I Karfas finner du det betraktelig enklere bostedet ”Markos place”. Markos leier ut rom i et gammelt ombygd kloster. Hagen lukter godt av furutrær og krydder. Klostercellene som er til leie er kummerlige, men det er rene balsamen for sjelen at det er så enkelt. Bad og kjøkken deles med de andre som bor i din seksjon, uten at det byr på store problemer. Markos place er et av få steder som har fått omtale i boken ”Special places to stay – Greece”. Midt på eiendommen ligger kirken Agios Giorgios. Men ta med i beregningen at du nok vil møte på en og annen spesiell turist som gjør yoga eller ønsker å snakke med engler.

Fem steder vel verdt et besøk:
Emborios ligger på sørkysten og var fra gammelt av hovedstad på øya. I dag vokser det fram et eksklusivt feriehusområde. Det er en

Det er vanskelig å la kameraet ligge lenge av gangen.
Ofte ser du ditt perfekte Kodakmoment, og alt fra natur og bygninger til mennesker og dyr blir fotografert til glede for kalde vinterkvelder i Norge.

rekke overnattingsmuligheter, det er mulig å leie både hus og rom hvis man ønsker å bruke noen dager her. En liten gåtur fra byen ligger stranden Mavra Volia som nevnes som en av de ti mest spesielle strendene i Hellas, Navnet betyr svart stein, og stranden består av svarte lavarullesteiner som stammer fra den inaktive vulkanen Pasaronas. Stranden gir et mektig inntrykk, og det er sjelden trangt om plassen. Et godt tips er å ta med badesko, for det kan bli varmt, og steinene er såpass store at det er vanskelig å holde balansen ut i vannet uten litt hjelp.

Turistene kommer rakst inn i feriemodus hvor en stor del av tiden går med til å suge inn inntrykk fra de fastboendes mer eller mindre bedagelige liv.

Megas Limnionas er et vanlig alternativ til Karfas. Byen er svært sjarmerende og består i hovedsak av en sving og en ”park” der barn og unge benytter kveldene på benkene. I motsetning til storebroren Karfas består stranden av rullesein, og det er roligere og noe mer preget av gresk dagligliv. Det er flere bomuligheter i Megas Limnionas – det meste på enkle familiedrevede hoteller. På en av Chios beste tavernaer, Agyra, kan du prøve ut nye greske retter hver kveld.

Mesta. Ligger mest avsides av alle middelalderlandsbyene, litt inn i landet sørvest. Men det er verdt turen, da det er den best bevarte av landsbyene. Landsbyens form og arkitektur er unik. Husene er bygd side om side så tett at det har gitt landsbyen kun to innganger. Gatene er smale og de fleste er dekket av buer. Hele landsbyen er tenkt og bygd som en labyrint for å forhindre piratenes herjinger. Midt i labyrinten ligger byens skatt, Palaios-kirken.

Anavatos er landsbyen der kvinner og barn skjulte seg for tyrkerne under massakren i 1822 for å unngå å bli tatt til fange og sendt i slaveri i Tyrkia. Da nyheten om at tyrkerne nærmet seg, kastet de seg utfor klippene og i døden for å unnslippe. I dag er landsbyen nesten forlatt, og fremstår som en spøkelsesby. De siste årene har flere begynt å pusse opp en del av husene for å benytte dem som feriehus. Tiltross for at den er forlatt, er landsbyen et godt utgangspunkt for en utflukt. Husene er bygget i naturstein, og på avstand kan landsbyen være vanskelig å se der den klorer seg fast på en kjellknaus og nærmest går i ett med fjellet.

Vroulidia ligger helt på sørspissen av Chios. Veien hit slynger seg gjennom mastiklunder og et svingete landskap. På veien passerer man tårnet i Dotia, et genovesisk tårn som står alene og forlatt på en høyde. Vel fremme på stranden er man nesten alltid så godt som alene. Det har etter hvert kommet opp en liten kiosk ved parkeringsplassen, der man kan få kjøpt enkel mat og en avkjølende frappé.

Klisjeene oppfylles: Esler er fortsatt hyppig brukt på Chios, noe som er eksotisk nok for en norsk besøkende.

Mastik
Mastik er kvaen fra et lite tre som vokser nær tropiske strøk. Mastik blir utnyttet på grunn av kvaens mange kvaliteter. Det sies at det bare er på Chios at treet produserer kvaen. I middelalderen var kvaen så ettertraktet at man så seg nødt til å bygge landsbyene som fort, for å kunne verne kvaen mot pirater. Under det ottomanske riket betalte Chios skatt i form av mastik, fordi historien sier at sultanen og hans harem brukte den som tannrens og tyggegummi. I dag har mastik mange bruksområder: Hudkrem, tannkrem, tyggegummi, parfymeproduksjon, likør, ouzo, ferniss og medisin. Forskning har funnet at mastik kan være effektivt i behandlingen av magesår og at den har en betennelsesdempende og rensende effekt.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden