Kinkige kjøp i Smilets Land

Thailand har i mange år vært svenskenes feriebolig-favoritt. Vi nordmenn kommer etter. Men vær oppmerksom på den spesielle eiendomslovgivningen i Smilets Land!...

Thailand er kanskje det ferieboligmarkedet i verden med størst potensiell vekst. Ikke bare fordi interessen fra Europa er økende, men mest fordi de voksende middelklassene i Kina og India ser på Thailand som et av sine mest attraktive ferieland. Med økt kjøpekraft fra enorme befolkningsgrupper i disse to landene er vi overbevist om at ferieboligmarkedet i Thailand vil ta av i enda større grad enn det allerede gjør.

For det er ingen tvil om at Thailand allerede er en av markedslederne i det internasjonale ferieboligmarkedet. Bare se på våre naboer i øst: I Sverige er Thailand det største utenlandske ferieboligmarkedet, til og med større enn Spania. Og det sies at rundt tre prosent av Sveriges befolkning besøker Thailand i løpet av et år!

Vi nordmenn har vært litt tregere i vårt forhold til Smilets Land. Riktignok velger stadig fler av oss nettopp Thailand som feriemål, men det var først etter tsunamien at det skjøt virkelig fart. Thai har endelig åpnet en egen direkterute fra Oslo, helt klart som følge av økt norsk interesse. Og med økningen i turisttrafikken fra Norge kommer også økningen i antall norske ferieboligkjøp.

Boligkjøp i Thailand er imidlertid ikke problemfritt. Utlendinger har ikke lov til å eie land, og det er selvsagt en utfordring for deg som skal kjøpe en bungalow eller villa. Vi ser heller ingen tegn til at lovgivningen skal bli forandret på dette området, om da ikke økt press fra India og Kina med tid og stunder skulle åpne for endringer. For deg som kjøper leilighet, er det vanligvis ikke noe problem: Så lenge det er over 51 prosents thai eierskap i anlegget, er alt greit. Men du som kjøper eget hus må ordne deg på annen måte – enten ved å lease tomten, eller også ved å opprette et thailandsk aksjeselskap der du har en pro-forma thailandsk eier av minst 51 prosent av aksjene.

Den siste løsningen er den vanligste, og anbefales av de fleste meglere. Systemet er godt innarbeidet, og fungerer normalt greit. Vi har imidlertid hørt om nordmenn som har fått store problemer når deres thai-«partner» har krevd faktisk eierskap til boligen. Vær derfor svært nøye med hvem du setter til å ordne dette for deg ved huskjøp i Thailand!

Thailandske myndigheter gjør mye for å tilrettelegge for vekst både innen turisme generelt og ferieboligutvikling spesielt i området på østsiden av Thailand-bukta, ned mot Pattaya og Jomtien. Som et resultat av dette ser vi da også sterk vekst nettopp i disse områdene. Men den utenlandske interessen er også økende på vestsiden av bukta. Hua Hin, hvor  Kongen holder hus, er sammen med sin tvillingby Cha-Am et populært område. Det er selvsagt også Phuket, hvor utviklingen av turisme og ferieboliger har vært påtagelig de siste årene.

Se også opp for øya Koh Samui, som lenge har vært et populært mål for feriereiser – men som ikke har vært like utviklet på boligfronten. Noe av årsaken til dette har vært dårlig infrastruktur, som igjen har vært forårsaket av at øya ikke har hatt økonomisk selvstyre som provins: Staten har disponert inntektene. Dette har vært styrt av innbyggerantallet, men nå har Koh Samui vokst seg så stor at de omsider har fått råderett over egne inntekter. Vi tror dette vil føre til en markant forbedring av infrastrukturen, og dermed også til en vekst i ferieboligsektoren.

Kjøpe feriebolig i Thailand? Javisst! Vi tror tiden er inne nå, før strømmen virkelig tiltar fra Kina og India. Riktignok er Kong Bhumibol gammel og syk, og det forventes ny uro ved hans bortgang. Men vi tror Smilets Land kommer seg gjennom den krisen også, som de har gjort det så mange ganger før.

Vår påstand: Stadig flere nordmenn får øynene opp for Smilets Land. Men vær oppmerksom ved kjøp av feriebolig: Lovverket åpner for «smarte» løsninger som i verste fall kan koste deg dyrt! Vi anbefaler kjøp av leilighet fremfor villa eller bungalow.

RELATERTE ARTIKLER

Endeløs gresk sommer

Athens og de Argosaroniske øyers skjulte skatter

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

Kategori
FeaturedItaliaNyheterPå tur med Tom