Portugal: Det nye skatteparadiset

Norske pensjonister lokkes til Portugal med skattegunstige ordninger. Men trenger vi egentlig skattekutt for å la oss friste til å øse av landets rike naturlige skatter?...

Som et av de fire «PIGS»-landene rundt Middelhavet (Portugal, Italia, Grekenland og Spania) har det lenge vært en kjent sak at Portugal sliter med store problemer i økonomien. Riktignok har man fra portugisisk side gjort mye riktig for å komme gjennom krisen, men de portugisiske bankene er såpass nær knyttet til de spanske at mange problemer importeres fra nabolandet i øst.

Som ferieboligmarked har Portugal ligget et godt stykke ned på listen for oss nordmenn, til tross for at mange av oss legger feriereisene hit. Vi elsker våre helgeturer til Lisboa, eller våre vinturer til Porto i nord – for ikke å snakke om sol og golf på Algarve i syd. Så hvorfor kjøper vi ikke ferieboliger her, mens vi handler med begge armer i nabolandet Spania?

Noe av forklaringen ligger nok i at Portugal ligger ved Atlanterhavet, og ikke Middelhavet. Det gjør sommertemperaturen litt lavere, og badevannet litt kaldere. Men mest av alt forteller det mye om vanens makt, og om tryggheten som ligger i at noen av våre nærmeste relasjoner allerede har kjøpt i Spania.

For Portugal har uendelig mye å by på. I forhold til Spania tilbyr Portugal en langt mer urørt og levende kultur, i alle fall i og rundt de typiske turistområdene. De har en mat- og vinkultur fullt på høyde med den spanske, og byr på fantastisk historie i form av både intakte og levende bygninger, bydeler og faktisk også hele landsbyer.

Så har da også portugisiske myndigheter gjort sitt for å tiltrekke seg skandinaver, når de tidligere så dominerende britiske ferieboligkjøperne nærmest er blitt borte. Både Norge og Sverige har inngått skatteavtaler med Portugal, som gir store pensjonistgrupper betydelige skattefordeler ved å bosette seg i landet minimum halve året. For svenskene har skatteavtalen hatt en tydelig effekt, men så var da også Söte Bror fra før av en langt mer aktiv ferieboligkjøper i Portugal enn Ola Nordmann. Foreløpig gjenstår det å se om skatteavtalen får noen særlig effekt her hjemme; i dag er det aller meste av aktiviteten rettet mot Spania.

Feriebolig i Portugal er ikke direkte billig, og har nok i tillegg mistet noe av konkurransefortrinnet mot det sydlige Spania etter at spanjolene gikk på et skikkelig boligkrakk og prisene droppet som blylodd fra 2008 og frem til i dag. Prisnivået er likevel forholdsvis edruelig, selv på de mange flotte golfresortene som ligger som perler på en snor langs både Algarvekysten og Sølvkysten. Og prisene har falt som følge av den økonomiske nedgangen også her.

Portugal har alltid satset på golf som en viktig del av turismen, og denne tendensen fortsetter også inn i boligmarkedet. Mye av det som nå tilbys til det norske markedet er nettopp tilknyttet fantastiske golfbaner. Når det er sagt, er det slett ingen nødvendighet at du er golfer for å kunne nyte det gode liv her.

Vår påstand: Skattegunstig utflytting for deg som har statspensjon, men overraskende lav norsk aktivitet. Kjøpers marked, som nok vil vare en god stund fremover.

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas