Mallorcas beste strender

<h2>En rolig og fredelig strand på masseturismens øy. Er det mulig? Absolutt. REIS viser vei til Mallorcas beste badestrender.</h2>...

Mallorca er mer populær enn noensinne. Har det blitt sagt hvert år siden chartertidens begynnelse. Merkelig nok er Mallorca fortsatt et like herlig reisemål enn noen gang, selv om det i ærlighetens navn har blitt vel dyrt å være turist her. Men koster det, så smaker det. Noen av Middelhavets beste hotel ler, restauranter og nattklubber, sammen med en luksusyachtflåte i verdensklasse, gjør Mallorca til en fullserviceøy for krevende jetsettere. Og for oss som liker å få valuta for pengene. At det er ekstremt mye folk på turiststedene i høysesongen, gjør ikke så mye. Dels fordi det går fint å dra i lavsesongen og dels fordi det finnes en mengde boalternativer i fredelige omgivelser på landsbygda. Stadig flere velger dessuten å hyre sitt eget hus utenfor tettstedene eller bor på gård, en såkalt finca.

Uansett hvor man bor er det i prinsipp nødvendig med leiebil for å få mest ut av oppholdet på Mallorca. De beste strendene er uoppdaget av masseturismen og ligger gjemt mellom klipper eller sanddyner, til og med i juli og august kan du finne folke tomme strender bare en times biltur fra Palma. På Cala Murta på Cap de Formentor var det ikke mer enn ti mennesker og to luksusyachter da vi var der. For innbyggerne i Palma er resten av Mallorca som en slags forstad man drar til for først og fremst to ting: Bade og spise. I helgene er det ikke sjelden bilkø på motorveiene både østover og vestover når lokalbefolkningen sent på ettermiddagen – ikke før tre – er på vei til sine favorittrestauranter for en lang fiskelunsj. Bade gjør man etterpå, når solen begynner å gå ned og det blir noen grader svalere på stranden. Den beste fiskelunsjen fikk vi ved saltvannsbassenget på Cala Conills i Sant Elm. 800 kroner for to personer, men for vinkokte muslinger, reker i hvitløksolje, grillet sjøtunge, en mør blekksprut og en større mengde kalde øl, kjennes det billig. Men gå for all del ikke over øya etter vann.

Den som bor inne i Palma og synes det er for kronglete å stadig lete etter parkering, har også herlige strender i gåavstand. Følg sykkelveien et par kilometer østover fra katedralen og ta lunsj med siesta på noen av de nyanlagte bystrendene like før du kommer til den sjarmerende forstaden El Molinar. Etter de siste årenes gjennomgripende oppussing av dette området er Platja de Can Pere Antoni faktisk en av de bedre strendene på Mallorca. Selv om det kan, akkurat som i hele Palmabukten, bli grumsete og søplete i vannet ved pålandsvind. Dessuten er det forbausende folketomt her, selv i høysesongen. Mye mer avslappende enn de hypede strandklubbene Puro Beach i Can Pastilla og Virtual Club i Illetas, som med trendy personal og hete dj-er fungerer bedre for fest enn siesta. Under lister reis de ti beste badeutfluktene på Mallorca.

1. CALA S’ALMONIA SANTANYI

På Østkysten utenfor småbyen Santanyi ligger flere vakre sandstrender som ligger skjult av beskyttende klipper. Cala Llombards er bekvem ettersom det er mulig å kjøre bil helt ned og fordi stranden har en kiosk, som dessverre er svinedyr. Cala Mondrago er så herlig i lavsesongen at man raskt bestemmer seg for å overnatte på Hotel Playa Mondrago. Men aller best – og med minst folk – er Cala S’ Almonia. Det tar 20 minutter å gå ned til stranden fra veien. Ingen kiosk, ta isteden med piknik fra Santanyi. Følg skiltene fra Santanyi mot Llombards og siden videre mot S’ Almonia. Det tar cirka en time å kjøre fra Palma.

Casa Gallega Adresse:  Calle Hostelería 11, Puerto de Alcudia, Tlf. +34 971 54 51 79

Finca Son Bordils Adresse: Apartado Postal 545, Carretera Inca-Sineu (km 4,1), Tlf. +34 971 18 22 00

2. ES COMU DE MURO ALCUDIA

Til og med i turisttette Alcudia er det mulig å finne en fredelig strandstrekning, selv om det kanskje ikke akkurat er folketomt i helgene om sommeren. Mange Mallorca-kjennere mener at dette er ett av øyas beste badesteder. Platja de Muro er den delen av Alcudia stranden som ligger blant sanddynene lengst ned mot Can Picafort, rett nedenfor tettstedet Muro. Kjør mot Can Picafort og parker bilen ved veien cirka en kilometer etter Hotel Viva Bahia. Gå gjennom pinjeskogen. Da kommer du til strandens mest urørte del. Ta med piknik. De som kjører hit fra Palma kan kombinere utflukten med et shoppingstopp i Inca. Her ligger flere store outletbutikker og dessuten øyas mest tradisjonsrike vingård, Son Bordils (www.sonbordils.es). En av deres beste viner sies å være en cabernet sauvignon fra 2003. kjøp vinen på hjemveien dersom du ikke har en kjølebag å legge den i. Et prisgunstig mattips i Alcudia er tapasbaren Casa Gallega nede ved kirken i havnen, som har dagens meny for 16,50 euro.

3. PLATJA DES CARBO/ PLATJA DES CARAGOL, CAP DE SES SALINES

Mellom Colonia de Sant Jordi og Cap de ses Salines strekker det seg flere lange sandstrender med like krystallklart vann som mer kjente Es Trenc, men med betydelig mindre folk. Carbo ligger tvers over bukta fra Colonia de Sant Jordi og er lett å nå med bil, så her kan det også bli ganske trangt blant sanddynene en het julidag. For mer adskilt bad kan du kjøre ned til Cap de ses Salines og parkere der veien tar slutt. Derfra er det en 20 minutters spasertur for å komme ned til Caragol. Lunsj spises med fordel i Colonia de Sant Jordi. Langs Ingeniero Gabriel Roca i sentrum noen kvartaler opp fra havnen ligger flere enkle restauranter som serverer klassiske spanske treretterslunsjer med vin for rundt 70 kroner. Til Caragol anbefales det å ta med piknik.

4. SANT ELM ANDRATX

Lengst ut på den vestre odden etter en passe svingete fjellvei à la den italienske Amalfikysten, ligger det koselige, lille feriestedet Sant Elm med en fin sandstrand nedenfor en gangvei. Den beste plassen for både lunsj og bad er Restaurante Cala Conills, som ligger så langt østover som man kan komme i Sant Elm. Gå mot vannet fra den store parkeringsplassen under trærne og ta til venstre. Sannsynligvis er det mulig å finne parkering langs veien på hverdager i lavsesongen, men det er ikke engang verdt å lete etter det i helgene på sommeren. Restauranten ligger adskilt i en billedskjønn vik med klipper, og her – foruten veldig bra fisk og skalldyr – finnes det også et saltvannsbasseng der man kan leie solstol for 50 kroner om man kommer tidlig nok. Det er nødvendig å bestille bord for så vel lunsj som middag i høysesongen. Varmretter som grillet sjøtunge eller blekksprut koster omkring 150–175 kroner.

Restaurante Cala Conills Adreses: Cala Conills, Sant Elm
Tlf. +34 971 23 91 86
Internett:
www.todoesp.es/cala-conills

5. PLAYA DE CIUDAD JARDIN

Ciudad Jardin er en sofistikert forstad en ti minutters bilreise øst for Palma og her kryr det av bra restauranter i kvartalene overfor den lange sandstranden. Mest kjent er kanskje paella-restauranten El Bungalow ved vannet. Her er det som regel alltid fullbooket, så ring og bestill bord noen uker i forveien. Et kvartal lenger opp ligger øyas bedre fiske- og skalldyrsrestauranter. Casa Fernando er en av de mest velrenommerte, noe som også merkes på prisene. Mer prisgunstig er Bonsol med krispe linduker og vennlig service. I motsetning til Casa Fernando har Bonsol også åpent for lunsj. Det finnes til og med en ekstremt billig grillrestaurant et steinkast nordøst for stranden. Spør etter Grill Fonoll og kom allerede ved 19-tiden eller vær forberedt på å stå i kø for trekullsgrillet mat og sang

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden