Vinsmaking i California

Det er mange måter å være turist på. I dalføret Santa Ynez like nord for Santa Barbara på Californias stillehavskyst kan du dra fra vingård til vingård og smake...

Selvsagt svinger jeg av ved adressen 5475 Chardonnay Lane i Santa Maria i dalføret Santa Ynez like nord for Santa Barbara på californiakysten. Opp en bakke og rundt liten forhøyning ligger hovedbygningen til vingården Cambria Wine & Vineyard. Dette er første stopp på en vinelskers drømmedag. Jeg er nemlig ute på vinsmaking.

Noe Cambria tilbyr for fem dollar – bare drøyt 30 kroner – syv dager i uken. Tilbudet viser seg å bli en nytelse for ganen og en opplevelse for sansene. Vinvertene forteller at de har 25-30 gjester som kommer for å smake vin og lære om vingårdens egne produkter hver dag. Og vertene kan sine druer og sin historie. Når jeg slurker i meg en skvett og lar den gå sin runddans inni munnen vet jeg nøyaktig hva jeg smaker på. Hos Cambria går det i Pinot, Chardonnay og Viognier.

Dalføret Santa Ynez er ikke like berømt for sin vin som Napa Valley lenger nord i California. Derfor blir overraskelsen desto større over den enorme vinkulturen jeg møter. Her ligger vingårdene tett som hagl, her er hele landsbyer viet til de edle dråpenes kunst og historie.

Pinot, Chardonnay & Syrah  

Jeg kjører ikke mange minuttene fra Cambria på Chardonnay Lane før jeg vandrer inn i smaksrommet til Byron Vineyard & Winery på Tepusquet Road, fremdeles i Santa Maria. Her venter Lori Anderson med åpne flasker med Pinot Noir og Chardonnay. Lori forteller at Byron var først ute i dalføret med å lage Chardonnay til kommersielt salg.

Neste stopp på vinferden er hos Bridlewood Estate Winery i Santa Ynez. Her møter jeg både vinvert Amy Moore og Susan Jenkins fra det for oss nordmenn så kjente vinhuset Ernest & Julio Gallo. For snart fire år siden kjøpte den mektige vinfamilien Gallo opp denne idylliske vingården, men beholdt navnet og vintradisjonene.

Bridlewood er i California aller best kjent for sine viner av «syrahdruen». «Syrah» er en av de klassiske franske blå druene som spesielt dyrkes i den nordlige delen av Rhône-distriktet. Denne druen gir ganske kraftige viner med høye verdier av syre. – Syrahdruen er rett og slett denne vingårdens hjørnestein, forteller Amy.

Hvitvin

Det passer godt at jeg er i humør til leskende hvitvin innen jeg ankommer Brander Vinery. Vingården som regnes som en av pionerene innen vinproduksjon i området har nemlig fokusert og spesialisert seg på Sauvignon Blanc.

– Vi setter vår ære i å lage den beste Sauvignon Blanc i hele California, forteller vingårdens representant, Kathy Forner. – Og i 2007 feiret vi 30-årsjubileum for vår Sauvignon Blanc, minner hun om. – Så vi har litt erfaring.

Danmark trenger ingen paviljong i Epcot. Ett par steinkast fra Santa Barbara ligger nemlig heldanske Solvang som et H.C. Andersen-eventyr, en landsby i rødt og hvitt og små idylliske bondehus. Midt i sentrum finner jeg de to besøks og smakssentrene til vinprodusenten Lucas & Lewellen.

Dette blir en annerledes opplevelse for nå er jeg ikke lenger langt ute på landet, men midt inni en liten bykjerne. Og her – midt i den danske høyborgen – er jeg privilegert nok til å få halvparten av gründerduoen bak suksessen Lucas & Lewellen, kroatamerikaneren Louis Lucas som vinvert.

Louis er andre generasjons amerikaner. Det var foreldrene hans som emigrerte til California fra Kroatia. Faren tok med seg sine kunnskaper om å dyrke druer derfra, ble en av delstatens ledende druedyrkere og innførte Louis i noen av druenes hemmeligheter.

Louis forteller at han flyttet til Santa Ynez-området av California for rundt 35 år siden. – Ingen her plantet vindruer da jeg først ankom, minnes han. Før han kastet seg ut i vinbransjen reiste han på en studietur til de beste vindistriktene i Frankrike, Italia, Spania og Tyskland for å plukke opp ideer. Siden den gangen har han solgt vindruer til flere av de største vinprodusentene.

Napa Valley

Det er mer berømte Napa Valley lenger nord i California som er delstatens mest berømte vinområde. Der finner du 542 forskjellige vinprodusenter mens det her i forholdsvis nyetablerte Santa Ynez er 14 prisbelønte produsenter. Til sammen i kommunen Santa Barbara county finnes det 66 vinprodusenter. Og oppsøker du byens turistkontor (eller et turistkontor i hvilken som helst av de mindre tettstedene i vindistriktet) kan du plukke med deg en «vinguide» med kart som viser vei til alle stedene som tilbyr vinsmaking.

RELATERTE ARTIKLER

Tsjekkia – øl-elskerens paradis

Tsjekkerne har brygget øl i 2 000 år og verken krig, økonomiske kriser eller trusler om å bli...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger

Et amerikansk skattkammer

Litt utenfor det livligste turisttråkket i New York ligger The Morgan Library & Museum – et veritabelt skattkammer...

Reiseforsikring: Stor pågang med Spania-spørsmål

De siste dagene har telefonen glødet om Spania hos Europeiske Reiseforsikring.

Den lykkelige øya

Aruba presenterer seg selv som ”One happy island”. For virkelig å banke det inn, blir jeg mottatt på...

Dette har du krav på om reisearrangøren går konkurs

Det anslås at nordmenn har milliarder av kroner i utestående avbestillings-refusjoner hos reisearrangører. Flere av disse vil trolig...

Kategori
ForbrukerstoffNyheter