Verdens beste fotballag på Gran Canaria

Hele stadion reiser seg i ekstase når straffen går forbi keeperen. Bli med på fotballfest i Spania!
Spania byr på stor fotballglede

Las Palmas sliter i øverste divisjon i spansk fotball. Reis fikk opplevelsen av å se bunnlaget Las Palmas møte topplaget Barcelona. En kamp hvor resultatet i de fleste sine øyne var gitt. Las Palmas var avskrevet, men ballen er alltid rund.

Tekst og foto Emil Andre R. Engø

Stemningen i Las Palmas er god. Det skal bli moro å se Barcelona gi et lokallag skikkelig juling. Mange har samlet seg på små barer i gatene i Las Palmas for å se storkampen mellom Las Palmas og Barcelona. Igjen skal fotballaget på Gran Canaria få juling. De har nemlig aldri klart å vinne over Barcelona.  De ligger på 19. plass i ligaen og har fått juling av de andre lagene i ligaen hele sesongen. Hos Barcelona med superstjernene Lionel Messi og Luis Suarez er situasjonen annerledes. Laget leder ligaen suverent og kjemper om heder og ære i den nasjonale cupen og Champions League. Mange vil med rette påstå at Barcelona er verdens beste fotballag.

Fotballglade spanjoler

Spanjoler er fotballglade mennesker. De er godt vante til suksess med sitt landslag. Fotball er en viktig del av kulturen. På matchdag snus byene opp ned.  Folk flokker til barer for å se på store og små skjermer favorittlagene sine vinne, mens byene farges av mennesker i sine respektive lags drakter.

Det er god stemning utenfor stadion. De fleste dukker opp omtrent en time før kampstart. Utenfor stadion er det konserter og underholdning for supporterne. Fra vogner selges det øl, vin og brus og tapas. Selv om de fleste er smertelig klar over at Barcelona har for vane å putte både tre og fire mål bak deres keeper er folk i godt humør. Det er ikke hver dag et av verdens beste fotballag tar turen til øyen.

 

Superstjernen Messi lusker rundt keeperen ved utspark.

Mange spanjoler utenfra Barcelona og Madrid heier gjerne på både sitt lokale lag og et av de store lagene som Real Madrid, Barcelona og Atletico Madrid. En rekke supportere går med delte drakter hvor ene delen av drakten er Las Palmas-drakt og andre delen Barcelona-drakt.

Estadio de Gran Canaria – Las Palmas sin hjemmebane – er prydet i gult. Det er plass til i overkant 30.000 tilskuere. I kveld er det fullt. I det fløyten går og kampen starter skifter stemningen. En kan føle at hjemmesupporterne er nervøse. Hvor galt skal det ende i kveld?. Barcelona st0rmer frem i angrep etter angrep de første minuttene. Hjemmelaget pådrar seg hele tre gule kort tidlig i kampen for å stoppe målmaskineriet fra Barcelona.

 

Las Palmas slår tilbake

Til tross for stadige angrep fra Barcelona er det et frispark i det tjuende minutt som skal få fart på kampen. Mannen som kniver med Cristiano Ronaldo om å være verdens beste fotballspiller plasserer et nydelig frispark i krysset forbi Las Palmas sisteskanse. Til tross for mål i mot er stemningen blant fansen god. Dette var ikke annet enn forventet. Lagene går til pause med Barcelona i føringen 1-0. Dette er bra. Bare en ball har funnet veien inn i buret til Las Palmas.

Rett etter pause er det overraskende nok Las Palmas som får diktere spillet. Laget har en rekke sjanser og supporterne begynner å synge lokale sanger. Kan det skje et mirakel i en ellers traust sesong for laget? Det er nemlig det som ser ut til å skje når Las Palmas får straffe i det førtiåttende minutt. Spissen Jonathan Calleri tar seg god tid før han tar straffesparket. Foran han står en av verdens beste keepere – tyskeren Marc-Andre ter Stegen. Calleri går rolig opp og banker ballen forbi Barcelona-keeperen. Stemningen på stadion går i taket. Folk hopper og danser og roper navnet hans ut etter speakeren. Det er historisk!!!

Noen minutter senere er stemningen igjen nervøs. Det er nesten en hel omgang igjen av kampen og Barcelona har vært det desidert beste laget til nå. Klarer Las Palmas å holde fortet mot storfavoritten?

Folkefest

Noen hopper og danser i glede over resultatet, mens andre sitter nervøst og biter negler når det går mot slutt. Barcelona har mange sjanser på slutten av kampen, men en god dag på jobben for Las Palmas keeper gjør at det kan se ut til at Las Palmas får et viktig poeng. Ett av få poeng i år. Kampen har blitt stoppet en rekke ganger etter at Barcelona har fått frispark. Det legges til hele seks minutter overtid til hjemmelagets fortvilelse. Stadion viser sin misnøye med overdøvende piping. Hjemmelaget fortsetter til tross for lang overtid å forsvare seg godt og etter 96 minutter med fotball blåser dommeren i fløyten. Supporterne reiser seg i begeistring og feirer som om de nettopp vant en stor og  viktig kamp.

Og på sett og vis gjorde de nettopp det. Å stå i mot Barcelona, selveste Barcelona, – i seg selv en enorm seier. Og ett stort nederlag for et lag som nok var helt sikre på en solid seier.

Utenfor stadion fortsetter feiringen. Køene bak vognene som selger vin og øl vokser seg enda større enn før kampen. Her skal det feires. Mange supportere roper «Victoria, victoria..» eller seier som det er oversatt på norsk. Selv om jeg på forhånd hadde gledet meg til å se spillere som Lionel Messi og Luis Suarez banke inn vakre mål var dette en større opplevelse. Større fotballglede skal du lete lenge etter.

Tips til fotballturer i Spania

Mange turister blir lurt når de kjøper fotballbiletter i Spania. Ikke kjøp fotballbiletter fra kiosker eller fra privatpersoner på strandpromenaden. Da kan du ende opp med falske eller utgåtte biletter. Det beste er å dra til offisielle utsalgssteder som den lokale stadionen eller klubbens egne utsalgssteder i byen. Det er også billigst.

Sjekk før du reiser hvilke kamper hjemmelaget spiller. Kanskje passer det med din ferie. Det er raskt å finne hjemmelagets nettside ved hjelp av google.

Estadio de Gran Canaria har plass til i overkant 30.000 tilskuere

Du vil få valget om å kjøpe billetter på hjemme- eller bortetribune. Velg alltid hjemmetribune med mindre du er supporter av bortelaget. Det er mest moro. Det er på de store hjemmetribunene du vil føle atmosfæren spansk fotball byr på.

Ta buss til stadion. Det er omtrent like raskt som taxi, og mye billigere i trafikkaoset som oppstår på vei til stadion. Det settes normalt opp direkteruter fra sentrum til stadion.

Møt opp litt før kampen. Det er som regel underholdning av noe slag og god stemning utenfor stadion. Nyt en kald øl og kjøp noe snacks til kampen. Det kan ta litt tid å finne riktig sete, så beveg deg inn på stadion litt før kampen begynner. Når du kommer inn på stadion vil det være vakter som kan hjelpe deg med å finne det riktige setet – noe som ikke alltid er like lett.

Husk at fotballigaen i Spania har pause om sommeren. Sesongen starter i slutten av august og varer til midten av mai. Klubbene har også vinterpause i juleferien. I sommerferien spiller ofte lagene treningskamper du kan se.

Det serveres enkel mat og ikke-alkoholholdig drikke inne på stadion. Dette er immidlertid dyrt. Spis heller god mat i byen før du går på stadion. Da får du mer for pengene – og ikke minst bedre mat.

 

Fakta om Las Palmas

Slik kommer du deg til Las Palmas

En rekke charterselskaper som Ving og Apollo flyr til Las Palmas hele året fra ulike norske byer. SAS tilbyr direkteruter fra Oslo fra 2.000 kroner tur/retur. Norwegian flyr også direkte fra Oslo til priser som normalt ligger rundt fra 1.600 kroner tur/retur. Prisene er ofte atskillig høyere i skoleferier.

 

Overnatting

Du får rimelige hoteller i Las Palmas sentrum fra 400 kroner og oppover. Dette er i all hovedsak små hoteller hvor mange drives av familier. Går du litt opp i prisklasse, kan du bo ved en lange Las Canteras-stranden.

Bor du utenfor Las Palmas er det i all hovedsak resorter i ulike prisklasser som regjerer.

 

Hva kan du gjøre i Las Palmas?

I tillegg til at du kanskje kan få med deg en fotballkamp, er Las Palams en levende by med et utall av restauranter hvor du får mat fra alle verdenshjørner i alle prisklasser. Det er en gammel havneby, og det har satt sitt preg.

På små barer kan du spise et lett måltid og kose deg med kaldt øl.

Det er vinbarer, nattklubber og alt ditt hjerte måtte begjære av natteliv. Dagene kan du tilbringe på Las Canteras-stranden, på det nye flotte akvariet, eller du kan shoppe på ett av utallige store shoppingsentere.

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden