Vandring langs levadaer på grønne Madeira

Frodige bratte daler og blomsterprakt er noe av hva Madeira byr på
På Madeira snor levadaene snor seg innover trange daler, langs bratte stup, fra havet til det indre av øya. En bekk fanget i en renne av sement og stein. Før bilene inntok Madeira, var levadaene ikke bare viktige både for å bringe vann til landsbyene, og men også som stier som knyttet landsbeyne sammen. Nå er de en opplevelse for de som vil ha en aktiv ferie.

 

Tekst Emil Andre R. Engø og Terje Engø

Foto Terje Engø

terje@atlanticforlag.no

 

Den portugisiske øya Madeira ligger i Atlanterhavet, 860 kilometer sørvest for hovedstaden Lisboa og 370 kilometer nordvest for Gran Canaria. Med et flateareal på 735 kvadratkilometer, er den 20 kvadratkilometer større enn Vaksdal kommune, eller litt over halvannen gang Bergen i areal størrelse. Høye dramatiske klipper stiger opp fra det dype blå havet på den tidligere vulkanske øyen. Madeira ble først bosatt på 1400-tallet av stormakten Portugal.

Utsikt mot fiskehavnen Porto Moniz. Bildet er tatt like ved der en begynner vandringen langs «Levada da Ribeira da Janela».

Selv om øyen ligger nærmere Afrikas kyst enn Portugal er kulturen på øyen preget av portugisisk og europeisk innflytelse. I mange hundre år var øyen bosatt av bønder som bygde ut et stort nettverk av vanningskanaler. I dag er øyen i stor grad urbanisert. Hovedstedet, Funchal, er i dag utgangspunktet for mange av de fascinerende og spennende turene lang levadaer – kanaler som fører vann til små åkere og landsbyer som klorer seg fast i bratte fjellsider.

 

«Den grønne øya»

Blant portugisere blir Madeira ofte omtalt som «Den grønne øya» med god grunn. Landskapet er slående vakkert. Storslåtte fjell preger med dype skar og kløfter omgivelsene rundt kyststripen. Nærmere 1400 ulike plantevekster vokser på den relativt lille atlanterhavsøyen hvor de danner tette frodige skoger.

Madeira er alltid i blomst. Langs levadaene får du oppleve blomsterprakten.

Vi kjører fra byen Funchal til den vakre havna Porto Moniz nesten så langt vest som en kan komme på Madeira. Derfra er det bratt med hårnålsvinger opp til landsbyen Lamaceiros hvor vi skal starte dagens vandring langs levadaen i dalen Ribeira da Canela.

Denne levadaen snor seg 25 kilometer langs fjellsiden på dalens østside. Det tar rundt åtte timer å gå den til endes. Den muligheten har vi ikke, siden vi har leiebil vi må tilbake til. Men vi vil gå noen timer, og snu når vi finner det fornuftig.

En levada er ofte hugget ut i fjellet, andre steder murt som en lang renne som samler opp alle små og store sidebekker på sin vei. Levadaen vi følger er en av de enklere å gå langs. Det finnes levadaer som har blitt stengt for all ferdsel. Steder hvor en risikerer å falle flere hundre meter om en først er uheldig.

Levadaen i Ribeira de Janelo er stor og godt vedlikehold. Den er der vi starter turen nesten en meter bred. En god flott sti går ved siden.

I selve rennen er det 20 -40 centimeter med vann som strømmer ned mot landsbyen Lamaceiros. Den er full av flott regnbueørret. De største antakelig rundt en halv kilo. Om det er lov å fiske er en annen ting. Sannsynligvis ikke. Men det kunne jo vært spennende å prøve om det var lov. Men her som ellers når en ser noe flott i naturen, og ikke vet at det er lov å ta med seg, bør en nøye seg med å nyte synet.

 

Masse firfisler

Det rasler i krattet. Små skinker, en type firfisle, løper skremt og gjemmer seg. Men står vi i ro, kommer de raskt frem for å titte. Noen er brune, andre nesten helt grønne. De største er kanskje i overkant av 30 centimeter lange. Ufarlige, små, nysgjerrige øgler som gjør sin nytte ved å spise innsekter.

Firfislene lurer over alt. Noen er mer nysgjerrige enn andre.

Mister du en brødsmule piler firfislene frem for å ta en smak.

Etter en times vandring har vi kommet høyt opp i fjellsiden. Enkelte plasser er bratte stup rett. Ett gjerde laget av tre ståltråder går langs stien. Noen steder har jord. Og steinras tatt med seg gjerdet. Det gjelder å trå forsiktig. Det fuktige klimaet på Madeira gjør det er vått de fleste steder hvor solen ikke kommer til.

Noen steder kan vi se ned i den dype dalen. Levadaen går et par hundre høydemeter oppe i fjellsiden. Det er frodig, og flotte vakre blomster over alt. Noen er planter vi ser norske hager og vindusposter, som Hortensia i ulike farger, vokser tett noen steder. Andre steder klatrer blomstene oppover bratt berg. Det næringsrike vulkanske berget gir rikelig med næring.

 

2170 kilometer med levadaer

Stien langs levadaen viser oss et avansert vanningssystem som sikkert må være lov å kalle for ingeniørkunst. Det finnes hele 2170 kilometer med levadaer på Madeira. Selv om det sjelden er langvarige regnvær, er det rikelig med vann. Oppe i

Det er vilt og bratt. men levadaene gjør det mulig å ta seg frem til fots.

Siden Madeira mangler rovdyr er fuglene svært tillitsfulle.

fjellene som strekker seg helt opp til nesten 1900 meter blir fuktighet fra havet til dugg om natten. I tidligere morgentimer ligger som oftest øyas indre dekket av tåke. Dette er nok til å fylle levadaene med vann. Dette vannet har i flere hundre år gjort det mulig for bøndene å dyrke mat året rundt.

 

Les mer om ferielandet Portugal:

Peniche – hav, bølger og nytelser

 

Start turen på høyfjellet

Ønsker du en vanskelig og krevende tur, kan du starte oppe ved fjelltoppene Pico de Ruvio eller Pico de Ariero, som rager henholdsvis 1862 og 1818 meter over havet.

En kan om enn vil starte en vandring på sti her fra Pico Ruvio, 1862 meter over havet, og først på sti, siden langs levada ta seg ned til havet.

Vær forberedt på en regnskur og ha med mat og drikke. Følg rådene på informasjonstavlene.

Enkelte ganger kan stier og levadaer rase ut, spesielt etter kraftig nedbør. De fleste levadaene er i dag heldigvis sikret med gode gjerder. Men turene krever gode sko, og at en har med vann og drikke. Det varme klimaet gjør at væsketapet er stort.

En hodelykt er nødvendig på de stiene hvor det er tunneler. Men viktigst er sunn fornuft og forsiktighet. For få år siden døde to danske kvinner på Madeira. De falt ned fra en sti langs en levada i Nonnenes dal. Den ene sklei da de skulle klatre forbi et veltet tre og brakk ankelen. Da den kvinnen skulle hjelpe henne, gled begge og falt ned et høyt et stup.

 

Nyttig å vite

Slik kommer du til Madeira

I vintersesongen er det charterreiser fra Gardermoen. Blant annet har Ving, TUI og Solia Madeira på programmet. En kan også reise med rutefly.

En kan også reise med rutefly. Pris fra Oslo er normalt fra 2400 kroner. En del av billettene innebærer overnatting i Lisboa i forbindelse med flybytte. En kveld i Lisboa kan være en prikk over i-en.

 

Transport på Madeira

Leiebil på Madeira er svært rimelig. Men vær forberedt på at det mange steder er smale veier og svært bratt. Er du ikke trygg på skikkelig tøffe bakkestarter, så lei bil med automatgir.

Det er også bussforbindelse fra hovedbyen Funchal til de fleste steder. Men dette krever mer planlegging. Reiser du med et charterselskap tilbyr disse utflukter, – deriblant turer på levadaene.

 

Mye god mat

Espadaen har ikke utseende med seg. Men den er en nytelse når den serveres!

Portugiserne elsker mat og vin. På Madeira er det selvfølgelig mye sjømat på menyen. Madeira er også navnet på sterkvinen som produseres på øya.

Prisene er rimelige. For 50 – 60 kroner får du en god hovedrett på en rimelig restaurant. På en mellomklasse restaurant må du ut med rundt hundrelappen. En flaske vin koster fra 50 kroner og oppover.

Prøv selvfølgelig dypvannsfisken Espada. Den fiskes på 600 – 700 meters dyp og ser alt annet enn vakker ut. Men du verden for en smak!

 

 

(REIS.NO reiste fra Bergen til Madeira med SAS/TAP og bodde på hotellet Quinta da Bela Vista. På utreise hadde vi en natt stop-over i Lisboa.)

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden