La sansene løpe løpsk i Budapest

Her opplever du ekte ungarsk mat kultur
Great Market Hall
Hver bod er unik - noe som gjør markedet spennende å besøke.
I Budapest er det et sted du bare må besøke. Der bugner det av frukt, grønnsaker, kjøtt og annen mat. Saftige blå plommer, høstens nyplukkede epler, og ikke minst mengder av Ungarns mest kjente grønnsak – paprika. Her er også små restauranter som tilbyr ekte ungarsk tradisjonsmat.  Great Market Hall er et must når du først er i Budapest.

 

Tekst og foto: Emil Andre R. Engø
Epost: emil@reis.no

 

Budapest er mer enn bare natteliv og historiske bygninger. Vil du ha en ekte ungarsk opplevelse og smake noen av landets mest kjente matretter, bakevarer og ferskvarer er Great Market Hall stedet du må besøke.

Den historiske bygningen fra 1800-tallet ser staselig ut der den ligger rett ved den kjente Kjedebroen. Elva Donau renner under. Elven er full av liv – fra morgen til kveld. Båter kjører og går – både for å frakte pendlere – men også for å gi deg et unikt blikk på byen fra sightseeingturene de tilbyr.

Kjedebroen Budapest

Great Market Hall ligger rett ved Kjedebroen i Budapest.

Unike salgsboder 
Great Market Hall Budapest

For noen få kroner kan du smake høstens deilige frukt.

Det er et flott skue å entre den gamle markedshallen. Her henger duften av årets grøde i luften. Hver dag handler tusener av ungarer det kjøtt, fisk, mat og frukt i de mange bodene. Selv om markedshallen har blitt en turistattraksjon, er det i første rekke byens egen befolkning som er kunder. Markedshallen er et sted du får oppleve ekte ungarske mattradisjoner.

Her kan byens befolkning handle varer, trygge på at de mange kjøpmennene som står på rekke og rad i sine karakteristiske boder bare tilbyr det beste. Ingen boder er like – og det er litt av sjarmen her. I en dagligvarehandel som stadig blir mer standardisert og automatisert, er det den rake motsetningen her. Fortsatt pakkes varene for hånd. Her er ikke strekkoder og mengder av unødig plastikk.

Flere av bodene har sin spesialitet. Noen markedsfører seg med sine saftige plommer og epler – andre har – ikke overraskende – paprika i fokus. De er dekorerte med navn, gammelmodige, men flotte logoer som forteller at her er det virksomheter som har gått i arv i generasjoner.

 

Les også: Airbnb eller hotell: Budapest

 

Mange av markedsbodene har gått i generasjoner. Helt siden 1897 har markedet vært knutepunkt for landets store landbruksnæring og det urbane Budapest. Den dag i dag er markedet fult av liv – fra det åpner i de tidlige morgentimer – til det stenger på ettermiddagen.

 

Paprika, paprika og paprika 
Paprika ungarn

Paprika er en viktig ingrediens i det ungarske kjøkken.

Det første synet en møter er paprika – i alle farger. Kanskje den viktigste ingrediensen i ungarsk mat. Røde, grønne, gule – og til og med hvite. Det kommer tydelig frem hvor viktig paprika er i ungarsk mattradisjon. Ikke bare finner du dagsferske paprika – men også grønnsaken i krydderform.

 

Les også:  Chili er også paprika

 

Selv om paprika ikke er fra Ungarn – eller Europa for den saks skyld – er den helt sentral i det ungarske kjøkken. Grønnsaken stammer opprinnelig fra Mellom-Amerika og kom angivelig til Europa med spanjolene. Det er var først på 1600-tallet – under Ottomansk styre – grønnsaken ble kjent for ungarerne. Det skulle gå ytterligere noen hundre år før den ble viktig for landet.

I dag er den omtrent som et symbol for Ungarn. Dette kommer tydelig frem når du besøker Great Market Hall i Budapest. Det er få av grønnsaksbodene som ikke har paprika. Noen selger til og med kun paprika.

Grønnsaker Budapest

Great Market Hall er plassen å gå for ferske grønnsaker og saftig frukt.

 

Prøv lokale delikatesser 

Kolbasz Budapest

En av markedets pølsemakere selger røkte pølser – kolbász.

Beveger du deg mellom de fargerike bodene finner du ferske epler, plommer og pærer. Ønsker du å prøve koster det deg ikke mer enn noen få kronestykker.

I den ene delen av markedet holder slakterne til. Prøv en «kolbász» – den lokale pølsen fylt med kjøtt og smaksrikt krydder. Denne typen pølser er røkt, men du kan også prøve «hurka» som er den kokte varianten.

Ønsker du å prøve noen av landets gode bakevarer finner du tradisjonelle bakerier på markedet. Min favoritt er «rétes». Dette er små kaker fylt med høstens deilige frukter, nøtter og bær. Du får dem i mange variasjoner, enten du ønsker fyll av blåbær, druer eller med kirsebær.

 

Gulasj – Ungarns nasjonalrett 

I det jeg beveger meg lengre inn i markedshallen siver det deilige lukter ned mot markedsbodene. I andre etasje finner du mange trange og koselige restauranter som serverer ungarsk husmannskost. Gulasj , kanskje ikke så ukjent for mange nordmenn, er landets nasjonalrett. Og her får du den rimelig, fersk og kanskje bedre enn noen andre steder.

Budapest Great Market Hall

I andre etasje kan du spise god og rimelig ungarsk mat.

Som sild i tønne kan du sitte langs gjerdene i andre etasje og nyte gulasj. Utsikten er upåklagelig. I første etasje, som du har utsikt mot, yrer folkelivet.

Maten her er på ingen måte av gourmetvarianten. I pappskåler får du servert gulasj og andre ungarske retter. Ingen fancy dandering og ingenting staselig – men en god matopplevelse er det uten tvil. Smakene er gode – og ikke minst velger mange ungarere å legge lunsjen sin hit. Når du observerer lokale spiser et sted er det sjeldent et tegn å forakte. Det tyder derimot på at du får god mat.

Det er noe eget med markeder. De gjenspeiler ikke bare mattradisjonene i landet, men også kulturen og folket. De kan være stressende og bråkete – men gir deg mange kulturelle inntrykk som den reisende burde få med seg. Det er også tilfellet i Budapest.

Godt å vite om Budapest

Budapest er hovedstaden i Ungarn. Landet ligger i østlige Sentral-Europa og grenser til Kroatia, Serbia, Romania, Slovenia, Slovakia, Østerrike og Ukraina. Byen har omkring 1,8 millioner innbyggere. Valutaen i landet heter forint, men euro godtas mange steder.

Budapest er en populær by å besøke, og er for mange nordmenn bare noen få timer unna med fly. Kjent for sine mange spa, termalske bad og rike historie er byen et perfekt sted for en weekend. Ungarn er et rimelig land. En hovedrett på en ordinær restaurant koster typisk fra 50,- kroner til 80,- kroner. En øl på en bar koster mellom 10,- og 20,- kroner dersom du går for de lokale variantene.

Wizzair flyr direkte til Budapest fra Bergen og Stavanger. Norwegian og SAS flyr begge til Budapest fra Oslo direkte. Du kan få svært rimelige billetter til Budapest på de rette datoene.

 

Var du klar over at REIS har et eget forum for reising, ferie og alt som hører med på Facebook? Her kan du diskutere, bli inspirert og stille spørsmål. Hjelper du oss å nå 500 medlemmer i gruppen er du med i trekningen om digitale abonnementer på REIS. Klikk på bildet under for å bli medlem!

Norsk reiseforum

RELATERTE ARTIKLER

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Etter pandemien: Tid for charter!

Men hvilke destinasjoner vil bli mest etterspurt, og hva gjør turoperatørene for at kundene skal føle seg trygge?

Slik gjør du din Las Vegas-ferie magisk

Las Vegas er en populær feriedestinasjon blant norske turister. Det er det mange gode grunner til. For det...

REIS 6-2020 ute nå – helt gratis!

Så lenge pandemien varen vil REIS åpne sine spalter for alle reiseinteresserte. Her finner du derfor den nyeste...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden