Tyrkias skatter

De fleste forbinder som regel Tyrkia med sol, strender og blått hav, mens antikke templer og storslåtte romerske byggverk sorteres under Hellas og Italia. Men leter du langs den...

Den gang da: Ifølge oldtidens legender ble byen Efesos grunnlagt for mer enn 3000 år siuden av den greske kong Androkolos. Den gang grenset havet, som i dag ligger 10 kilometer lenger ut, helt opp til Efesos. Byen hadde stor betydning for både religion og handel i hele området omkring Egeerhavet og legenden antyder at opp mot 250.000 mennesker hadde sitt bosted i byen.

I dag: Efesos er en av de best bevarte antikke byer i hele Middelhavsområdet. Den gamle kystbyen er fascinerende på alle måter med sine forseggjorte skulpturer og andre uthogginger hvor tanken og idèen bak virker som gjennomført at det er vanskelig å begripe hvor gammelt det faktisk er. Her er tyrkiske bad (naturligvis), sosiale 20-manns toaletter, kunstferdig mosaikk, et gedigent teater med plass til 25.000 mennesker og sist, men ikke minst det enorme Celsius-biblioteket. Bygningens imponerende fasade er riktignok gjenreist av arkeologer, men utsmykningene og inskripsjonene er ekte vare. Arkeologene mener at det fremdeles er bare 10 % av den opprinnelige bosetningen som er utgravd. Og det er vel verdt å følge en guidet omvisning på stedet eller kjøpe en guide til området i bokform for å fullt og helt utbytte av et besøk i Efesos.

Jomfru Marias hus

Den gang da: Det lille steinhuset ble bygget for mer enn 2000 år siden. Noen mener at det var her Jomfru Maria tilbrakte de siste år av sitt liv. Da hennes sønn var død på korset, reiste hun til Tyrkia med apostelen Johannes. Ut fra en gammel tysk nonne sine nedtegninger fant man på 1800-tallet fram til det lille huset et stykke utenfor Izmir. Og da en skogbrann mange år seinere stoppet bare noen få meter fra huset, slo man fast – det måtte være Jomfu Marias hus…

I dag: I motsetning til mange andre av de antikke severdighetene i Tyrkia, er Jomfru Marias hus nærmest beleiret av turister. De blir kjørt dit i busser, og står i kø for å komme inn i det lille steinhuset. Selv om det bare var grunnmuren som sto igjen da det ble funnet på 1800-tallet, er det nå blitt gjenoppført. En nonne sitter like innenfor døren og smiler fromt til alle som passerer og går andektig gjennom de to små rommene. Oppe på veggen til venstre for inngangen henger krykkene på rad og rekke. Jo, folk har etter sigende blitt helbredet av å komme hit…

Nedenfor huset springer en hellig kilde ut. Her stor også folk i kø for å få en munnfull. Ved siden av kilden henger tusenvis av små papirlapper; servietter, bussbilletter, papirlommetørkler og flaskeetiketter. På hver eneste lille lapp har folk skrevet sine ønsker: Gi meg et langt og lykkelig liv. Finn min mor. La alle mine innerste drømmer gå i oppfyllelse.

Hele severdigheten tar ikke lang tid å gå gjennom. Til gjengjeld er inngangspengene de samme som til hele Efesos –– 11 tyrkiske lira.

Troja

Den gang da: Troja er et av det mest sagnomsuste steder på hele den egeiske kysten. Scenen for Homers Illliade hvor Oddysevs overvant byen med sine krigere gjemt i den trojanske hest.

Det har ligget ni ulike bosettinger over hverandre på dette stedet, og gjennom tusenvis av år har bygninger blitt skiftet ut eller bygget over de gamle. Det berømte Troja var den sjette bosettingen på stedet. Oppført og bebodd for nesten 4000 år siden. Den gang var byen et viktig sted for sjøfart og handel. Som ved Efesos trakk havet seg langsomt vekk fra byen, og etter hvert mistet stedet sin betydning.

Det var på 1800-tallet den tyske eventyreren Heinrich Schliemann gikk i gang med å grave ut Troja. Han fant fire antikke byer og ødela mer eller mindre tre av dem med sine utgravninger.

I dag: Det kan være en forvirrende opplevelse å besøke Troja i våre dager. Schliemanns utgravninger på kryss og tvers i de mange bosettingene gjør at det kan være vanskelig å forstå helheten. Det må faktisk en god porsjon fantasi til for å begripe sammenhengen i de mange hauger av stein og mur som ligger spredd over området.

I midten av området er et stort seil spent ut. Delvis for å symbolisere byens tidligere betydning for sjøfarten, men også for å beskytte en stor rekonstruksjon av bymuren fra Homers Troja. Byen var den gang bygget av leirsten, og nettopp det skrøpelige materialet har skylden for at det er så lite igjen av den antikke byen.

Det skal likevel sies, at hvis man kjenner historien om Oddysevs og hans menn, er Troja utvilsomt et besøk verdt. Selv om helhetsinntrykkene uteblir, vil man likevel få et solid inntrykk av byens fordums storhet.

Asklepion og Pergamon

Den gang da: For 2000 år siden var Pergamon et av de mektigste kongedømmer i Midtøsten. Det var her pergamentet ble oppfunnet, og byen hadde også svært betydningsfullt bibliotek. Det var også her det berømte Zevs-alteret hadde fast plass. I dag er det på utstilling i Berlin. Mens Pergamon lå stolt på en åshøyde, var Asklepion beliggende ved foten av fjellet. Byen var et av de viktigste legevitenskapelige sentre i den antikke verden. Hit kom folk fra fjern og nær for å bli helbredet for både fysiske og psykiske plager.

I dag: Om lag ti mil fra Izmir ligger restene av det gamle Pergamon. Bak byen som i dag heter Bergama reiser den gamle høyden seg fremdeles. Dermed får man også raskt øye på de imponerende søylene og byens svar på Akropolis som reiser seg helt øverst. Her fins også velbevarte deler av templer, teatere og restene av en enorm akvedukt. Det føles litt absurd, men den nye byen med sine tre- og fire-etasjers hus virker bare så liten og ubetydelig sammenlignet med de gamle ruinenes storhet og forestillingen om hvordan den antikke byen en gang så ut.

Ved foten av fjellet ligger restene av Asklepion-hospitalet. Den hellige kilden som for tusener av år siden var med å helbrede de syke, springer også ut fremdeles. Her fins også en trapp som fører ned i det underjordiske. Der går en tunnel tvers gjennom hele området. Langs trappens høyre side løper så vannet ned med en klukkende lyd og fortsetter hele veien under tunnelgulvet. En utrolig beroligende lyd som mange mener har vært med å helbrede mentalt syke pasienter. Helbredelse eller ei, så er det ikke vanskelig å forestille seg hvor stor betydning dette stedet en gang har hatt.

Assos

Den gang da: Det var innvandrere fra den greske øya Lesbos som for mer enn 2500 år siden oppførte Athene-tempelet i Assos. Det tiltrakk seg både pilgrimer, vitenskapsmenn og filosofer, og legenden forteller at til og med Aristoteles tilbrakte tre år i byen.

I dag: I den lille landsbyen som kryper opp langs fjellsiden sees det helt tydelig hvor steinene kommer fra. Der er nemlig de samme gråbrune steinene som de antikke ruinene består av. Gjennom århundrer har landsbyboerne langsomt brutt ned den gamle bymuren og brukt steinene til egne hus.

Selv om det gjennom tidene har vært rift om byggematerialene er det stadig en del å se på toppen av fjellet i Assos. Søylene fra Athene-tempelet står fremdeles og flere steder langs foten av fjellet sees restene av den flere kilometer lange bymuren. En moske fra 1300-tallet er stadig i bruk, og en livlig summing av mennesker kan høres hele veien opp til toppen av fjellet.

Slik kommer du dit

Istanbul vil være det foretrukne reisemål for mange med direkteflyvning fra Oslo med Turkish Airnines. Izmirs flyplass er også et viktig knutepunkt i Tyrkia og betjenes av så vel SAS og Norwegian, som Lufthansa, Turkish Airlines, KLM og Air Berlin med avganger fra Oslo. De fleste har mellomlanding i Tyskland.

Alle severdigheter kan sees ved å kjøre fra Izmir til Istanbul eller omvendt.

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden