Tanah Lot – nyt en guddommelig solnedgang på Bali

Dette er stedet du bør sette på ønskelisten over steder du skal besøke
Solnedgangen ved Tanah Lot på Bali er noe av det vakreste du kan oppleve.

På eksotiske Bali er guder og ånder en del av det aller meste. Noe av det vakreste Bali kan by på, er kombinasjonen av hav, solnedgang og tempelet Tanah Lot. Har du ikke opplevd en solnedgang her, bør du sette det på ønskelisten.

 

Tekst og foto Terje Engø

Epost: terje@atlanticforlag.no

 

 

 

Ved lavvann kan en gå tørrskodd over til klippen med det balinesiske hindutempelet.

 

Tanah Lot ligger et par mil nordvest av øyas største by Denpasar, og tettstedene Sanur og Kuta hvor de fleste besøkende til Bali nyter strender, restauranter og natteliv. Men har en først reist så langt som til vakre Bali, bør en løfte kropp og sjel bort fra slaraffenlivet på stranden for å oppleve mer av alt hva denne øya har å by på.

Det er ikke bare hinduer som besøker Tanah Lot. Også muslimer og buddhister kommer hot for både å ta noen selfie og bli vesignet med hellig vann.

En reise til Bali er et møte med et sted hvor guder, guddommelige og religiøse plikter og ritualer setter sin farge og sitt preg på det meste. Det skal være over 35 000 templer, med stort og smått på Bali.

 

Befolkningen teller ikke mer enn 4,2 millioner. I mer,… det nesten like mange som i Norge, bare fordelt på en liten øy med landareal under 1,7 prosent av Norge. Da er Svalbard holdt utenfor regnestykket.

 

30 år siden sist

Det er her jeg befinner meg, Det mangler ikke mange månedene på at det er tretti år siden jeg sist besøkte øya. Mye har endret seg. Det er parkeringsområde for flere hundre biler en snau kilometer fra tempelet. Det er anlagt stier langs klippene, og det er selvsagt flere besøkende.

 

En muslims kvinne lar seg velsigne med hellig vann.

En hinduistisk prest. Smilet sitter alltid løst.

Ifølge øyas myndigheter besøkte 1,3 millioner indonesere og 890.000 utlendinger tempelet i 2013. Det har neppe blitt færre etter den tid. Men det er likevel ikke noe avskrekkende tall. For de fleste er her bare på et kort besøk.

Et sted for alle

Tanah Lot er en viktig del av Balis identitet. Her kommer hinduer, buddhister, kristne, muslimer, kort sagt mennesker fra de fleste religioner for å dynkes i hellig vann, se på de hellige slangene i grottene, – eller nyte mat og kald drikke mens de ser solen i Det Indiske Hav, mens tempelet omfavnes av solnedgangens farvespill.

 

Den mytiske apeskikkelsen Hanuman lurer manger steder.

En viktig årsak til at Tanah Lot har blitt et sted hvor hinduer valfarter i noe som nesten må kunne kalles pilegrimsferd, er en vannkilde. Like over høyvannsnivå, inne i en grotte kommer det vann opp fra en underjordisk kilde. Flere hinduprester og geistlige har som oppgave å dynke vann og presse noen riskorn mot pannen til de besøkende. Helst mot en liten donasjon til templene og landsbyene rundt.

 

Ved høyvann er Tanah Lot en liten klippe omgitt av havet. Ved lavvann er det mulig å gå tørrskodd bort til øyen. Selve tempelet blir bare åpnet ved spesielle begivenheter. Øya er av porøs sandstein. Skulle det åpnet for at alle besøkende skulle få gå opp til tempelet, ville det resultert i store erosjonsskader.

 

Lykkebringende giftige havslanger

Skilt forteller hvor du kan se og berøre de hellige slangene.

Det vakreste og mest spennende ved øya er ikke tempelet. Det er et lite tradisjonelt «pura»- balinesisk tempel. Mer spennende er folkelivet nede på det flate klippeplatået som ligger tørt ved lavvann. Her er mennesker fra hele verden, med og uten stenger for å kunne ta skikkelige selfies av seg selv, venner, havet og tempelet. Her er unge par bryllupsreise, – for et besøk til Pura Tanah Lot skal bringe lykke i livet. Spesielt om en får ta på de hellige slangene og blir velsignet og dynket med hellig vann.

Over alt er det små offergaver til ånder og demoner. Selv de ondskapsfulle demonene får gaver. Kanskje de da oppfører seg pent!

Slangene er av en art som kalles Stripet sjøkrait. Giften er dødelig. Faktisk en av de mest potente slangegiftene som finnes. Men slangen er ikke aggressiv og vil sjelden forsøke å bite. I tillegg er huggtennene små og munnen liten. Men mennesker blir bitt og det er rapportert om dødsfall.

Selv om slangen er en slange som jakter på mat på korallrev, er den avhengig av både å puste luft og komme på land. Årsaken til at den kommer opp i grottene her ved er at den trenger ferskvann og at den legger eggene sine på land. De største slangene kan bli halvannen meter lange.

 

Et fargerikt menneskemylder

Det er et voldsomt mylder av mennesker rundt meg. Menn i tradisjonelle indonesiske klær, geistlige hinduer i hvite klær, unge jenter kledd i hijab, kinesiske ungdommer i korte shorts og fine sko som ikke bør komme i kontakt med vann. Mange går nært brenningen for å bli fotografert eller ta en selfie. Problemet er at når tidevannet kommer innover platået risikerer mange å bli slått over ende av dønninger om de ikke vokter bølgene.

Noen ganger tar turister, som disse kineserne sjangser for å sikre seg gode selfies.

Hver gang noen står til knes i vann fra bølger er det hyl og skrik. Alt for en selfie. Skoleklasser fra Java vil gjerne ha bilder sammen med meg. Det er ikke flere europeere her enn at jeg følger meg en tanke eksotisk.

 

Sjamaner, healere og prester

De hvitkledde geistlige som passer slangene og som utfører ritualene med hellig vann er i hovedsak menn med bakgrunn som pemangku, – tempelprester. Noen er balian, hinduistiske sjamaner og healere. De er en viktig del av det balinesiske samfunnet.

 

Offergaver over alt

På vei ut av hotellet på morgenkvisten, måtte jeg stige over en liten offergave nede i resepsjonen i hotellet. I taxien som jeg har leid for dagen, står et offer fremme ved frontvinduet. På Bali må en ser hvor en setter foten. For ofring til guder, gudommelige makter og forfedre foregår over alt. Det er en plikt og flere ganger daglig å plassere ut nye offergaver i hus og hage. De beskytter mot ondt og vondt.

Farvespillet er fantastisk når solen synker ned i havet bak Tanah Lot.

Balis spesielle hinduisme

Balinesisk hinduisme er bygget på den samme tro som indisk hinduisme og deler av Sørøstasias  theravada buddhisme. Men den er iblandet mye gammel naturreligion. Det indiske bokverket, eller epos som det heter på fint, Ramayana som ble skrevet 800 år f.Kr., har en stor plass i balinesisk hinduisme. Mange av de hinduistiske gudene og guddommelighetene er de samme, men noen er forskjellige fra da som tilbes i India. Derfor regnes balinesisk hinduisme som en helt egen retning innen hinduismen.

 

Går du inn på en suvenirbutikk vil solørnen Garuda, den gode apeguden Hanuman og den gode kongen over alle ånder, Barong kunne kjøpes i ulike størrelser og ulike størrelser. Her ved Tanah Lot er det mange som har skapt seg gode inntekt på å drive små butikker, warung, hvor de selger kald drikke og suvenirer av varierende kvalitet.

 

Havet står i brann

Det nærmer seg solnedgang. Høyt oppe på klippene på landsiden er det bygget restauranterpå klippekanten. Her får jeg meg et godt måltid og kald drikke. Etter flere timers fotografering nede på klippeplatået er det nettopp hva jeg trenger.

Havet står i brann. Solen, guder og guddommelige krefter møtes før dagen blir til mørke.

Solen er brennhet før den begynner å synke ned mot havet. Brisen fra havet kjøler. Det hele utvikler seg til et magisk fargespill. Den fuktige havluften skaper lette skyformasjoner og solen blir stadig mer oransje-rød. Snart er solnedgangen nesten som en enorm brann hvor silhuetten av Tanah Lot rager i forgrunnen.

 

 

Nøyaktig som sist, for tretti år siden. Det samme guddommelige fargespillet. Verden har endret seg. Bali har blitt et sted for masseturisme. Solen synker majestetisk ned i havet, og tempelet i all sin maleriske skjønnhet fremheves mot fargespillet som har betatt menneskene siden tidenes morgen. Dette har ikke endret seg siden tempelet ble bygget for snart 500 år siden. Heller ikke siden jeg var her sist.

Det er nesten som om gudene passer på. Ett sted hvor guder, ånder og demoner med tilhold i tempelet uforstyrret kan blandes med solnedgangen, midt i et fargerikt mylder av skuelystne mennesker.

 

 

 

Fakta om Bali

Øya tilhører Indonesia. 83 prosent av befolkningen er hindu, 12 prosent muslim og de resterende fem prosentene tilhører flere ulike religioner. Øya har en befolkning på 4,2 millioner og et flateareal på 5633 kvadratkilometer.

 

 

Slik kommer du dit

Øyas internasjonale flyplass ligger ved byen Denpasar. Fra Norge er det ingen direkte forbindelse. Men du kommer dit med Turkish Airlines (via Istanbul), Thai Airways (via Bangkok), Emirates (via Dubai), Garuda (via Amsterdam og Garuda via Jakarta). Prisene varierer kraftig. Men regn med 5500 til 7000 kroner tur/retur.

Er du på rundreise i Sørøstasia kan det ofte være billige billetter fra Bangkok eller Kuala Lumpur. Malindo Air, Air Asia og andre tar deg tur/retur fra Bangkok eller Kuala Lumpur for rundt 1200 til 1800 kroner.

Det er også fornuftig å sjekke prisene til reisearrangører som TUI. De har komplette pakker med fly og hotell som starter fra rundt 9000 kroner avhengig av kvalitet på hotellet.

Overnatting

Her finnes hoteller i absolutt alle prisklasser. Fra backpacker-hosteller til under hundre kroner per natt til internasjonale hoteller og resorter til flere tusen kroner per natt.

 

Alt i en pakke

Det er fornuftig å sjekke prisene til reisearrangører som TUI. De har komplette pakker med fly og hotell som starter fra rundt 9000 kroner avhengig av kvalitet på hotellet. Siden turarrangørene ofte har gode avtaler på hotell og fly, er de ofte et rimeligere alternativ om du vil bo på samme sted hele tiden. Bali er ikke større enn at du kan se de meste du ønsker på dagsturer.

Mat

Den lokale maten består i hovedsak av ris med kylling eller gris, gjerne servert grillet på spyd. Mindre chili enn i Thailand.

 

Prisnivået er behagelig, om enn noe høyere enn i Indonesia ellers. For noen tiere blir du god og mett i en liten warung/gatekafe, og finere restauranter koster 40 til 120 kroner per rett.

Transport

Det er flere andre templer i nærheten, som dette som er nesten like spektakulært.

Drosje er rimelig og avstandene er relativt korte. Så er dere flere sammen, vurder å bruke drosje.  Minibusser som kjører mellom ulike steder og ordinære busser tar ofte ekstremt lang tid og vil selv på korte strekninger innebære flere bytter.

Drosjer har taksameter. Insister på at dette brukes, eller avtal en fast pris inklusiv venting. Uber tilbyr takster som er cirka 40 prosent under vanlig drosje. Drosjene starter taksameter på 7000 rupi (cirka 4 krone). Deretter er prisen 5000 til 7000 rupi per kilometer. Det betyr at en tur på fire mil, Kuta til Tanah Lot tur/retur vil koste 55.000 til 80.000 rupi. For venting må du beregne 40.000 rupi per time. Med to timer venting er det maks 160.000 rupi  (cirka 100 kroner).

Drosjer som påstår at taksameter ikke virker, ikke vil bruke taksameter, eller å begynner å foreslå andre steder enn dere ønsker å dra, skal en ikke bruke.

 

Valuta

Indonesias valuta heter rupi. 1000 rupi er 58 øre. Så regn 60 øre med veksling. Det er rikelig med minibanker i Denpassar og alle turistområder.

 

Godt å vite om:

Norsk konsulat

c/o Segara Village hotel

Adresse: Jalan Segara Ayu,

Sanur, Bali

Telefon +62 361 282 223

Åpent: Åpningstider ikke oppgitt.

 

RELATERTE ARTIKLER

Hellas har alt du ønsker deg!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri....

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden