Her spruter uhyret ut flammer

Noen mil fra den tyrkiske byen Antalya kan du oppleve kimæren, et uhyre som blåser ut flammer fra jordens indre. Dette bør du oppleve når du er i Tyrkia....
Her spruter kimæren ut flammer fra jordens indre
Det var varmt ved flammene selv om det bare var fem-seks grader på natten da vi besøkte Ciralifjellet en kveld i desember.

Skumringen skjer fort mens vi går oppover fjellsiden, noen mil fra Antalya. I løpet av femten – tjue minutter går det fra solnedgang til mørke. Det gjør også at vi ser skjæret av flammene lenge før vi er fremme. Flammer som kommer fra jordens indre.

 

Tekst Emil Andre R. Engø

Foto Emil Andre R. Engø og Terje Engø

 

Den siste delen av turen er brattere. Steinstien blir til trapper. De siste trappetrinnene ender i en åpen liten dal eller kløft, nesten flat, med en skrånende steinslette – Ikke hvilken som helst fjellside, men stedet hvor myten om Kimæren ble skapt. Vi er i Tyrkia, ved fjellet Chimaera, nord for byen Antalya. Ett sted som byr på mer enn sol, strand og god mat.

 

Om vinteren er det få besøkende. Skal en ta bilder er vinteren best. Det blir også tidlig mørkt, slik at en kan spise middag etter turen opp i fjellsiden.

 

En fantastisk trollsk opplevelse, sier Reis.no sin journalist Emil Andre R. Engø, etter at han ibesøkte Ciralifjellet en kveld i desember.

Kimæren er et fabeldyr fra gresk mytologi. Det ble regnet som et uhyre, og var fryktet i store deler av Middelhavsområdet. Monsteret hadde tre hoder; løve, geit og slange. I følge en gammel myte gresk er flammene pusten til Kimæren som hviler under fjellet.

Ett gammelt sagn

Sagnet oppstod i antikken. Antikken var en lang periode av kulturhistorien ved Middelhavets greske og romerske sivilisasjoner, fra rundt 700 f.Kr. til rundt 400 e.Kr. Byen Antalya var på denne tiden en del av Lykia. I sagnet fortelles det om hvordan mange konger kjempet om makten. Etter mange hundre år med krig hadde en konge tatt makten over hele Lykia. Navnet hans var Lobates. Innbyggerne i Lykia hadde vært plaget av Kimæren. Kimæren var ikke bare en skikkelse i Lykia, men i hele Middelhavsregionen. Ifølge myten var kimæren skapt av de underjordiske mystiske og farlige demonene Ekidhna og Typhon.

 

Lobates fikk etter hvert nok av monsteret og sendte ut et bud til befolkningen. Han trengte en som var modig nok til å drepe Kimæren. Den som klarte det ville få gifte seg med kongens datter. En mann med navn Bellerophon meldte seg. Han dro av sted for å drepe udyret. Det skal ha vært en hard og lang kamp, før den modige Bellerophon lyktes. Kimæren ble øyensynlig drept, men ifølge sagnet døde uhyret ikke helt. Det ble liggende i tung søvn nede i grunnen. Etter å ha drept kimæren ble Bellerophon konge av Lycia. Han var høyt æret av både befolkningen, men også guden Zeus som han mottok heder fra på fjellet Olympos, ikke langt i fra flammene.

 

I mange hundre år etter dette levde sagnet videre. Flammene som jeg ser blafre opp av bakken her på Ciralifjellet har vært et mystisk treffpunkt for mennesker i minst 2000 år.

 

Er det en av djevelens elefanter eller uhyret selv som skjuler seg i flammens mønster?

Veldig trollsk, – og flammene skaper mystiske figurer.

Besøkt av mennesker i over 2000 år

I området rundt det 5000 kvadratmeter store området hvor brennbar gass kommer opp av grunnen er det mange gamle ruiner. Noen er fra romertiden, mens de fleste er fra det bysantiske riket, som Anatolyregionen hvor byen Antalya ligger, var del av i flere hundre år.

 

Rett ved flammene skal det angivelig også stå rester av en gammel bysantisk kirke. Men jeg ser ikke alt i mørket. Det er dette merkelige naturfenomenet jeg er kommet for å se. Kimærens brusende flammer.

 

Den naturlige forklaringen

Det finnes selvfølgelig en mer naturlig forklaring på flammene, enn den som fortelles i sagnet. Gassen er i hovedsak metangass. Biologisk materiale fra gammel havbunn har for millioner av år siden blitt liggende under store landmasser. Tyrkia er et landområde i stor bevegelse, derav alle jordskjelvene. I dette området møtes de tektoniske platene, den anatoliske platen klemmes mellom den europeiske og den afrikanske. Fjellet her er porøst og gassen som ligger dypt nede under stort trykk presses oppover i fjellet. I minst 2500 år har det flammene brent uavbrutt.

 

Mange av steinblokkene i området har vært til å bygge kirker og andre bygninger.

Det finnes flere slike gasskilder i verden. Den mest kjente er kanskje flammene i Chestnut Ridge Park i Pennsylvania, ikke langt fra New York. Du finner også tilsvarende fenomener i India, Taiwan og Turkmenistan og flere andre land. Men for oss nordmenn er dette stedet vi raskt kan komme til.

 

Felles for slike brennende «gasslekkasjer» på jordoverflaten er at gassforekomstene ligger svært dypt og svært varmt. Når den varme gassen presses opp mot overflaten antennes den når den får kontakt med oksygen.

 

 

Magisk stemning

Det er fascinerende å gå blant flammene. De stiger opp fra bakken fra små hull. Noen steder er åpningene store, mens andre steder er de trangere og skaper andre fasonger på ilden. Noen steder gløder steinen, andre steder er det sot.

 

Det er en magisk stemning over stedet. Flammene blir mer og mer intense i lys og farger etter som det blir mørkere. Innimellom danner flammene fasonger og figurer. Noen flammer er irrgrønne, noen blålige, andre gule og oransje. De største flammene blåser en meter, halvannen til værs, mens andre steder kommer det ut små, nesten ubetydelige flammer fra bakken.

Det er deler av turen lett å gå. Men nærmere en kommer flammehavet, desto dårligere blir stien- Husk lykt!

Etter en times tid i fjellsiden er det på tide å dra ned igjen. Nå er det stummende mørkt. Det er nesten litt skummelt å lete seg frem blant store steinblokker som for århundrer tilbake var bygninger. Flammene kaster et blafrende lysskjær, nesten som hentet fra en skrekkfilm. Sannsynligvis anså de kristne som bygget en kirke her, at dette måtte være en forsmak på både Helvete og Skjærsilden.

 

Det gjelder å trå forsiktig. Trappetrinnene er variable, noen bare noen få centimeter, andre en halvmeter. Noen steder er det bare løse steiner. Lyset fra flammene forsvinner når vi beveger oss nedover. Heldigvis har vi lykter, uten ville det blitt vanskelig å ta seg frem i mørket.

 

Buss, drosje og leiebil

Er du i Antalya, eller i turistbyen Khmer som ligger enda nærmere, er det flere måter å komme seg til fjellet Chimaera på. Det enkleste er å leie bil, men du kan også bruke taxi, eller du kan komme dit med buss. Men det er lenge mellom bussene, og en taxi kan bli dyrt, så leiebil er nok både rimeligst og enklest.

 

I høysesongen er busstilbud bedre enn om vinteren, og da det er mulig å kjøpe organiserte turer til stedet. Om sommeren er det også mulig å ha din egen guide for ti – femten euro. Han viser deg veien, som slett ikke er vanskelig å finne på egen hånd. Men er han god i engelsk er nok kunnskapen han kan dele om uhyret og stedet det mest interessante.

 

Har du ikke sett uhyret, Kimærens flammer, så bør du ta turen hit om du først er i Tyrkia. Det er en opplevelse du glemmer sent.

 

FAKTA

 

Slik kommer du til Antalya:

Fra Oslo flyr Norwegian direkte til Antalya hele året. Pegasus Airlines flyr direkte fra Oslo og med mellomlanding i Berlin. Turkish Airlines flyr til Antalya via Istanbul hele året. Prisene varierer sterkt. Om vinteren kan finne billetter ned mot 1200 kroner tur/retur. I fellesferien må du belage deg på å betale fra 3000 kroner tur/retur og oppover.

Vakre Antalya og områdene rundt byr på spennende opplevelser, vakker natur og mulighet for storbyliv.

Overnatting:

Antalya og kysten rundt byr på en rekke varierte overnattingsmuligheter. Utenfor byen finner du store resorter i ulike prisklasser. Du får normalt rimeligst overnatting inne i selve byen. Her kan du finne fine rom ned mot 400 kroner natten selv i høysesong. Svært mange eier ferieleiligheter i området rundt Antalya og leier dem ut på tjenester som AirBnB. Sjekk og du kan gjøre et kupp!

 

Slik kommer du deg til Chimaera:

Uhyrets flammer varmer godt i vinterkvelden.

Det går busser fra busstasjonen i Antalya med stopp i Kemer noen få ganger om dagen. Spesielt om vinteren er bussene få og en må planlegge godt.

Det enkleste er å leie bil og kjøre dit. Chimaera ligger omtrent åtte mil sør-vest for Antalya. Det tar 1,5 time å kjøre. Leiebil er både enkelt å få tak i, og det koster ikke allverden.

Du følger hovedveien fra Antalya mot Kemer. Sør for Kemer svinger du av hovedveien i retning landsbyen Cirali. Herfra er det en liten fottur til du kommer til flammene.

Velger du buss og kombinerer med drosje, så sjekk at bussen setter deg av et sted det er mulig å få tak på drosje. Snakk ellers med tyrkere, det kan hende de har andre og mer effektive alternativer å anbefale.

 

 

Tips til turen:

Ta turen i skumringen. Da får du det fineste lyset. Det kan være lurt å ta på litt myggmiddel.

Ta med en hodelykt slik du finner veien tilbake i mørket. Husk en vannflaske selv om turen fra Cirali ikke er lang. Det kan bli varmt om sommeren – selv om kvelden.

Husk gode sko, og også varme klær om det er vinter.

Den beste tiden er faktisk å dra dit utenom sesong. Da er det færre besøkende, og det blir tidligere mørkt. Da sees flammende bedre!

Husk kamera med god minnekapasitet og fulle batterier!

 

 

Les mer om Tyrkia:

http://reis.no/reportasjer/tyrkias-skatter-3/

http://reis.no/reportasjer/tyrkia-didim/

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden