Slipp løs en fugl for lykkens skyld

Få bedre karma på Thailandsferien din
En fugl er fri, - kanskje vil handlingen gi bedre karma.

Har du hatt motgang i det siste? Ikke vinner du i lotto eller lykkes med kjærligheten. I Thailand finnes det et botemiddel som kan forbedre din karma, – livslykke som noen kanskje vil si på norsk. Men karma er mer enn livslykke, for din karma følger deg inn i ditt neste liv.

Thailand

En liten jente slipper ut en fugl. Hun vet at hun kan ønske seg et bedre liv, mer godteri, og kanskje snillere foreldre.

 

Tekst og foto: Terje Engø

En måte å forbedre din lykke på er å gjøre deg fortjent ved å slippe løs noen fugler, skilpadder eller fisker. Ved å gjøre de små skapningene en god gjerning, vil du se at du vinner i lotteri, finner kjærligheten, lykkes i arbeidslivet, får bedre helse og et langt liv. Om dette skjer i ditt nåværende liv, eller når du etter din død reinkarneres – gjenfødes, er det ulike meninger om.

Les også: Koh Lipe – Thailandsk ukjent perle

Det er levebrødet til mange thailendere å hjelpe andre med å skaffe seg en bedre karma. De har spesialisert seg på å fange og å selge fugler til de som vil forbedre sin karma. De små fuglene som vi ser blir holdt i små bur, ofte i nærheten av templer, på markeder, i gatene og ikke minst der hvor det er store arrangementer som foregår, er som regel Asiatisk gyllen fink eller Baya fink.

Truede fuglearter

Finkene er tillitsfulle fugler. De er lette å fange og finnes i store mengder mange steder. Men det er ikke bare disse fuglene som fanges. Også andre, og ofte truede arter ender opp i burene. Mange ornitologer er skeptisk til praksisen. Fugler som fanges og holdes i bur, for å så slippes ut midt i store byer, vil ofte være svært forvirret. De mener at mange ikke vil overleve. I så måte er det et spørsmål om praksisen kan ha særlig positiv innflytelse på en karma, – hvis det da ikke bare er tanken som gjelder. For den er god.

Få med deg: Airbnb eller hotell: Bangkok

Skillpadder og fisk

Skilpadder til salgs på et marked. De er ikke populære som mat. Men de blir kjøpt av kunder som ønsker å slippe dem løs.

Det er ikke bare finker og andre fugler som kan kjøpes og slippes ut. Vandrer du rundt på et marked i en av de mange provinsbyene vil du se skilpadder til salgs. De kjøpes normalt ikke for å spises, men for å slippes løs. Andre steder kan du kjøpe småfisk, som du så kan slippe ut. Om en bonde som tidigere på dagen har fanget noen hundre fisk i sine ruser, kan få bedre karma ved å senere på dagen å slippe løs tre-fire fisk, har nok mest med tro å gjøre.

Les også: Din ultimate tredagers-guide for Bangkok

Prute på egen karma

Det er kvinner og barn som er ivrigst til å slippe løs både fugler, fisker og skilpadder. Men også unge gutter forsøker å bringe lykke inn i sitt liv, om enn noe sjeldnere. Vil du gi noen fugler friheten så er prisen du må betale for å forbedre din karma ofte fleksibel. Thailendere betaler ofte fem til ti baht for en fink, 20 – 30 baht for en skilpadde, og ti til tjue baht for en pose med noen levende fisk. Prisen en utlending må betale er litt avhengig av forretningstalentet til selgeren. I Bangkok kan turister bli krevd for både 50 og 100 baht per fugl. Så spørs det hvor mye en tror det er lurt å prute når ens karma står på spill. Fuglens frihet vil uansett finne en kjøper.

En ung gutt skal kjøpe en fug han kan slippe løs. Kanskje håper han det vil gi ham en spesiell jente som kjæreste.

Pengene får vinger

Fuglene holdes i store bur. Når du har bestemt hvor mange fugler du ønsker å gi friheten, flyttes disse fra det store buret til et lite bur. Du får det lille buret og kan åpne en liten luke. Deretter flyr fuglene ut til frihet. Bokstavelig talt kan en vel med rette si at pengene får vinger å gå på.
I vår vestlige tankegang kan det virke meningsløst å fange fugler som så holdes som gisler før de blir betalt fri. For thailendere er det å gi noe friheten tilbake en positiv handling. Når et ungt forelsket par sammen slipper løs noen fugler i troen på at det skal gi dem et langt og lykkelig liv sammen, eller et lite barn synes det er morsomt å slippe løs fugler, er det en vakker og pen handling. Alt kan ikke måles i realisme og vestlig tankegang.

Lykken forsvant

I en landsby utenfor byen Roi-Et i Nordøst-Thailand var det en gammel dame som vant i det lokale lotteriet to ganger etter hverandre. Hver gang hadde hun etter egen husk nylig sluppet løs noen fugler utenfor det lokale tempelet. Det ble raskt mange som kom til tempelet for å selge fugler. Og kjøperne sto nesten i kø. Men lykken skal visst nok ha forsvunnet som fugler for solen… opp i det blå.

Les også: De mest romantiske øyene i Thailand

Fuglene som selges er som regel av artene Asiatisk gyllen fink og Baya fink. Men også truede fuglearter blir dessverre fanget, og ikke alle overlever å bli sluppet fri midt i storbyer.

Livet er en lidelse

Svært mye av thailendernes liv dreier seg om å sikre en god karma. Enten en gir penger til en munk, en tigger, til et tempel, eller ofrer til ånder, bærer en amulett eller ser til at de gamle ikke har det vondt, så påvirker dette ens karma. Har en dårlig karma kan det gå en riktig ille i det neste livet. Selv om Buddha sa at tilværelsen er en lidelse, kan lidelsen bli verre i det neste livet, hvis en ikke har sørget for å gjøre seg fortjent til mindre lidelse.

Ser en på veggene til mange templer er det ofte store malerier som forteller hva som vil skje med den som ikke oppfører seg som han bør. Lidelse er et gjennomgangstema. Å gjøre seg fortjent til en bedre karma er derfor svært viktig for troende buddhister. Å spandere noen baht på noen fugler, fisker eller skilpadder kan føles viktig. Og mest av alt, fuglen får et bedre liv i det fri, og den som slipper fuglen fri kan også håpe på et bedre liv.

 

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden