Sommer i Stryn

Turistmagneten Stryn er mest berømt for sitt sommerskisenter og for fotballfamilien Flo. I tillegg er Stryn et ypperlig utgangspunkt for fartsfylte naturopplevelser – som bresafari og RIB-rafting. ...

I hjertet av Nordfjord ligger naturperlen Stryn med stupbratte, mektige fjell, breer, fjorder, elver, fossefall og dype ferskvann – alt det ypperste av hva vestlands-Norge skilter med i turistbrosjyrene. I tillegg finner man om sommeren et yrende sentrum med servering ute som inne.

Av fastboende er det bare drøyt 2000. Men her er så mange turister – spesielt om sommeren – at tettstedet føles mye større. Ved siden av turisme har fruktdyrking og annet jordbruk, pelsoppdrett, industri og servicenæring tradisjonelt vært de økonomiske bærebjelkene for tettstedet.

For meg er Stryn først og fremst et utgangspunkt for naturopplevelser – som sommerski på isbreen, golf, fiske på sjø, i elv eller innsjø, alskens vannaktiviteter på fjorden både over og under vann. For Stryn er også et eldorado for dykkere i tillegg til å by på flotte nærområder for ridning, sykling og fotturer.

Norges største isbre

Stryn er viden kjent blant snowboardkjørere og skifantaster for sitt sommerskianlegg – vintersesongen rekker så vidt å slutte før skiheisene begynner å gå igjen i sommersesongen

Store deler av Jostedalsbreen – Norges største isbre – ligger nemlig i Stryn kommune og Stryn sommerskisenter er blitt – i konkurranse med Galdhøpiggen sommerskisenter – Norges mest populære sommerskisted. Sommersesongen åpner den 29. mai i år og stenger i slutten av juli eller begynnelsen av august alt etter forholdene.

Hver morgen går skibussen med deltagerne fra Stryn Camping i sentrum og Folven like ved skisenteret. Midt i sentrum av Stryn ligger nemlig upretensiøse Stryn Camping hvor man kan overnatte i enkle campinghytter, campingvogner, bobiler eller i medbrakt telt.

«Afternoon tea»

Er ungene med i baksetet finnes det et eget område på campingplassen med minigolf og trampoline. Deltagere på sommercampen som vil ha lett tilgang til svømmehall, kiosker og tettstedets andre tilbud, velger nok denne  campingplassen.

I bakken går det så slag i slag med funboks, sving og hoppteknikk, freestyle både for begynnere og elitekjørere. Etter lunsj er det som oftest fri kjøring slik at man testet ut det man har lært på formiddagen.

Når man bor i Stryn sentrum, enten på campingplassen eller på hotell så er det korte avstander til alt Nordfjorden og kysten langs den har å by på.

Et av hotellene som er vel verd et besøk er Hjelle Hotel. Det har blitt drevet av samme familie siden 1896 og dagens driver, Lorentz Hjelle, har satset på en romantisk stil hvor kona hans, som er engelsk, selvsagt serverer Afternoon Tea – ettermiddagste – i gamlebutikken.

Sommeraktiviteter

Sommerski i sommerskisenteret: Årets sesong varer i perioden 29. mai – månedsskiftet juli/august. Greit å vite er at bor du på Folven Camping like ved anlegget får du 10 prosent avslag på heiskortet hvis du kjøper det i resepsjonen.

Brevandring/bresafari: Jostedalsbreen er ikke bare den største breen i Norge, den er også den største på hele det europeiske fastlandet. Du kan for eksempel være med på organisert brevandring både på Bødalsbreen med Bergtatt Stryn og Briksdalsbreen med Briksdal breføring – begge armer av Jostedalsbreen – og oppleve på nært hold de enorme is og snømassene. Briksdalsbreen kan du også oppleve i gummibåt på vannet foran breen.

Fjellvandring: Over 230 merkede turløyper i dalfører, langs fjorden og blant fjelltopper som rager fra noen hundre meter til snaut to tusen meter over havet. Det finnes mange organiserte turer. Vil du vandre på egen hånd så stikk innom turistkontoret midt i sentrum for tips og råd.

Fiske: Hva med innenlandsfiske i de mange innsjøene, tjernene, bekkene eller elvene etter ørret, røye og ål? Fiskekort er tilgjengelig for alle oss utenfra i alle store innsjøer og deler av vassdragene ellers. I tillegg er det gratis fiske i Lovatnet – og i fjorden som i havet ellers er det jo fritt fram for alle. Har du lyst til å være med på havfisketur er det mulig med Sea Safari, Norway AdvenTURes og Solheim Fiskeferie.

Vannaktiviteter: Organisert dykking, RIB-rafting på Nordfjorden, elverafting, kano og kajakkpadling, seiling og båtturer med diverse fiske og/eller sightseeing.

Du finner kontaktinformasjon og alt du ellers trenger å vite om påmelding, tider, priser etc. til alle aktivitetene og opplevelsene på nettsiden www.nordfjord.no

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden