Santorini – på kanten av en vulkan

Bli med til øya med sine magiske solnedganger, hvite- og blåmalte hus og utrolige klippeformasjoner
Ferieidyllen blir raskt ødelagt når en utsettes for tyveri. Foto Emil Andre R. Engø
Den greske øya Santorini er berømt for sine flotte solnedganger. Men det er mer enn sola som har glødet rødt over øya. Den er en del av den enorme vulkanen Nea Kameni. For 3600 år siden sprengte vulkanen øya i biter. Fortsatt stiger det opp illeluktende svovelgasser fra vulkanen som nå og da våkner til liv.

Tekst og foto: Emil Andre Rasmussen Engø
Mail: emil@reis.no

Det er tidlig morgen. Havet er stille og vakkert. Den lille båten glir sakte over havet. Dypt under skjuler det seg fortsatt kratere hvor lava kan velte opp når som helst. Santorini er en del av øygruppen Kykladene. Øya ser ut som en bue i form. Sammen med øya Thirasia, Palea Kameini og Nea Kameini omkranser Santorini det enorme undersjøiske krateret.

Det er den vulkanske øya Nea Kameini jeg er på vei til.
Før det store utbruddet og den voldsomme eksplosjonen var alle øyene en stor øy. Men veggene på vulkanene kollapset, og det ble dannet en caldera – et grytelignende krater i midten. Bak meg strekker fjellsidene på Santorini seg 300 meter opp. Under oss er det 400 meter dypt ned til kraterets bunn. Tvers over er det på det bredeste hele 12 kilometer.

Les også: Airbnb eller hotell – hva er billigst?

Når en seiler langs kraterets kant forteller klipper og ulike lag med ulik farge om de utallige vulkanutbruddene som har skapt Santorini.

Ødela en hel sivilisasjon

Det er ikke langt fra Nea Kameni og inn til Santorini. Det må være et skremmende skue når vulkanen på Nea Kemeni har utbrudd.

Da øya eksploderte er det antatt at en enorm tsunami skyldte inn over store deler av Kreta, og drepte tusener av mennesker, og ødela en hel sivilisasjon kalt for den minoiske.

I morgentimene er de vulkanske klippene som byen Oia er bygget på vakre. Fargene går fra gul og oker, via svart til rødt, oransje og hvitt. Utallige utbrudd har bygget Kreta, lag for lag. Siden har jordskjelv og nye utbrudd resultert i store bevegelser som kan ses tydelig i de ulike lagene.

Les også: Reiseapper du bare må ha

Det er nesten skummelt å se på øyas mest kjente by, Oia. Hus er bygget helt ut på kanten. Ett jordskjelv og mange vil sikkert rase ned fjellsiden og forsvinne i dypet. Kanskje vil de som bor der en dag våkne til havet som koker når det skjer et voldsomt utbrudd nede i krateret. Tanken på hva som skjuler seg nede i dypet gir en liten tanke spenning til båtturen.

20.000 år mellom store utbrudd

Vulkanen er fortsatt aktiv. Den har ofte utbrudd. De er heldigvis små og ikke farlige. Sannsynligvis har den store eksplosjonen gjort at lavaen slipper lettere ut slik at det ikke bygger seg opp farlig høyt trykk. Men forskerne er usikre og bekymret. De siste årene har det blitt stadig mer seismisk aktivitet. Vulkanen rister på seg, og det klirrer i tallerkener, hyller og vindusruter på øya. Men det er normalt 20.000 år mellom hver gang vulkanen har et kraftig utbrudd.

Der hvor det ikke har strømmet ut ny lava på lang tid har noen planter slått rot.

På Nea Kameni er det ofte utbrudd. De siste 300 årene har det vært kraftige utbrudd fra 1707 til 1712, 1866 til 1870, 1925 til 1928 og fra 1939 til 1941. Det siste mindre utbruddet var i 1950. Så det er ikke uten en liten klump i magen en drar til øya.

Steinet og kupert

Vi nærmer oss den lille øya som bare er et par kilometer lang. Vinden lukter svakt svovel når vi nærmer oss. Øya er steinete, kupert og et ikke det som kan kalles direkte vakker. En liten havn er bygget for at turister skal få besøke vulkanen. Noen små private båter ligger også i havnen. Mest sannsynlig er det båtene til geologer og forskere som undersøker og følger med på den seismiske aktiviteten på øyen.

Les også: Dette har du krav på når flyet er forsinket

Fra moloen går det en bratt sti oppover øya. Det er varmt. Store svarte vulkanske steiner stikker opp overalt. En gang har de antakeligvis blitt kastet mot himmelen som glødende lavaklumper.

Tar du turen til Nea Kameni får du se vulkanen på kloss hold

Det er goldt. Svart, brunt, noen steder der svovel kommer opp gjennom små sprekker og hull er det gult og oransje. Noen steder har det begynt å komme vegetasjon. Små planter som neppe er kravstore til hvor mye vann de får. Dyrelivet består av mengder av små firfirsler. De står og samler energi i solen. Straks jeg kommer nært piler de ned i sprekker eller under steiner for å gjemme seg.

Svovel og røyk

Dette er det nærmeste du får komme krateret

I det vi kommer over en liten kant kan vi se ned i et lite krater. Rundt det lille krateret står det tydelig advarende skilt. «Ikke gå ned i krateret!». Vel, nede i krateret sitter det to personer. De er forskere. De sitter og graver i bakken og tar med seg noen steinprøver når de går. Det er viktig at forskerne følger med slik at et større utbrudd kan varsles i god tid.

Les også: REIS Prisguide: Dette koster flybillettene

Når jeg går rundt krateret river den sterke, nesten kvalmende svovellukten i nesen. Noen steder stiger det røyk og damp ut av sprekker. Illevarslende tegn på at der nede, under beina mine, er det glødende lava som en eller annen dag vil trenge opp til overflaten. Da er ikke dette noe blivende sted for turister.

Varme undersjøiske kilder

Etter et par timer, er jeg tilbake på båten. Vi seiler til en andre siden av øya for å bade. Her er det varme kilder nede i havet. Båten ankrer opp utenfor en lang smal bukt. Det er et par hundre meter å svømme inn.

Jeg hopper ut i sjøen. Vannet føles kaldt. Men ettersom jeg svømmer innover bukten blir det varmere og varmere. Sjøvannet lukter sterkt av svovel og er nesten helt rødt i farge. Noen steder kommer det gassbobler opp av vannet. Helt innerst i bukten er vannet rundt førti grader. Grunnen til at vannet er så varmt her, er at jordskorpen er så tynn lavaen under varmer opp sjøbunnen. Vannet som synker ned til havbunnen utvider seg, og presses opp igjen. Nesten som i en kaffetrakter.

Les også: Hit reiser nordmenn i sommer

Huden blir farget svakt rød av vannet. Det samme blir lyse klær. Når jeg tørker meg etter endt svømmetur blir også håndkleet rødfarget. Fargen skyldes jern som løser seg opp i vannet og blir til rust.

Det er kveld når vi seiler tilbake. En kirke er bygget på en stor vulkansk klippe som stikker opp fra havet. Det synes ikke som om verken vanlig folk eller prester bekymrer seg nevneverdig over de enorme kreftene som lurer nede i dypet. Jeg prøver å overbevise meg selv om at det er trygt, – og føler meg både heldig og litt modig når jeg på kvelden sitter trygt oppe på øya og spiser middag, nipper litt kald hvitvin, mens jeg nyter den ildrøde solnedgangen vest av Santorini.

 

Fargespill i skyene etter solnedgangen på Santorini

Santorini

Den greske øya Santorini ligger i øygruppen Kykladene sør i Egeerhavet. Øyen har rundt 15.000 fastboende, men betraktelig flere i høysesongen som strekker seg fra vår til sen høst. Santorini er kjent for sine typiske hvite- og blåmalte hus som strekker seg bortover de dramatiske vulkanklippene. De fantastiske solnedgangene er et yndet fotomotiv på øyen.

Hvordan komme seg dit

De fleste norske turister reiser på charter til Santorini. Pakkepriser varierer etter sesong, samt bosted.

SAS flyr til Santorini fra Oslo, vanligvis med mellomlanding i Athen, fra omkring 3.500,- tur/retur. Prisene i  fellesferien er betraktelig dyrere.

Norwegian flyr direkteruter fra Oslo. De billigste billettene får du fra 2.500,- tur/retur.

Hotell

Hotellpriser på Santorini kan være stive midt i høysesongen. Dette skyldes blant annet at det er lite kapasitet på øyen, og at mange charterselskaper tar opp mye av den kapasiteten. Et alternativ kan være å sjekke utleie av ferieboliger gjennom sider som Airbnb.

Velger du å bo utenfor Oia kan du få greie hotellrom fra 500,- og oppover.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden