Rallarvegen – opplevelser fra fjell til fjord

På sykkel eller til fots, fra Haugastøl til Flåm, eller bare deler av turen, - Rallarvegen er en fantastisk opplevelse.
Rallarvegen er en flott tur, uansett alder. En kan dele turen opp i flere dagsetapper.

En snøfattig vinter og god snøsmelting har gjort at Rallarvegen, som går fra Haugastøl til Flåm, allerede byr på flotte forhold for syklister. Spesielt denne uka, har antallet som sykler den berømte Rallarvegen tatt seg opp, forteller hyttevert Tove Randi Rasmussen på Hallingskeid Turisthytte.

 

Tekst og foto Terje Engø

Epost: terje@atlanticforlag.no

 

Guro Lærdal fra Vats i Rogaland og Ingrid Røttingen Johnsen fra Os i Hordaland syklet Rallarvegen for første gang.

Det er på Hallingskeid Turisthytte vi også treffer Guro Lærdal fra Vats i Rogaland og Ingrid Røttingen Johnsen fra Os i Hordaland. De sykler Rallarvegen for første gang den flotte turen, som går fra  Haugastøl opp til Finse og derfra nedover til Myrdal, før den går bratt nedover til Flåm nede ved Sognefjorden.

De er begge jenter som trives med utfordringer. Men innrømmer at turen var litt mer dryg enn hva de trodde. Planen var først å sykle helt frem til Flåm. Når de så nærmet seg Hallingskeid Turisthytte var ikke valget så vanskelig.

Turisthytta midtveis på Rallarvegen

Mange som sykler hele Rallarvegen overnatter underveis i telt. Andre velger den komfort Hallingskeid Turisthytte gir. Er været dårlig kan det være lurt å bestille rom via en egen app som Den Norske Turistforening har, og være sikret at en har et rom å sove på. Spesielt på høsten kan det ofte være ganske fullt på Hallingskeid Turisthytte.

 

21 måneder og på sykkeltur

To av syklistene vi treffer på Hallingskeid Turisthytte er Ingrid på 21 måneder og pappa Øyvind Aass. De har syklet fra Haugastøl, og skal sykle tilbake dit fra Hallingskeid. På Haugastøl har de leid sykkel og sykkelvogn beregnet på barn.

21 måneder gamle Ingrid og pappa Øyvind Aass delte turen i to. Ingrid har tross sin unge alder besøkt 19 av DNTs hytter.

– Det har vært en flott tur nedover. Tar en det litt rolig, så er Rallarvegen helt flott om en skal sykle med barn i vogn. En kan ikke sykle den siste biten fra Myrdal siden det der er litt for bratt på siden av veien, forteller Øyvind. Martine, mor til Ingrid som ble værende igjen med deres fem måneder gange barn på en hytte i Torpo, var nok en tanke misunnelig Ingrid og Øyvind tok en «hytteferie fra hytteferien».

– Hun trives veldig godt bak i vogna. «Mere gøy» er kommentaren når det går litt raskt eller humper litt. Er det mer humpet enn hva som er gøy, så er det bare å trille sykkel og vogn.

– I tillegg stopper vi ofte. Gjerne om vi ser sauer eller noe annet hun synes er gøy å se på, forteller Øyvind.

Ingrid er tross sin svært unge alder ikke ukjent med fjell og turisthytter. Hun var på sin første turisthytte noen måneder gammel, og har nå besøkt 19 forskjellige DNT-hytter. Så må jeg også nevne at hun fikk livsvarig medlemskap i dåpsgave, forteller Øyvind, som ikke legger skjul på at han synes DNT-foreningene sine hytter er et fantastisk tilbud.

Turisthytta er også et godt tilbud om en har barn med  på sykkelturen. For disse er det ofte langt om en sykler hele Rallarvegen, en strekning på 82 kilometer. Har en ikke tid til å overnatte, kan en korte inn turen til cirka førti kilometer ved å sykle fra Finse til Myrdal. Både på Finse og Haugastøl får en leie sykkel om en ikke selv har terrengsykkel l. En får også leie sykkelvesker, hjelmer og annet utstyr.

 

Gleder seg til en kald is

Spesielt om en sykler med mindre barn er det fornuftig å dele sykkelturen opp i to eller flere deler. En av de vi treffer på Hallingskeid er  Mabel Aas på ti år.

10 år gamle Mabel Aas gledet seg til hun kom til Myrdal hvor det er is å få kjøpt.

– Det er jo litt langt, men det er likevel gøy. Jeg har bare holdt på å tryne med sykkelen en gang, sier Mabel som synes det er veldig flott å se alle fossene langs Rallarvegen. Nå gleder hun seg sammen med to brødre og mor til å komme ned til Myrdal. Der er det sikkert en velfortjent is å få kjøpt.

Mabel er heller ikke ukjent med fjellet.- Jeg har tidligere vært på Galdhøpiggen og Besseggen. Sistnevnte tur måtte avbrytes de det blåste opp til storm og de måtte komme seg ned i sikkerhet.

Vinn dette flotte reisesettet verdt 1800 kroner!

På tur fra Vardø til Lindesnes

– Når vi valgte å overnatte midtveis, så skyldes det også at vi har hatt utallige stopp for å ta bilder av og nyte den fine naturen, forteller Ingrid. Hun er ingen jente som lett lar seg stoppe. For i 2014 og inn i 2015 la hun og en venninne ut på en åtte måneders tur fra Vardø, via Kibergodden ned til Karasjok, deretter «Kungsleden» til Røros. Store deler av denne turen gikk med ski og pulk, før det ble snøsmelting og ski ble skiftet ut med fjellstøvler . Deretter dreide de vestover og ut til kysten ved Lindås nordvest for Bergen hvor foreldrene til Ingrid ventet med kajakker. Turen var ikke slutt før de avsluttet padleturen ved Lindesnes. Så Rallarvegen å sykkel er neppe den store utfordringen rent fysisk.

Vakre issoleier er en av mange fjellblomster som trives mange steder langs Rallarvegen.

 

Rosenrot er ikke bare vakker, men også brukt i naturmedisin.

Sterkt rosa fjelltjæreblomst vokser mange steder i grøftene langs Rallarvegen.

I dag, andre tirsdagen i juni har antakelig 100 – 150 syklister passert Hallingskeid Turisthytte. Et tjuetalls syklister har valgt å dele turen opp og bli natta over på turisthytta som drives av Bergen og Hordaland Turlag, en av de mange lokale foreningene som hører under Den Norske Turistforening.

På Finse er det overnatting på Hotel 1222 og Finse Turisthytte. Fra Hallingskeid er det 17 – 18 kilometer ned til Myrdal hvor det er hotell. Det betyr at en aldri er mer enn snaut tjue kilometer fra overnattingstilbud på sykkelturen.

Les også:

Fjellferie med fiskestang på Hardangervidda

Høsten er her – det er tid for vakre fjellturer

Norgesferie: Sykkelferie i storslått natur

 

Rallarvegen til fots

Mange velger å parkere bilen nede på Flåm, for så å ta tog opp til Finse eller Haugastøl. Og er en ikke lysten på en sykkeltur, men ønsker å oppleve Rallarvegen, stopper toget på Hallingskeid. Da kan en med utgangspunkt i turisthytta gå flotte turer både oppover og nedover Rallarvegen. Det er heller ikke lengre mellom overnattingsmulighetene enn at Rallarvegen kan gås til fots i fire dagsetapper med start fra Haugastøl, eller tre dager om en velger å starte fra Finse.

Fra hytta går det også merkede stier til Kaldavasshytta, Rembesdalseter, Geiteryggen Turisthytte, og selvsagt beine Rallarvegen opp til Finse.

 

 

Dette er Rallarvegen

Utsikt fra Hallingskeid Turisthytte hvor en kan overnatte cirka halveis på sykkelturen. Fjellstova midt i bildet er ikke lengre i drift. 

Rallervegen bli bygget på slutten av 1800-tallet i forbindelse med byggingen av Bergensbanen. Arbeidet med jernbanen begynte i 1894 og ble avsluttet i 1909. Da hadde det blitt brukt 700 tonn dynamitt, 500 kilometer lunte og 2,5 millioner dagsverk.

Anleggsarbeidere ble på den tiden kalt for rallare, og transportveien langs jernbanen fikk derfor navnet Rallarvegen. Fra Haugastøl er til Finse som ligger 1222 meter over havet, er det 27 kilometer. Derfra er det 21 kilometer til Hallingskeid, og så 17 kilometer til Vatnahalsen og Myrdal, og så 17 kilometer ned til Flåm.

Det er mange gode fiskeplasser med både ørret og røye langs Rallarvegen. Og går du litt bort fra selve vegen kan det hende du støter på både reinsdyr, ryper og annet vilt.

 

Overnatting
Finse Turisthytte (DNT)
Finse 1222 (Hotel)
Hallingskeid Turisthytte (Bergen og Hordaland Turlag/DNT)
Vatnahalsen Hotel

Mange velger å bo i telt. Er ikke teltet for tungt er det enkelt å få med når en sykler. Det er også mulig å leie sykkelvogner både for bagasje og små barn.

 

 

 

I vann og elver langs Rallarvegen er det både røye og ørret.

Fiske

Det er godt fiske mange steder langs Rallarvegen. Flere steder får du både ørret og røye. Sjekk ut.no for fiskekort.

Flere steder nedover fra Finse er det ikke kort til salgs, men det er etter det Reis får opplyst av hytteeiere ingen som bryr seg om noen forsøker å skaffe seg litt fisk til å ha i steikepanna.

 

Sykkelutleie

Det er utleie av sykler og sykkelvogner både på Hagastøl og Ustaoset. Syklene leveres inn i Myrdal eller Flåm.

Syklene leies ut med lappesaker og ekstra sykkelslange og nødvendig verktøy. Og er en ikke en erfaren sykkereparatør, er det som regel noen som kan gi en hjelpende hånd.

 

Kollektiv transport

En kan parkere bil både i Flom og på Ustaoset. Vy (tidl. NSB) har togforbindelse til Ustaoset, Finse, Hallingskeid, Myrdal og Flåm. Det bør bestilles plass om en vil ha med sykkel på toget.

 

.

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden