Peniche – hav, bølger og nytelser

Vakre strender og duften av hav. Små trange gater, restauranter, små barer, gamle damer som griller sardiner i gatene.
Det er fantastiske langrunne sandstrender på begge sider av Peniche.

Peniche er noe av det mest portugisiske. Hit kommer surfere fra hele Europa, familier som vil bade, sjømatelskere og de som bare vil finne roen, nyte livet, øyeblikkene, smakene, duftene, og lyden av hav.

Av Emil Andre R. Engø

Foto: Terje Engø/Emil Andre Engø

Peniche er en liten by. Det bor rundt 20.000 innbyggere her, – om vinteren, men det doble om som­meren. Dette er byen portugi­serne drar til på badeferie. Bort fra storbyens trafikk og larm. Blant utenlandske turister er byen best kjent blant surfere. Rett nord for byen finnes noen av Europas beste surfestrender. De fleste dager bryter tunge dønninger inn fra Atlanterhavet. Hadde det ikke vært for jordens krumning ville en sett tvers over til Amerika. New York ligger nesten 5700 kilometer rett vest for Peniche.

Vi kom på ettermiddagen med buss fra Lisboa. Fra Portugals hovedstad til Peniche er det godt ti mil. Bussen tok halvannen time. Vi kunne valgt leiebil. Men skal en være i Peniche noen dager, har en ikke brukt for leiebil. Selve byen er ikke lengre enn godt tre kilometer uansett hvilken retning som måles. Og i de mange trange gatene er et både enklere, og mer behagelig å bruke føttene.

Trange gater, mennesker med all verdens tid, små restauranter og en og annen bil som prøver å smyge seg frem.

Ved ankomst var det varmt. Rundt tretti grader. Heldigvis blåste det en frisk bris inn fra havet, som gjorde varmegradene behagelige, og gjorde en iskald pils til en nytelse.

Byen ligger på en liten halvøy for­met som en løk som stikker ut fra fastlandet. På begge sider av klip­pene som former halvøya strek­ker det seg flere kilometer lange strender. Strendene på nordsi­den er de beste. Her kan du velge mellom strand som er beskyttet av små skjær, eller langgrunne strender hvor bølgene ruller inn.

Noen av strendene nærmest byen har små skjær og klipper som beskytter mot Altanterhavsbølgene.

 Kjent surfested

At det er mange unge surfere som reiser har lagt sin elsk på byen merkes. Det er mange hosteller og backpackersteder hvor prisene er lave klientellet ungt. Litt utenfor selve sentrum finner du store hoteller og resorter. Det er også små lokale Pensao og Residencials – pensjonater som tilbyr rom og frokost til en lavere pris enn de store hotellene. De tilbyr ofte også mye mer sjarm og følelse av å være i Portugal. Bli ikke overrasket av om innehaveren byr på en brandy eller en kake og en espresso.

Vil du lære å surfe, så er det flere arrangører av surfekurs. Behersker du allerede teknikken er det surfebrett til leie. Midtsommers er bølgene mindre, enn senere på året. Sommeren er for de som vil kombinere surfing med sol, varme og slaraffenliv. På høst og vinter sender lavtrykk i Atlanterhavet inn store tunge dønninger. Selv om temperaturen er lavere og våtdrakt et must, er det da byen oppsøkes av de mest dedikerte surferne. De som vil beseire bølger, høye som hus.

Vil du lære å surfe, er det mange tilbud om opplæring i Peniche. Her er bølger for både nybegynnere og de mer erfarne.

En brutal historie

En annen severdighet som må besøkes er Fortaleza de Peniche. Det store fortet som vokter over innseilingen til havnen sto ferdig i 1570. Den gang var Peniche en strategisk viktig havneby for kolonimakten Portugal. Fortet beskyttet mot pirater og mulige fremmede makter som kunne tenkes å angripe landet.

 

Fortet ble bygget for å verne byen mot korsfarere. Men ble fra 1930 til 1978 brukt som fengsel og tortursenter for de som var motstandere av fasistregimet.

Men det er først i moderne tid fortet har blitt kjent. Først som leir for tyske krigsfan­ger under den første verdenskrig, siden som et fengsel hvor Portugals fascistiske diktator António de Oliveira Salazar plasserte sine politiske motstandere fra 1930 til 1968. Denne rollen hadde fortet også i de årene som gikk etter at Salazar ikke lengre ledet fascistregimet, og helt frem til «nellikrevolusjonen» i 1974 da landet fikk tilbake et demokratisk styresett.

Nå er fortet et museum hvor en kan se hvilke grusomheter poli­tiske motstandere ble utsatt for. Bak de dystre fengselsveggene hvor det er vinduer med solide gitre, ble utallige mennesker utsatt for tortur og grusomheter. På veggene inne i cellene hen­ger dokumenter som viser hvor vilkårlig mange ble fengslet og torturert. Det vises også hvordan den grufulle torturen foregikk. Kanskje forstyrrende å oppleve dette så nært i ferieidyllen, men likevel den viktig del av et besøk til Peniche om en er interessert i historie og samfunn.

Kasse på kasse med hai

Mer lystig er det å besøke den store fiskehavnen – en av Portugals største. Her kommer det båter inn hele tiden for å levere fisk, blekksprut, krabbe og andre delikatesser. Inne på havnen er det en stor fis­keauksjon. Her selges fangstene i de tidlige morgentimer. Det er egentlig ikke helt åpent for hvem som helst. Men spaserer du rolig inn blir du ikke jaget.

Den morgenen vi besøkte haven sto det kasse på kasse med hai inne i auksjonshallen. Aldri før har jeg sett så mye hai, verken levende eller død. Der lå de i kasser som var alt for små for de lange fiskene. Noen gliste med stirrende øyne og grufulle gap fulle av skarpe tenner. De var nok fisket langt fra Peniche sine vakre strender. Hai har aldri vært noe problem her.

Inne på auksjonen var det mengder med store haier, – mye større enn kassene de lå i.

Her var mye annet å se enn hai. Flere av båtene som kom inn mens vi var der, hadde kasser fulle av levende og halvdød blekksprut. En delikatesse vi siden fikk nyte på de mange sjømatrestaurantene inne i byen.

Fiskere med en stor fangst med blekksprut som skal selges på fiskeauksjonen.

Om morgenen kommer restauranteiere og fiskehand­lere til auksjonen for å by på fisk og skalldyr. Deretter ender mye av dette middagstallerkener samme dag.

Peniche ligger helt ute ved havet. Når solen steker hele dagen stiger det fuktighet opp fra havet. Når solen går ned vil det kjølige van­net fra Atlanterhavet kjøles ned luften. Da blir det ofte tåke, og det føles rett og slett litt kjølig selv midt på som­meren. Nesten lindrende, vil noe si etter en varm dag med timer på stranden. Men fortvil Neste morgen skal solen bare varme en time eller to, så er den kalde nattetå­ken borte.

Kveld og morgen er det ofte tåke. Da kan det være lurt å ha en varm genser, selv om det har vært over tretti grader om dagen.

Dolkefisk og herlig krabbe

Selve sentrum består av små trange gater hvor en og annen bil, restaurantbord og osende griller sloss om plass. Et sted finner du en stor markedshall hvor du kan kjøpe ferske grønnsaker, frukt, kjøtt og selvfølgelig det meste som finnes i havet. Bor du i utleieleilighet som det finnes mange av, er det kanskje spennende å kjøpe noe du ikke har smakt før, tilberedt slik du selv foretrekker.

Friske grønnsaker og frukt finner du i markedshallen

Men bor du på hotell eller pensjonat er det ofte vanske­lig å kjøpe annet enn frukt. Så skal du prøve spennende mat som St. Peterfisk, tunfisk eller den fryktinngytende dolkefis­ken som fiskes på flere hundre meters dyp, så fortvil ikke. Det er sjømat-restauranter overalt.

Dolkefisken har et grufullt hode. Øynene er store siden den lever på store dyp. Fiskerne får den på 500 til 1000 meter. Den maker mye bedre enn den ser ut.

Det beste jeg spiste var krabbe. Taskekrabbe, samme som vi har her i Norge. Bare at de tilbereder den på en litt annen måte. Min favorittrett ble raskt krabbe hvor innmat fra hus og klør var gratinert i skallet. Gjerne med litt curry og majones blandet inn med krabbens innhold. En krabbe var nok til å bli sprekkmett.

Krabbe, – ikke noe sted har jeg spist bedre krabbe enn i Peniche. Store og stapp fulle av mat.

Litt morsomt er det at på hver eneste restaurant og cafe, liten som stor, så selges det bacalao. Nesten garantert norsk torsk som er saltet og tørket. Det sies at portugisiske hus­mødre kan tilberede bacalao på flere måter enn det er dager i et år. Jeg forsøkte bacalao tilberedt på tre måter.  Nyydelig!!! Men jeg måtte spise andre portugisiske retter også.

Kanskje Portugals mest populære rett – Bacalhao com natas, – klippfisk bakt med krem og poteter. Retten serveres utallige steder i Peniche.

Til et hvert måltid med sjømat hører det kaldt lokalt øl, eller helst en flaske vin. Portugal er et vinland, og til sjømat hører de unge litt perlende grønne vinene. Dette er hvitvin som ikke er helt ferdig gjæret når de tappes på flaske. Det gjør at det er litt kullsyre i vinen. Prøv også rosèvin. En iskald rosèvin til et krabbemåltid gjør det hele til en matopplevelse en sent glemmer.

Trives du i Portugal, vil du elske Peniche. Selv om byen ikke har et overvettes natteliv, tar den igjen dette i form av sjarme og tilbud til livsnytere.

 

FAKTA

 

Slik kommer du til Peniche:

Fly til Lisboa, og buss eller leiebil derfra er enklest. Til Lisboa flyr TAP Portugal og Norwegian direkte fra Oslo, mens du med mellomlanding kan bruke en rekke flyselskaper som KLM, Lufthansa, British Airways og andre. Prisene varierer kraftig med sesong. Men det bør være mulig å finne billetter til under 3000 kroner, og i lavsesong gjerne under 2000 kroner.

Det er to busselskaper som har samlet rundt 20 daglige avganger med moderne busser med aircon. Det oppgis ofte at en kan komme til Peniche med tog. Men jernbanestasjonen er cirka 30 kilometer fra Peniche, og taxi derfra koster rundt 300 kroner. Leiebil er rimelig i Portugal og et godt alternativ om en skal besøke flere steder.

Overnatting:

Det er et tjuetalls hoteller og pensjonater midt i sentrum. Prisene er normalt fra 350 til 1200 kroner per natt. Rett nord for byen, ved landsbyen Casais do Baleal ligger det mange hoteller ved stranden. Prisene varierer med standard og beliggenhet fra 400 til 2000 kroner per natt.

Ting å gjøre:

Fortet

Besøk fortet Fortaleza de Peniche for å lære om stedets mørke fortid.

Bade

Praia de Gamboa og Praia de Peniche de Cima er strender ligger langs byens nordlige del. Litt lengre nord finner en Praia do Baleal.

Husk at det kan være store bølger. Men det er alltid en strand hvor det er områder som er beskyttet mot bølgene.

Øytur

Da på tur til øya Berlengas som er et naturreservat.

Surfe

De beste bølgene finner du normalt utenfor Praia de Medao Grande. Her er det ofte såkalte tubebølger. Her og ved Praia de Lagido arrangeres årlig surfemesterskapet Rip Curl Pro Portugal som er en del av World Surf League Tour.

Fiskehavnen

Besøk fiskehavnen som ligger et par kilometer sør fra sentrum.

Hva bør du spise:

Gratinert eller krabbe naturell anbefales. Det samme gjør vi for grillet fisk, og da især dolkhalefisk eller sardiner grillet på kull. Er du ikke glad i fisk er det rikelig med kjøtt og kyllingretter. Prøv gjerne kylling piri piri. Det er grillet kylling med en touch av chili.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden