NORSKE HOTSPOTS

Vi i Reis har satt sammen en liten liste over norske destinasjoner som er verdt å besøke i sommer. Nedenfor finner du noen av favorittstedene våre som er verdt...

Trøndernes hovedstad
INTERNASJONALT FØRSTEVALG

«Den som liker det gode liv må nesten sette av en oval weekend i Trondheim.»

Det anerkjente reisemagasinet Travel+Leisure Magazine forteller i årets januarnummer sine fem millioner lesere at Trondheim er – sammen med steder som Kuala Lumpur, Victoriafallene og Patagonia – et av hotspotene å besøke i 2020. Magasinets utsendte medarbeider beskriver trøndernes hovedstad som en eventyrlig vakker by med sin miniversjon av Notre Dame, Nidarosdomen, gangavstand til alt verdt å oppleve og restauranter som holder verdensklasse. Da er det først fremst restaurantene Fagn og Credo magasinet refererer til pluss Bula Bistro og To Rom og Kjøkken. De to førstnevnte fikk hver sin stjerne i Michelin-guiden i 2019. Mye derfor ble Michelin-utdelingen lagt til Norge for aller første gang i år. Begivenheten fant stedt i Trondheim den 17. februar. I tillegg til de forannevnte restaurantene vanker det spesielt rosende omtale for den nyrenoverte, gamle hotellklassikeren Britannia Hotel. Hotellet fra 1870 ble gjenåpnet i 2019 etter tre år med oppussing. Det er i dag det enste 5-stjerners hotellet i landsdelen. Maten i Britannias Speilsalen, frokosten i Palmehaven, Brasseriet og Vinbaren får alle rosende omtale i Travel+Leisure Magazine. Konklusjonen er enkel: Alle som liker å nyte det gode liv må booke seg inn på Britannia og tilbringe en oval weekend i Trondheim i løpet av året.

 

 

ROCKHEIM: Alle norske rockeres hjem, Rockheim, det nasjonale museet for populærmusikk, er blitt en av Trondheims nyere turistattraksjoner.
SOLSIDEN: Dette huset en gang Trondhjems Mekaniske Værksted. I dag er det både et enormt kjøpesenter og en populær møteplass med 13 restauranter som ligger på utsiden av senteret mot elven. Mange har uteservering.

Fyrovernatting
VÅKNE MED HAVET RETT I SENGEN

«Overnatting på Lindenses Fyr er blitt så populært at du må bestille lang tid i forveien.»

For bare en mannsalder siden satt ensomme fyrvoktere på turnusordning fordelt på drøyt 200 fyr langs norskekysten og fulgte med på vær og vind, tankskip og fiskeskøyter. De hadde ansvaret for at generatorene virket og fyrtårnene blinket slik at skipene hadde noe på styre etter. Men innen 1996 ble fyrene innhentet av fremtiden, de ble elektrifiserte og avbemannet. I mange år sto de tomme og forfalt. Men etter hvert fikk reiselivsorienterte folk en ide: hvorfor ikke gjøre dem om til eksotiske overnattingstilbud? I dag er cirka 60 nedlagte fyr tilgjengelige for overnatting. Tilbudene varierer fra selvbetjente DNT-hytter til kategorien det gode liv. Lindesnes Fyr på det norske fastlandets sydligste punkt tilhører definitivt sistnevnte kategori. Her får du bo i en leilighet i den gamle fyrvokterboligen med peisestue, kjøkken som inneholder både komfyr, kjøleskap, fryseboks og oppvaskmaskin, sengeplasser i fleng, TV og internett. På fyret finns også serveringsstedet Fyrgryta med fokus på lokal mat, kafé i en fjellhall, kino som viser fyrets historie, museumsbutikk og galleri. Det er blitt så populært å overnatte på et sted hvor du ikke bare våkner til måkeskrik, men får været rett inn i soverommet at du bør bestille god tid i forveien for å få de datoene du ønsker. E-mail for overnatting: post@lindesnesfyr.no

SPISESALEN: Ikke mye som minner om de hine hårde dager her. En tysk familie på gjennomreise nyter frokost i spisesalen.
KJØKKENET: Kjøkkenet har både komfyr, kjøleskap, fryseboks og oppvaskmaskin.

Gaustatoppen
PÅ TOPPEN AV TELEMARK

«Siden utsikten er så spektakulær var det snilt gjort å anlegge bane til topps.»

Ikke rent få hevder Gaustatoppen 1883 meter over havet byr på Norges vakreste utsiktspunkt. I klart vær ser du en sjettedel av hele Norge fra denne fjelltoppen ved Rjukan. Siden utsikten er så spektakulær er det jo genialt at de av oss som vil oppleve utsikten uten den strabasiøse fotturen opp kan ta banen midt inni Gaustatoppen og stige ut i den tynne fjelluften på toppen uten å ha ofret en dråpe svette. Om sommeren vandrer flere tusen til topps. Toppturen tar cirka to og en halv time i et fornuftig tempo. Det er ingen krise om du ankommer toppen tom for mat og drikke. Her kan man kjøpe enkle retter. Du bør beregne cirka fem timer om du går hver vei. Men banen åpner for flere muligheter. Du kan for eksempel gå den ene veien og ta banen den andre, eller ta banen begge veier. Mye takket være Gaustabanen er det over 50 000 turister årlig, i all hovedsak nordmenn, som opplever utsikten fra Norges kanskje vakreste utsiktspunkt. Gaustatoppen blir brukt om vinteren også. Da er stedet et yndet frikjøringsområde. Det finns overnattingsmuligheter nær Gaustatoppen for den som vil gjøre en weekend ut besøket. Her er både Gaustablikk Høyfjellshotell, leiligheter, hytter og campingplass med teltmuligheter.

NORGES VAKRESTE UTSIKT: Norge har mange vakre utsiktsplasser, dette er definitivt en av dem. Fra toppen av Telemark ser du en sjettedel av hele Norge på klare dager.
BANE INNI FJELLET: Det finnes ingen unnskyldning for ikke å være en av de 50 000 som hvert år er på Gaustatoppen. Er du for lat til å ta beina fatt kan du sette deg på denne banen og bli fraktet opp.

Viewpoint Snøhetta
PRAKTVERK MED UTSIKT

«Denne arkitektoniske perlen på Dovrefjell er blitt kåret til «Årets Bygning i Verden.»

Mellom den 1. juni og 11. oktober kan du gå den 1,5 kilometer lange grusstien fra parkeringen ved Hjerkinn til Viewpoint Snøhetta på Dovrefjell, Norges Tak. Fotturen er lett med svak stigning og tar en liten halvtime. Husk å ha øynene med deg. Ikke bare fordi du kan være heldig og se moskus på vidda. De beiter i området. Men også fordi inskripsjoner på en rekke steinheller forteller deg Dovrefjells historie gjennom de 10 000 siste årene. Når du kommer fram går du inn i en utsiktspaviljong tegnet av arkitektkontoret Snøhetta og oppført på oppdrag av Norsk Villreinsenter Nord. Den modernistiske konstruksjonen til tross, bygningen passer i den trausteste og norskeste av alle fjellheimer. Bygget er en boks av stål, med et enormt vindu mot Norges nasjonalfjell Snøhetta. I tillegg er det utsikt mot Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Hvis du ennå ikke har tatt turen hit skal du vite at du er blitt slått av tusenvis av japanere og kinesere. Hele busslaster kommer i de åpne sommermånedene. Viewpoint Snøhetta er ikke bare en verdensberømt konstruksjon som har vunnet flere internasjonale priser. Det ble kåret til «Årets Bygning i Verden» i 2011, året det sto ferdig. Selv om stedet ligger litt avsides til over 1000 meter til værs midt inne i landet så blir denne arkitektoniske perlen årlig besøkt av minst 25 000 turister.

UTSIKTSPAVILJONGEN: Inne i den spektakulære bygningen midt på snaufjellet kan du sitte og nyte utsikten mot Norges nasjonalfjell Snøhetta gjennom en enorm glassvegg.
EKSOTISK DYREVERDEN: Når du besøker Viewpoint Snøhetta er det gode muligheter for å se moskus både under fotturen fra parkeringsplassen og fra utkikkspaviljongen

Vestlandsperlen
SOMMER & SKI = STRYN

«Stryn Sommerski er berømt i skibomsverdenen.»

Stryn ligger innerst i Nordfjord i Vestland fylke, i et område kjent for Briksdalsbreen, uregjerlige breelver og voldsomme fossefall som kaster seg utfor fjellsidene. Kommunen er derfor en magnet på friluftsfolk. Som for eksempel ski- og snøbrettentusiaster. Og her – om lysten skulle overmanne deg – kan du stå på ski eller snøbrett midtsommers. Alpinanlegget Stryn Sommerski er faktisk blitt internasjonalt kjent i skibomsverdenen. Anlegget ligger 1065 meter over havet og har gode forhold for kjøring i preparerte nedfarter så vel som i løssnø. På varme sommerdager kan du faktisk stå på ski i bikini eller badeshorts og ta en dukkert i fjorden i 20 graders vann etterpå. Det er det ikke mange skisentre som kan skilte med. Vel nede i Stryn kommunesentrum etter en dag på ski, du bor gjerne på en campingplass der hvis du er skiboms, venter det liv og røre. Til og være en bygd på bare rundt to og et halvt tusen fastboende er det utrolig mye som skjer om sommeren. En grunn er selvsagt alle de forholdsvis unge ski- og snøbrettentusiastene som camper her. Sommerskisesongen varier litt fra år til år, men fra cirka slutten av mai til slutten av juni er et godt tips.  

SOMMERLIGE STRYN: Ikke mye som minner om vinter på dette sommerbildet av Stryn, men bare 4,5 kilometer unna derimot ...
RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden