NEW ORLEANS "AMERICA’S GREATEST PARTY"

Musikkfestivaler, Louis Armstrongs fødeby,jazzens vugge, voodoo, cajun kjøkken, Bourbon Street og Mardi Gras, også kjent som «America’s greatest party». Det er New Orleans i et nøtteskall. Hva...

Det er som seg hør og bør at man lander på Louis Armstrong International Airport når man ankommer jazzens fødestue, New Orleans. I likhet med jazzen ble også tidenes jazzprofil, av mange kalt jazzens far, Louis Armstrong født her.
Lille Louis kom til verden i 1901. Dog i mange år trodde han at han var født den 4. juli, 1900. Det fortalte moren hans ham slik at gutten skulle tro fyrverkeriet på nasjonaldagen 4. juli hvert år var en del av bursdagen hans. Ganske finurlig når man er enslig, lutfattig mor og hjemmet nærmest et skur.
Rundt 20 år gammel dro han som så mange andre unge afroamerikanere til Chicago i nordstatene hvor mulighetene til suksess var mye større. Planen fungerte. På bare ett par år ble han med sin «bluesjazz» storbyen ved Lake Michigans største musikkattraksjon uansett sjanger. Den rustne stemmen og de imponerende kornettsoloene slo knockout på all konkurranse. Og takket være radioens inntog nådde han etter hvert ut til musikkelskere over hele USA.
Også i New Orleans satt afroamerikanerne som hadde sett ham vokse opp klistret og hørte påt. Men på grunn av raseskillet slet Armstrong med å komme tilbake til New Orleans og opptre for «sine egne» selv etter at han var blitt verdens fremste og best betalte jazzmusiker.
Men rettferdigheten har seiret. I dag slår den en gang så rasesegregerte byen seg på brystet og bruker Louis Armstrong som ett av sine fremste trekkplastre. I tillegg til å kalle flyplassen Louis Armstrong International Airport, er det parker oppkalt etter ham, egen musikkfestival, byster og statuer.

Satchmo KONGEN AV musikkbyen New orleans

Festivalbyen
New Orleans har vært jazztradisjonen tro. Ingen by i USA er eller har vært hjem til mer jazztalent, det være seg komponister, musikere eller sangere som har formet og skapt den helamerikanske musikkformen. Historiske navn som Kid Ory, Bunk Johnson og Jelly Roll Morten gir fremdeles gjenklang side om side med nyere navn som Pete Fountain og Trombone Shorty. Og bare man nevner familienavnet Marsalis så snakker man om et jazzdynasti.

Med New Orleans’ musikkhistorie er det bare naturlig at The Big Easy eller The Crescent City, byens to kallenavn, er USAs fremste musikkfestivalby. Festivalsesongen varer fra mars og ut oktober.

Her følger et knippe av noen av de mest kjente og mest spennende av New Orleans årlige festivaler:

Satchmo SummerFest. Musikkfestival oppkalt etter byens store sønn. Tre dager til ende hver eneste sommer med utendørs konserter, musikkhistorie, seminarer, jazzutstillinger, en jazzgudstjeneste, gateopptog og mat typisk for New Orleans.

New Orleans Jazz & Heritage Festival hver vår er verdensberømt. I tillegg til jazz og mye annen musikk – de fleste største amerikanske artistene innen rock ’n ’roll og blues har stått på scenen – byr festivalen selvsagt også på kunst relatert til jazz og selvsagt mat typisk for New Orleans og det sørlige Louisiana.

New Orleans og vodoo henger sammen på et nesten skremmende vis. Den årlige festivalen Voodoo Music Experience – som selvfølgelig arrangeres under Halloween i oktober – blander voodoo og musikk. Kanskje ikke for den lettskremte eller overtroiske.

Blues og mat. Det kan jo ikke bli galt. Det gjør det heller ikke. Crescent City Blues & BBQ byr på blues og grillmat. Og det koster ingenting å komme inn. Man betaler bare for det man putter i seg.

Som femte og siste eksempel på festivaler må vi bare velge Mardi Gras, også kalt «America’s greatest party». Det er muligens bare Rio som er mer berømt for sitt årlige karneval enn New Orleans’ Mardi Gras. Tradisjonen kommer selvsagt fra Frankrike, som så mye ellers i USAs mest franske by. Det aller første dokumenterte gateopptoget fant sted allerede i 1837.
Den mest prominente rollefiguren under Mardi Gras-opptoget er Zulu King. Som liten gutt sto Louis Armstrong og så på de årlige opptogene og drømte om en dag å kunne bli paradert gjennom gatene som Zulu King. Så da han som godt voksen og verdensberømt jazzmusiker ble tilbudt rollen, var det ikke nei hans munn.

For mer informasjon om datoer og artistnavn til festivalene sjekk www.neworleansonline.com

 

RELATERTE ARTIKLER

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Til hjelp mot flyskrekk

Rundt 350 000 nordmenn har flyskrekk. I en bok har flykaptein Steve Allright fra British Airways og psykolog...

Kategori
FlyreiserForbrukerstoffNyheterVerden