Med fiskestangen på reise

Rundt de vakre korallene svømmer fisker i alle regnbuens farger - planen er å få de på kroken!
Det er ingen grunn til å ikke ta med fiskestangen på tur.
Det er gøy å fiske. Stort sett like gøy hvor enn du er i verden. Mens noen liker å slikke sol hele dagen, foretrekker jeg å se hva som skjuler seg i sjøen. Derfor har jeg nesten alltid med meg en fiskestang i kofferten. I varme hav skjuler det seg underlige, spennende, farlige, giftige og nydelig matfisker.

Tekst: Emil Andre R. Engø
Foto: Emil Andre R. Engø/Terje Engø
Mail: emil@reis.no

Det er gøy å fiske. Stort sett like gøy hvor enn du er i verden. Mens noen liker å slikke sol hele dagen, foretrekker jeg å se hva som skjuler seg i sjøen. Derfor har jeg nesten alltid med meg en fiskestang i kofferten. I varme hav skjuler det seg underlige, spennende, farlige, giftige og nydelig matfisker.

Fisker du på sandbunn får du fisk som har farge som gjør at den går i ett med bunnen. Fisker du i overflaten er fiskene blanke med skjær av grønt og blått. Og fisker du på korallrev eller i på steinet bunn kan fiskene ha alle regnbuens farger.

Krokodillenålfisk

Det er ettermiddag, og flo. Jeg står like nedenfor en strandkafe på den thailandske øya Koh Lipe. To ganger har noen lange fisker gått på agnet. Begge ganger har de skåret over senen i løpet av sekunder. Jeg har fortsatt noen få agnfisk igjen. Nå lager jeg en fortom av tykt 0,6 millimeter snøre. Små sardiner av ett eller annet slag som jeg har fanget når fiskene har jaget dem nesten opp på land.

Denne gang skal jeg ha en av disse torpedoene som svømmer helt oppe i overflaten med voldsom fart. Skjærer gjennom sardinstimene så fiskene spruter i panikk bortover havflaten.

Les også: Koh Lipe – Thailandsk ukjent perle

Min første krokodillenålefisk. Det ble to til før lavvannet gjorde at de trakk ut fra land.

Jeg speider etter torpedofiskene. Som regel kommer de svømmende sakte mot stimene, før de helt plutselig får en voldsom fart i det de angriper. Jeg kaster ut, et par meter foran fisken. Den hugger til i løpet av sekunder. Det hyler i snella når snøret går ut. Jeg strammer til og gir et bestemt tilslag. Fisken sitter, – nå spørs det om fortommen er god.

Fem-ti minutter senere har jeg fått min første krokodillenålefisk. Den er neppe mer enn kiloen, og en snau meter lang. Men de kan bli to-tre meter lange og veie nesten ti kilo. Med mitt utstyr er jeg nesten glad at jeg har fått en passe stor.

Jeg gir den til han som driver kafeen. Fisken er god å spise, – så han smiler bredt.

Enkelt fiskeutstyr

En stang, en snelle og en krok – er alt du trenger. Hvis du har fisket i Norge kan du fiske i utlandet. Ofte ser en bilder fra hvor turister poserer med sverdfisk eller tunfisk på flere hundre kilo, eller med store rovfisker med fryktinngytende utseende. Glem dette med mindre du er villig tusenvis av kroner for noen timers fiske med små sjanser for å ende opp med slik fisk som du ser på bilder. Å leie store cabincruisere for å dorge er for de proffe. Fiske og få fisk kan du likevel gjøre uten at det går utover feriebudsjettet.

Pufferfisk og maller

Av denne fiskeren fikk jeg kjøpe agn på øya Pulau Tuba.

Piren stikker over hundre meter utover. Strømmen er sterk og det er bare et par meter dypt på flo sjø. Fisk er det. Men den er vond å få når det fjærer eller flør. Men straks tidevannet snur er det en snau time hvor det biter i ett.

Piren jeg står på er på den malaysiske øya Pulau Tuba. Her er det det dårlig med turister, men godt om fisk. Av en lokal fisker har jeg kjøpt en håndfull reker og litt akkar. Begge deler er perfekt agn.

Mer om Malaysia: Malakka – den gamle sjørøverbyen

Straks den strie strømmen gir seg begynner eventyret. Ingen kjempefisker, men merkelige fisker helt ulike de som svømmer i fjordene rundt Bergen. Bananfisker med en liten tynn munn som gjør at jeg må bruke veldig små kroker og ikke søkke. Når jeg bruker søkker biter maller som har et mye mer beskrivende navn på engelsk – «kattefisk». De har følehorn. Et par pufferfisk blir det også. De blåser seg opp for å se fryktinngytende ut. Men det er litt sent å skremme meg når de først er kommet på land.

 

Forsiktig med fisk du ikke kjenner

Selv om de fleste fisker er ufarlige og kan spises, så bør en

Maller finnes i både saltvann og ferskvann over store deler av verden. De fleste har giftige pigger på brystfinner og ryggfinne. Stikker du deg kan det være veldig smertefullt.

være forsiktig. Mallene har giftige pigger. Blir du stukket kan det være veldig smertefullt. Piggene sitter både på ryggfinnen og brystfinnene. Pufferfisken har nesten tenner som kaniner og biter av fingen din like lett som en kanin biter et bit av en gulrot. I tillegg har den giftige kjertler som gjør at den er livsfarlig å spise. Det er stort sett bare i Japan at fisken spises. Der har de som tilbereder fisken flere års opplæring. Jeg foretrekker å slippe dem tilbake i sjøen.

 

 

Viktig å planlegge

Planlegger du en tur til utlandet er det viktig å sjekke lokale regler. Selv om det er

helt lovlig for turister å fiske i de fleste land, er det kanskje påbudt med fisketillatelse. I Tyrkia får du nesten 400 kroner

Å være med lokale fiskere ut på havet kan være spennende, og en løsning når det er kompliserte regler. Her har vi fått en storøyet tunfisk utenfor byen Kemer i Tyrkia.

i bot om du fisker uten. Prisen er varierer med hvor og hva du skal fiske, og hvor lenge den skal gjelde. Spør heller en lokal fisker om du kan være med ut. Det er enklere, – og han trenger garantert pengene du er gir ham som takk.

Plannlegg neste tur: REIS Prisguide: Dette koster flybillettene

I Australia og mange andre land er det «bag limits». Det betyr at du bare har lov til å fiske et bestemt antall av en fiskeart per dag. Blir du tatt med flere enn begrensningen sier, er det bøter å få.

Det er også fiskeslag som er fredet hele eller deler av året. Men dette er stort sett sjelden fisk som du neppe får på kroken. Det er også viktig å unngå å fiske i nasjonalparker og fredningsområder.

Nettet er det beste stedet om du skal finne informasjon om fisket i landet. Ulike nettforum, artikler og videoer på nettsteder som Youtube kan være et bra sted og starte.

Denne Middelhavsfisken fisket i Tyrkia vet jeg ikke navnet på. Men tennene forteller at her bør en passe seg.

Agn finner du på fiskemarkeder, som her i den egyptiske byen Hurgada

Agn på fiskermarkedet

Det viktigste er å sørge for at du har agn. Reker, blekksprut og sardiner er overlegent best. Jeg har ikke fisket noe sted uten at dette har gitt fisk. Skulle du ikke finne et fiskemarked eller supermarked hvor du kan kjøpe agn, – så kan du forsøke å finne småkrabber, eremittkrepser og strandsnegler. Det funker som oftest bra.

Det finnes mye bra utstyr som fungerer bra på tur. Teleskopstenger som skyves sammen går bra. Men enda bedre er stenger som består av fire eller fem deler. De koster litt mer, men er mye sterkere og har bedre «aksjon» når du kaster. Kjøp gjerne en snelle med to spoler. Så kan du ha to tykkelser snøre, for eksempel 0,25 og 0,35 millimeter, – alt etter hva du fisker etter. Ett rikt utvalg av små krok, søkker og noen sluk, – og du har det meste. Men husk også et par meter med tykt snøre til fortom. Tropisk og subtropisk rovfisk har ofte sylskarpe tenner.

Ser du lokale som fisker. Sjekk hva de bruker. Bli ikke overrasket om de fisker med brød. Det er mange fisker som liker brød. Og det får du lett tak i de fleste steder.

Når du har en fangst som du gjerne vil ha på grillen, så spør en lokal restaurant. Mot litt betaling får du som oftest fangsten tilberedt.

Skitt fiske – men pass deg for pigger og skarpe tenner!

 

Få med deg våre siste saker ved å like REIS på Facebook: 

REIS Magazine

Ta del i diskusjoner rundt reising, ferie og opplevelse her på Facebook:

Norsk Reiseforum

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden