Mallorca tar tilbake verdigheten

Fra kaos, fyll og spetakkel til fokus på kvalitetsturisme
Palma by og de omliggende ferisestedene har satt foten ned. Nå satses det på kvalitet i stedenfor fyll og spetakkel.

Mallorca har innført tøffe bøter for fyllebråk, farlig og uanstendig oppførsel, samt begrensninger på antall overnattingsplasser og fokus på miljø. Myndighetene tar nå  kontroll over turismen som hadde løpt løpsk. Ferieøya har endret seg kraftig på tre-fire år. Til det bedre vil mange si.

 

Tekst og foto Terje Engø

Epost: terje@atlanticforlag.no

Lørdag kveld i Palma. Klokken nærmer seg midnatt. De fleste restaurantene er fulle, både utendørs og innendørs. Det samme gjelder barer, klubber og puber langs gaten Avingudade Gabriel Roca som går langs lysbåthavnen. Det er langt mellom gjenger på utdrikningslag, og ingen overstadig berusede å se.

Magaluf – det største problemet

Kanskje finnes det flere å se i tettstedet Magaluf halvannen mil sørvest for Palma. Men der har myndighetene de siste tre årene slått ned med hard hånd på uønsket aktivitet. Ingen får lengre lov til å hoppe fra balkong til balkong, en manndomsprøve som har vært spesielt populær blant britiske ungdommer. Det er også slutt på å løpe nakne rundt i gatene, ha sex på offentlige steder, forsøple og urinere på offentlige steder og støyet oppførsel. Det kan nå bli belønnet med solide bøter.

Besøkende skal ha gode ferieminner fra Mallorca, ikke bare opplevelsen av fest, støy og overstadig beruset ungdom. Dette er litt av utsikten mot havnen fra Bellverborgen i Palma.

Lørdagskveld og rolige tilstander i Palma.

La Seu-katedralen i Palma er en av byens mange attraksjoner.

I 2015 vedtok lokale myndigheter å bruke cirka 2,5 milliarder kroner på å rydde opp på Mallorca, og spesielt Magaluf sitt etter hvert så frynsete rykte. Om det betyr at flere under tretti år vil reise hit, så håper myndighetene på at familier og mer voksne turister vil oppveie for dette.

Bøter på 30.000 kroner

Klatrer en i et tre får en bot på 100 euro. For servering av alkohol til noen under atten år, hærverk og mange andre lovbrudd belønnes med bøter helt opp til 3000 euro – 30.000 kroner. Samme bot risikerer barer som serverer alkohol til gjester som er åpenbart beruset. Etter klokken 22:00 er det forbudt å drikke utendørs på offentlige steder. Er en modig, eller bedre sagt dum nok, til å motsette seg arrestasjon eller ordrer fra politiet, risikerer en enda strenger reaksjon.

En rusletur i Palma denne lørdagsnatten, gir grunn til å tro at Mallorca er i ferd med å finne tilbake verdigheten.

Begrenser alkoholkonsumet

Inntil i fjor var det vanlig å bestille all-inklusiv ferie som også inkluderte alkohol. Det er nå forbudt. Gjester vandret ut fra resortene overstadig beruset. Det var ikke uvanlig at disse ble ranet eller utsatt for tyverier. Ofte var det prostituerte som kom opp til overstadig berusede menn, og når to eller tre prostituerte samarbeidet var det lett å bli frastjålet penger og andre eiendeler.

Les også:

Hemmelig mattur i Madrid

Sommer ved Middelhavet

For å finansiere tiltakene som skal gjøre Mallorca til et bedre sted å feriere, er det innført en turistskatt på fire euro per person per natt. Skatten innkreves av hoteller og godkjente overnattingssteder som krever inn.

Mallorca sin lokalbefolkningen fikk nok

Forsøk deilige rå østers på fiskemarkedet i Palma.

Etter omfattende protester fra lokalbefolkningen mot voldsom vekst i husleiene, er det også innført strenge begrensninger på AirBnb og lignende ordninger. For å få lov til å leie ut leiligheter er det innført krav om å få godkjenning som utleiested, krav til hvor mye av en leilighet som kan leies ut, krav til innkreving av turistskatt og om at inntekter må oppgis. I flere år hadde hele bygårder og leilighetsbygg blitt kjøpt opp, og de som bodde der måtte enten godta voldsomme økninger i husleie, eller flytte ut slik at bostedet kunne leies ut til turister.

En sjekk når dette skrives viser at det bare er i overkant av 300 AirBnb-leiligheter til leie i Palma i begynnelsen av september. Det er nå færre Airbnb-leiligheter til leie i Palma enn i lille Tromsø. Resultatet er at priser på overnatting på Mallorca har steget, noe som har i lagt en demper på antall festglade ungdom som søker hit.

Et flott feriested

Palma og øya Mallorca er et fantastisk feriested. Rundt øya finner du små tettsteder med flotte strender og flott natur. Byens store markedshall har blitt en attraksjon, hvor de som bor i leiligheter kan kjøpe flott fersk sjømat de selv kan tilberede. Bor de på hotell så serveres det sjømat, selvfølgelig med iskald hvitvin, flere steder inne på markedet.

I gamlebyen er det atmosfære og fine restauranter som teller. Vinbarer serverer med stil, og det er lite som gir en følelsen av at opprøret mot turistene har gjort en så upopulær som en kunne få inntrykk av i media. Detmåtte bare settes en grense. Turisme er den viktigste inntektskilden for Mallorca. Flere år med protester har bare gjort øya til et mye bedre feriested.

 

RELATERTE ARTIKLER

Hellas har alt du ønsker deg!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri....

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden