The Big Apple

SAS har gjenåpnet sin direkterute fra Oslo til New York. For deg som ennå ikke har vært i verdensmetropolen, har vi laget en kort innføring i fenomenet NYC –...

Det er mye pent å si om dagens New York. Byen som en gang var så kriminell at man nesten ikke torde bevege seg utendørs etter mørkets frambrudd, er blitt tryggere enn Oslo. Og The Big Apple er den eneste byen i USA med et, i europeisk målestokk, ordentlig offentlig transportsystem. Dagens New York er rett og slett et spennende sted å gå seg vill i.

Lunger av ro

Som for eksempel i Central Park, parken over alle parker i den vestlige verden. I høylytte, bråkete New York går det til og med an å finne fred og ro. Gratis. I Central Park på Manhattan er det om sommeren så grønt, frodig og stille at alt man hører er en mikstur av rislende vann fra kunstige små bekker og fuglekvitter

Kuperte Central Park på over 800 mål med grøntområde i hjertet av Manhattan er på de aller fleste dagene også fylt med joggere, rulleskøyteløpere, syklister, fotturister og glanende turister. For her kan man finne seg en benk og bare se på folk som spiller fotball, har piknik i det fri eller er ute på sin første date.

Som offentlig anlagt rekreasjonsområde er Central Park skikkelig historisk. Anleggelsen av landskapsparken mellom New Yorks 59. og 109. gate – som den gangen lå i byens nordre utkant – ble nemlig vedtatt så langt tilbake som i 1853.

Vi nordmenn har også litt hevd på parken. Det var nemlig norskamerikaneren Frederick Olmsted som sammen med landskapsarkitektkollega Calvert Vaux utformet den. Central Park fikk i 1963 hedersbevisningen ”et nasjonalhistorisk landemerke”.

”Landsbyene”

Bydelen Greenwich Village – en gang beatgenerasjonens verdenshovedstad – er fremdeles verdt et besøk. Dagens Village framstår til kontrast fra den gangen nærmest renvasket og fylt med merkebutikker, rene og pene barer og restauranter.

Men gateadressene fra den gangen – som 4th. Street og Bleecker Street – de er her fremdeles. Det samme er flere av de kjente coffee housene hvor poetene debuterte sine dikt og folkesangerne sine nyeste låter. De har fått nye eiere, ny innredning, men samme, gamle legendariske navn og vegger fulle av bilder fra 1950 og 1960-årene.

Harlem er også en bydel man bør avlegge en visitt. Da Bill Clinton for åtte år siden flyttet ut av Det hvite hus tok han med seg pikkpakket sitt og noen av sine mest trofaste medarbeidere til den svarteste av alle New Yorks bydeler. På 125. gate – Harlems hovedgate – etablerte han sitt kontor.

Og siden den gangen har Harlem aldeles skiftet ansikt. Den en gang så fattige og kriminelt belastede bydelen har blomstret opp økonomisk og kulinarisk fordi folk med penger og innflytelse har flyttet inn. Gjennom New Yorks turistkontor kan man også melde seg på guidete turer gjennom bydelen.

Må ikke være dyrt

Selv i New York hvor det gjerne koster ett par tusen kroner per person nesten før man setter seg går det an å spise og drikke både flott og fasjonabelt for en billig penge om man bare kommer seg unna de mest populære turisttråkkene.

Et godt tips i så måte er Otto Enoteca (ottopizzeria.com). Den i USA kjente kjøkkensjefen Mario Batali eier denne pizzarestauranten på One Fifth Avenue hvor man kan få servert en pizza som holder i lange baner for en person for cirka 75 kroner, snaut 50-lappen for en salat mens man må ut med rundt 60 kroner for en drink.

Mange forskjellige typer vin på flasker, samme størrelse som man får på fly, fås til under 10 dollar. Og best av alt: to personer kan ha en middagskveld på byen for under 100 dollar, 600 kroner, og samtidig skryte av å ha spist fasjonabelt hos Batali.

I tillegg finnes det mange små bydelsrestauranter – gjerne med ny amerikansk kokkekunst eller et franskinspirert kjøkken – hvor to personer kan spise og drikke for under 100 dollar. Et godt tips er å spørre de som bor i New York. Alle har en hemmelig liten restaurant i sitt nabolag.

Café Loup på 105 W. 13th Street i kultursmeltedigelen Greenwich Village er et godt eksempel i så måte. Her er prisen på den faste menyen satt: salat eller suppe, kylling eller fisk pluss dessert koster rundt 30 dollar per person, cirka 180 kroner. Her nyter man kveldstimene til tonene fra levende pianomusikk sammen med stamgjester som bor rundt hjørnet.

Selv for konsertbilletter finnes det billige alternativer. Det første man bør gjøre er å stikke innom TKTS, et billettutsalg hvor usolgte og/eller uavhentede billetter til samme kveld selges til halv pris eller enda billigere.

5 Fun Facts om New York

– Nesten halvparten av byens befolkning over fem år snakker et annet språk enn engelsk hjemme.

– Ifølge Crain’s New York Business, var den gjennomsnittelige salgssummen for en leilighet I Manhatten i løpet av fjerde kvartal 2007 hele halvannen million dollar.

– New York er viden kjent for sine gule drosjer. Fargevalget kommer av at John Hertz, grunnleggeren til drosjeselskapet Yellow Cabs, hadde lært at gult var den fargen det var lettest å få øye på. I dag har byen hele 12 700 lisensierte drosjer.

– Hele 40 000 fotoopptak, reklamefilmer, tv-serier, musikkvideoer, spillefilmer osv. blir hvert år foretatt i byen. Mer enn 250 filmer blir årlig filmet her.

– Bydelen Brooklyn hadde alene vært USAs fjerde største by etter New York, Chicago og Los Angeles.

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden