Lysefjorden – fire mil med opplevelser

Det beste Norge har å by på: Bratte fjellsider og majestetisk fjordutsikt
Ytterst er Lysefjorden vakker, og etter som en seiler innover fjorden blir den bare mer og mer dramatisk.

Fire paraglidere slår seg ut høyt over Lysefjorden. De henger som små fargeklatter mot den bratte mørke fjellveggen. Jeg står på kaien i Lysebotn innerst i Lysefjorden i Rogaland, – et sted som besøkes av basehoppere over hele verden. Lengre ute i fjorden finnes Norges lengste trapp, og det berømte fjellpartiet Preikestolen.

 

Tekst og foto: Emil Andre Engø/Terje Engø

terje@atlanticforlag.no

 

Lysefjorden er bare litt over fire mil lang. Fire mil med opplevelse enten du søker dem i høyfjellet eller nede ved havet. Fjorden som ligger helt sør i Ryfylke innenfor Stavanger, er et resultat av istiden for 10.000 år siden.

På hver side av den smale fjorden styrter fjellsidene bratt ned. Noen få steder er det små skrå moer, eller små viker hvor bønder har klart å klore seg fast.

Med Lysefjorden som utgangspunkt kan du kombinere salt sjø og badeliv, med fjellvandring og ørretfiske.

Naturen i Lysefjorden er dramatisk og vakker

Terskelfjord

Inne i fjorden er det på det dypeste 422 meter dypt, mens det ytterst er fjorden bare 13 meter dypt. En stor terskel av sand og stein ligger igjen etter at isen smeltet. Noen steder er det dannet små nes av fjellmasse som har rast ut i fjorden, og noen steder er det små trange skar og daler som når helt ned til fjorden.

Denne fantastiske fjorden kan oppleves på mange måter. Både ytterst, flere steder innover fjorden, og innerst i Lysebotn, fjordens bunn, finnes det hytter og andre tilbud om overnatting.

Hva med en tur i fjellet? I Rylkeheiene venter flotte fjellområder

                                   27 hårnålsvinger

Friluftstilbudet i og rundt fjorden er unikt

Det er mange veier som kan bringe en til denne fjorden. En kan kjøre over over fjellet fra Østlandet og svinge ned i Setesdal, og derfra over til Øvre Sirdal. Derfra går det vei over fjellet og ned til Lysebotn. En vei en sent vil glemme. Veien går opp i nesten tusen meters høyde, før den snor seg nedover fjellsiden gjennom 27 hårnålsvinger. Siden det bare er et par fastboende familier i Lysebotn er veien bare åpen fra mai til oktober.

I sommersesongen er det en bilferje spesielt beregnet for turister som seiler inn fjorden to ganger daglig. Ferja starter turen fra Lauvvik og gjør stopp i Flørli, Songesand, Forsand og Lysebotn. Her er det guide som forteller om alle de flotte stedene en passerer, og gjør en oppmerksom på enten det er ørn som svever over deg, sel som koser seg i vannflaten, niser som jakter på fisk, eller basehoppere som kommer svevende ned mot fjorden.

En kan også ta hurtigbåt eller ferje innover fjorden. Dette er

Å ta ferjen på en solskinnsdag kan være flott

en katamaran som også kan ta biler (begrenset til vekt på 3500 kg). Denne hurtigbåten går mandag, onsdag oig fredag fra Stavanger og torsdag, torsdag og søndag fra Lauvvik.

Etter at en forlater Lauvik seiler en først under en hengebru som er bygget tvers over fjorden. I begynnelsen rager fjellsidene bare to til fire hundre meter opp. Men det blir raskt brattere og høyere.

Den berømte Preikestolen

På venstre side kommer den massive bratte fjellveggen Skrubbatona og de enda bratte Næverdalsjuvet. En snau kilometer til og en kikker rett opp på det berømte fjellpartiet Preikestolen 706 meter oppe i fjellet.

I fjor besøkte over en kvart million turister fjellpartiet. For å komme dit er det to timer å gå hver vei. Turen starter ved Preikestolhytta hvor det tilbys både mat og et sted å sove.

Preikestolen besøkes av en kvart million hvert år. Mange ser også fjellpartiet fra denne vinkelen.

Nede fra ferjen er nok Preikestolen mindre imponerende enn ovenfra. Men desto mer imponerende er fjellsiden. Og brattere og villere blir det innover fjorden.

Fjorden utvider seg etter hvert til å bli rundt to kilometer bred. Noen steder ligger gamle nedlagte småbruk. De fleste enten i bruk som turisthytter eller private hytter. Noen er tidligere husmannsplasser hvor livet nok har vært verre enn karrig. I dag er de gode overnattingssteder, og minner om det slit det en gang må ha vært å overleve her inne.

4444 trappetrinn

Mange stopper gjerne i Fløyrli på sørøstsiden. Her er det en kraftstasjon. Da denne ble automatisert i 1999 ble stedet fraflyttet. Ett hus er gjort om til turisthytte (Stavanger Turistforening). Fra Fløyrli kan du gi deg i kast med Norges, og sannsynligvis Europas lengste trapp. Kanskje er den verdens lengste. Hele 4444 trappetrinn er det opp fjellsiden. Den går langs en rørgate som fører vann ned til kraftstasjonen. Heldigvis er det også mulig å overnatte i hytte oppe på fjellet. Så mange trappetrinn tar hardt på knærne enten en går opp eller ned.

Fløyrli er også en yndet stopp for kajakkpadlere. Som oftest hilses de velkommen av steinkobber som holder til i området. De forvitne selene finnes det mye av innover fjorden. Som oftest ser du bare et svart lite hode som titter opp av vannet. Når du kommer for nært forsvinner de raskt ned i vannet, for så ofte å dukke opp igjen på litt tryggere avstand.

50.000 basehopp

Videre innover fjorden kommer en til det mest berømte stedet, det 1130 meter høye fjellmassivet Kjerag. Hvert år kommer det basehoppere fra hele verden hit. Når ferjen ankommer på ettermiddagen hilses den velkommen av basehoppere som kaster seg ut fra fjellet. Selv om elleve hoppere har omkommet, regnes fjellet som et sikkert sted å hoppe. Antallet hopp som er gjort her, nærmer seg nå 50.000.

Inne i Lysebotn er det mulig å overnatte på Lysebotn Turisthytte eller på campingplass. Det er også et gårdsbruk som tilbyr Bed and Breakfast. Elven som munner ut er kjent for flott sjøørret og en og annen laks.

Ville og bratte Viglesdal

Nilsebu turisthytte kan nås fra Lysebotn

Fra Lysebotn kan du ta deg opp anleggsveien til Nilsebuvatn. Her finner du ikke bare noen av Sør-Norges beste fiskeområder, du kommer også inn på et rutenett som gjør det mulig å vandre videre fra hytte til hytte til Finse, eller enda lengre om du vil. Nærmere og innen en dags vandring ligger Nilsebu og Viglesdal Turisthytte. Den siste ligger i ville og bratte Viglesdal. Fra der anleggsveien slutter tar turen rundt sju timer. Er det i lengste laget venter Stakken Turisthytte bare 2 – 3 timer tur fra veien. Hyttene i området, inklusiv hytta på Fløyrli og hytten nede i Lysebotn, drives av Stavanger Turistforening.

Fjellørret og makrell

På regnfulle dager er Lysebotn trollsk. Tåkedotter og skyer henger ofte nedover fjellsidene. Når sola får tak er det varmt og ofte vindstille på grunn av de tusen meter høye fjellene som omgir fjordbunnen. Uansett vær er en hytteferie Lysebotn eller langs fjorden en uforglemmelig opplevelse. Ta med en fiskestang. Her er fisk å få, enten en vil ha en sprellende makrell eller en fjellørret. Avstanden mellom fjord og fjell er her liten.

Reiseinformasjon

Lysefjorden ligger i Ryfylke i Rogaland, med Stavanger som nærmeste storby. Fjorden er 42 kilometer lang og 422 meter på det dypeste.

Ønsker du kollektive løsninger eller kommer du med bil ? Stavanger er en naturlig innfallsport for mange, men kommer du fra Østlandet eller fra Bergensområdet er det andre mer naturlige innfallsportar.

Ryfylkeheiene er et eldorado for fisking

Fjordhopping

Dette tilbudet er nå satt på vent.

Turistbilferja

En guidet tur med turistfergen på den 42 km lange Lysefjorden er den maksimale fjordopplevelsen. Turen er fylt med opplevelser som Preikestolen, Fantahåla, fosser, geiter, seler, idylliske holmer og storslått natur.

Ferjen har to rundturer med endepunkt Lauvvik og Lysebotn i sommarsesongen. For 2017 går ferjen fråaog med 9. juni til og med 17. september. Ta med egen bil eller reis kollektivt.

Informasjon om ruter, priser, booking, m.m. på: www.thefjords.no

 

Lysefjorden – Fjord og fjell

I sesongen 14.06.-18.08. blir det tilbudt en rundtur med bussavgang fra Fiskepirterminalen i Stavanger kl 0730 via Sirdal til Lysebotn, med ferjeavgang (Turistferjen) kl 1200 og buss tilbake til Stavanger, via Lauvvik.

Meir informasjon på: www.tide.no

Kontakt:

Lysebotn Camping

Adresse: Fv500 160, 4127 Lysebotn

Tlf: 468 30 048

 Lysebotn turisthytte

Adresse: 4127 Lysebotn

Tlf: 948 26 602

Nettadresse: https://lysefjordenturisthytte.dnt.no/

Flørli turiststasjon

Tlf: 51840200

Informasjonsside: https://www.ut.no/hytte/3.2316/

Booking: https://booking.dnt.no/

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden