Little India – fullt av opplevelser

Smeltedigelen Singapore byr på masse spennende kulturinntrykk. Vi tok turen til bydelen Little India.
Hindutempel i Little India
Det bugner av krydder, eksotisk frukt, spennende mat og indisk musikk spilles på hvert gatehjørne. Hver gate har sine templer. Rundt de gamle husene bygget i typisk britisk kolonialistisk stil rager skyskrapere mot himmelen. Little India ligger midt i den kulturelle smeltedigelen Singapore.

 

Tekst: Emil Andre R. Engø
Foto: 
Emil Andre R. Engø/Terje Engø
Mail: 
emil@reis.no

Det er rundt 38 grader i skyggen. Jeg er på vei fra Changi Airport, Singapores hypermoderne flyplass. Veien mot byen er bred, men trafikken godt regulert. Midtrabatten er palmer i potter. Veien skal kunne omgjøres til landingsstripe på få timer om nødvendig i en krigssituasjon.

Snart kjører drosjen inn i mindre, trange gater. Mange av husene er slitt av tidens tann. En virkelig kontrast mot de glatte, skinnende skyskaperfasadene. Ett yrende folkeliv. Skilt er skrevet på hindu og andre indiske språk. Jeg er kommet frem til Little India. Små butikker, restauranter, hindutempler og billige hoteller dominerer gatebildet.

Little India byr på spennende fargerike gater

Kulturmiks

Velg restauranter hvor de lokale spiser. Her finner du den beste maten!

Singapore ligger på en øy ved sørenden av Malayahalvøyen sør for Malaysias fastland. De nærmeste nabolandene er Indonesia, Malaysia og Brunei. Singapore har siden kolonitiden vært et finans- og handelssenter i Sørøst-Asia. Da Singapore ble grunnlagt som en britisk handelspost i 1816 skapte det behov arbeidskraft. Kinesere ble raskt folkegruppen som dominerte innen utvikling av industri og handel i Singapore. Indere som nå utgjør nesten ti posent av befolkningen ble importert som billig arbeidskraft, sammen med malayer. Sistnevnte gruppe utgjør rundt 14 prosent av befolkningen. Kinesere er med 74 prosent det store flertallet. I tillegg er det små minoriteter med arabere og europeere.

Asia i sommer? Bli med til Bali: Tanah Lot – Nyt en gudommelig solnedgang

I Singapore finner en både «Chinatowns», steder som Little India, men også kristne områder, eller egne områder dominert av arabiske arbeidsinnvandrere. En skal ikke ta lange spaserturen, og en passerer templer, kirker, moskeer og andre religiøse bygninger. Buddhister, muslimer, kristne, hinduer og sikher lever side om side med andre små religiøse og kulturelle minoriteter. Dette gjør Singapore til en veldig spennende by.

I India eller Singapore?

Når ting og tang er parkert på det lille, litt mugne indiske hotellet er det tid for å utforske området. Varmen er trykkende, lufta tykk av fuktighet. Men livet går sin travle gang. En gammel mann kommer slitende på en vogn med nystekt nanbrød, noen andre setter opp salgsboder til dagens nattmarked, mens andre sitter på de titalls cafeene og spiser indisk mat. Servert på bananblader eller billige plasttallerkener. Ingen kniv, ingen gaffel, – her spiser en med fingrene. Alltid med den rene høyre hånda.

Indisk mat servert på bananblad

Fargene er sterke. Gatene er pyntet i sterke nesten glorete farger og mønstre. Tekstiler bugner i butikkene. Har de ikke noe som passer, er det en skredder tilgjengelig. Indiske sarier, sjal, vide bukser jeg ikke kjenner navnet på. Indiske DVDer med indisk musikk og Bollywoodfilmer. Restaurantmenyene er skrevet på hindi, eller sørindiske språk som malayali eller tamil. Det er neppe forskjell på  Madras curry om den er servert her, eller i Chennai, den tamilske byen som før het Madras. Like sterk, like rik i både smak og farge.

I enden av en gate rager et hindutempel majestetisk klemt inn mellom de to etasjer høye husene. Overalt er det templer, noen større enn andre og noen mer forseggjort. Templer og religiøse bygg har blitt viktig for å beholde religiøs og kulturell identitet. Mer enn halvparten av inderne i Singapore har bosted i Little India.

I Singapores nabolag: Mattur til Malaysia – smaken av Kuala Lumpur

Noe av det mest hellige

Jeg bestemmer meg for å besøke et tempel for å lære mer om religionen. Før jeg går inn må jeg ta av meg på beina. Inne i tempelet er det flere titalls gudestatuer De guder og guddommeligheter som representerer ulike egenskaper som lykke, død, kjærlighet, makt, kunnskap og annet. Mange hinduer har en gud som en ber og ofrer mer til enn andre. De viktigste gudene er Shiva, Vishnu og Brahman som representerer verden, skapelsen, undergangen. I realiteten er alle gudene skikkelser av én gud som er herre over alt.

Statue av Shiva – guden av ødeleggelse og undergang

Sjekk hva flybilletter til Singapore koster: REIS Prisguide: Dette koster flybillettene

En mengde forskjellige ritualer og aktiviteter foregår i templene. Men mest er tempelet et sted å søke ro, råd og forbedre mulighetene for en bedre tilværelse i det neste liv. De fleste kjøper røkelser og andre offergaver som en legger nedenfor gudestatuene eller på ulike altere. Det er viktig en gjør ting riktig, ellers bringer det ulykke. Ett hindutempel består av et indre tempel hvor hinduprestene utøver sine ritualer. På utsiden er alle hindugudene avbildet. Når en skal vise disse respekt går en med solen, aldri mot.

Til Asia i sommer? Les også: Koh Lipe – Thailandsk ukjent perle

Rituale i et hindutempel

Det er også vanlig å gi litt penger til driften av tempelet. Tempelet bruker pengene til å holde vedlike bygget og fasilitetene, gi mat til fattige og arrangere høytider sammen med menigheten.

Det blir raskt mange templer. Før kvelden kommer har jeg besøkt tre hindutempler, to kinesiske og ett thailandsk buddhisttempel.

Smaker fra hele India

Noe av det mest spennende i Little India er maten. Det dufter i gatene av spennende krydder. Over alt bæres det på kasser med grønnsaker og andre råvarer. For vegetarer er det et paradis. Siden nesten halvparten av inderne ikke spiser kjøtt, er det naturligvis kort vei mellom vegetarrestaurantene.

En hinduprest

Inderne har som tradisjon å spise ute. Det er sosialt og billig, enten en bare tar en kopp med varm te med melk og sukker, eller en vil nyte lam, svin eller kylling. Storfekjøtt serveres ikke. Kuen er nemlig hellig innen hinduismen.

Singapore er ikke noe veldig billig sted å feriere. Det er langt med fly, og levestandarden er relativt høy. Men mat er billig, til tross for at 99 prosent importeres. I Little India vil jeg anbefale de samme restaurantene som du ser inderne velge. De er ofte enkle og har gjerne ikke den største menyen, men maten er god og billig. I tillegg er det mye artigere å vite at en har spist det samme som de lokale ville valgt.

De fleste steder koster en rett ikke mer en tjue kroner. Da får du rikelig med mat, ofte servert på bananblader. Dette er minst like hygienisk som fat, og ikke minst miljøvennlig. Skal det vaskes opp krever det varmt vann. Elektrisitet er dyrt. Og vann er det heller ikke overflod av i Singapore. Da blir naturens engangstallerkener et godt valg. De lokale restaurantene har også noen moro spesialiteter du må prøve. Hva med herlig nypresset mangojuice, eller en kjølig kokosnøtt, eller et glass lassie – en yoghurtdrikk som drikkes naturell, med salt, eller tilsatt frukt?

Når kvelden kommer er behovet for å gjøre natten lang ikke tilstede. En lang flyreise, toppet med en komprimert utgave av subkontinentet India, – gjør sengen god å finne.

Fakta om Singapore

Singapore er en selvstendig bystat sør på Malayhalvøyen. Byen er kjent for sine ruvende skyskrapere og sitt internasjonale preg med mennesker fra kulturer over hele verden. Mange steder i byen vil du føle at du er i et annet land – slik som India eller Kina fordi de har dannet egne bydeler hvor de bor. Singapore er det rikeste landet i Sør-Øst Asia målt per innbygger. Bystaten har omtrent 5,7 millioner innbyggere.

Hvordan komme dit

Norwegian flyr fra Oslo med mellomlanding i London fra 4.200 kroner tur/retur. Ethihad, Qatar Airways og Turkish Airlines flyr også fra Oslo – med en eller to mellomlandinger – ut fra dato og hvilken billett du velger. Billetene koster fra 4.500 kroner tur/retur. Det er sesongvariasjoner hos alle flyselskapene. I fellesferien om sommeren er det vanskelig å få billetter under 6.000 kroner tur/retur.

 

 

Overnatting

Singapore er kjent for dyre hotellpriser, men beveger du deg vekk fra Marina Bay hvor skyskraperne ruver og ut i nabolagene finner du rimeligere overnatting. Little India er et av områdene hvor du kan gjøre kupp på hotell.

Billige hoteller i områder som Little India og China Town koster ofte fra 400-500 kroner og oppover. Vil du bo mer sentralt mot downtown kan det være vanskelig å få hotellrom til under en tusenlapp.

Finn ut hva som lønner seg: Airbnb eller hotell – Singapore

Mat

Singapore er en spennende destinasjon i matveien. Her finner du mat fra hele verden for rimelige priser. En hovedrett på en restaurant koster typisk fra 20,- kroner og oppover. Tar du turen innom byens mange hawker stalls. Der finner du kanskje byens beste – men også rimeligste mat. En matrett koster gjerne fra 15 til 50 kroner.

Transport

Byen har et godt utbygd kollektivtilbud. T-banen går til de fleste deler av byen – og er ofte det raskeste alternativet – spesielt i rushtiden. Billetter på busser og T-bane koster fra 1,4 til 2,5 Singapore Dollar (8-15,- NOK). Planlegger du å bruke tilbudet mye kan du vurdere å kjøpe dagspass eller flerdagerspass for kollektivtrafikk.

Skal du en kort tur er rickshaw et alternativ. Det er også en opplevelse i seg selv.

Taxi er rimelig i Singapore i forhold til Norge. Startbeløpet ligger på rundt 15-25 kroner avhengig av tidspunkt på døgnet og prisen per kilometer varierer fra 2,5 til 4 kroner. Fra flyplassen betaler du fra 150,- til 250,- norske kroner inn til sentrum avhengig av tidspunkt.

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden