Langhelg i Antalya

For oss nordmenn er Antalya mest kjent som byen der flyet lander på vår vei videre til Alanya, Belek, Side eller Kemer. Men kanskje går vi glipp av den...

Vi begynner vår rundreise i Tyrkia der de fleste andre nordmenn
også begynner sine feriereiser: I storbyen Antalya. Men i motsetning til de aller fleste av våre landsmenn, setter vi kursen mot selve byen – ikke vekk fra den.

Faktum er nemlig at det overveldende flertallet av norske turister og ferieboligeiere i denne delen av landet har helt andre destinasjoner i sikte enn Antalya. De aller fleste reiser til Alanya, feriebyen som ligger to timers biltur østover langs Middelhavskysten. Eller til Side, et mindre sted på veien mot Alanya. Felles for disse to destinasjonene er sol og strand, hovedsakelig i sommerhalvåret.

Golferne reiser til sitt paradis i Belek, hvor de har 16 mesterskapsbaner å boltre seg på. Rett nok ligger Belek kun en snau halvtime fra Antalya, men golferne tenderer mot å holde seg på banen – eller også på sitt all inclusive hotell.

Noen reiser vestover fra Antalya – til seilerbyen Kemer, eller et av de mindre feriestedene i dette området. Kun et fåtall har altså selve Antalya som reisens mål, og ikke bare som flyplassen de lander på. Dermed vet de heller ikke hvilken storbyperle de går glipp av. For Antalya har nemlig alt du kan ønske deg av en feriedestinasjon. Og mere til…

Travel storby

Antalya har 1,4 millioner innbyggere, og er en av de mest fremgangsrike byene i Tyrkia. Optimismen florerer og gater, torg og ikke minst parker er fulle av travle mennesker. I motsetning til de andre byene langs denne delen av den tyrkiske Middelhavskysten lever Antalya sitt eget liv, uavhengig av turismen. For deg som besøkende har det betydning på en rekke områder.

Den mest opplagte er at ingenting stenger når den (etter norske forhold) forlengede sommersesongen er over, med unntak av noen få av de rendyrkede strandrestaurantene. Gatelivet forblir like yrende året rundt, og du unngår følelsen av å befinne deg i en spøkelsesby som bare venter på gjenfødelsen i sommersesongen. Det gjør selvsagt også Antalya til en helårsdestinasjon.

Gourmetopplevelser

En deilig konsekvens av et stabilt kundegrunnlag er de mange fantastiske restaurantene i Antalya. Vi finner raskt ut at den beste forretten er en «meze», altså en rekke småretter du deler med dine bordfeller, til lunsj såvel som til middag. Før vi lærer oss skikken, spiser vi for mye – og sliter med hovedretten. Ille nok, men det verste er kanskje å miste desserten…

Særlig på den franske restauranten i toppetasjen i hotellet vi bor på ved klippekanten mot Middelhavet. Her har restaurantens chef, innhentet fra Istanbuls gourmetmiljø, kreert en kastanjebasert fondant med vaniljeis og en rekke hemmeligheter som folk valfarter til Antalya for å oppleve.

Den himmelske desserten til tross; vi befinner oss ved Middelhavet, og det er fisk det hele dreier seg om. For rett nok er tyrkerne mestere med lammekjøtt, kjøttboller og alt som kan legges på en grill, men fisken er ganske enkelt makeløs! Og mye har skjedd i Tyrkia på vinfronten de siste årene, spesielt tydelig ved at du faktisk finner riktig god tyrkisk vin. Gøy å styre klar av de franske, tyske eller italienske når du først befinner deg her. Og til deg som ikke er så glad i vin, uansett produserende land: Efes er verdens beste øl i den lette pilsnerklassen. Punktum.

Surf’n turf

Skulle vi finne på å sammeligne Antalya med andre større byer rundt Middelhavet, er Barcelona det første som slår oss. Her er kombinasjonen mellom bade- og storbyliv fremtredende, og faktisk går det en nesten ubrutt strand- og klippestrekning gjennom hele byen. Du kan nyte strandlivet i sand eller rullestein, på respektive sider av sentrum. Eller du kan leve slaraffenlivet på en lounge på en av de mange badebryggene i byen. Bryt av for lunsj på loungens restaurant, og gled deg over at den koster en brøkdel av hva den ville kostet hjemme – og at maten stort sett holder en langt høyere standard enn den gjør på hjemlige strandrestauranter.

Badesesongen her strekker seg nesten gjennom hele året, i alle fall for deg som ikke trenger over tyve grader i vannet. Vi besøker Antalya sent i oktober, og ser mange badende fremdeles. Lufttemperaturen i januar er ofte over 20 grader, og sjelden eller aldri under 12-13.

Det er ellers mer enn nok å gjøre i Antalya, også innenfor stranden. Shoppingmulighetene er mange og fristende, og det er kort vei til fantastiske golfbaner i Belek. Derfor er Antalya et utmerket alternativ for deg som ønsker å spille golf, men som også vil oppleve sol og bad, storbyliv, gourmetmåltider og shopping under oppholdet.

Antalya – for hvem?

Noen søker sol og strand, andre golf. Antalya er det perfekte alternativet
for deg som søker alt dette, men som også vil ha det i kombinasjon med storbyliv. De mest opplagte kandidatene for Antalya-liv er et par som søker en frisone og et pustehull, og bare vil kose seg – en langhelg, eller kanskje en hel uke.

Antalya er for par som vil kose seg, for jentegjenger på shopping og nytelsestur og for guttegjenger som vil kombinere golf og storby. Hva venter dere på? Nå vet dere jo bedre enn å dra vekk fra Antalya!

RELATERTE ARTIKLER

Hellas har alt du ønsker deg!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri....

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden